Log In

Acceder

¿Ha olvidado su contraseña?

Subtotal del carrito: € 0,00

Tres Tombs Vilanova i la Geltrú

17/01/2017

Festa dels Tres Tombs a Vilanova i la Geltrú

Clika a la foto per veure tota la galeria Fotogràfica

tres tombs vilanova 2017

El 17 de gener de cada any se celebra la festa dels Tres Tombs, dita la festa major petita, en honor a Sant Antoni Abat, patró de la ciutat. Aquesta tradició, nascuda d'una creença, d'una necessitat de cercar una diada especial en consideració a un desenvolupament important gràcies al treball dels cavalls, matxos i ases, ha esdevingut una jornada lúdica i festiva organitzada per l'Associació dels Tres Tombs de Vilanova i la Geltrú.

17/01/2014

Festa dels Tres Tombs a Vilanova i la Geltrú

 tres tombs vilanova i la geltrú 2014

tres tombs vilanova i la geltru 2014

S’ha celebrat la festa del Tres Tombs a Vilanova i la Geltrú. L’equip portant de la bandera d’enguany: Laia Terès Arce com a banderera, com a cordoneres Carla Ruiz Ravetllat i Lily Berkley O’Reilly i com a capità de bandera Marina Llanso Fernández acompanyats per el president de la “Associació dels tres tombs” en Jaume Mercadé Balcells, han encapçalat la cavalcada pels carrers de Vilanova.


A la localitat de Vilanova i la Geltrú , a la província de Barcelona , cada any , coincidint amb la festivitat de Sant Antoni Abat , patró de la ciutat , se celebra la festa dels Tres Tombs , coneguda també com a Festa Major d'Hivern .

Aquesta tradició , nascuda de la necessitat de buscar un dia especial per homenatjar els cavalls , muls i ases , que gracies al seu treball han participat en el desenvolupament econòmic , s'ha convertit en una jornada lúdica i festiva que organitza la Associació dels Tres Tombs .

Al pas , la comitiva arriba a la plaça de Sant Antoni , cap a les 12 del migdia , perquè les cavalleries siguin beneïdes .

 El transitar de bèsties i carros des de la masia de Frederic , passant per l'antiga carretera de Vilafranca , es converteix en una bella postal de com era la festa del Sant quan els cotxes a motor no dominaven les viles i ciutats .

L'ORIGEN DE LA FESTA "ELS TRES TOMBS "


" Els Tres Tombs "  és una festa que se celebra a gairebé tots els pobles de Catalunya i que té lloc el dia 17 de gener festivitat de Sant Antoni Abat , patró dels animals de peu rodó i també de tots els animals domèstics .

Aquest dia es recrea com va ser el món rural , de quina manera es treballava i amb quins instruments , sent el cavall l'animal més destacat . Es beneeix les bèsties i els nens reparteixen entre els assistents panets beneïts .

L'origen de la festa és incert però si sabem que va ser suprimida quan es va dissoldre el Consell de Cent , l'any 1714 , pel decret de Nova Planta .

El nom de Tres Tombs prové segons la tradició del fet de donar voltes al voltant d'un lloc sagrat : l'església, la imatge del sant , una ermita , una creu o la foguera de Sant Antoni .

A Vilanova i la Geltrú " La Festa dels Tres Tombs " es destaca per l'elegància de la seva vestimenta .

És una festa consistent en una desfilada de cavalleries , en totes les seves modalitats , cavalls muntats , carruatges de luxe i carros de pagès .


LA LLEGENDA DE SANT ANTONI ABAD


La llegenda diu que el Sant va obrar el seu miracle a Barcelona , perquè el governador l'havia cridat a l'estar la seva filla estava malalta .

La nena es va guarir . Però estant Sant Antoni assegut al portal de la casa , on s'allotjava , se li van acostar uns porquets ferits . El Sant els va beneir i els va curar .

La llegenda diu que un ric cavaller volia sacrificar el seu ase perquè estava malalt .

L'ase es va presentar davant de Sant Antoni , es va agenollar i es va curar . Per això el sant se'n diu : " Sant Antoni dels ases " o " Sant Antoni dels porquets " , sense cap intenció de burla . És també per això que en imatges de Sant Antoni , hi ha sempre al seu costat un porc .

Per aquestes llegendes , sempre s'ha considerat al Sant com el protector dels animals . Per això la gent surt al carrer perquè el sant beneeixi els seus animals : cavalls , ases , gats , gossos , ocells...