Log In

Acceder

¿Ha olvidado su contraseña?

Subtotal del carrito: € 0,00

Molta precaució en els desplaçaments i activitats a l'aire lliure pels ruixats que poden afectar avui gran part de Catalunya

09/08/2016

Molta precaució en els desplaçaments i activitats a l'aire lliure pels ruixats que poden afectar avui gran part de Catalunya

precaucio ruicats catalunya

Protecció Civil de la Generalitat ha emès una Prealerta del Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT per les fortes pluges que afecten en aquests moments les comarques del Pirineu i Prepirineu, entre les quals destaquen els 32 litres/m2 que han caigut a Puigcerdà en 20 minuts. Aquestes intenses pluges es poden desplaçar les properes hores a les comarques del Berguedà, Alt Empordà, Pla de l’Estany i Gironès. No es descarta que puguin haver-hi precipitacions intenses al prelitoral i litoral de la costa central, incloent Barcelona i Maresme.

Cal, per això, tenir especial cura evitant conductes que poden produir danys en les persones o els béns: no aparqueu vehicles en rieres o punts subterranis inundables, ni creueu rieres si baixen amb aigua, encara que sigui dins del vostre vehicle, pot ser arrossegat encara que no hi hagi gaire profunditat. Igualment, eviteu apropar-vos a les lleres de rius i rierols que poden recollir aigua caiguda conca amunt i poden créixer de forma sobtada.

Si feu activitats de muntanya, allunyeu-vos de les zones de barrancs.

En cas de perill o emergència, recordeu de trucar al telèfon d'emergències 112.

Per evitar inundacions de baixos, terrats, patis interiors, etcètera, netegeu embornals i desaigües de fulles seques i brutícia ja que poden formar un tap que impedeixi el desguàs de l’aigua caiguda i inundar aquests espais.

La previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) indica que al llarg de la tarda les tempestes, que poden ser intenses i acompanyades de calamarsa, poden afectar principalment les comarques de Girona i Catalunya Central, i de cara al vespre i matinada també al prelitoral i litoral.

El Servei Català de Trànsit recorda als conductors que en cas de pluja o calamarsa s’han de tenir en compte aquests consells:

CONSELLS CONDUCCIÓ AMB PLUJA:
- PERDEM ADHERÈNCIA entre els pneumàtics i la calçada, fenomen conegut com a hidroplanatge o aquaplanning.
- MODEREM LA VELOCITAT: la pluja augmenta el risc d’accident per la reducció de visibilitat. Per això cal moderar la velocitat i augmentar la distància de seguretat.
- SENSE ABS, FRENEM AMB SUAVITAT: si el nostre vehicle no està equipat amb ABS, frenarem amb suavitat i reduirem les marxes per no bloquejar ni la direcció ni les rodes.
- AMB ABS, FRENEM AMB DECISIÓ: en cas de patir hidroplanatge, si disposem d’ABS, frenarem amb decisió fins que ens aturem.
- SI CAL, PAREM: si plou de manera torrencial, estacionarem a un lloc segur i mantindrem enceses els llums. Amb pluja molt intensa, si tenim problemes de visibilitat, aturarem el vehicle i senyalitzarem la nostra posició.
- NO TRAVESSEM ZONES INUNDADES: no travessarem mai rieres ni zones inundades encara que semblin de poca profunditat perquè podem ser arrossegats fàcilment pel corrent. Si hem de travessar un bassal gran: circularem amb primera, lentament, i un cop passat comprovarem l’eficàcia dels frens.

CONSELLS EN CAS DE CALAMARSA:
- PRECAUCIÓ AMB L’HIDROPLANATGE: la conducció és molt similar amb el gel.
- NO T’ATURIS MAI SOTA UN PONT O DINS UN TÚNEL: a més d’estar prohibit, es pot generar una situació de risc.
- FES-TE VISIBLE: amb les llums de posició i si cal els quatre intermitents.
- CONDUEIX AMB SUAVITAT: el gel redueix la temperatura dels pneumàtics i per tant la seva capacitat d’adherència.
- CAL MANTENIR LA DISTÀNCIA DE SEGURETAT entre vehicles.


Podeu seguir l’evolució de les tempestes i consells d’autoprotecció als comptes de twitter @emergenciescat i @meteocat

Font: Eix Diari