Log In

Acceder

¿Ha olvidado su contraseña?

Subtotal del carrito: € 0,00

El ple de l’Ajuntament de Sitges aprova unes ordenances fiscals enfocades cap a la progressivitat fiscal i la tarificació social

24/10/2017

El ple de l’Ajuntament de Sitges aprova unes ordenances fiscals enfocades cap a la progressivitat fiscal i la tarificació social

 votacio ordenances sitges

Les ordenances fiscals per a 2018, aprovades inicialment amb els vots a favor del govern i Sitges-Grup Independent, inclouen ajuts específics per a les famílies monoparentals, a més d’altres bonificacions, a banda de la congelació d’impostos. 

El govern municipal ha aprovat inicialment en el ple celebrat aquest dilluns les noves ordenances fiscals i preus públics per a 2018 amb el suport afegit de Sitges-Grup Independent, les abstencions de Sitges en Positiu, la CUP i el PP, i els vots en contra de Ciutadans, Nou Horitzó i la regidora no adscrita d’Iniciativa, Carme Gasulla. L’alcalde, Miquel Forns, ha subratllat que “la situació actual és millor que la de fa uns anys. Per això congelem la major part dels impostos, taxes i preus públics”. 

El regidor d'Hisenda, Organització i Govern Obert, Josep Moliné, ha explicat que a les ordenances “apliquem un primer pas de criteris de progressivitat fiscal, com en el cas de les bonificacions per a les famílies nombroses, i de tarifació social, per exemple a les estades esportives o a les llars d'infants. Des del govern tenim molt d’interès en aplicar la tarifació social i la progressivitat fiscal, però hi ha una llei que no ens ho posa fàcil. Hem de continuar treballant-hi a través de la Comissió d’Estudi sobre els Tributs Municipals i la Progressivitat Fiscal per poder implementar al cent per cent aquests conceptes”. En aquest sentit, el govern es compromet a mantenir oberta la Comissió fruit de l’acord amb la CUP. El regidor ha detallat que “les ordenances per a l’any vinent congelen els impostos i preus públics i augmenten les bonificacions. I en termes generals milloren les anteriors”. 

La proposta aprovada inicialment planteja una rebaixa del tipus d’IBI que passaria del 0.71 al 0.65 i del tipus d'oci i hostaleria que passaria del 0,730 al 0,667. 

Es contempla la congelació general de les taxes a excepció de la recollida de brossa comercial i industrial que en aquest cas preveu un increment mitjà d’un 14%. En total, la recollida de deixalles comercials podria representar l’any vinent un cost de 2’3 milions d’euros dels quals l’Ajuntament suportaria un 61%, mentre que els comerciants pagarien el 39% restant, segons ha informat la regidora de Serveis Urbans, Carme Almirall. 

També s’ha previst un ampli paquet de bonificacions que manté la línia del 2017 però amplia noves franges d’ajudes, com és el cas de les ajudes per a les persones que es troben en situació de vulnerabilitat, famílies monoparentals i nombroses. Es contemplen incentius fiscals pels mercats i per a la creació d’empreses amb responsabilitat social, sostenibles, creatives i innovadores. 

En el torn del debat, el regidor de Sitges en Positiu, Marc Macià, ha destacat que “falta molt de camí per fer en tarificació social, però també en fiscalitat mediambiental. Ha de pagar més qui més embruti”. Manel Rodríguez, portaveu de Ciutadans, ha assegurat que “trobem injustificable i inexplicable l’increment de la taxa [d’escombraries comercial]. Portem dos anys amb increments sense cap contraprestació a la ciutadania”. Xavier Nin, portaveu de la CUP, ha explicat que “presentarem al·legacions per dotar les ordenances fiscals de més progressivitat fiscal”. Lluís Marcé, de Nou Horitzó, ha augurat que “hi haurà més pressió recaptatòria entre els nostres convilatans”. Per la seva banda, la portaveu de Sitges-Grup Independent, Vinyet Lluís, ha afirmat que “hi ha coses que estan una mica fluixes i que podrien millorar, però estem bastant d’acord amb el que s’ha presentat”. El portaveu del PP, Ferran Llombart, ha destacat que “suposa un greuge per al sector comercial i empresarial l’increment del coeficient de l’IBI i de les escombraries d’aquest tipus. Veiem injust que es penalitzi el sector empresarial”. Per últim, la regidora no adscrita d’ICV, Carme Gasulla, ha puntualitzat que “la seva proposta de tarifació social amb l’IBI no té res de progressiva. Fins i tot és injusta”. 

Després de l’aprovació inicial, ara s’obre un període de 30 dies d’al·legacions per presentar canvis a aquesta primera proposta en el que tothom hi pot participar. 

Altres punts del ple 

El ple ha donat compte del conveni signat entre el consell comarcal del Garraf a través del qual es promou la prospecció empresarial al municipi. 

També s’ha ratificat la dissolució del Consorci Sanitari del Garraf i s’ha aprovat l’adhesió al nou Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i Garraf. L’evolució de la normativa del sector públic al llarg dels últims anys aconsella la reordenació dels dispositius assistencials en l’àmbit salut. En aquest escenari, la Generalitat treballa amb l’objectiu de promoure la fusió funcional dels seus recursos i la gestió conjunta mitjançant una entitat íntegrament pública pertanyent al sector públic de la Generalitat, que seria el nou Consorci. 

En l’apartat de les mocions, el Ple ha aprovat la moció presentada pels grups polítics municipals del Partit Demòcrata i Demòcrates de Catalunya (PdeCat i Demòcrates) i Esquerra Republicana de Catalunya, en la que es condemna l’actuació policial de l1 d’Octubre, es declara Enric Millo persona non grata a Sitges i es demana la llibertat dels presidents d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i ANC, Jordi Sánchez. 

També s’ha donat llum verda a la moció en suport a l’escola catalana i en rebuig a les veus que posen en qüestió el sistema educatiu actual. 

Per últim, la sessió plenària ha aprovat la moció en rebuig de l’aplicació de l’article 155 amb els vots a favor del govern (PdeCat, Demòcrates i ERC) i la CUP, les abstencions de Sitges en Positiu, Nou Horitzó i Sitges-Grup Independent, i els vots contraris de Ciutadans i PP.

18/07/2017

L'Ajuntament ja pot fer inversions al municipi, es debloqueja part del romanent

ple juliol ajuntament sitges
Per fi es desbloqueja part del romanent ja que es cumpleixen tots els requeriments legals i financers que les lleis estatals imposen als ajuntaments.

El Ple d'ahir en sessió extraordinària va aprovar per unanimitat desbloquejar part del romanent.
El romanent total d'exercicis anterior puja 24,2 Milions d'euros, d'aquests 24,2 M€, uns 11 M€ s'hauran de reservar per llei com a fons que garanteixin l'estabilitat pressupostària de l'Ajuntament, i uns 13 M€ es podran utilitzar en el pressupost ordinari.D'aquests 13 M€, es destinaran 3,5 M€ a continuar reduint el deute municipal (és obligat per llei) i 9,4 M€ a tirar endavant projectes i inversions sostenibles per millorar Sitges.

El Ple va aprovar projectes i inversions per un import de 5,5 M€.

Projectes aprovats amb aquest 5,5 M€

- Millores en instal·lacions esportives : camp de futbol d'Aiguadolç, pavellons poliesportius, pista de skate, camp de futbol Nou Pins Vens ...
- Instal·lacions educatives : millores en les escoles públiques, accesos a la nova Escola Agnès, remodelació Escola d'Adults i dependències de Ràdio Maricel i Maricel TV ...
- Reforma dels banys públics de la Platja Sant Sebastià i del Passeig Marítim.
- Nou enllumenat públic dels barris de Santa Bàrbara, Garraf II, platges urbanes i Passeig de la Ribera (inclòs el nou enrajolat) ...
- Nova escullera de les Coves.
- Projecte de màrqueting digital de promoció turística de Sitges.
- Remodelació del Palau Maricel i de la Casa de la Vila.
- Infraestructura i software per a la implementació i desplegament de l'administració electrònica de l'Ajuntament.

En els propers mesos l'Ajuntament aniran incorporant la resta de projectes pendents de la vila, del poble de Garraf i de les Botigues, fins arribar a la xifra de 9,4 M€ d'inversions.

27/09/2016

El ple de Sitges tira endavant la creació de la llotja de peix al port d’Aigüadolç 

port de sitges

El nou regidor d’ERC, Eduard Terrado, va prendre possessió en la sessió plenària. També es va acordar demanar a l’estat l’autorització poder cobrir les places lliures que queden a la policia local i incloure les peticions veïnals en els projectes del centre cívic i el passeig marítim de Les Botigues.
Dotze anys després de l’inici del projecte, l’Ajuntament de Sitges ha aconseguit desencallar el primer pas per fer realitat la llotja de peix de Sitges. I l’acord no ha estat exempt de polèmica. Amb el suport del grup municipal de CiU, ERC, la CUP, i Nou Horitzó el ple de l’Ajuntament de Sitges va aconseguit ahir aprovar inicialment el projecte d’abastiment de pesca artesanal d’elevada qualitat i baix impacte ambiental anomenat Llotja-peix de Sitges al port d’Aigüadolç. La resta de partits (Sitges en positiu, Ciutadans i Sitges Grup independent) es van abstenir. El ple també va servir perquè el nou regidor d’ERC, Eduard Terrado, prengués possessió. Per altra banda el ple va aprovar demanar poder cobrir totes les places lliures de la policia local i l’aprovació del consorci del club natació Sitges.
La polèmica sobre la Llotja va venir arrel d’un informe extern encarregat per la secretaria general en què s’argumentava que l’informe en contra de l’aprovació del projecte que havia redactat la intervenció general no tenia fonament. Aquest informe ha servit per aixecar la suspensió de la intervenció i el que calia en el ple era ratificar la invalidació de la suspensió i fer l’aprovació inicial del projecte. L’alcalde de Sitges, Miquel Forns, va obrir el torn en nom del govern demanant que els partits facin un debat polític sobre la llotja i que “ens mullem” perquè “políticament ens hem de decidir”. Així va recordar que el projecte té el suport dels pescadors de la vila i del mateix port i que permetrà preservar la pesca artesanal. En aquest punt va insistir que la pesca artesanal que fan els pescadors de Sitges és una de les poques que es conserva a Catalunya.
El portaveu de la CUP, Xavier Nin, va defensar el projecte ja que “és una prioritat i té consens”. Nin va afegir que el projecte lliga amb les iniciatives de slow food i Km0 amb una influència important a la vila. Xavier Nin també va considerar que l’informe d’intervenció s’extralimitava i, per aquest motiu, donava per bo l’informe extern. Lluís Marcé, de Nou Horitzó, va anunciar el vot afirmatiu tot i que va criticar que s’encarregués un informe extern.
Per la seva part, Vinyet Lluís, de Sitges Grup Independent, va anunciar la seva abstenció, en considerar que no hi havia hagut canvis significatius en relació a la informació del ple de juliol i que volia estudiar la informació nova. Manuel Rodríguez, portaveu de Ciutadans, va mostrar objeccions a l’informe que permet aixecar l’advertència de suspensió de la intervenció tot i que va assegurar que “es tracta d‘un projecte que té un ampli consens”. Sitges en Positiu, a través del seu cap de files Ricard Vicente, va exigir inicialment la retirada del projecte en considerar que els documents no estaven ben treballats i que s’anava “amb presses”. Malgrat afirmar que “tots volem que tiri endavant”, el grup municipal es va queixar dels canvis que s’havien fet en el projecte de manera reiterada i va demanar la retirada. Finalment va apostar per l’abstenció, sempre que el secretari assegurés que no era il·legal. Aquest fet va aixecar les ires del govern que va recordar, a través del batlle, que tota la documentació que es porta al ple és legal i així ho va ratificar el secretari.
El ple també va aprovar demanar a l’estat l’autorització per poder cobrir el 100% de les places lliures de la policia local. Actualment hi ha deu agents en interinatge i la majoria de la corporació va aprovar demanar que passin a ser funcionaris. Actualment l’estat només permet cobrir una de les 10 places que hi ha.
Per altra banda, tots els regidors van aprovar per unanimitat incloure els criteris veïnals en el projecte del centre cívic i el passeig marítim de Les Botigues. Aquests criteris es van acordar en la darrera audiència pública que es va celebrar. El batlle va destacar que és la primera vegada que els criteris dels veïns s’introdueixen abans de fer la redacció del projecte. Pel que fa al centre cívic, els criteris veïnals són que hi hagi despatxos per a les entitats i associacions de veïns legalment constituïdes, que es disposi d'una o més sales polivalents per a activitats, que si l'edifici es construeix d'una sola planta, es plantegi arquitectònicament ampliable a una altra planta superior en un futur i que hi hagi un espai que, en un futur si s'escau, pugui acollir dependències de la Policia Local de Sitges i un petit espai perquè la Brigada hi pugui tenir material i eines.
En quant al passeig, les aportacions veïnals es concreten en donar continuïtat, en termes generals, al projecte de remodelació del passeig construït en un tram del terme municipal de Castelldefels. Pel que fa a la calçada, es demana que tingui dos sentits de circulació, que el passeig per a vianants sigui més ample que el de Castelldefels, i que hi hagi carril bici. També s’ha previst, a petició dels veïns, implementar una zona d'estacionament al cantó de mar de la calçada, entre altres qüestions.
La sessió plenària de setembre va aprovar també la liquidació del Consorci del Club Natació Sitges i l’encomanda del servei de conservació i manteniment de zones enjardinades de Sitges al TEGAR del Garraf.
Durant el ple, la regidora de Tradicions i Festes, Rosa Tubau, va agrair “a totes les persones i entitats que han fet possible la Festa Major de Sant Bartomeu i Santa Tecla, entre les quals tots els membres de la comissió de Festa Major, encapçalada pel seu president, Cisco Arbonès. Als pendonistes Joan Yll i Vinyet Ferrer, i els respectius cordonistes. I a tot el poble de Sitges per la seva col·laboració, participació i civisme demostrat durant les jornades festives”.
En l’apartat de les mocions, va prosperar la proposta de moció que va presentar la CUP d’adhesió de l’Ajuntament de Sitges a la “xarxa de memòria i de prevenció del feixisme. Mai més”.