Log In

Acceder

¿Ha olvidado su contraseña?

Subtotal del carrito: € 0,00

El Govern Municipal explica a través d’una exposició les inversions del mandat 2015-2019

 27/11/2018

L’Ajuntament subvencionarà el projecte de pesca turística promogut per la Confraria de Pescadors de Sitges 

El ple municipal ha aprovat l’ajut anual de 65.000 euros al projecte de pesca turística impulsat per la Confraria de Pescadors de Sitges. La iniciativa busca afavorir la supervivència del sector de la pesca artesanal al municipi, oferint activitats educatives i culturals adreçades a un públic local i de visitants. 

L’Ajuntament ha inclòs dins del Pla Estratègic de Subvencions 2018-2020 l’ajut anual de 65.000 euros al projecte de pesca turística impulsat per la Confraria de Pescadors de Sitges. La iniciativa busca afavorir la supervivència del sector de la pesca artesanal al municipi, oferint activitats educatives i culturals relacionades amb aquest àmbit adreçades a un públic local i de visitants. L’aprovació de les subvencions ha tirat endavant en el ple municipal d’aquest dilluns amb els vots a favor del Govern (PDECAT-Demòcrates i ERC), CUP, Nou Horitzó, Sitges-GI, PP i la regidora no adscrita Carme Gasulla, i les abstencions de Ciutadans i de Sitges en Positiu. 

La regidora de Promoció Econòmica, Turisme i Platges, Aurora Carbonell, ha avançat que el projecte de pesca turística “espera comptar amb el suport de la Unió Europea, que treballa per la preservació d’aquesta activitat econòmica”. Carbonell ha explicat que “és un projecte enriquidor per a la vila, on proposem accions formatives per tal que hi hagi un relleu generacional amb la finalitat de conservar aquest ofici tan antic”. 

La regidora no adscrita, Carme Gasulla, ha reconegut que “la pesca artesanal és una font de sostenibilitat, i també una activitat cultural i especialment educativa”. Per al portaveu de Nou Horitzó, Lluís Marcé, “és molt necessari que es doni suport als pescadors que queden a Sitges. Han de poder fer la venda directa de la pesca”. El regidor de la CUP, Pol Vigó, ha expressat que “estem molt contents perquè sembla que la situació es desencalla després de molt de temps, i de tires i afluixes”. Per la seva part, la regidora de Sitges en Positiu, Elisabeth Pérez, ha celebrat que “un projecte que porta deu anys tiri endavant i que agafi un camí”. Manuel Rodríguez, de Ciutadans, s’ha mostrat “políticament d’acord amb la proposta del Confraria de Pescadors, però tot i amb això creiem que aquest model que s’utilitza del Pla Estratègic no és clar”. 

En el decurs d’aquesta sessió, s’ha donat compte de la modificació de cartipàs del govern municipal. El regidor d’Urbanisme, Jordi Mas, cedeix per motius professionals les competències de Medi Ambient, Habitatge i Salut Pública, que portava fins ara, als regidors Mireia Rossell, Rosa Tubau i Josep Moliné, respectivament. La remodelació busca reforçar tres regidories clau de l’Ajuntament de Sitges. 

El plenari d’aquest mes ha començat amb la pressa de possessió de dos nous regidors de la candidatura de Sitges en Positiu, Elisabeth Pérez i Javier Fernández. Tots dos substitueixen a Ricard Vicente i Marc Macià, que van renunciar com a regidors en el ple de setembre passat. Pérez ha expressat el seu desig que els votants socialistes “se sentin representats per la nostra presència i que tota la ciutadania se senti que el nostre paper ha estat digne”. Per la seva part, Javier Fernández ha dit que recuperen “una opció que havia estat absent durant els darrers temps, d’esquerres, no independentista ni nacionalista, federalista i europeista”. 

El ple municipal també ha aprovat les següents mocions 

Moció de suport al dret a morir dignament. Segons la Declaració Universal dels Drets Humans (1948), “tots els éssers humans neixen lliures o iguals en llibertats i en drets”, uns drets que, segons diu la moció, “no s’han de perdre en cap moment de la vida i tampoc en el procés final”. L’Associació pel Dret a Morir dignament, recentment creada a Sitges, ha estat l’encarregada de defensar la moció presentada aquest dilluns al plenari. 

Moció en defensa del sistema sanitari i de l’atenció primària de Salut, que insta al Departament de Salut de la Generalitat a augmentar en un 25% el pressupost destinat a l’atenció primària, així com a fer revisió de les ràtios de professionals i impulsar la formació, recerca i innovació. 

Moció sobre la reobertura de les urgències nocturnes al CAP de Sitges i del consultori del poble de Garraf, que insta al Departament de Salut a reobrir el Servei d’Atenció Continuada del CAP de Sitges les 24 hores, reobrir el consultori de Garraf i crear un espai de diàleg entre l’Ajuntament i totes les parts implicades en aquest àmbit. 

30/10/2018 

El ple aprova la limitació de l’ús d’habitatge turístic al 9% dels existents al municipi 

El ple de l’Ajuntament de Sitges ha aprovat provisionalment aquest dilluns la modificació puntual del Pla General que limita l’ús d’habitatge turístic al 9% dels existents al municipi. En la mateixa sessió, s’ha donat llum verda al nou Pla d’Usos del Casc Antic de Sitges, que busca reordenar les activitats existents en aquest sector, mirant que sigui una zona “comercial” i “agradable”, en paraules de la regidora de Promoció Econòmica, Turisme i Platges, Aurora Carbonell. 

El ple municipal de l’Ajuntament de Sitges ha aprovat provisionalment la modificació puntual del Pla General relativa a la regulació de l’ús d’habitatges d’ús turístic (HUT) que limita aquesta activitat al 9% del total dels habitatges existents al municipi. Aquesta mesura, que alhora distribueix la proporció dels HUT permesos en tres sectors diferenciats, s’ha aprovat per unanimitat amb els vots a favor del govern (PDECAT-Demòcrates i ERC), Ciutadans, CUP, Nou Horitzó, Sitges-GI, PP i la regidora no adscrita Carme Gasulla. L’aprovació definitiva depèn de la Generalitat. 

La regidora de Promoció Econòmica, Turisme i Platges, Aurora Carbonell, destaca que “el que fa aquesta eina urbanística és regular diferents zones del municipi per evitar massificacions i incrementar el control d’aquest tipus d’activitat”. Carbonell ha recordat la feina que s’ha portat a terme des que el 2016 es va fer una aturada de llicències per tal d’estudiar la realitat de Sitges. La regidora ha explicat que “fins ara hem tingut molts inconvenients per regular i controlar la situació perquè no existia una regulació específica i això ens ha generat problemes per sancionar. Hem de crear un règim sancionador i, sobretot, perseguir els il·legals. Aquest és un pas important de cara al futur”, ha afegit. 

La regidora no adscrita Carme Gasulla ha assegurat que aquesta és “una bona eina però no és suficient. Tenim un problema amb els habitatges turístics il·legals, davant del qual proposo crear una comissió de seguiment i de control”. Segons la regidora de Sitges-Grup Independent, Vinyet Lluís, “cal regular els pisos turístics i establir un percentatge màxim, que ara és del 9% dels habitatges. D’aquesta manera establim un màxim i així podem controlar-los i combatre l’especulació, tant dels pisos turístics com de lloguer normal”. El portaveu de NH, Lluís Marcé, demana que “es posin els mitjans, com la figura d’inspectors, per tal de poder fer un exhaustiu treball de seguiment”. Per la seva banda, el regidor  de la CUP, Pol Vigó, afirma que “portem gairebé dos anys de treballs però el que hem vist és que s’han incrementat els pisos turístics il·legals. Des de la CUP exigim partides específiques en el pressupost per poder crear el cos d’inspectors que realitzin els controls i la creació també del rang de sancions”. El portaveu de C’S, Manel Rodríguez, destaca que “cal diferenciar entre els habitatges que són legals i els que són il·legals. També cal ser conscients que no tenim el cos d’inspectors i que calen sancions, però aquestes no serveixen sinó s’apliquen mai”. 

Llum verda definitiva al Pla d’Usos del Casc Antic 

En matèria econòmica, el ple també ha donat llum verda a l’aprovació definitiva del Pla de Millora Urbana (PMU 17) d’integració d’usos al casc antic de Sitges. Segons la regidora de Promoció Econòmica, Turisme i Platges, el nou Pla d’Usos promou que aquesta sigui “una zona comercial i agradable”. La mesura, ha explicat, busca “reordenar però no prohibir”. Per a la regidora, “hi ha determinades activitats que han proliferat i que han generat increment de sorolls i olors molestes per a veïns. Davant d’aquesta situació, el pla contempla mesures ambientals”. 

L’aprovació d’aquest punt ha comptat amb els vots a favor del Govern (PDECAT-Demòcrates i ERC), Ciutadans, CUP, Sitges-GI i PP; l’abstenció de la regidora no adscrita Carme Gasulla, i el vot en contra de Nou Horitzó. 

L’Ajuntament ha aprovat la declaració del Cheese Festival com a esdeveniment d’especial interès per a la vila, que enguany se suma al calendari d’esdeveniments de la vila amb l’objectiu de contribuir a desestacionalitzar el turisme i reactivar l’economia. Aquest esdeveniment se celebrarà de l’1 al 18 de novembre i inclou tres activitats on el gran protagonista serà el formatge. De l’1 al 4 de novembre es farà el Cheese Fest, una fira monogràfica del formatge que reunirà alguns dels millor productors per tal de compartir, tastar i conèixer amb profunditat la cultura d’aquest producte artesà. Del 5 al 7 de novembre es faran maridatges i tastos de formatges, i del 8 al 18 de novembre una nova edició del Sitges Tapa a Tapa on aquesta vegada l’element central serà el formatge. 

D’altra banda, el plenari ha aprovat la liquidació de la facturació pendent de l’any 2013 amb CESPA pel contracte de la neteja, la recollida de residus i la gestió de la deixalleria. Amb el pagament de 347.000 € de factures pendents l’Ajuntament “tanca el deute històric amb l’empresa concessionària”, tal com ha anunciat la regidora de Serveis Urbans, Carme Almirall. 

El ple ha aprovat amb el suport de tots els grups polítics l’agraïment públic a les persones i entitats que han col·laborat en la Festa Major de Sant Bartomeu i de Santa Tecla 2018. En aquest sentit, tots els representants polítics han destacat la feina duta a terme de forma altruista per la Comissió Municipal de Sant Bartomeu i Santa Tecla, presidida per Maica Díez. 

Les mocions 

  • Moció instant les diferents administracions competents a prendre mesures contra les males olors produïdes pel riu subterrani de la Falconera, que generen molèsties als veïns de Garraf.
  • Moció de reconeixement de les Brigades Internacionals en el 80è aniversari del seu comiat.
  • Moció per instar el Departament d’Ensenyament de la Generalitat a aturar els treballs d’elaboració i aprovació del decret de menjadors.

11/10/2018 

El Ple extraordinari aprova el Plec de Condicions per a l'adjudicació del servei de neteja viària

nou contracte neteja sitges 2018

Ahir el Ple de l'Ajuntament va aprovar el Plec de Condicions per a l'adjudicació del servei de neteja viària, recollida de residus i gestió de la deixalleria. Amb el nou contracte tindrem una neteja + intensa de tot Sitges, recollida de 5 fraccions de residus a tots els barris,maquinària i contenidors nous. #PleSitges aprova (sense cap vot en contra) el nou contracte de la neteja que farà possible amb la col·laboració de tothom que tinguem un #Sitges més net!

El Govern Municipal explica a través d’una exposició les inversions del mandat 2015-2019  

El Govern Municipal recull les inversions més destacades de l’Ajuntament de Sitges durant el mandat 2015-2019 en una mostra que es pot veure a partir d’aquest dijous a la planta baixa de la Casa de la Vila. L’exposició es pot visitar de dilluns a divendres, de dos quarts de deu del matí a vuit del vespre. 

Sota el títol Sitges, endavant, el Govern Municipal explica en una exposició oberta a tothom les inversions que l’Ajuntament de Sitges ha tirat endavant durant el mandat 2015-2019. La mostra, que es pot visitar a partir d’aquest dijous de dos quarts de deu del matí a vuit del vespre, de dilluns a divendres, a la Casa de la Vila, consta de tretze plafons que permeten conèixer les diferents actuacions agrupades per àmbits com la via pública, l’ensenyament, la cultura, la implementació de l’administració electrónica, i turisme i platges, entre d’altres. 

L’esforç inversor dels darrers anys ha estat possible, tal com detalla l’alcalde de Sitges, Miquel Forns,  “gràcies a la política de sanejament de la hisenda en els darrers dos mandats”. El global de les inversions posades en marxa durant el mandat 2015-2019 és d’uns 18 milions d’euros aproximadament. 

En total, l’Ajuntament de Sitges tancarà el mandat 2015-2019 amb una setantena d’inversions iniciades, que representen una “millora en els serveis que s’ofereixen a  la ciutadania. Aquestes actuacions reverteixen també positivament en la imatge que s’ofereix als visitants, un fet important per a una vila tan enfocada a l’exterior com Sitges”, explica l’alcalde Miquel Forns.

Entre les actuacions iniciades hi ha l’inici de la construcció de l’escola Agnès de Sitges; l’adquisició de l’antic edifici del Patronat d’Acció Social Catòlica; la remodelació de l’edifici de l’Escola d’Adults i seu de Ràdio Maricel; la reforma de l’aparcament al Parc de Can Robert, amb més de 400 places, i les millores de l’enllumenat públic. 

La majoria de les actuacions estan contemplades en els paquets d’inversions sorgides del romanent municipal de 2017 i de 2018 i en els pressupostos de 2018.

25/09/2018

Tot el ple de Setembre al video

30/07/2018 

Tot el ple al Video 

 El Pla d’Equipaments 2018-2027 passa pel ple municipal, com a pas previ a l’audiència pública del mes de setembre 

El regidor de Territori, Sostenibilitat i Habitatge, Jordi Mas, ha donat compte en el ple municipal de juliol del Pla d’Equipaments 2018-2027, que preveu, entre d’altres, una nova llar d’infants, un segon CAP i un complex polivalent al PPU1. El resultat del procés participatiu de les necessitats de Sitges en equipaments es presentarà a la ciutadania el mes de setembre vinent. El ple de juliol ha donat llum verda a una modificació de crèdit per atorgar una subvenció al Festival de Música Jardins de Terramar. 

El ple de l’Ajuntament de Sitges ha donat compte aquest dilluns del resultat del procés participatiu sobre l’avanç del Pla d’Equipaments 2018-2027, que s’ha fet recentment amb l’objectiu de recollir l’opinió ciutadana sobre les necessitats de Sitges en matèria d’equipaments. El regidor de Territori, Sostenibilitat i Habitatge, Jordi Mas, ha explicat que la zona nova de desenvolupament del PPU1 disposa de 55.000 m2, dels quals 27.000m2 serien per a tres grans equipaments: una nova llar d’infants, un segon CAP i un complex polivalent que podria ser espai firal, sala específica de gimnàstica rítmica i sala polivalent d’exposicions. 

El PPU1 també contempla una zona per a equipaments relacionats amb l’àmbit de l’ensenyament on s’hi podria encabir l’Escola Pia – en cas que la propietat del centre consideri que cal traslladar-se- i un espai també per a la recerca en robòtica. La nova zona de creixement és on també s’hi ubicaria un nou consistori, una nova biblioteca i una estació d’autobusos. Entre les conclusions de l’avanç i en resposta a les peticions veïnals, es contempla també crear un refugi d’animals a la zona de Les Pruelles i a Les Botigues de Sitges el document recull la construcció d’un centre cívic.

Tot plegat, es presentarà a la ciutadania al mes de setembre, en una nova audiència pública amb la que clouria el procés participatiu. 

En el torn de les intervencions, la regidora no adscrita, Carme Gasulla, ha preguntat si hi havia previst un calendari i com afectarà el Pla d’Equipaments en el desenvolupament del POUM o del futur Pla de Mobilitat. El regidor de la CUP, Pol Vigó, ha assegurat que des del seu grup “volem prioritzar l’espai d’acollida de persones amb vulnerabilitat”. Per la seva part, el portaveu de SeP, Ricard Vicente, ha assegurat que hi ha hagut “manca de planificació i de concreció davant d’una proposta que és oberta”. En aquest sentit, el regidor Jordi Mas ha respost que “aquest és un document que és obert, fet que ens permet engegar molts projectes”. El portaveu de NH, Lluís Marcé, ha afirmat que el que es fa amb el Pla d’Equipaments “és una reserva de sòl. El que queda per fer a partir d’això és com la carta als Reis. T’ho portaran o no t’ho portaran”. 

La reserva de crèdit per subvencionar el Festival Jardins Terramar amb fins a 150.000 euros tira endavant amb el suport del govern, Ciutadans i PP 

El ple del mes de Juliol –amb el suport dels grups del Govern, C'S i PP i els vots en contra de CUP, SeP, NH, SGI i de la regidora no adscrita Carme Gasulla- ha donat llum verda a una modificació de crèdit que permetrà fer front a una subvenció de fins a un màxim de 150.000 euros per donar suport al Festival de Música Jardins de Terramar.  

La regidora no adscrita, Carme Gasulla, ha assegurat no entendre “per què calia donar una subvenció” i ha preguntat “quines situacions sobrevingudes” justificaven l’aportació de diners. El portaveu del PP, Ferran Llombart, ha manifestat que “cal fer una inversió urgent en la marca Sitges i després d’haver vist l’informe jurídic i haver parlat amb representants del sector econòmic de Sitges donarem suport a la modificació de crèdit que permetrà poder donar una subvenció al Festival”. Per la seva part, la portaveu de SGI, Vinyet Lluís, ha dit que “és cert que Sitges necessita esdeveniments que tinguin categoria però continuem sent crítics amb el procés”. El portaveu de NH, Lluís Marcé, ha puntualitzat que “Nou Horitzó estava a favor del Festival però no de la mala gestió” i en aquest sentit ha proposat posposar el debat al mes de setembre, un cop l’empresa presentés la liquidació. El regidor de la CUP, Pol Vigó, ha dit que des del seu grup “no creiem en el model de Festival, on hi manca lligam amb les entitats de la vila. Per a nosaltres, el procés d’adjudicació és poc clar”. El regidor Luís Giménez, de C’S, ha remarcat que la seva formació creu en el model del Festival. “Estem segurs que es pot arribar a consolidar i els inicis mai són fàcils”, ha dit. El regidor de SeP, Marc Macià, ha expressat “dubtes sobre el procediment” i sobre el fet de “subvencionar a una empresa privada”. 

La regidora de Cultura, Tradicions i Festes, Rosa Tubau, ha lamentat “el to d’alguna de les intervencions, donat que posaven en dubte el treball efectuat pels departaments municipals implicats en el procés d’adjudicació. Per primera vegada s’ha adjudicat un esdeveniment i això fins ara mai s’havia fet”. Rosa Tubau ha recordat que “el ple va declarar el Festival Jardins Terramar com a Esdeveniment d’Especial Interès per a la Vila per la qual cosa l’interès públic del Festival és inqüestionable i forma part de les actuacions d’aquest govern que fomenta esdeveniments culturals de primer nivell”. 

La portaveu d’ERC, Aurora Carbonell, ha assenyalat que “aquest govern aposta per aquest Festival, igual que ho fa amb altres esdeveniments com el torneig de golf Open Ladies, que es farà al setembre, o la Dance World Cup, entre d’altres”. 

L’alcalde de Sitges, Miquel Forns, ha tancat el torn de les intervencions assegurant que “les dues empreses que es van presentar per gestionar el Festival comptaven amb una partida de subvencions, tal com succeeix amb la gran majoria de Festivals de referència del país. Nosaltres fem una modificació de crèdit que ens permetrà subvencionar diferents qüestions fins a un màxim de 150.000€, el que representaria menys d’un 15% del total del pressupost del Festival”. Miquel Forns ha assegurat que “apostem per donar suport a un esdeveniment que està començant i que pot esdevenir un festival de referència, tal com es pot començar a veure”. El Batlle ha subratllat que “el debat real és el model de festival”. En resposta al fet d’atorgar una subvenció a una empresa privada, l’alcalde ha recordat que el 2008 “l’Ajuntament va aportar fins a 500.000 euros per ajudar a desenvolupar el Festival Preludi”. 

El ple d’aquest dilluns ha aprovat altres modificacions de crèdit que es destinaran a la compra de material per a les escoles de Sitges, al Jutjat de Pau, al manteniment d’equipaments o als Bombers Voluntaris de Sitges, entre d’altres àmbits. 

A més, s’han aprovat per unanimitat les bases per concedir subvencions en inversions per a la rehabilitació d’equipaments d’exhibició teatral, auditoris o equipaments anàlegs de base associativa a Sitges. 

El protocol d’actuació davant les violències sexuals en espais d’oci i festes 

En l’àmbit social, la regidora de Benestar i Família, Mireia Rossell, ha explicat el protocol d’actuació davant les violències sexuals en espais d’oci i festes. 

Mireia Rossell ha donat compte també de les subvencions corresponent als ajuts en concepte de prestacions econòmiques i socials (CAES) atorgades durant el 2016. 

El vial de Montgavina, pendent de tràmits mediambientals 

El ple municipal s’ha obert aquest dilluns -a dos quarts de set de la tarda- amb una intervenció dels veïns de Montgavina per conèixer l’estat actual dels tràmits per fer un vial que uneixi les urbanitzacions de Montgavina i la Llevantina. El regidor de Territori, Sostenibilitat i Habitatge, Jordi Mas, ha anunciat per a després del 31 d’agost la modificació del Pla General que ha de permetre obrir el camí per als vianants i ha explicat els motius per als quals s’ha endarrerit el procés, entre els quals la preservació de les vinyes de l’Hospital Sant Joan Baptista, motiu pel qual s’està a l’espera de la resolució d’un informe mediambiental. 

La sessió plenària de juliol ha fet un agraïment especial a la Comissió Municipal de Corpus i a les persones i als col·lectius que han fet possible la celebració.

29/05/2018

L’Ajuntament suma 12 M€ per a inversió sostenible i amortització de deute 


El ple municipal de maig ha donat a conèixer les dades de tancament del 2017 amb un romanent de 20 M€. La sessió plenària permet també fer un pas endavant en les condicions laborals dels treballadors de l’Ajuntament i en tecnificar la plantilla. En el decurs de la sessió, s’ha donat compte també de la suspensió de la consulta popular no referendària que s’havia de celebrar el 26 de maig passat a les Botigues.

El ple de l’Ajuntament ha donat compte del tancament del pressupost 2017, en el que destaca un romanent positiu de 20 milions d’euros, dels quals 12 es destinaran a fer inversió sostenible i a amortitzar deute. 

L’alcalde de Sitges, Miquel Forns, ha assegurat que “el romanent ens permetrà d’una banda pagar el deute i això fa que indirectament puguem millorar la qualitat de vida dels sitgetans i sitgetanes. Coses tant pràctiques com comprar una paperera, no es podien fer quan teníem dèficit”. Segons el Batlle, “els diners a vegades no retornen a la ciutadania tan ràpid com voldríem, però estem treballant per agilitzar el dia a dia per aconseguir aquest objectiu tan important”. Fons ha anunciat que “caldrà analitzar una possible baixada d’impostos de cara a l’octubre”. 

Per a la regidora no adscrita, Carme Gasulla, “la lectura que fem d’aquest tancament és que recaptem més diners dels que necessitem”. Segons el portaveu de NH, Lluís Marcé, “a la passada legislatura ja sabem que vam viure moments molt difícils econòmicament. Ara neden en l’abundància en diners, però no estan gestionant bé el pressupost. Hi ha més ingressos i en canvi no volen baixar impostos”. Per la seva banda, el portaveu del PSC, Ricard Vicente, ha assegurat que “cal fer autocrítica perquè no s’ha complert amb el pressupost i caldria haver fet la feina del dia a dia”. 

La sessió plenària ha servit també per donar compte de la suspensió de la consulta popular no referendària de caràcter sectorial que s’havia de celebrar a Les Botigues el passat 26 de maig com a conseqüència de l’advertiment de l’Advocació General de l’Estat. En aquest sentit, Miquel Forns ha recordat que “el debat va néixer en el si dels veïns i veïnes de Les Botigues de Sitges per diverses raons. Donar la veu a la ciutadania era una oportunitat per saber què opinaven els veïns”. Miquel Forns ha remarcat que “per dur a terme la consulta, vam estar assessorats per la Generalitat, que és qui té la competència exclusiva en consultes populars i vam fer els passos que ens van dir”. 

El regidor d'Hisenda, Organització i Govern Obert, Josep Moliné, ha assegurat que “això era un procés de participació. Hem fet infinitat d’audiències. Som un govern que aposta per la participació ciutadana”. Segons la primera tinent d’alcalde, Aurora Carbonell, “des del govern ens sentim absolutament orgullosos d’aquest procés. Seguirem preguntant a la gent i buscarem la fórmula per fer-ho”. 

En aquest punt, el portaveu del PP, Ferran Llombart, ha dit que “era una llàstima que no s’hagués pogut realitzar aquesta consulta no vinculant. Ara hem de mirar al futur sabent que hi ha altres passos a seguir”. Per al regidor de la CUP, Pol Vigó, “el que ha passat és molt greu. L’Estat trepitja l’autonomia local i els veïns han perdut l’oportunitat de decidir sobre el seu futur”. El portaveu de C’S, Manuel Rodríguez, ha apuntat que “el que cal fer a Les Botigues és fer un pla d’inversions a aquest nucli, donat que hi ha una important manca de serveis”. 

Després de mesos de treball, la sessió plenària ha aprovat per unanimitat l’actualització de la valoració de llocs de treball de l’Ajuntament, la modificació de la plantilla, el sistema d’avaluació de l’acompliment d’objectius i el reglament de segona activitat de la Policia Local. Per a la regidora de Recursos Humans, Carme Almirall, “és una primera fase molt important, però cal continuar treballant en millores per a tots els treballadors”. L’aprovació d’aquests punts permet fer un salt per tecnificar la plantilla i resoldre qüestions pendents. En aquest punt, la regidora Almirall ha destacat “la tasca dels treballadors i sindicats, que han treballat per dur a terme aquest avenç tant important que ens permet resoldre situacions enquistades”. En aquest punt, l’Alcalde ha ressaltat que “tirem endavant millores en les condicions de treball dels nostres treballadors i treballadores, i millores que repercutiran en la modernització dels serveis a la ciutadania”. 

Ajudes per a empreses i autònoms 

El ple de l’Ajuntament de Sitges ha aprovat també les bases per optar a un paquet de subvencions destinades a autònoms per fomentar l’ocupació i l’activitat econòmica. També s’ha donat llum verda a les bases de subvencions per a empreses amb l’objectiu de promoure la contractació laboral. 

En l’àmbit de les ajudes, l’Ajuntament ha donat llum verda a la modificació de les bases per percebre prestacions econòmiques i socials. Això permetrà destinar 190.000€ addicionals a ajudes socials que “ens permeten arribar a col·lectius específics i donar resposta a la realitat social de Sitges”, tal com ha definit la regidora de Benestar i Família, Mireia Rossell. La portaveu de SGI, Vinyet Lluís, ha valorat aquesta aprovació fonamental tot assegurant, però, que “encara manquen més ajudes i prestacions. Hem de continuar treballant per a aconseguir-ho”. 

En el marc també de les ajudes, la sessió plenària ha aprovat l’expedient de modificació de les ordenances fiscals de tributs municipals i de preus públics. Els canvis permeten, entre d’altres, ampliar de cinc a vuit els trams per percebre bonificacions en els preus públics de les llars d’infants. 

Pel que fa a l’apartat d’Ensenyament, el Ple de l’Ajuntament ha aprovat inicialment la declaració d’especial interès per a la vila de les obres de construcció de l’Escola Agnès de Sitges. En aquest punt, el regidor d’Ensenyament, Eduard Terrado, ha anunciat que “els tràmits per formalitzar el conveni entre l’Ajuntament i la Generalitat estan molt avançats. Això ens fa preveure que en dues setmanes es pugui portar a aprovació a la Junta de Govern Local. Posteriorment, la Generalitat licitarà les obres i calculem que a finals d’any puguin ja començar les obres del nou equipament educatiu que posarà fi d’una vegada per totes a la situació de provisionalitat d’aquesta escola pública de Sitges”. 

Les Casetes de la platja de Garraf, declarades Bé Cultural d’Interès Local 

El conjunt de casetes de la platja de Garraf ha estat declarat pel ple de la Corporació Bé Cultural d’Interès Local. La declaració esdevé, tal com ha explicat el regidor de Territori, Sostenibilitat i Habitatge, Jordi Mas, “el primer pas per a la consolidació de la protecció de tot el conjunt com a valor paisatgístic i patrimonial de la vila. És a dir, el pas és doncs fonamental per introduir tot el conjunt en una categoria de protecció superior, atorgant-li la condició en el patrimoni cultural català”. 

Paral·lelament, la Corporació demana al Departament de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat la declaració del conjunt com a BCIN (Bé Cultural d’interès Nacional), el grau de protecció patrimonial que entén el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Medi ambient (MAPAMA) que exigeix la Llei de costes per garantir la indemnitat i conservació d’aquest tipus de construccions existents al domini públic marítim terrestre. 

Per a Jordi Mas, “com no pot ser d’una altra manera el Govern es posiciona per protegir el patrimoni del municipi, però sobretot es posiciona en la defensa dels drets dels veïns i veïnes de les Casetes de la platja de Garraf, esperant que aquests tràmits que engeguem tinguin els fruits de protecció desitjats”.

El ple en directe 

La sessió plenària del mes de maig ha estat la primera que s’ha pogut seguir en directe en ‘streaming’ a través del canal de Youtube de l’Ajuntament i recollit a través del nou sistema de videoacta dels plenaris. Aquest pas permetrà a tothom accedir al debat polític i consultar tot el que s’ha dit en cadascun dels punts.

04/05/2018

El ple dona llum verda al primer Pla Local de la Infància i l’Adolescència 

ple sitges maig 18

L’Ajuntament de Sitges ha aprovat per unanimitat aquest dijous el Pla Local de la Infància i l’Adolescència. El ple municipal també ha tirat endavant la municipalització del servei de la zona blava, que a partir d’ara passarà a ser gestionat per l’Ajuntament. Els seus treballadors i treballadores, fins ara integrats a la societat en vies de dissolució Sitges Model XXI, formaran part de la plantilla de l’administració local. 

Sitges compta des d’aquest dijous amb el primer Pla Local de la Infància i l’Adolescència. Es tracta d’un document que, tal com ha definit la regidora de Benestar i Família, Mireia Rossell, “ha liderat la regidoria de Benestar i Família però és el resultat d’un exhaustiu i ampli treball amb molts agents socials del municipi”. Rossell ha deixat clar que “aquest és un primer tret de sortida, però el Pla està obert i la nostra voluntat és que pugui créixer amb noves propostes”. Mireia Rossell ha subratllat que “aquest era un pla molt necessari que ens permet conèixer la realitat dels nostres infants i adolescents i les seves necessitats, i ens permet tenir també una radiografia de les polítiques locals en els àmbits de la infància i de l’adolescència”.

El Pla es fonamenta en 5 eixos bàsics de treball: foments d’hàbits saludables, l’atenció socioeducativa, usos i adequació dels espais públics, treball amb famílies, i treball amb xarxa i participació. Dibuixa el full de ruta a seguir per a quatre anys i durant aquest termini s’ha creat un grup motor de coordinació que anirà fent el seguiment i desplegant les prioritats que es vagin detectant en cada moment. 

El document es fonamenta en dos grans blocs de treball: la diagnosi i el Pla d’Acció. La informació que s’ha obtingut s’ha fet a partir de l’anàlisi de dades sociodemogràfiques, tallers participatius amb diferents professionals de l’Ajuntament i d’altres àmbits i entitats de la vila, una enquesta a més de 400 alumnes de Sitges d’entre 10 i 14 anys, i entrevistes personals. 

El Pla s’emmarca en el projecte de Sitges, Ciutat Amiga de la Infància i l’Adolescència d’UNICEF. 


Municipalització de la gestió de la zona blava 

El ple de la Corporació ha aprovat aquest dijous la finalització de l’encàrrec de gestió a la Societat Sitges Model XXI S.A. i la recuperació de l’Ajuntament de Sitges de la gestió directa del servei públic d’estacionament de vehicles a la via pública sota control horari, mitjançant aparells distribuïdors de tiquets. Amb aquesta aprovació, “el servei de zona blava s’ha municipalitzat, el que significa que passarà ara a ser gestionat per l’Ajuntament de Sitges i els seus treballadors i treballadores seran subrogats a l’administració local mantenint tots els seus drets”, ha afirmat la regidora de Serveis Urbans, Carme Almirall. El govern municipal, “seguint el Pacte d’Estabilitat amb la CUP i el compromís amb diferents grups municipals, ha apostat per aquesta via per evitar una externalització de la gestió a un tercer. Això aportarà millores en la gestió i millors ingressos municipals”, segons ha explicat l’alcalde de Sitges, Miquel Forns. 

El ple ha donat també llum verda al codi de conducta dels alts càrrecs i de bon govern de l’Ajuntament de Sitges. El regidor d'Hisenda, Organització i Govern Obert, Josep Moliné ha anunciat en el debat previ a l’aprovació d’aquest punt que “abans de finals d’any farem la implementació total de l’administració electrònica”. Moliné ha afegit també que “en un futur està previst que el document s’estengui a la totalitat dels treballadors municipals”. El regidor ha subratllat que “des de l’Oficina Antifrau ens han felicitat per aquesta nova eina que no tenen a molts ajuntaments i que hem tirat endavant per pròpia iniciativa”. El codi de conducta contempla una revisió bianual. 

En l’àmbit esportiu, la sessió plenària ha aprovat definitivament el projecte de construcció d’un nou camp polivalent a la zona esportiva de Pins Vens de Sitges, que aportarà una nova instal·lació esportiva al municipi per al rugbi. 

El ple ha aprovat les festes locals per a l’any 2019, que seran el 24 d’agost, Sant Bartomeu, i el 23 de setembre, Santa Tecla. 

Nous patrons veïnals a la fundació de l’hospital Sant Joan Baptista 

El ple del mes d’abril ha aprovat el nomenament dels nous membres del patronat de la Fundació Privada de l’hospital Sant Joan Baptista i ha acomiadat als membres que han deixat el seu càrrec. En aquest sentit, tots els portaveus dels grups municipals del ple han expressat el seu agraïment a les persones que fins ara han dut a terme la seva tasca dins la Fundació i han encoratjat als nous representants a seguir la línia endegada fins a l’actualitat en la que tal com han expressat els regidors s’han implementat millores notables en la gestió. 

Els representants veïnals que deixen el seu càrrec al Patronat són Oriol Ripoll, Miquel Marzal i Neus Gironés. I els nous representants són Ignacio José Benazet, Hélios-Heráclito Ameal i Fernando Egmidio Herraiz, que ara passa a ser representant veïnal. 

Les mocions 

El ple municipal ha aprovat per unanimitat una moció de la CUP en rebuig a la sentència judicial de ‘La Manada’. El govern municipal s’ha afegit a la proposta, que ha estat elaborada i presentada en públic al saló de plens pel col·lectiu No em toquis la Tecla.

24/10/2017

El ple de l’Ajuntament de Sitges aprova unes ordenances fiscals enfocades cap a la progressivitat fiscal i la tarificació social

 votacio ordenances sitges

Les ordenances fiscals per a 2018, aprovades inicialment amb els vots a favor del govern i Sitges-Grup Independent, inclouen ajuts específics per a les famílies monoparentals, a més d’altres bonificacions, a banda de la congelació d’impostos. 

El govern municipal ha aprovat inicialment en el ple celebrat aquest dilluns les noves ordenances fiscals i preus públics per a 2018 amb el suport afegit de Sitges-Grup Independent, les abstencions de Sitges en Positiu, la CUP i el PP, i els vots en contra de Ciutadans, Nou Horitzó i la regidora no adscrita d’Iniciativa, Carme Gasulla. L’alcalde, Miquel Forns, ha subratllat que “la situació actual és millor que la de fa uns anys. Per això congelem la major part dels impostos, taxes i preus públics”. 

El regidor d'Hisenda, Organització i Govern Obert, Josep Moliné, ha explicat que a les ordenances “apliquem un primer pas de criteris de progressivitat fiscal, com en el cas de les bonificacions per a les famílies nombroses, i de tarifació social, per exemple a les estades esportives o a les llars d'infants. Des del govern tenim molt d’interès en aplicar la tarifació social i la progressivitat fiscal, però hi ha una llei que no ens ho posa fàcil. Hem de continuar treballant-hi a través de la Comissió d’Estudi sobre els Tributs Municipals i la Progressivitat Fiscal per poder implementar al cent per cent aquests conceptes”. En aquest sentit, el govern es compromet a mantenir oberta la Comissió fruit de l’acord amb la CUP. El regidor ha detallat que “les ordenances per a l’any vinent congelen els impostos i preus públics i augmenten les bonificacions. I en termes generals milloren les anteriors”. 

La proposta aprovada inicialment planteja una rebaixa del tipus d’IBI que passaria del 0.71 al 0.65 i del tipus d'oci i hostaleria que passaria del 0,730 al 0,667. 

Es contempla la congelació general de les taxes a excepció de la recollida de brossa comercial i industrial que en aquest cas preveu un increment mitjà d’un 14%. En total, la recollida de deixalles comercials podria representar l’any vinent un cost de 2’3 milions d’euros dels quals l’Ajuntament suportaria un 61%, mentre que els comerciants pagarien el 39% restant, segons ha informat la regidora de Serveis Urbans, Carme Almirall. 

També s’ha previst un ampli paquet de bonificacions que manté la línia del 2017 però amplia noves franges d’ajudes, com és el cas de les ajudes per a les persones que es troben en situació de vulnerabilitat, famílies monoparentals i nombroses. Es contemplen incentius fiscals pels mercats i per a la creació d’empreses amb responsabilitat social, sostenibles, creatives i innovadores. 

En el torn del debat, el regidor de Sitges en Positiu, Marc Macià, ha destacat que “falta molt de camí per fer en tarificació social, però també en fiscalitat mediambiental. Ha de pagar més qui més embruti”. Manel Rodríguez, portaveu de Ciutadans, ha assegurat que “trobem injustificable i inexplicable l’increment de la taxa [d’escombraries comercial]. Portem dos anys amb increments sense cap contraprestació a la ciutadania”. Xavier Nin, portaveu de la CUP, ha explicat que “presentarem al·legacions per dotar les ordenances fiscals de més progressivitat fiscal”. Lluís Marcé, de Nou Horitzó, ha augurat que “hi haurà més pressió recaptatòria entre els nostres convilatans”. Per la seva banda, la portaveu de Sitges-Grup Independent, Vinyet Lluís, ha afirmat que “hi ha coses que estan una mica fluixes i que podrien millorar, però estem bastant d’acord amb el que s’ha presentat”. El portaveu del PP, Ferran Llombart, ha destacat que “suposa un greuge per al sector comercial i empresarial l’increment del coeficient de l’IBI i de les escombraries d’aquest tipus. Veiem injust que es penalitzi el sector empresarial”. Per últim, la regidora no adscrita d’ICV, Carme Gasulla, ha puntualitzat que “la seva proposta de tarifació social amb l’IBI no té res de progressiva. Fins i tot és injusta”. 

Després de l’aprovació inicial, ara s’obre un període de 30 dies d’al·legacions per presentar canvis a aquesta primera proposta en el que tothom hi pot participar. 

Altres punts del ple 

El ple ha donat compte del conveni signat entre el consell comarcal del Garraf a través del qual es promou la prospecció empresarial al municipi. 

També s’ha ratificat la dissolució del Consorci Sanitari del Garraf i s’ha aprovat l’adhesió al nou Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i Garraf. L’evolució de la normativa del sector públic al llarg dels últims anys aconsella la reordenació dels dispositius assistencials en l’àmbit salut. En aquest escenari, la Generalitat treballa amb l’objectiu de promoure la fusió funcional dels seus recursos i la gestió conjunta mitjançant una entitat íntegrament pública pertanyent al sector públic de la Generalitat, que seria el nou Consorci. 

En l’apartat de les mocions, el Ple ha aprovat la moció presentada pels grups polítics municipals del Partit Demòcrata i Demòcrates de Catalunya (PdeCat i Demòcrates) i Esquerra Republicana de Catalunya, en la que es condemna l’actuació policial de l1 d’Octubre, es declara Enric Millo persona non grata a Sitges i es demana la llibertat dels presidents d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i ANC, Jordi Sánchez. 

També s’ha donat llum verda a la moció en suport a l’escola catalana i en rebuig a les veus que posen en qüestió el sistema educatiu actual. 

Per últim, la sessió plenària ha aprovat la moció en rebuig de l’aplicació de l’article 155 amb els vots a favor del govern (PdeCat, Demòcrates i ERC) i la CUP, les abstencions de Sitges en Positiu, Nou Horitzó i Sitges-Grup Independent, i els vots contraris de Ciutadans i PP.

18/07/2017

L'Ajuntament ja pot fer inversions al municipi, es debloqueja part del romanent

ple juliol ajuntament sitges
Per fi es desbloqueja part del romanent ja que es cumpleixen tots els requeriments legals i financers que les lleis estatals imposen als ajuntaments.

El Ple d'ahir en sessió extraordinària va aprovar per unanimitat desbloquejar part del romanent.
El romanent total d'exercicis anterior puja 24,2 Milions d'euros, d'aquests 24,2 M€, uns 11 M€ s'hauran de reservar per llei com a fons que garanteixin l'estabilitat pressupostària de l'Ajuntament, i uns 13 M€ es podran utilitzar en el pressupost ordinari.D'aquests 13 M€, es destinaran 3,5 M€ a continuar reduint el deute municipal (és obligat per llei) i 9,4 M€ a tirar endavant projectes i inversions sostenibles per millorar Sitges.

El Ple va aprovar projectes i inversions per un import de 5,5 M€.

Projectes aprovats amb aquest 5,5 M€

- Millores en instal·lacions esportives : camp de futbol d'Aiguadolç, pavellons poliesportius, pista de skate, camp de futbol Nou Pins Vens ...
- Instal·lacions educatives : millores en les escoles públiques, accesos a la nova Escola Agnès, remodelació Escola d'Adults i dependències de Ràdio Maricel i Maricel TV ...
- Reforma dels banys públics de la Platja Sant Sebastià i del Passeig Marítim.
- Nou enllumenat públic dels barris de Santa Bàrbara, Garraf II, platges urbanes i Passeig de la Ribera (inclòs el nou enrajolat) ...
- Nova escullera de les Coves.
- Projecte de màrqueting digital de promoció turística de Sitges.
- Remodelació del Palau Maricel i de la Casa de la Vila.
- Infraestructura i software per a la implementació i desplegament de l'administració electrònica de l'Ajuntament.

En els propers mesos l'Ajuntament aniran incorporant la resta de projectes pendents de la vila, del poble de Garraf i de les Botigues, fins arribar a la xifra de 9,4 M€ d'inversions.

27/09/2016

El ple de Sitges tira endavant la creació de la llotja de peix al port d’Aigüadolç 

port de sitges

El nou regidor d’ERC, Eduard Terrado, va prendre possessió en la sessió plenària. També es va acordar demanar a l’estat l’autorització poder cobrir les places lliures que queden a la policia local i incloure les peticions veïnals en els projectes del centre cívic i el passeig marítim de Les Botigues.
Dotze anys després de l’inici del projecte, l’Ajuntament de Sitges ha aconseguit desencallar el primer pas per fer realitat la llotja de peix de Sitges. I l’acord no ha estat exempt de polèmica. Amb el suport del grup municipal de CiU, ERC, la CUP, i Nou Horitzó el ple de l’Ajuntament de Sitges va aconseguit ahir aprovar inicialment el projecte d’abastiment de pesca artesanal d’elevada qualitat i baix impacte ambiental anomenat Llotja-peix de Sitges al port d’Aigüadolç. La resta de partits (Sitges en positiu, Ciutadans i Sitges Grup independent) es van abstenir. El ple també va servir perquè el nou regidor d’ERC, Eduard Terrado, prengués possessió. Per altra banda el ple va aprovar demanar poder cobrir totes les places lliures de la policia local i l’aprovació del consorci del club natació Sitges.
La polèmica sobre la Llotja va venir arrel d’un informe extern encarregat per la secretaria general en què s’argumentava que l’informe en contra de l’aprovació del projecte que havia redactat la intervenció general no tenia fonament. Aquest informe ha servit per aixecar la suspensió de la intervenció i el que calia en el ple era ratificar la invalidació de la suspensió i fer l’aprovació inicial del projecte. L’alcalde de Sitges, Miquel Forns, va obrir el torn en nom del govern demanant que els partits facin un debat polític sobre la llotja i que “ens mullem” perquè “políticament ens hem de decidir”. Així va recordar que el projecte té el suport dels pescadors de la vila i del mateix port i que permetrà preservar la pesca artesanal. En aquest punt va insistir que la pesca artesanal que fan els pescadors de Sitges és una de les poques que es conserva a Catalunya.
El portaveu de la CUP, Xavier Nin, va defensar el projecte ja que “és una prioritat i té consens”. Nin va afegir que el projecte lliga amb les iniciatives de slow food i Km0 amb una influència important a la vila. Xavier Nin també va considerar que l’informe d’intervenció s’extralimitava i, per aquest motiu, donava per bo l’informe extern. Lluís Marcé, de Nou Horitzó, va anunciar el vot afirmatiu tot i que va criticar que s’encarregués un informe extern.
Per la seva part, Vinyet Lluís, de Sitges Grup Independent, va anunciar la seva abstenció, en considerar que no hi havia hagut canvis significatius en relació a la informació del ple de juliol i que volia estudiar la informació nova. Manuel Rodríguez, portaveu de Ciutadans, va mostrar objeccions a l’informe que permet aixecar l’advertència de suspensió de la intervenció tot i que va assegurar que “es tracta d‘un projecte que té un ampli consens”. Sitges en Positiu, a través del seu cap de files Ricard Vicente, va exigir inicialment la retirada del projecte en considerar que els documents no estaven ben treballats i que s’anava “amb presses”. Malgrat afirmar que “tots volem que tiri endavant”, el grup municipal es va queixar dels canvis que s’havien fet en el projecte de manera reiterada i va demanar la retirada. Finalment va apostar per l’abstenció, sempre que el secretari assegurés que no era il·legal. Aquest fet va aixecar les ires del govern que va recordar, a través del batlle, que tota la documentació que es porta al ple és legal i així ho va ratificar el secretari.
El ple també va aprovar demanar a l’estat l’autorització per poder cobrir el 100% de les places lliures de la policia local. Actualment hi ha deu agents en interinatge i la majoria de la corporació va aprovar demanar que passin a ser funcionaris. Actualment l’estat només permet cobrir una de les 10 places que hi ha.
Per altra banda, tots els regidors van aprovar per unanimitat incloure els criteris veïnals en el projecte del centre cívic i el passeig marítim de Les Botigues. Aquests criteris es van acordar en la darrera audiència pública que es va celebrar. El batlle va destacar que és la primera vegada que els criteris dels veïns s’introdueixen abans de fer la redacció del projecte. Pel que fa al centre cívic, els criteris veïnals són que hi hagi despatxos per a les entitats i associacions de veïns legalment constituïdes, que es disposi d'una o més sales polivalents per a activitats, que si l'edifici es construeix d'una sola planta, es plantegi arquitectònicament ampliable a una altra planta superior en un futur i que hi hagi un espai que, en un futur si s'escau, pugui acollir dependències de la Policia Local de Sitges i un petit espai perquè la Brigada hi pugui tenir material i eines.
En quant al passeig, les aportacions veïnals es concreten en donar continuïtat, en termes generals, al projecte de remodelació del passeig construït en un tram del terme municipal de Castelldefels. Pel que fa a la calçada, es demana que tingui dos sentits de circulació, que el passeig per a vianants sigui més ample que el de Castelldefels, i que hi hagi carril bici. També s’ha previst, a petició dels veïns, implementar una zona d'estacionament al cantó de mar de la calçada, entre altres qüestions.
La sessió plenària de setembre va aprovar també la liquidació del Consorci del Club Natació Sitges i l’encomanda del servei de conservació i manteniment de zones enjardinades de Sitges al TEGAR del Garraf.
Durant el ple, la regidora de Tradicions i Festes, Rosa Tubau, va agrair “a totes les persones i entitats que han fet possible la Festa Major de Sant Bartomeu i Santa Tecla, entre les quals tots els membres de la comissió de Festa Major, encapçalada pel seu president, Cisco Arbonès. Als pendonistes Joan Yll i Vinyet Ferrer, i els respectius cordonistes. I a tot el poble de Sitges per la seva col·laboració, participació i civisme demostrat durant les jornades festives”.
En l’apartat de les mocions, va prosperar la proposta de moció que va presentar la CUP d’adhesió de l’Ajuntament de Sitges a la “xarxa de memòria i de prevenció del feixisme. Mai més”.