Log In

Acceder

¿Ha olvidado su contraseña?

Subtotal del carrito: € 0,00

Pla de mandat Municipal 2015-2019 Ajuntament de Sitges

11/07/2017

El Govern Municipal travessa l’equador del Pla de Mandat 2015-2019 amb un 46% d’accions executades

pla de mandat 2015 2019 Sitges

L’obertura de la Biblioteca Santiago Rusiñol, el primer semestre de 2018, i la convocatòria d’una consulta per saber si Les Botigues es vol segregar del municipi, són dues de les accions previstes pel que queda de legislatura.

Un 46% de les accions contemplades pel Govern Municipal en el Pla de Mandat 2015-2019 ja han estat executades. De les restants, un 38% es troben en procés i un 16%, pendents d’executar. Aquest és el balanç, en xifres, de l’estat de realització dels deures que l’actual executiu es va marcar a principis de la legislatura, un cop superat l’equador dels quatre anys.

El Govern Municipal afronta de cara als propers dos anys la realització de les actuacions pendents, algunes d’elles amb data concreta. És el cas de l’obertura de la Biblioteca Santiago Rusiñol, que finalment obrirà durant el primer semestre de 2018. També, el de l’obertura de l’escola Agnès de Sitges, prevista per a 2019, que ha estat possible gràcies a un acord amb la Generalitat per disposar d’un edifici multifuncional i en el que l’Ajuntament hi posarà un 45% de la inversió.

La convocatòria d’una consulta per saber si els veïns de Les Botigues es volen segregar del municipi ha estat una altra de les accions anunciades pel govern abans que acabi el mandat. A la llista, s’hi ha d’afegir altres iniciatives, com la redefinició del Pla d’Usos del Casc Antic; la nova concessió, l’any vinent, del servei de neteja viària, i la construcció del nou camp de rugbi, el 2019.

En el balanç d’actuacions realitzades pel Govern Municipal, n’hi ha que no estaven incloses inicialment en el Pla de Mandat. Són els casos de l’aturada de llicències de pisos turístics, supermercats, basars i menjar per emportar i l’ampliació d’ajudes a les famílies usuàries de les llars d’infants. Entre les previstes, hi ha l’ampliació i creació de noves ajudes socials, el Pla de Qualitat Turística, l’assoliment del reconeixement de la Festa Major i Santa Tecla com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional, la campanya per a un Casc Antic lliure de bosses d’escombraries i l’increment del nombre d’audiències públiques sectorials.

Un romanent de 8,4 milions d’euros

L’Ajuntament disposarà aviat del romanent de tresoreria de 2017, de 8,4 milions d’euros, amb una trentena de partides que permetran cobrir totalment o parcialment tot un seguit d’actuacions, la majoria contemplades en el Pla de Mandat. Una de les més destacades és la pavimentació i enllumenat del Passeig de la Ribera, de 760.000 euros, amb finançament íntegre d’aquest romanent. També es contempla la remodelació de l’edifici destinat a l’Escola d’Adults i Ràdio Maricel, un gran projecte proposat per la ciutadania en els pressupostos participatius valorat en 1,7 milions d’euros i al qual es destinaran enguany 700.000. El romanent de 2017 inclou partides per la rehabilitació i restauració del Palau Maricel de Terra (650.000 euros, d’un pressupost total de 2,9 milions) i el condicionament de l’avinguda de Les Botigues (150.000 euros, d’1,5 milions d’euros), entre d’altres. Tot aquest paquet d’actuacions se sotmetrà a aprovació del ple municipal en la sessió extraordinària convocada per a dilluns 17 de juliol.

Fent balanç del que ha estat aquesta primera meitat del mandat 2015-2019, l’alcalde, Miquel Forns, ha destacat que “un dels grans actius del govern ha estat –i continua sent- aprofundir en la transparència i la participació”. Per la seva banda, la presidenta de l’Àrea de Presidència i de Serveis a les Persones, Aurora Carbonell, ha remarcat que “hem destinat grans esforços econòmics i humans a mantenir una vila eminentment turística el més neta possible”. El president de l’Àrea de Presidència i de Serveis a les Persones, Josep Moliné, ha manifestat que la prioritat del govern “ha estat, des del primer moment, atendre les necessitats socials de la població en un sentit ampli”.

El Govern Municipal ha fet valoració de l’estat d’execució del Pla de Mandat en una audiència pública celebrada al Saló d’Or del Palau Maricel. En el torn d’intervencions del públic, un dels temes que més ha centrat la preocupació dels assistents ha estat la cobertura del ‘top manta’. Comandaments de la Policia Local i els Mossos d’Esquadra han avalat la gestió del govern per mitigar la presència dels venedors ambulants als carrers de Sitges. Altres qüestions que ha posat sobre la taula la ciutadania han estat els habitatges turístics il·legals, l’estabilització de sorra a les platges de la vila, l’estat de la neteja i la via pública i les molèsties originades per les festes de comiat de solter.

El document amb el grau d’assoliment de les diferents accions municipals contemplades en el Pla de Mandat 2015-2019 es pot consultar ja a través de la web municipal www.sitges.cat.

18/03/2015

ACOMPLIMENT PLA DE MANDAT MUNICIPAL 2011-2015.

INTRODUCCIÓ

El Govern municipal –CiU, SGi i NH- ha assolit el 85% dels objectius establerts en el Pla de Mandat Municipal 2011-2015, a més d’haver incorporat noves actuacions.
Durant aquests quatre anys les regidories han centrat els seus eixos de treball en els quatre pilars d’actuació: el Sitges de les Persones, el Turisme com a motor del Renaixement de Sitges, els Nous Models Econòmics i el Respecte per l’Entorn i el Patrimoni.
En el primer pilar, el del Sitges de les Persones el govern ha centrat bona part de les seves actuacions en l’àmbit social, fet que han permès donar suport als col·lectius en major situació de vulnerabilitat, garantint les seves necessitats bàsiques. A més de la regularització dels deutes amb les entitats socials, el govern ha impulsat la creació de la Taula del Tercer Sector. L’àmbit econòmic l’ha centrat el sanejament de les finances municipals - 70M€ de deute l’any 2011; 32M€ l’any 2015 -. Racionalitzar les despeses, prioritzant les de finalitats socials, cultural i de promoció turística, no ha estat un obstacle per impulsar un ampli ventall de polítiques econòmiques centrades en els ajuts a emprenedors, formació de persones en atur i acompanyament a empreses ja constituïdes, a més d’escurçar el termini de pagament a proveïdors, de 30 mesos a 30 dies. Els Nous Models Econòmics han permès crear programes com el Sitges Investor, sota el qual s’han materialitzat projectes com l’IAB. Sitges continua sent un referent en l’àmbit cultural i, des d’aquest any compta amb un nou esdeveniment de referència pel País, el Sitges NEXT, Festival d’innovació en Comunicació i New Media.
En l’àmbit del Turisme com a motor de Renaixement de Sitges, el govern ha donat resposta les necessitats de promoció turística, creant una nova marca i nous suports de difusió, a més de potenciar, conjuntament amb el sector privat, aquells esdeveniments amb un clar retorn econòmic pel municipi. Finalment, el Respecte per l’Entorn i el Patrimoni s’ha materialitzat en multitud d’actuacions entre les que destaquen la reobertura dels Museus de Sitges conservant la seva fisonomia original,la potenciació del talent local o la rehabilitació de la Biblioteca Santiago Rusiñol

Pla de Mandat 2011-2015. Memòria d’actuacions
Total d’actuacions contemplades inicialment ............283
Realitzades ........................................................243
No assolides ....................................................... 40
Noves ................................................................ 50
Grau d’acompliment del Pla de Mandat 85%

1. Sitges de les persones
Amb l’objectiu de garantir el desenvolupament integral de les persones en tot el seu cicle vital i les seves necessitats bàsiques, el Govern Municipal ha impulsat un ampli ventall d’actuacions. com a prioritat de l’acció de govern. S’han posat en marxa projectes, que no estaven contemplats en el pla de Mandat, amb l’objectiu de modular els recursos públics a les necessitats de les persones més vulnerables en un contextnde crisi, com la municipalització del Casal Joan Maragall
Un d’aquests exemples és el Carnet Blau de Sitges que va néixer a l’inici del mandat per proporcionar avantatges socials entre la gent gran, les persones amb discapacitat, i col·lectius que es troben en situació de vulnerabilitat (aturats, famílies monoparentals i famílies nombroses). El servei ofereix descomptes i avantatges en activitats i serveis municipals (transport, llar d’infants, etc). o a establiments comercials adherits a la iniciativa. Actualment el Carnet Blau dona cobertura a 1.780 persones.
L’Ajuntament ha destinat una partida extraordinària de 100.000€ per a l’aplicació de dos centres de distribució d’aliments de Càritas i Creu Roja. Amb els nous centres les famílies amb més necessitat reben punts, que funcionen com a moneda de canvi, i els permeten comprar aliments de la mateixa manera que si anessin al supermercat.
També s’orienta a les famílies en qüestions alimentàries per millorar la seva dieta.
Precisament amb la voluntat d’oferir una alimentació més variada i equilibrada en els nous espais s’ofereixen productes frescos. Paral·lelament, es treballa amb la posada en funcionament d’un nou alberg per a les persones sense sostre, una de les propostes sorgides del pressupost participatiu per atendre situacions de risc.

Hem garantit les necessitats bàsiques de les persones amb criteris d’igualtat i tolerància

Atenció de les necessitats de la població en situació de vulnerabilitat
Recolzament material i institucional a les associacions privades d'acolliment a persones immigrants
Relacions amb les diferents confessions religioses amb seu a la vila
Creació del Menjador Social. Des de l’1 de febrer del 2013 fins l’1 de desembre del 2014 es van servir 29.000 àpats
Espai on hi puguin fer estada persones en situació de desemparament pel que fa a l’habitatge: actualment Sitges compta amb vivendes per a emergències socials gestionades amb les entitats del tercer sector – Creu Roja i Fundació Ave Maria-
Impuls institucional per a la creació de la Taula del Tercer Sector

L’ensenyament

Construcció de l’Escola Agnès de Sitges. Treball conjunt amb l’AMPA per a garantir la construcció de l’Escola Agnès de Sitges. La Generalitat ha inclòs 4’2 milions d’euros en els pressupostos 2015 per iniciar les obres
Actuacions de millora, manteniment i conservació als centres públics de primària de Sitges. Escoles Miquel Utrillo, Esteve Barrachina, Maria Ossó, i Agnès de Sitges, i instituts Joan Ramon Benaprès i Vinyet.
Desenvolupament inicial del protocol d’intencions de l’Escola Pia de Sitges. Pla de treball conjunt amb els agents implicats per materialitzar el nou emplaçament que permeti el trasllat de les instal·lacions
Resolució de la situació contractual amb les concessionàries de les llars d’infants municipals. S’han incorporat tarifes socials de fiscalitat progressiva i implantat ajuts per a les matrícules i les quotes
Potenciació i dinamització del Centre d’Adults. Ampliació de l’oferta amb nous cursos i accés a ensenyament de grau mitjà
Projecte de diversitat educativa amb l’IES Joan Ramón Benaprès. Campanyes de conscienciació contra la violència de gènere als instituts Vinyet i Joan Ramon Benaprès
Intercanvis educatius internacionals

G e n t g r a n

Municipalització del Casal Joan Maragall
Ampliació del Servei d'Ajuda Domiciliària a la gent gran i dependent
Coordinació de les entitats i col·lectius de la gent gran tant de titularitat municipal com de titularitat privada
Més activitats personals i col·lectives de la gent gran, en totes les seves manifestacions socials públiques
Col·laboració amb entitats i fundacions privades per donar suport en la manutenció com a necessitat bàsica de la persona
o Càritas Ajuda Fraterna pel que fa a adults
o Creu Roja pel que fa a nadons
o S’ha afavorit el treball en xarxa amb el tercer sector

P r o t e c c i ó de la salut

Desenvolupament del Pla de Seguretat Alimentària (aprovat el 3 d’abril del 2013)
Desenvolupament del Pla de Sanitat Ambiental
Desenvolupament del Pla de Salut Escolar
Desenvolupament del projecte Sitges, municipi cardioprotegit, que dota a la població de recursos per minimitzar el temps de resposta en cas d’aturada cardíaca i reduir el nombre de morts sobtades
Defensa dels serveis bàsics de salut al municipi (atenció primària) tant pel que fa a les farmàcies com les urgències al CAP. S’han mantingut reunions amb les direccions territorials, Generalitat i col·legi de farmacèutics
Pla de drogues
Conveni amb l’Associació contra el Càncer

Seguretat de les persones

Ampliació de les col·laboracions de la Policia Local amb els altres cossos de seguretat: campanyes contra el Top Manta, l’Operació Grèvol o increment de vigilància a les urbanitzacions
Policia Local més pròxima i participativa
Implementació de dispositius especials de seguretat en determinats esdeveniments i períodes de l’any, adreçats a la ciutadania i visitants
Desenvolupament de programes de formació als centres educatius de Sitges: seguretat vial, difusió del Pacte Cívic i control de l’absentisme escolar
Incorporació de 8 agents nous
Nou vestuari de la Policia Local
Incorporació de la Xarxa RESCAT
 Actuació a la prefectura de la Policia Local per adaptar-la a les necessitats actuals


Serveis de l’Oficina d’Atenció al Ciutadà

Incorporació de nous serveis d’Administració Electrònica que han permès fer millores en l’organització a la via pública, implementar la seu electrònica i desenvolupar projectes com la votació del pressupost participatiu
Agilització en la gestió de queixes i suggeriments dels cutadans

P a r t i c i p a c i ó Ciutadana

Processos de participació en els grans projectes de desenvolupament de la vila per afavorir el diàleg i el consens. Hem instaurat la democràcia participativa
Pressupost participatiu amb una partida d’1M€ a l’exercici de 2015
Audiències Públiques genèriques sobre el municipi o sectorials d’especial interès ciutadà com l’IBI, les platges o el projecte de Can Falç
Implementació d’un pla de treball als barris de Sitges a través de reunions amb les associacions de veïns i visites als barris
Creació del consell d’Immigració

Creació dels consells Municipals territorials a Garraf, Les Botigues i Vallpineda

Creació del Premi Sitges Participa
Creació d’uns cens Municipal d’Entitats
Potenciació del Consell d’Infants, amb iniciatives com els intercanvis internacionals
Acompanyament institucional per a la Creació de la Taula del Tercer Sector
Creació del Consell Local de Joves

Pla Local de Joventut

L’Espai Jove s’ha consolidat com el punt de referència entre els joves a la vila
• Treball per facilitar als joves l’accés a la vida laboral a través de:
o Programa Fórmula Jove
o Borsa de Treball al Nivell 10 i comunicació de l’oferta de feines a través de les xarxes socials
o Subvencions per facilitar l’accés al curs de monitors i oferir una sortida professional per a molts joves
• S’ha facilitat la transició escola – treball
• Treball per prevenir les conductes de risc entre els joves amb el Pla de sexualitat i drogues
• S’ha propiciat l’interès dels joves per la cultura, l’oci i l’esport
• Adaptació de l’oferta cultural per donar resposta a les demandes i interessos juvenils
• S’ha afavorit l’accés a l’habitatge als joves
• S’incentiva la mobilitat internacional entre els joves amb intercanvis entre instituts

Hàbits i pràctiques esportives saludables

Beques per a la pràctica esportiva, especialment entre els col·lectius potencialment més dèbils
Més esport escolar en horari lectiu
Foment de la pràctica de l’activitat esportiva entre la gent gran amb activitats com les Caminades a 100 cap als 100 i oferta d’activitats a la Piscina Municipal
Manteniment de les instal·lacions esportives municipals. Actuacions de millora en tots els serveis:
o Reforma integral de l’Skate Park
o Millores a les instal·lacions del Camp Municipal d’Aiguadolç
o Enllumenat al Nou Pins Bens
o PAU a Camp Municipal d’Aiguadolç i Nou Pins Bens.
o Millores als pavellons municipal
S’ha fomentat la pràctica esportiva a través de curses populars i solidàries com la de la Lluna Plena o la de la PKU
Posada en marxa de nous projectes com el de Vies Braves al mar

Relacions amb les institucions a nivell europeu per potenciar la vessant internacional de Sitges

Programa ECHORD +
Trobada a Sitges amb el European Youth Parlamient
Intercanvis Consell Infants, Escola Pia, Instituts

Elaboració i posada en funcionament del Pla de Comunicació

Unificació de tots els serveis de comunicació que depenen de l’Ajuntament en una única Oficina de Comunicació
Garantir la pluralitat política dels mitjans de comunicació públics
Utilització de les xarxes socials com a nou canal de comunicació de la Institució
Creació de nous canals de comunicació interna
Implementació d’un protocol de comunicació Intern – Extern de l’Ajuntament que doni resposta als objectius del Pla de Comunicació

Aplicació de l’Ordenança Cívica

Formació dels Agents Cívics amb l’objectiu de realitzar una tasca pedagògica envers les persones
Realització d’un estudi per implantar una dotació de voluntaris de Protecció Civil
Inici de la modificació de l’ordenança de civisme

Oferta d’ubicacions estables en espais municipals per a entitats i associacions

Activitats culturals diversificades, d’interès local i de qualitat
Calendari estable d’activitats municipals
Recolzament d’activitats fora del municipi considerades d’interès i de promoció cultural de la vila
o Exposició de Fernando Krhan
o Festival de Jazz
o Exposició itinerant Rajoles Modernistes
Regulació d’ajuts econòmics per donar suport al desenvolupament d’activitats municipals (convenis o subvencions)

Acords de col·laboració i dinamització culturals amb associacions privades amb equipaments propis

Parc de Nadal organitzat pel Club Bàsquet Sitges
Sitges Rock Trail, organitzada pel Centre Excursionista de Sitges
Programa alimentari organitzat per Creu Roja i Càritas

Actuacions en l’àmbit cultural

• Creació d’una programació cultural coordinat entre les institucions locals
• Programa cultural estable a les biblioteques
• Vinculació de totes les presentacions de publicacions i activitats literàries en el marc dels espais i organització de la biblioteca
• Suport en la dinamització de biblioteques escolars
• Col·laboració i suport a les publicacions d’interès local i formatiu (històric, artístic, social o cultural)
o Nous volums de Història de Sitges i La Xermada
• Suport en el procés de digitalització de documentació
o Digitalització de La Xermada
o Digitalització de l’Arxiu Històric
• Coordinació amb serveis centrals per al funcionament de criteris en l’arxiu administratiu
• Col·laboració amb associacions i grups vinculats en la difusió literària d’interès cultural
• Dinamització cultural dels centres cívics

Arts escèniques (teatre, dansa i cinema)
• Recuperació d’un calendari teatral anual per a tots els públics. Programa Sitges Teatre amb una oferta teatral estable durant tot l’any i adreçada a tots els públics
• Inclusió de Sitges en els circuits estables de la programació cultural d’arts escèniques
• Suport al teatre amateur
• Oferta periòdica de cinema alternatiu: acompanyament al Cineclub

Activitats musicals i difusió cultural literària
• Promoció de talents i grups musicals locals
• Suport a les organitzacions i associacions que ofereixen divulgació musical
• Promoció temporal de concerts de prestigi nacional i internacional
• Organització de concerts amateurs
• Sensibilitat per la programació d’activitats musicals tradicionals
• Festivals musicals dins d’espais urbans: recuperació del festival de jazz amb l’actual JAS –Jazz Antic Sitges-
• Suport al fons documental i a la divulgació musical i de coneixement dels mestres/músics locals. CD Cobla Maricel, Mestre Torrents i Pastorets

Formació i projecció cultural municipal
• Elaboració d’un programa de formació i sensibilització cultural (artístic i històric) per tota la ciutadania mitjançant cursos, conferències i altres activitats
• Promoció i suport de talents locals
• Divulgació formativa de la cultura i l’art (publicacions, conferències, cicles temàtics, programes pedagògics...)
• Suport a la formació artística i cultural

Assessorament extern i implicació de consells i comissions d’experts
• Seguiment del Consell de Cultura
• Seguiment de la Comissió de Toponímia
• Creació d’una comissió d’experts en arts plàstiques i visuals

Noves tecnologies
• Utilització de les TIC per a la formació i divulgació cultural. Xarxes 2.0, Catàlegs digitals, codis QR
• Utilització de les TIC com a eina de difusió amb altres organismes i entitats culturals

Desenvolupar i donar suport a projectes de cooperació
Seguiment del Consell de Cooperació
Suport a les entitats de la vila que tenen entre els seus objectius la sensibilització envers a aquells països en vies de desenvolupament
Continuació amb la tasca de recuperació de la memòria històrica: Comissió del Tricentenari 1714
Activitats de suport en la sensibilització de la realitat dels països en vies de desenvolupament a través de les ONG’s
Col·laboració amb el Fons Català de Cooperació del qual l’Ajuntament de Sitges n’és soci, al desenvolupament en les campanyes d’emergència que puguin sorgir a països en vies de desenvolupament
Curses solidàries: Lluna Plena, PKU, Posa’t la gorra

Accions pendents
Oferta de pisos socials. Pendent de reparcel·lació del sector PPU1
Remodelació de l’Escola Esteve Barrachina. Pendent de finançament
Incentivar la instal·lació de Centres de Dia d’iniciatives privades, subvencionats parcialment per la Generalitat de Catalunya. Pendent per manca d’iniciativa privada
Creació d’un consell veïnal o Federació d’Associacions veïnals
Creació de la figura del Defensor/a de la Ciutadania. Pendent per manca de consens polític
Creació de la figura dels Agents Cívics Voluntaris
Recuperació d’un Festival propi de teatre. En estudi amb la Generalitat de Catalunya
Coordinació amb l’Institut Ramon Llull de cursos de formació cultural
Difusió de programes de treball per generar actituds cíviques de l’entorn a la cooperació i la col·laboració per minvar les desigualtats socials i econòmiques
Optimització dels recursos de que disposa l’Ajuntament (com mobiliari urbà) per reutilitzar-lo en països en vies de desenvolupament
Convenir un acord educatiu per Garraf i Les Botigues. Actuació amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya per tal que els nens i nenes de Garraf i Les Botigues puguin accedir a l’escolarització amb els mateixos avantatges que els nens/es de Castelldefels. Actualment sense acceptació per part de la Generalitat de Catalunya


2. Turisme com a motor del renaixement de Sitges

L’objectiu de replantejar i recuperar el model turístic de Sitges que el va situar com a referent internacional de qualitat ha estat l’objectiu diari de l’Agència de Promoció Turisme de Sitges. Després d’haver assolit el seu sanejament econòmicament, s’ha pogut desplegar un ampli calendari d’accions. L’Agència ha reformulat els seus Estatuts i ha integrat en el seu comitè executiu al Consorci del Patrimoni de Sitges, l’Associació Turística de Serveis de Platges de Sitges i els Ports Esportius de Sitges amb el clar objectiu de donar representativitat a sectors fonamentals en el nostre desenvolupament turístic. S’ha implementat la nova marca de Sitges i s’ha iniciat el camí per certificar la nostra destinació com a vila sostenible a través de la certificació Biosphere. L’ordenació del calendari d’esdeveniments (potenciant aquells que suposen un retorn econòmic real pel municipi), la promoció en els mercats emergents i lideratge en la celebració de congressos i reunions durant tot l’any per desestacionalitzar la temporada, han centrat les actuacions d’aquest pilar.

Promoció de la vila
• Capitalització de les ofertes de promoció de la marca Costa de Barcelona
• Potenciació de Sitges com a marca pròpia. Neix la nova marca Sitges viu, Sitges vivo,Sitges any time i Sitges toujours
• Treball de l’oferta de diferents mercats
• Promoció del turisme gastronòmic i de comerç
• Manteniment de la presència en fires del sector
• Impuls de les accions de promoció directes a mercats europeus amb la participació a workshops
• Organització de famtrips propis. Augment dels presstrips i famtrips propis i molt segmentats
• Promoció dels ports esportius
• Generar recursos propis per poder dur a terme totes les accions promocionals, a través de patrocinis i/o col·laboracions. Venda de producte des de l’Oficina. Creació del Punt de devolució taxfree

Millora d’infraestructures turístiques
• Millora dels accessos a la vila, d’acord amb el Pla de Mobilitat del Pla de Mandat Municipal. En elaboració per part de la Diputació de Barcelona. Previst per octubre de 2015
• Nova sortida de la C-32 al Polígon de Les Pruelles. La Generalitat ja ha licitat les obres i està previst que es comencin a executar aquest 2015
• Pla de senyalització turística i comercial. Lligat al Pla de Mobilitat
• Impulsar la reforma i millora dels hotels existents i la construcció de nous. S’han inaugurat 12 hotels entre reformats i nous
• Millora dels parcs municipals per al turisme familiar així com d’altres infraestructures i equipaments. Millora dels parc infantils i Jardins del Terramar
• Col·laboració amb Movistar amb el desplegament de fibra òptica

Col·laboració públic - privada
• Increment de la participació del sector privat tant a nivell econòmic com de gestió.
• Implantació de la Taxa Turística que dota de major pressupost a l’AgènciaTurisme de Sitges per poder dur a terme accions promocionals

Creació de paquets turístics
 Hem fet d’enllaç amb l’empresariat i es treballa en un catàleg de producte per identificar totes les empreses turístiques del municipi, i crear oferta transversal de serveis

Desestacionalització del turisme
 Allargament de la temporada turística amb un turisme no tradicional, especialment amb l’activitat de congressos i esdeveniments. Fòrum l’M&I i noves accions comercials a nivell internacional
 Creació de nous esdeveniments com Scrap+, Tapa a Tapa o La Tapa de l’any. Nous esdeveniments en elaboració

Atenció al visitant
• Agents d’informació durant la temporada de platges
• Treure a concurs el servei d’informació turística
• Potenciació de les noves tecnologies per oferir un millor servei d’informació.
• Proper trasllat de l’edifici administratiu de l’Agencia de Promoció Turisme de Sitges

Nous productes turístics
• Ruta turística marina: motos aquàtiques, rutes amb llanxa, vies braves, ferri, o projecte Pesca Turisme (pescadors)

Sitges Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya
 Consolidació del certamen com a referent internacional i com a principal eina de projecció de Sitges. S’ha elaborat un pla de dinamització local de d’esdeveniment. El Festival té un retorn d’1’8 M€ d’impacte econòmic directe i de 61,5 M€ en projecció mediàtica
 Creació del Sitges NEXT, Festival d’innovació en comunicació i new media

Promoció d’arts visuals, museus i exposicions
 Coordinació i impuls en el procés d’adaptació del Consorci del Patrimoni de Sitges als interessos de la Vila com a oferta turística cultural. El Consorci ha passat a formar part de l’agència
 Potenciació del paper dels museus del Consorci del Patrimoni de Sitges i de la Fundació Pere Stämpfli en el conjunt de l’oferta turística i educativa de la vila
 Creació d’exposicions temporals d’interès local i nacional (pintura, escultura i fotografia, entre d’altres)
 Potenciació i promoció d’artistes locals i joves talents com a element d’interès turístic.
 Més vinculació en la xarxa artística nacional i autonòmica d’activitats culturals
o Museus: Xarxa de museus de Catalunya
o Teatre: Programa.cat
o Programació de Dansa amb IAB
 Recuperació i restauració de peces del patrimoni municipal
 Protecció i divulgació de les obres artístiques i patrimonials d’interès cultural de la via pública – projecte Museu al Carrer-. Parc Escultòric que permet fer un recorregut per totes les escultures que es troben a la via pública
 Promoció dels artistes i pintors al carrer, com el Sitges d’abans amb accions com el Dia de l’Artista
 Recolzament a la creació de futures fundacions privades per al foment de les arts i de Sitges com a destinació cultural. Fundació Stelar (IAB)

Tradicions i festes
• Tradicions i festes com a gran plataforma per a la promoció turística de la vila, atenent els objectius de tradicions i festes exposats en aquest Pla de Mandat Municipal
• Programes d’actes adaptats al volum de visitants. Canvi d’horaris en la Rua Infantil del Carnaval el diumenge que ha passat a celebrar-se a les 12h i s’ha fet un ajustament d’horari també a les rues de la nit
• Recolzament de les iniciatives de promoció de les tradicions més enllà del calendari festiu. Centre d’Interpretació de la Festa, Festivitat de Sant Sebastià o Festa de la Mare de Déu del Carme
• Es facilita la implicació de tradicions no considerades actualment en el calendari festiu tot i ser-ho en el calendari tradicional: Festivitat de Sant Sebastià o la Festa de la Mare de Déu del Carme
• Promoció de la implicació del sector econòmic de Sitges amb les tradicions i festes.
o Casa Bacardí
o Gremi d’Hostaleria
o Empreses i comerços
o Associació de Platges

Accions pendents
 Creació d’un espai polivalent per a la realització d’esdeveniments de gran format en col·laboració amb el sector privat. Pendent de finançament
 Pla Estratègic de les pedreres per a la futura explotació turística de la zona, segons el pla d’actuació previst en el Pla de Mandat Municipal
 Creació d’un centre d’informació i acollida de visitants a Can Milà. Tot i que s’ha desenvolupat el projecte, no s’ha pogut dur a terme per manca de recursos econòmics. Pendent de finançament

3. Nous models econòmics

S’ha redreçat la situació financera de l’Ajuntament reduint a més de la meitat el deute del 2011. L’Ajuntament ha passat de 70M€ el 2011 a 32M€ de deute estimat el 2015. Paral·lelament s’ha rebaixat el termini de pagament de les factures a proveïdors passant dels 30 mesos de fa 4 anys, als 30 dies des del dia d’aprovació de la factura.
Racionalitzar les despeses, prioritzant les de finalitats socials, culturals i de promoció turística, no ha estat un obstacle per impulsar un ampli ventall de polítiques econòmiques centrades en els ajuts a emprenedors, formació de persones en atur i acompanyament a empreses ja constituïdes. Només aquest 2015, l’Ajuntament destinarà 1,2 M€ a polítiques de foment de la formació, impuls de l’ocupació, acompanyament a empreses i projectes d’emprenedoria. Els Nous Models Econòmics han permès crear programes com el Sitges Investor, sota el qual s’han materialitzat projectes com l’IAB. S’ha dinamitzat el Centre d’Empreses Creatives i s’han creat programes com els Esmorzars d’Empresa o el Sitges Municipi Cooperatiu.
L’acompanyament al comerç local ha estat un altres dels objectius d’aquest pilar.
Durant aquest mandat s’han desenvolupat accions com La Botiga al Carrer o la primera edició de la Sitges Shopping Night.

Reorganització de la gestió interna de l’Ajuntament amb criteris de transparència i eficàcia
 Aprovació d’un nou ROM, eliminant l’estructura directiva municipal, passant de 7 a 3 àrees
 Reducció dels sous dels càrrecs electes
 Control mitjançant valoracions semestrals del compliment de les accions d’aquest Pla de Mandat

Supressió dels Ens Autònoms
 Sitges Esdeveniments, S.L.
 Sitges Reference, S.A.
 Sitges Punt Zero, S.L.
 Agència de Disseny i Desenvolupament de Sitges
 Sitges Model XXI

Assoliment de l’estalvi net positiu
 Incrementar els ingressos corrents.
 Reducció de la despesa corrent
 Elaborar i gestionar un pressupost anual realista
 Elaborar i gestionar un Pla de Sanejament Financer 2012 - 2015

Reducció de l’endeutament bancari
 Cancel·lació de préstecs
 Reformulació i renegociació de préstecs

Reducció del dèficit
 Assolir romanent de tresoreria positiu
 Plans de tresoreria a curt, mig i llarg termini
 Complir amb la llei de morositat

Realització del procediment de valoració cadastral col·lectiva de caràcter general, amb la col·laboració de la Gerència Regional del Cadastre

Acostament de les finances municipals a la ciutadania amb criteris de transparència i participació
 Publicació dels acords municipals al web www.sitges.cat
 Difondre amb transparència l’estat de les finances municipals a la ciutadania
 Fer partícips als ciutadans de l’elaboració del pressupost municipal. Procés de participació en el pressupost 2015

Racionalització l’estructura de RRHH de l’Ajuntament
 Optimització del capítol de recursos humans de totes les àrees de l’Ajuntament per tal de respondre a les necessitats reals amb l’objectiu d’aconseguir una major eficàcia del servei amb la menor despesa possible. El capítol I ha baixat de 16 M € a 14 M€
 Equip humà format pels nous reptes que l’actual situació econòmica i social requereix, motivat i amb una cultura organitzativa de responsabilitat i de servei públic. Equip de coordinació de caps
 Nous processos per una bona optimització del treball
 Desenvolupament del reglament de productivitat, com a eina motivadora
 Formació als empleats basada en l’intercanvi de coneixements, que permeti una millor formació respecte al funcionament global de l’organització i que possibiliti el treball transversal
 Optimització dels recursos de tots els serveis municipals de la via pública, obtenint el màxim rendiment

Noves fórmules de patrocini i explotació de la publicitat
 La fórmula s’ha aplicat en celebracions com el Carnaval o la Festa Major, en les que gràcies al patrocini s’ha pogut compensar l’aportació pressupostària municipal. També s’ha implementat aquesta fórmula pels nous suports de promoció de l’Agència de Turisme de Sitges

Creació de la Taula del Sector Econòmic Anticrisi de Sitges
 Impuls institucional per a la creació de la Taula del Tercer Sector

Manteniment dels serveis d’ocupació i formació ocupacional
 Borsa de treball
 Intermediació laboral i gestió d’ofertes de treball
 Club de la feina
 Orientació laboral i acadèmica
 Prospecció d’empreses
 Formació ocupacional
 Campanya continuada d’informació i d’apropament dels serveis al ciutadà i a la empresa. Esmorzars d’Empresa

Recerca de recursos per als serveis
 Sol·licitud de subvencions per a realitzar programes i serveis d’ocupació i formació ocupacional
 Gestió i seguiment de les accions aprovades segons els requisits de les convocatòries
 Recerca de recursos creatius i innovadors per a oferir serveis a la població
o Cursos d’anglès amb voluntaris
o Esmorzars d’Empresa
o Speed Dating

Programes d’ocupació
 Desenvolupament de les competències professionals requerides en el mercat de treball per tal de millorar les possibilitats d’inserció laboral. Cursos de formació per a joves, hostaleria, comerç
 Foment del coneixement de les TIC, com a eina que facilita els processos creatius i la innovació, tant a les persones com en les empreses. Implantar nous programes per optimitzar els recursos existents. Subvencions per incorporar TIC

Realització de programes d’ocupació i reinserció laboral per a col·lectius d’especials dificultats d’inserció
 Desenvolupament de competències professionals envers els serveis a les persones, com a sector econòmic en desenvolupament. Programa Jove

Servei d’emprenedoria i empresa
 Posada en funcionament del Centre d’empreses Creatives.
 Implantar programes que fomentin l’emprenedoria en la població en general.Emprenedoria a l’escola
 Millorar la competitivitat a través de la formació dirigida a les empreses i els seus treballadors
 Realització de convenis de col·laboració amb altres entitats lligades al mon de la empresa

Foment del comerç local
 Promoció de campanyes per potenciar el comerç com a pol d’atracció turística.Shopping Night, Botiga al carrer
 Vincular el comerç local amb esdeveniments de la Vila. Festival de cinema; Festivitat de Corpus
 Apropar la població local amb l’oferta comercial de Sitges
 Promoció de parades aturades al Mercat Municipal, orientant-les a tipologies de productes i serveis que no exerceixin competència sobre les que ja estan en funcionament
 Trasllat del mercat ambulant dels dijous. Actualment instal·lat Passeig de Vilafranca,apropant-lo al Mercat Municipal
 Promoció de l’activitat comercial a Les Botigues amb la creació d’un mercat ambulant
 Creació d’un catàleg de comerços històrics de Sitges
 Reconeixement a la trajectòria d’empreses amb més de 50, 75 i 100 anys d’activitat ininterrompuda

Estalvi en els subministraments
 Estalvi energètic a les dependencies municipals
 Inventariar i quantificar els valors en l’estat actual i de reposició de tots els elements que formen part de la via pública

Accions pendents
 Agilització, abaratiment i transparència en les decisions dels òrgans col·legiats amb la implantació de la vídeo –acta i la publicació dels sous i patrimoni dels càrrecs electes a la pàgina web municipal. Pendent de finançament
 Publicació mensual de les activitats administratives relacionades amb la gestió tributària, l’urbanisme, el medi ambient, la cultura o la demografia. Actualment es pot trobar al web el planejament urbanístic aprovat
 Desenvolupar la xarxa d’empreses
 Ampliar el sistema de pagament a les dutxes de les platges. Descartat per sentència judicial

4. Respecte per l’entorn i el patrimoni

Prioritzar la conservació del territori i revaloritzar el patrimoni per gaudir d’un Sitges més sostenible i equilibrat territorialment ha estat un dels principals objectius del Govern Municipal. Sota aquesta premissa, s’ha fet realitat la reobertura dels Museus de Sitges, després d’una actuació que ha permès conservar el seu esperit originari, però adaptant-lo a les necessitats estructurals i serveis d’uns museus del s.XXI. En aquesta mateixa línia, s’ha treballat la cessió de Can Falç on es treballa en el projecte d’un futur museu. Durant aquest mandat s’han iniciat les obres de remodelació de la Biblioteca Santiago Rusiñol i també s’ha previst la remodelació d’edificis emblemàtics com el del teatre Casino Prado Suburense. Paral·lelament s’ha iniciat la revisió i ampliació del catàleg del patrimoni. En l’àmbit urbanístic, les modificacions del Pla General ha possibilitat garantir millores responent a demandes veïnals en diferents punts de l’àmbit territorial del municipi.

Reforma dels Museus de Sitges
S’ha garantit la consecució del projecte de remodelació dels museus de Sitges, conservant la façana marítima original amb una actuació que ha vetllat per l’estat original del patrimoni i l’ús museístic

Creació de l’Oficina Local de l’Habitatge
 En fase de desenvolupament bases del lloguer social i el Pla Local d’Habitatge

Reordenació de la Façana Marítima
 Estabilització de les platges segons la dinàmica litoral negociant amb el Ministeri. Prova pilot d’espigons submergits prevista per 2016 i aportacions extraordinàries de sorra durant 2013, 2014 i 2015. Rehabilitació dels espigons de la platja de Les Anquines
 Pla especial del Passeig Marítim i de les instal·lacions que ocupen el domini públic

Rehabilitació de la biblioteca Santiago Rusiñol i actuació en els arxius
 Reparació i supressió de barreres arquitectòniques a la biblioteca Santiago Rusiñol
 Millores en la infraestructura i el manteniment de l’edifici de l’Arxiu Històric
 Dotació de personal de suport estable a l’arxiu històric i administratiu municipal

Rehabilitació de la coberta del Saló Teatre del Casino- Prado

Modificacions del Pla General
 Carrer Angel Guimerà, carrer Sant Joan, Garraf oest, Carretera c-246 (al seu per Les Botigues), PAU14 i PAU25

Nous espais públics
 Nou Parc Jardí de Les Parellades (antic Xic Golf)
 Ampliació del jardí de Can Ferratges

Rehabilitació de façanes antigues
Promoció d’un programa per fomentar la rehabilitació de façanes i vivendes amb un important valor històric. Bonificacions en les ordenances fiscals per dur a terme les actuacions

Edificis Miramar i Can Falç
Materialització de la cessió a llarg termini per part de la Diputació de Barcelona.
 Edifici Miramar fins al 2018
 Can Falç, cessió al Consorci del Patrimoni de Sitges

Cerca de recursos per a la rehabilitació d’espais públics i privats patrimonials
 Casino Prado
 Biblioteca Santiago Rusiñol
 Casa de la Vila
 Inici projecte museístic Can Falç

Recuperació de la Casa de la Vila com referència institucional del Consistori
 Trasllat del departament d’Alcaldia a la Casa de la Vila i a l’edifici Lola Anglada
 Rehabilitació de la Casa de la Vila

Espais: usos, reorganització, cessió i adequació
 Gestió de la cessió per part de la Diputació de Barcelona a l’Ajuntament de Sitges a llarg termini de l’Edifici Miramar – actualment cessió fins el 2018- i organització de les funcions culturals
 Gestió de la cessió per part de la Diputació de Barcelona a l’Ajuntament de Sitges a llarg termini de Can Falç i organització de funcions culturals adients
 Gestió i planificació de l’ús de l’Escorxador
 Gestió i planificació de l’ús de l’Estudi Vidal
 Actualització d’ordenances i taxes dels espais culturals per al seu us

Revisió del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg

Plans Especials de restauració de les pedreres
Inici dels plans per aportar naturalitat a un ambient degradat amb l’objectiu que puguin servir com a plataforma de formació i investigació d’estudis mediambientals i marins vinculats al Parc del Garraf.
 S’ha treballat pedrera per pedrera. EACSA, té aprovat pla de restauració de la nova pedrera. Es va iniciar la restauració l’1 de gener del 2014

Revisió del pla de millora urbana d’integració d’usos en el casc antic
Delimitació de la Trama Urbana de Sitges per tal de dinamitzar els nous creixements urbans.
 Trama urbana a la Bòvila II
 Pla Especial del cànnabis

Platges amb serveis de qualitat
 Treballem per tenir unes platges netes i segures amb la policia de platges i socorristes propers a les persones. Vetllem per a que en aquests espais no hi tingui cabuda la venda ambulant.
 Creació del Protocol de Platges.
 Servei de Mar i Muntanya. S’ha desenvolupat el servei de mar.
 Nova licitació: servei de socorrisme i WC platges
 Parcs infantils a les platges
 Nous rentapeus
 Proposta espigons submergits
 Aportació de sorra el 2013, 2014 i 2015

Servei Educació Ambiental
 Campanya per a la millora de la segregació de residus als gran generadors.
 Posidònia Festival
 Convencions Bioeconòmic

Prevenció d’incendis forestals
 Conveni amb l’Associació de Defensa Forestal
 Manteniment de les franges de protecció d’urbanitzacions

Pla de xoc contra el morrut de les palmeres
Actuació directa i campanya per a donar a conèixer la importància de la col·laboració ciutadana

Pla Especial de la Riera de Ribes
 Pendent d’aprovació definitiva

Reconstrucció del Pont Domènec al Passeig de la Ribera

Optimització del servei de neteja
Optimitzar la recollida de residus sòlids urbans, la neteja viària, la neteja de platges i la gestió de la deixalleria

Reducció del consum d’energia elèctrica
L’estalvi es produirà a l’enllumenat públic mitjançant l’aplicació de l’eficiència i eficàcia energètica (reducció de la factura d’energia elèctrica)
 Instal·lació d’il·luminàries de baix consum a diferents punts del municipi

Renovació del servei de clavegueram a diferents punts de la vila
 Plaça Indústria
 Carrer Joan Tarrida
 Carrer Primer de Maig
 Carrer Davallada
 Carrer de les Ànimes
 Carrer de Sant Sebastià
 Carrer Cova Fumada

Renovació del servei d’aigua potable
 Sector de Terramar en 4 fases

Implantació telemesura
Comptadors d’aigua potable.
 Gratuïts pels que canvien sistema d’aforament per comptador

Model de mobilitat on convisquin el transport de mercaderies i la mobilitat dels veïns
 Elaboració d’un estudi per a la instal·lació d’aparells de GPS en els vehicles. Ho incorporen els vehicles de CESPA per controlar els servei efectuat

Millora de les vies de comunicació entre els barris i el casc antic mitjançant nous camins més segurs i ampliació del carril bici existent
 Millora de les connexions entre els diferents punts d’interès de la vila com les zones esportives, les zones escolars, etc.
 Reordenació de les línies de bus urbà. Millora del circuit de les parades i pròxima implantació del bus a la carta

Millora de la seguretat viària
 Realització d’un estudi de seguretat i de senyalització viària lligat al Pla de Mobilitat
 Disminució de l’accidentalitat (donar prioritat als punts negres del municipi) amb més controls per part dels cossos policials
 Aprovació de l’Ordenança de Circulació

Millores al poble de Garraf
 Pla d’actuació integral per arranjar voreres i calçades malmeses

Millores a Les Botigues
 Tractament ambiental del front marítim de Les Botigues
 Ampliació de l’accés entre Vallbona, porta de Les Botigues i passeig marítim mitjançant pas soterrani: ampliació del túnel de Vallbona
 Pla quinquennal de millores a les estacions de bombament sistema de sanejament de Sitges. Previst en el sector de Satur-Puigverd
 Soterrament línies elèctriques i implantació de l’enllumenat a Garraf II

Actuacions Via Pública:
 Nou Carrer Punta de les Marbres
 Noves escales a Aiguadolç
 Remodelació de les escales a Santa Bàrbara
 Parc dels Eucaliptus
 Voreres de Terramar en 4 fases
 Aigües pluvials a Garraf II: carrer Cova Fumada
 Asfaltat als carrers Emili Picó i Coscoll a Quint Mar
 Nou Parc Infantil a Vallpineda i substitució de gronxadors malmesos en tots els parcs
 Instal·lació de gronxadors adaptats al parc infantil del Passeig de la Ribera i dels Jardins de Terramar
 Enrajolats nous a: plaça Indústria, Primer de Maig, Santa Tecla i Joan Tarrida

Vetllem pel Patrimoni Cultural
 Recuperació i restauració de peces del patrimoni municipal
 Protecció i divulgació de les obres artístiques i patrimonials d’interès cultural de la via pública. Creació del Parc Escultòric - Museu al Carrer
 Promoció dels artistes i pintors al carrer, com el Sitges d’abans

Promoció dels productes d’identitat local
 Potenciem la Malvasia de Sitges, com a producte d’identitat local: Setmana de la Malvasia
 Vetllem per par denominació de Xató fet a Sitges
 Impulsem la presència del margalló als parcs i jardins públics

Tradicions i festes
 Recolzament de les iniciatives de promoció de les tradicions més enllà de les èpoques concretes de festes
 Facilitem la implicació de tradicions no considerades actualment en el calendari festiu tot i ser-ho en el calendari tradicional
 Potenciem la figura del voluntariat amb el doble objectiu d’implicar a la població en les celebracions a més d’optimitzar els recursos. S’ha creat la comissió de reis i s’ha establert un sistema de rotacions en els components de les comissions
 Obtenim recursos i promocionem l’esponsorització de les tradicions i festes
 Promoció de l’ornamentació floral tot l’any, no només per la festivitat de Corpus, sinó també amb el programa Sitges, Vila Florida

Potenciem la consciència nacional promovent la presència dels símbols d’identitat del país
 Potenciem i promocionem la utilització preferencial de la llengua pròpia del país. Campanya atenció català als comerços
 Promoció de l’arrelament al territori a través de la Vegueria del Penedès.
 Vetllem per la presència de la senyera en els edificis oficials, històrics i de referència social: Palau del Rei Moro i el monument al Dr. Robert
 Fem sentir l’himne nacional de Catalunya en els actes públics d’especial transcendència com 11 de setembre, Festa Major i Sta. Tecla

Accions Pendents
 Avançar en l’avantprojecte de soterrament de la via del tren
 Impulsar el projecte futur de la nova biblioteca - arxiu per a poder realitzar-se entre 2015 i 2019
 Gestió de la cessió de la Generalitat de Catalunya del Patronat i organització de les funcions culturals adients. Pendent d’execució de sentència judicial
 Organització de les funcions culturals adients al Mercat Vell
 Creació d’un reglament/protocol d’usos d’espais culturals
 Redacció del Pla d’Equipaments de Sitges
 Pla Actuacions d’ Energies Renovables
 Mobilitat elèctrica amb la càrrega i descàrrega de mercaderies. Subjecte al Pla de Mobilitat
 Pilones motoritzades. Es canvien per manuals per estalviar avaries
 Ampliació i adequació de la xarxa de camins per moure’s amb seguretat i ampliació del carril bici existent. En elaboració el projecte del camí entre Llevantina i Montgavina
 Servei de gas a Garraf. Es desestima per l’elevat cost per als veïns
 Estació depuradora d’aigües residuals de Garraf. L’ACA manifesta que no hi haurà partida fins al 2018
 Remodelació de la rotonda existent a l’entrada de Rat Penat. Pendent de finançament
 Recuperació de l’antic Camí de les Costes
 Implantació d’una taxa de càrrega i descàrrega. Descartat per no augmentar la fiscalitat
 Pilones motoritzades. Subjecte al Pla de Mobilitat
 Crear zones d’aparcament amb temps limitat. Subjecte al Pla de Mobilitat
 Augmentar places d’aparcament a baix cost o gratuïtes. Subjecte al Pla de Mobilitat
 Promoure convenis d’aparcament gratuït per als clients d’establiments locals. Subjecte al Pla de Mobilitat
 Senyalització viària intel·ligent. Subjecte al Pla de Mobilitat
 Estació depuradora d’aigües residuals de Garraf. Pendent de finançament
 Recuperació de la via verda de la Riera de Vallbona entre Castelló Baix i desembocadura
 Entrada en funcionament de la Llotja de Pescadors de Sitges per a la comercialització del peix sota la marca “Peix de Sitges”. En tramitació administrativa