Log In

Acceder

¿Ha olvidado su contraseña?

Subtotal del carrito: € 0,00

Peter Knapp L´homme est partout Fundació Stämpfli Art Contemporani

20/11/2015

Peter Knapp L´homme est partout Fundació Stämpfli Art Contemporani

Galeria Fotogràfica

Peter Knapp L´homme est partout Fundació Stämpfli Art Contemporani

Peter Knapp
L´homme est partout
Inauguración el 20 de Noviembre a les 19h
Fundació Stämpfli Art Contemporani
La trajectòria de Peter Knapp com a fotògraf ha abastat múltiples formats, estils i disciplines. Va començar com a fotògraf de moda, on va exercir la direcció artística a la revista Elle, i ha treballat sèries d’objectes, paisatges, natures, retrats o cossos, que en ocasions ha acompanyat de textos, d’imatges rascades o retreballades.

L’homme est partout presenta una mostra de la seva obra, a partir d’una vuitantena de peces procedents de diversos fons i seleccionades pel mateix autor. L’exposició ocuparà les sales 2 i de la Fundació, mentre que la 1 mantindrà una selecció de la col·lecció general. L’exposició està coordinada per Ferran Martínez Sancho.

Nascut a Bäretswil (Suïssa), l’any 1931, tot i que viu a París des de jove, Peter Knapp va estudiar grafisme i fotografia a l’Escola d’Arts i Oficis de Zúric i arquitectura i dibuix a París. El 1957 va realitzar la seva primera exposició personal i dos anys després va començar la seva carrera com a fotògraf de moda, on va arribar a ser director artístic d’Elle en dues èpoques: 1960-66 i 1974-77. Als anys seixanta va començar a realitzar films pera la televisió, entre els quals destaquen Dim Dam Dom (1965-70), De Bach à Bartok (1996-98) i Vincent Van Gogh, les derniers jours à Auvers (2006), així com els vídeos Negatif / Positif (2000) o Minuit à Fécamp (2002) i instal·lacions, com Puits de lumière (2005). També ha realitzat treballs de tipografia i grafisme per a la premsa i l’edició. A l’inici de la seva carrera també va pintar teles abstractes i matèriques.

La fotografia de Peter Knapp dialoga amb els visitants a la Fundació Stämpfli

Una vuitantena d’imatges de diferents sèries del que va ser director artístic d’‘Elle’ aborden moda i conflictes socials
La suggestiva i sorprenent fotografia de Peter Knapp s’ha apoderat de la Fundació Stämpfli, en una nova exposició monogràfica, titulada L’homme est partout, que s’inaugura avui i que es podrà veure fins el 29 de maig. Una vuitantena d’imatges de diferents sèries, formats i conceptes converteixen les sales 2 i 3 de la Fundació en una aparador on hi conviuen la moda (Knapp va ser director artístic de la revista Elle) i la reflexió entorn temes de debat civil a França, com el racisme i el pols de les banlieues o les famílies compostes. La mostra està coordinada per Ferran Martínez Sancho.

La sala 2 de la Fundació exposa tres sèries, que aborden temes socials plenament actuals: Gran maquillatge, El color de la pell i Famílies compostes. La primera sèrie és de fotografia de moda i correspon a una imatge bella i atractiva, però totalment idealitzada. Per al fotògraf representa enfrontar-se a un munt de limitacions. Dibuixant damunt el negatiu de fotografies de la model, l’autor trenca amb aquestes limitacions i afegeix un nou maquillatge que canvia i redirigeix el sentit de la imatge fotogràfica primitiva.

La sèrie d’El color de la pell recull l’experiència realitzada a la ciutat de Cergy Pontoise, a 30 quilòmetres de París, on la població està molt barrejada. Knapp realitza un joc amb els diferents colors de la pell, que van des del negre al blanc, passant per totes les subtileses intermèdies: una lectura digital del color de la pell dóna una xifra que correspon a un número del Pantone, la taula internacional del color utilitzat per tots els dissenyadors.

La tercera sèrie tracta la discussió i les manifestacions al voltant del matrimoni, el divorci, l’homosexualitat i les famílies recompostes, que han provocat grans debats mediàtics sobre la naturalesa de la família actual. Les imatges corresponen a una sèrie de famílies recompostes amb un objecte de la seva elecció que els caracteritzés. Res sembla diferenciar-les amb les famílies tradicionals.

La sala 3, per la seva part, presenta un breu resum de la carrera de l’artista, amb les creacions per a la revista Elle i treballs amb dissenyadors de moda més importants, com Courrèges o Valentino.

Més tard es va llençar plenament a una important carrera artística de caràcter conceptual. Peter Knapp ens dóna una personal manera de mirar el món com ho mostren sèries com L’homme est partout, Il fait beau i Vol París-Zuric, que ocupen un lloc destacat de l’exposició.

La sala 1 de la Fundació mostra una selecció del fons general –realitzada per Serge Lemoine–, de dotze obres de Pere Stämpfli, Henri Cueco, Recalcati, Eduardo Arroyo, Gianni Bertini, Antonio Seguí, Erró i Peter Kasen.

Aquesta és la sisena exposició que organitza la Fundació Stämpfli des que ara fa quatre anys va obrir les seves instal·lacions Sitges. Erró, Cinetik ! (que va reunir obra de tretze artistes de l’art òptic), Jacques Villeglé, Miguel Chevalier i Jacques Monory han estat les cinc anteriors mostres de la Fundació