Log In

Acceder

¿Ha olvidado su contraseña?

Subtotal del carrito: € 0,00

Pepe Carvalho, l'exposició col.lectiva del comissari Gabi Serrano arriba a Sitges

05/10/2018

Pepe Carvalho, l'exposició col.lectiva del comissari Gabi Serrano arriba a Sitges

Galeria Fotogràfica

exposicio Pepe Carvalho

L'exposició Pepe Carvalho, exposició col.lectiva en homenatge a Manuel Vázquez Montalbán va inaugurar-se per primera vegada a Frankfurt, a l'octubre de 2014, coincidint amb la Fira del Llibre de la ciutat. Des de les hores ha realitzat una itinerancia per diferents ciutats alemanyes, franceses, a més d'Andorra. També a ciutats espanyoles i catalanes. Des de Barcelona, present a l'edició de BCN negra a Girona, Castelló, Ceuta, Oviedo, Vinaròs. I ara arriba a Sitges en el marc del Festival de Cine.

L'exposició és una mostra d'artistes visuals contemporanis que han volgut sumar-se a l'homenatge a Manuel Vázauez Montalbán, i entre d'altres podem trobar obres de Plensa, Arroyo, Feito, Arranz Bravo, Santi Moix, Riera i Aragó, Leiro, Genovés, Ciria, Maïs,...; amb la presència de l'artista sitgetana Anna Monzó. Cadascú ha realitzat una obra després de llegir-se una novel.la de Pepe Carvalho. Per tant podem veure les interpretacions artístiques de les obres de Manuel Vázquez Montalbán.

Dintre de les activitats del Festival de Cinema Fantàstic d'aquest any es troba l'exposició "Pepe Carvalho, homenatge a Manuel Vázquez Montalbán". Ell va participar i assistir a diferents edicions de l'esmentat Festival i inclús va presentar alguna pel·lícula. Per això el Festival ha volgut sumar-se a l'homenatge durant aquest mes d'octubre que farà 15 anys del seu traspàs. Per això a més de l'exposició està previst projectar la pel·lícula del Pianista, de Mario Gas, el proper 12 de octubre (farà 20 anys de la seva primera projecció al Festival).
També una jornada de portes obertes de l'exposició el diumenge 14 d'octubre, i un altre visita guiada el 18 d'octubre que va ser el dia de la seva mort.

S'està treballant per la presentació del còmic Tatuaje de Norma Editorial també durant el Festival.

La inauguració de l'exposició tindrà lloc el proper divendres 5 d'octubre, a les 10,30 del matí, amb la presència d'Angel Sala, Director del Sitges-Festival Internacional de Cinema Fantàstic, Vinyet Panyella, directora dels Museus de Sitges. També hi serà l'actor Juanjo Puigcorbé, que ha fet de Pepe Carvalho en diferents series i Gabriel Serrano com a comissari de l'exposició

03/05/2018 

El Cau Ferrat i el Museu de Maricel obtenen el Certificat d’Excel·lència de TripAdvisor

museus maricel sitgesLa insígnia premia una “atenció constant de qualitat” als seus visitants
Els usuaris de TripAdvisor han premiat el Museu del Cau Ferrat i el Museu de Maricel amb el Certificat d’Excel·lència d’aquesta plataforma social. El guardó, creat l’any 2010 i d’àmbit mundial, només es concedeix a aquelles institucions o empreses que, durant l’any anterior, “hagin rebut bones opinions de manera sistemàtica” per part dels viatgers de TripAdvisor. L’objectiu de la companyia és distingir aquells serveis d’arreu del món que presten una “atenció constant de qualitat” als seus visitants.
Els guanyadors del Certificat d’Excel·lència s’escullen a partir dels mateixos continguts generats pels usuaris d’aquesta xarxa. Aquí s’hi inclouen tant les puntuacions com la quantitat i la freqüència de les opinions publicades. Alguns dels requisits són mantenir una puntuació d’almenys quatre sobre cinc estrelles, reunir un mínim de cent opinions diferents i disposar d’un perfil de TripAdvisor de més d’un any d’antiguitat.
TripAdvisor és una plataforma social nascuda als Estats Units que proporciona ressenyes i fòrums de debat relacionats amb els sectors dels viatges i l’hostaleria. Els serveis de la seva pàgina web són totalment gratuïts i són els mateixos usuaris els que generen la major part dels continguts que s’hi comparteixen.

04/04/2018

Sant Jordi omple de literatura els museus

Galeria Fotográfica

sant jordi museus sitges

Presentacions de llibres, recitals poètics, tallers, òpera, patrimoni i arqueologia conviuen en un intens mes d’abril
La Setmana Santa deixa pas a un intens mes d’abril als Museus de Sitges. La celebració de la Diada de Sant Jordi guarneix les setmanes prèvies al dia del patró de Catalunya amb diverses propostes literàries, que es complementen amb concerts lírics, tallers familiars i les visites guiades habituals als museus de sitgetans.
Aquest any, entre Cau Ferrat i Museu de Maricel, es presentaran fins a cinc llibres d’autors sitgetans o, d’una manera o altra, vinculats al territori. Es tracta dels títols Olèrdulae, de Bienve Moya; Blau marí, d’August Bover; L’Homenatge, de Xulio Ricardo Trigo; El Camí de les Aigües, de Carme Martí; i Animal impur, de Joan Duran. A més, també s’ha previst una marató de lectura com la iniciada l’any passat amb L’auca del senyor Esteve. En aquesta ocasió, l’escollida ha estat una altra obra de Santiago Rusiñol: L’alegria que passa. Tots aquests llibres, junt amb altres novetats, es podran adquirir durant les properes setmanes a la botiga dels Museus de Sitges, que incorporarà especialment per a l’ocasió altres productes de marxandatge al seu catàleg.
Finalment, la darrera proposta literària d’aquest Sant Jordi també tindrà un regust especial. Serà la recuperació del recital Lletres i Arts. Visions de Ramon Casas, creat especialment a finals del 2016 per la Institució de les Lletres Catalanes amb motiu de la commemoració de l’Any Ramon Casas. L’espectacle combina obres del pintor que són reinterpretades en clau poètica per sis escriptors diferents.
Els actes de la Diada de Sant Jordi arrodoniran un mes d’abril farcit d’activitats. El calendari s’inicia aquesta mateixa setmana amb la tercera edició de la Jornada d’Arqueologia de Sitges i el taller familiar inspirat en Peter Stämpfli. A més, també hi ha previst un taller per a adults per aprendre a fer nanses de pescador, un concert de música clàssica amb la soprano Hélène Walter i una nova sessió de la Peça del Mes, que es dedicarà a l’obra Vistes a la Ribera, de Joaquim de Miró.
Paral·lelament, es mantenen actives les visites guiades a Museu de Maricel i Cau Ferrat i al Palau de Maricel. En aquest últim cas, després de ser recuperades per Setmana Santa, continuaran en el calendari d’activitats periòdiques, com a mínim, durant tots els diumenges del mes d’abril.


PROGRAMACIÓ LITERÀRIA DE SANT JORDI

Dissabte 7

19h | Museu de Maricel | Presentació del llibre ‘Olèrdulae’

Diumenge 8

19h | Museu de Maricel | Presentació del llibre ‘Blau marí’

Divendres 13

19h | Cau Ferrat | Presentació del llibre ‘L’Homenatge’

Dissabte 14
19h | Cau Ferrat | Presentació del llibre ‘El Camí de les Aigües’

Diumenge 15

19h | Museu de Maricel | Presentació del llibre ‘Animal impur’

Divendres 20

11h | Cau Ferrat | Marató de lectura de ‘L’alegria que passa’

Divendres 27

18h | Museu de Maricel | Recital ‘Lletres i Arts. Visions de Ramon Casas’

15/03/2018
El Centenari de Maricel impregna les activitats dels Museus de Sitges

palau maricel sitges 2

El proper taller familiar, que coincideix amb la Fira d’Art, es dedicarà al logotip de Maricel, mentre que la Peça del Mes de març es fixarà en els murals decoratius del conjunt arquitectònic

La programació del Centenari Maricel s’amplia amb noves propostes adreçades a públics diversos, que serveixen de pròleg als principals actes, que arribaran a la tardor, amb motiu de l’exposició commemorativa. Els dos propers actes que se sumen al programa són un taller infantil i nova sessió específica de la Peça del Mes.

La primera d’aquestes activitats serà diumenge 18 de març, coincidint amb la Fira d’Art de Sitges, en què s’ha programat un taller familiar per a que els nens i les nenes aprenguin a fer un segell inspirat en els colors i la forma de l’escut de Maricel. L’activitat, que és gratuïta i no requereix cap reserva, també s’emmarca en el 25è aniversari de la Fira d’Art i, per això, els assistents a l’envelat de la Fragata que comprin alguna de les obres que s’hi exposin seran obsequiats amb entrades gratuïtes per accedir als Museus de Sitges abans de l’1 d’abril.

A part d’aquest taller infantil, el Centenari de Maricel també s’està deixant notar en les presentacions de la Peça del Mes. La del mes de gener es va dedicar al símbol de Maricel, dissenyat pel mateix Miquel Utrillo el 1912, mentre que la del mes de febrer es va centrar en els paviments hidràulics de les sales nobles del Palau de Maricel. En la propera sessió de la Peça del Mes, prevista per divendres 23 de març, l’historiador de l’art Daniel Pifarré explicarà alguns detalls poc coneguts de les decoracions murals arquitectòniques del conjunt de Maricel.

L’altra gran novetat d’aquestes dates és la represa, aprofitant la Setmana Santa, de les visites guiades al Palau de Maricel. Les sessions començaran el 25 de març (Diumenge de Rams) i s’allargaran durant tota la setmana fins l’1 d’abril (Diumenge de Pasqua). Els horaris es mantindran com sempre –a les 11h en anglès, a les 12h en català i a les 13h en castellà– i els únics dies en què no hi haurà visites seran els dilluns. Les visites guiades al Palau de Maricel estaven temporalment suspeses des d’abans de Nadal a causa de les obres de remodelació que s’estan fent a les baranes de les terrasses que donen al carrer Fonollar. Precisament, en aquestes visites de Setmana Santa, a causa de les obres, no s’accedirà a les terrasses.

L’acte més rellevant del Centenari de Maricel serà a la tardor, amb l’exposició sobre els primers anys de Maricel. La mostra, comissariada per Ignasi Domènech i Sebastià Sánchez, ocuparà la planta baixa del Museu de Maricel i la sala d’exposicions de Can Rocamora.

31/01/2018
Dues pintures de començament del segle XIX del Museu de Maricel recuperen el seu estat original

pintures museus de sitges
Són dos anònims italians que formen part de la Col·lecció del Dr. Pérez Rosales
El Servei de Restauració del Consorci del Patrimoni de Sitges ha restaurat dos dibuixos datats de 1810, realitzats per un artista anònim italià i que formen part de la Col·lecció del Dr. Jesús Pérez – Rosales del Museu de Maricel. Es tracta de dues obres que necessitaven una actuació urgent per millorar el seu estat i garantir la seva correcta conservació.
Les dues obres estan catalogades com Noia amb àmfora i Al·legoria al teatre i estan realitzades a llapis carbó, aquarel·la i guaix sobre paper i corresponent emmarcades. Actualment estan exposades al primer pis del Museu de Maricel.
Les obres havien patit pèrdues, brutícia, oxidació i acidesa, mentre que els marcs també estaven afectats per atac d’insectes i pols, entre d’altres patologies. La tasca dels tècnics del Consorci ha consistit en una neteja de l’anvers i el revers amb paletina i aspiració de baixa succió, rentat, esbaldit, blanqueig, desedificació i reintegració pictòrica. A més, també s’ha muntat un paspartú i una fonadura de ph neutre subjectant l’obra amb cantoneres d’acetat, reforçant la conservació de les obres. Els marcs també han estat objecte d’una neteja mecànica i una desinfecció.
Totes dues obres han millorat considerablement el seu estat i, a més, han garantit la seva conservació futura com a dues peces que integren la valuosa Col·lecció del Dr. Jesús Pérez – Rosales, que, junt a la Col·lecció de la Vila, constitueixen els eixos del Museu de Maricel


16/01/2018

Centenari de Maricel (1918-2018)

Galeria Fotogràfica

centenari del maricel

 

Sitges celebra el centenari del singular conjunt de Maricel amb un programa cultural i la rehabilitació del Palau

La commemoració reivindica el llegat del Noucentisme a través d’una exposició, publicacions, la digitalització del fons, visites guiades, tallers infantils i marxandatge Maricel, el singular conjunt arquitectònic que Miquel Utrillo va dissenyar en un dels llocs més privilegiats de Sitges, fa cent anys. El Consorci del Patrimoni de Sitges ha programat un conjunt d’activitats orientades a reivindicar el preuat llegat d’un dels edificis cabdals perentendre el Noucentisme i que formen part del calendari de commemoracions culturals oficials de la Generalitat de Catalunya, ja que el Centenari de Maricel va ser proclamat commemoració d’àmbit nacional el passat 27 de setembre per part de la Generalitat de Catalunya. La celebració serveix, al mateix temps, com a excel·lent carta de presentació d’un ambiciós pla de rehabilitació estructural i museïtzació del Palau –que és un dels espais que integren el conjunt de Maricel– valorat en 3 milions d’euros que aporten l’Ajuntament de Sitges i la Diputació de Barcelona.
Maricel és art pur. Ho va ser fa cent anys, quan es va construir, i ho és avui, ja que acull diversos equipaments culturals: el Museu de Maricel, el Palau de Maricel, la Biblioteca Santiago Rusiñol, l’Arxiu Històric de Sitges i dependències municipals en la que va ser la residència de Lola Anglada. Tant el Museu com el Palau estan gestionats pel Consorci del Patrimoni de Sitges –junt amb el Cau Ferrat, el Museu Romàntic, la Fundació Stämpfli i CanFalç– i constitueixen dues actives fonts de difusió de patrimoni i de dinamització cultural: en el cas del Museu de Maricel com a seu de les col·leccions del Doctor Jesús Pérez-Rosales i d’Art de la Vila, que presenta un complet itinerari artístic des del segle X fins al realisme i la figuració de la primera meitat del segle XX; i en el cas del Palau de Maricel com a seu d’activitats culturals i institucionals i espai de visita en recorreguts guiats.
La commemoració del Centenari de Maricel actua sobre diversos eixos, sota la coordinació de la directora-gerent del Consorci del Patrimoni de Sitges, Vinyet Panyella. L’acte més rellevant serà a la tardor: una exposició sobre els primers anys de Maricel, que abraçarà principalment el període que va des del començament de les obres (1910) fins l’esclat de la
Guerra Civil. La mostra, comissariada per Ignasi Domènech i Sebastià Sànchez Sauleda, ocuparà la planta baixa del Museu de Maricel i a sala d’exposicions temporals de Can Rocamora.
A més d’aquesta mostra, el programa inclou la publicació del llibre Maricel. Cent de cultura a Sitges, l’obertura de nous itineraris guiats, la digitalització de tot el fons referent a Maricel, diverses activitats com tallers escolars i actes culturals, així com un programa de marxandatge exclusiu.
La programació del Centenari de Maricel permet als Museus de Sitges mantenir un intens calendari de celebracions culturals, després de la commemoració amb magnificència del 150è aniversari del naixement de Ramon Casas (celebrat el 2016 i principis de 2017 acollinthi l’exposició central) i del centenari de l’emblemàtica obra L’auca del senyor Esteve, de Santiago Rusiñol (aquest passat 2017).
El logo de la commemoració és el característic escut de Maricel, que el 1912 va dissenyar Miquel Utrillo a partir del dibuix de la coberta del llibre Oracions, de Santiago Rusiñol (1897), que ell havia il·lustrat íntegrament. Representa el sol ixent i radiant sobre la mar blava.
L’estudi sitgetà Pasgràfic ha configurat la seva adaptació gràfica amb les diverses aplicacions.

Projecte de rehabilitació, restauració i museïtzació del Palau de Maricel

La celebració del centenari de Maricel tindrà un complement excepcional. A finals de 2018 s’iniciarà el projecte de rehabilitació, restauració i museïtzació del Palau de Maricel, sufragat per l’Ajuntament de Sitges i la Diputació de Barcelona, amb un pressupost aproximat de 3 milions d’euros. El projecte té un doble objectiu: per una part, executar una necessària rehabilitació i restauració de l’edifici i per una altra, adaptar-lo per a treure’n rendiment tant per a les activitats i visites que s’hi programen i com a sala d’exposicions temporals amb propostes artístiques de nivell amb caràcter internacional.
La reforma estructural consistirà en una substancial millora integral de l’edifici, el seu ús públic i la protecció patrimonial. En aquest sentit, l’actuació contempla la restauració dels elements patrimonials; la rehabilitació de la façana i les cobertes; la redefinició d’entrades i de circulacions; la supressió de barreres arquitectòniques mitjançant la instal·lació d’elevadors mecànics; i la millora dels circuits interns.
Al mateix temps, les obres efectuaran una adequació museogràfica de l’edifici, que permetran l’organització d’exposicions de format mitjà. D’aquesta manera, Sitges disposarà d’una sala de prestigi, convenientment adaptada (mesures de seguretat, climatització, accessos…) per a exposicions de nivell. El 2016, per acollir l’exposició Ramon Casas, la modernitat anhelada –que presentava obres de museus com l’Orsay de París, la Galleria degli Uffizzi, el Picasso o el Reina Sofia, entre molts altres– va ser necessari buidar el Museu de Maricel, tant per dimensions com per condicionament de l’espai per adaptar-lo com a espai de l’exposició.
La reforma permetrà complementar les funcions actuals del Palau de Maricel com a seu d’activitats culturals i institucionals (concerts, conferències, presentacions, jornades, cursos),compatibilitzant-les amb lloguer d’espais (reunions, casaments civils…) i la de destinació de visites guiades, amb la d’espai receptor d’exposicions integrades en el discurs museogràfic del Consorci del Patrimoni de Sitges.
L’any 2017, el Palau de Maricel va rebre més de 6.000 visites en les diferents propostes programades pel Consorci: les visites guiades dels diumenges (en català, castellà i anglès) i els itineraris integrats en la campanya del Sitgestiu Musical.
El projecte de rehabilitació té prevista la seva tramitació administrativa durant els nou primers mesos de 2018, i l’entrada en execució en la darrera part de l’any amb continuïtat per tot el 2019. Durant aquest mes de gener i fins a mitjans de febrer s’està efectuant una reforma puntual de les baranes de les terrasses que donen al carrer Fonollar. Aquesta actuació ha estat avançada per motius de seguretat i de conservació dels elements.

PROGRAMA D’ACTES

Exposició Maricel 1910-1936 (títol provisional)
Museu de Maricel (planta baixa i Sala d’exposicions temporals de Can Rocamora)
Octubre 2018 - Febrer 2019
Comissariat: Ignasi Domènech, cap de Col·leccions de CPS i Sebastià Sànchez Sauleda, historiador de l’art i investigador sobre les antigues col·leccions d’art de Maricel durant l’època de Charles Deering.
La mostra està dedicada a explicar la història i evolució del complex artístic de Maricel des de l’adquisició de l’antic hospital de Sant Joan per part de Charles Deering, la gran transformació realitzada per Miquel Utrillo, el creixement del conjunt de Maricel i les seves etapes i la seva evolució fins a 1936, amb un epíleg fins el moment actual. Un dels punts clau de la mostra és la situació de Maricel en el context del col·leccionisme internacional de l’època, així com la descripció de la col·lecció d’art, per a la qual s’han sol·licitat diverses obres que n’havien format part. Noucentisme, col·leccionisme internacional, art hispànic i història cultural constitueixen els quatre eixos de l’exposició. L’exposició farà èmfasi en el que va significar la construcció de Maricel per a la transformació de Sitges i la seva nova posada en escena com a un dels espais culturals més rellevants del sud d’Europa.
Els apartats de la mostra, que reunirà fotografies antigues i documents inèdits juntament amb pintura, escultura, objectes artístics, audiovisuals i maquetes del conjunt, es configuren principalment en tres àmbits:

- La construcció de l’edifici: els preliminars d’un nou llenguatge arquitectònic. Els artesans i artistes que hi val col·laborar. La transformació de Sitges;
- Els protagonistes: Deering, Utrillo, Casas. El mercat de l’art i el col·leccionisme de l’època.
- La Col·lecció Deering, portant a Sitges diverses de les obres que es van dispersar el 1921.

Amb motiu de l’exposició s’editarà la seva corresponent guia, en idiomes diversos.
L’exposició es complementarà amb un cicle de conferències, i tallers per a adults i de caràcter escolar.
Durant l’exposició s’oferiran visites guiades a grups i també a individuals, en idiomes diversos. Possibilitat de contractar visites exclusives.
Abans i durant l’exposició s’oferirà la possibilitat de l’itinerari Maricel integral, un recorregut dins i fora de l’edifici dedicat a destacar els seus aspectes històrics i artístics més rellevants.

Publicació del llibre Maricel. Cent anys d’art i cultura a Sitges
Coedició per la Diputació de Barcelona i el Consorci del Patrimoni de Sitges Direcció i coordinació, per Vinyet Panyella. Coordinació editorial Fernando Milian i Gemma Peres. Col·laboradors: Roland Sierra, historiador; Jennifer Tisthammer, Directora de Deering Estate, Miami; Sebastià Sànchez Sauleda, historiador de l’art; Ignasi Domènech, historiador de l’art i Cap de Col·leccions del Consorci del Patrimoni de Sitges; Carme Camps, documentalista.
Edició en català, castellà i anglès.
Aparició: tardor 2018.
L’obra tracta de la transformació de l’antic barri de Sant Joan; les personalitats de Charles Deering i Miquel Utrillo; la construcció de Maricel, les seves etapes i els principals esdeveniments, així com la seva vinculació al Noucentisme.

Itinerari Maricel integral
Visites guiades del Centenari per l’exterior i l’interior de tot el complex arquitectònic, acompanyades amb un fullet explicatiu de difusió (edició en català, castellà, anglès i francès).
Durada: Primavera 2018 – hivern 2019

Projecte digital Maricel obert
El projecte té com a objectiu fer accessible a través d’un portal específic la documentació digitalitzada de domini públic referent a Maricel procedent de diversos arxius i col·leccions, des de 1909 fins l’actualitat.
Accés en català, castellà i anglès.
Projecte en procés de planificació per fases (2018-2019).

Tallers escolars i familiars
Programats periòdicament i durant l’exposició.

Programa de marxandatge exclusiu sobre Maricel Les activitats de les jornades dedicades a museus i patrimoni, així com les del calendari de festes sitgetà es dedicaran a diversos aspectes de Maricel, i s’anunciaran amb la programació ordinària dels museus de Sitges i a través del web www.museusdesitges.cat .

Maricel: la història i el context

El 2018 es compleix el centenari del conjunt arquitectònic de Maricel, situat a Sitges. Maricel és un complex arquitectònic únic d’estil noucentista, construït entre 1910 i 1918 com a residència de l’industrial, col·leccionista i filantrop nord-americà Charles Deering (1852-1927) i palau per a conservar-hi i mostrari la seva col·lecció d’art, principalment hispànic, construïda principalment entre 1910 i 1918.
Charles Deering forma part del corrent de col·leccionisme artístic nord-americà per part d’industrials i magnats de l’època, juntament amb Archer M. Huntington (1870-1955), fundador de la Hispanic Society of America (New York, 1904); Henry Clay Frick (1849-1919), fundador de la Frick Collection (New York, 1913-1914) o John Pierpont Morgan (1837-1913), fundador de la Morgan Library & Museum (New York, 1906). La diferència amb els seus compatriotes nord-americans és que Deering va concebre des del primer moment la seva col·lecció en funció de la construcció de Maricel.
El projecte es va iniciar el 1910 amb la conversió de l’antic Hospital de Sant Joan en la residència de l’industrial nord-americà, col·leccionista d’art i filantrop Charles Deering, i al llarg de vuit anys es va anar expandint per les antigues edificacions que Deering va adquirir per a conservar i mostrar la gran col·lecció d’art hispànic que, al mateix temps, anava configurant.
L’artífex del projecte va ser l’enginyer i crític d’art Miquel Utrillo. Utrillo va tenir cura del disseny i direcció de les obres, que es van perllongar fins 1918, i que van modificar radicalment la fesomia de l’antic barri de Sant Joan, així com de l’adquisició i formació de la col·lecció d’art de Deering. El model inicial en que Utrillo es va inspirar, segons que va escriure ell mateix el 1912, en es antigues cases pairals sitgetanes de Can Falç i de Can Llopis (actual Museu Romàntic Can Llopis).
Maricel constitueix, des del seu inici, un dels exemples arquitectònics i artístics més característics del Noucentisme, tal com va reconèixer des de bon principi el 1912 el crític d’art i museòleg Joaquim Folch i Torres i els més importants crítics i historiadors de l’art del moment.
El complex arquitectònic de Maricel abasta cinc cossos d’edificis i el conjunt configurat per les terrasses:

1. L’antic Hospital de Sant Joan (s. XIV) convertit en residència sumptuària el 1910 i
finalitzat el l914. Actualment és el Museu de Maricel;
2. El cos que abasta l’antiga placeta de Sant Joan, actual Racó de la Calma pel carrer Fonollar fins el corraló denominat Va Avinguda, que ocupa tot l’espai on hi havia hagut un barri de casetes de pescadors, construït entre 1913 i 1915. És el Palau de Maricel.
El pont que uneix tots dos cossos va ser construït el 1914 amb la funció que fos un nexe de comunicació directa.
3. L’edifici conegut com Can Rocamora, contingu al Cau Ferrat i al Museu de Maricel adquirit per Deering el 1915 i reformat per Utrillo com a residència d’hivern;
4. L’ala est del Racó de la Calma, conegut com edifici del Sarcòfag (per raó del sarcòfag del s. IV d.C. col·locat a la seva façana). Va ser construït el 1916;5. El cos d’edifici que va des del corraló fins la Rectoria, al Baluard Miquel Utrillo, coronat pel claustre i la torratxa, comunicant el Saló Bau amb el Saló d’Or amb una escalinata simètrica per salvar els desnivells. Va ser construït el 1917.
6. El claustre de la part superior comunica amb les terrasses que comuniquen per la part de dalt la totalitat de l’edifici. Són un dels indrets més espectaculars de Sitges.

El 1921 Deering es va endur totes les col·leccions d’art i deixà els edificis tancats que, a la seva mort, van passar als seus hereus. El 1935 la Junta de Museus va llogar el Palau de Maricel i el 1954 el va adquirir l’Ajuntament de Sitges. La Diputació de Barcelona va comprar l’ala del Sarcòfag i el Museu de Maricel el 1969, i el 1973 va adquirir Can Rocamora.
Maricel forma part de la vida cultural de Sitges des dels seus inicis. El nom, a més, per extensió i pel seu significat, la seva denominació ha passat a diversos àmbits de la nomenclatura local, des d’entitats culturals, esportives (Penya ciclista Maricel) fins a empreses comercials. L’indret és, després de l’església parroquial barroca estratègicament construïda el segle XVIII, el més emblemàtic de Sitges.
Els edificis de Maricel són gestionats des de 1994 pel Consorci del Patrimoni de Sitges (CPS). Al llarg de la seva història han passat per usos diversos, principalment de caràcter cultural. Actualment estan destinats a activitats museístiques i culturals, amb la possibilitat de llogar espais (Palau de Maricel). Des de 1972 gaudeixen de la màxima protecció patrimonial interior i exterior, d’acord amb la legislació vigent estatal i autonòmica i amb el PEPPAC vigent i el que es troba actualment en revisió.
Des de 2012 el Consorci del Patrimoni de Sitges (CPS) treballa per a la seva reunificació conceptual i funcional, per la modernització de les seves instal·lacions, restauració d’elements patrimonials i, especialment per assolir la seva plena integració conceptual i funcional als Museus de Sitges. El Museu de Maricel ha estat íntegrament rehabilitat i restaurat (2009-2014).