Log In

Acceder

¿Ha olvidado su contraseña?

Subtotal del carrito: € 0,00

Loreto Baqués i Almirall nova presidenta de l’Agrupació de Balls Populars de Sitges

04/01/2016

Loreto Baqués i Almirall nova presidenta de l’Agrupació de Balls Populars de Sitges

Loreto Baqués i Almirall nova presidenta de l’Agrupació de Balls Populars de Sitges
Loreto Baqués i Almirall que en aquests dos últims anys ha format part de la Junta Directiva presidida per Xavier Salmerón i en aquest últim any ha exercit el càrrec de Vicepresidenta, va ser escollida com a nova presidenta de l’entitat de forma unànime per tots els assistents de l’Assemblea i en ser l’única candidatura presentada i que tindrà un mandat de dos anys. El seu equip estarà format per: Eduard Sentís, Vicepresident; Daniel Piques, Tresorer; Chari Villacañas, Secretària; Pepi Martínez, Adriana Matas, Raquel Planas, Bàrbara Muntané, Maica Díez, Xavi Huete, Serena Serra, Gabri González, Axel Neumann i Xavier Salmerón; vocals.

Quans anys portes a la Agrupació de Balls Populars de Sitges?

Des de petiteta, vaig comença a ballar les panderetes des de petita després vaig passar a la Festa Major de les panderetes, les cintes, les gitanes..... No se el número de soci que tinc però els meus pares ens van apuntar a tots els germans des de ven petits.

Estan tots els Balls dins de la Agrupació de Balls Populars?

No, hi ha balls que estan dins de l’Agrupació i balls que depenen del Ajuntament. A l’any 78 es va reunir una sèrie de gent i van decidir fundar l’Agrupació per que els Balls estaven deixats de la ma de Deu. Tots aquest fans de la Festa Major no hi eren i els Balls sortien de qualsevol manera, amb bambes, sense mitges, amb samarreta, sense planxar....etc. i l’Agrupació es va fundar per regular una mica tot això i que el folklore sortís una mica amb cara i ulls

Quina diferencia hi ha?

La diferencia esta en les subvencions, l’Agrupació rep una subvenció global que es gestiona des de la junta, mentre que els balls de l’Ajuntament cada Ball rep la seva subvenció, si la colla te imaginari com el Drac o l’Alliga quan s’ha de fer una reforma o algú gran s’ha de demanar una subvenció a part. En canvi aquí a l’Agrupació cada any rebem una subvenció en bloc i cada any la junta decideix que es va reformant com per exemple la capa del gegant, o les faldilletes del ball de Cercolets.....i no només els balls de la Festa Major i Santa Tecla sinó les activitats de la resta de l’any que es fan aquí.

Quina valoració fas de aquest any que has estat com a Vicepresidenta?

Primer vaig estar un any com a vocal, després un any com, a Vicepresidenta i ara ja com a Presidenta. A sigut molta feina per que han estat 2 anys particularment durs per l’Agrupació per que hi havia una demanda pel mig i per mi personalment han sigut molt dur tot aquest tema, a part hem fet un gran esforç amb el tema del documental i la reforma dels estatuts i els nous reglaments que es van aprovar al mes de Novembre.

Com esta el tema de la demanda?

Esta vist per sentencia. L’Agrupació ha quedat exclosa i nosaltres com a entitat hem decidit no pronunciar-nos davant d’aquest tema perquè es un tema molt delicat i darrera de tot això hi ha persones i famílies que pateixen.

Com funciona l’Agrupació? Qualsevol persona pot formar part de l’Agrupació?

Si, una de les prioritats de la nostra junta es trencar aquest mur, no sabem per que l’Agrupació te aquesta imatge de secta. La entitat fa molt actes per als nens i en cap moment es demana el carnet, esta oberta a tothom. Es la agrupació de Sitges que te mes socis, te 1077 socis i si algú vol formar part d’ella només ha de fer-se soci que només costa 18€ l’any i això et dona dret a gaudir de totes les activitats que es fan de les que també en poden gaudir els no socis com per exemple el quinto que es fa per Nadal i tenir unes avantatges a l’hora de formar part dels balls populars i de venir a les assemblees per tenir veu i vot. Els menors de 16 anys no tenen ni veu ni vot.
La prioritat de l’Agrupació es fer pedagogia de la festa i del folklore i obrir portes i trencar murs.
El Palau del Rei Moro es municipal i també acollim altres associacions i cedim d’espai a colles de Carnaval, la Cursa de Sant Silvestre, els Castellers, la Saca, els pessebristes.....

A la teva elecció hi havia mes candidats? Com va anar?

Normalment amb una associació tan petita només es presenta una candidatura, es un càrrec voluntari i ser voluntari significa compromís i dedicació i no tothom hi esta disposat. Jo ja estava dins la junta i el Xavier Salmeron m’ho va proposar i vaig estar encantada d’acceptar per que he estat moltes hores aquí a dins, el meu pare es soci fundador i vaig pensar vaig a tornar a la Agrupa tot el que m’ha donat.

Hi hauran canvis?

L’altre dia es va reunir la junta i van dir de no fer gaires coses diferents sinó al contrari, faríem neteja de coses i volem continuar fen el que es fa però d’una manera millor. Volem arribar a mes gent i que la difusió del missatge de l’Agrupació sigui mes amplia. Volem portar a terme l’assemblea de Balls que es un ens nou ja esta aprovat als nous estatuts i al nou reglament perquè hi hagi mes relació entre la junta, els caps de colla i tots els socis.

Vols afegir alguna cosa mes?

Convido a tothom a que s’acosti mes al Palau del Rei Moro, que vingui a participar de les diferents festes que fem com la xatonada de Carnaval i els diferents actes de Nadal, que vinguin i siguin mes partícips de l’Agrupació i veuran que la casa es gran.