Log In

Acceder

¿Ha olvidado su contraseña?

Subtotal del carrito: € 0,00

La Tija va torna als seus orígens per Carnaval

01/02/2016

La Tija va torna als seus orígens per Carnaval

la tija sitges

Entrevistem a Josep Milan director de La Tija

La Tija va néixer al 2012 quan un grup de persones que tenien inquietuds artístiques tan plàstiques com teatrals i folklòriques que es van ajuntat per fer espectacles de titelles, tan de ninos, objectes o ombres.
Tot l’espectacle esta creat pels membres del grup, les titelles, els textos, la música, els decorats, la roba de les titelles, etc.

Quants membres te La Tija?

Pot ser de 3, 4 ,5 o fins i tot 15 ó 20 quan fem les titelles de Nadal. Dins de La Tija tenim gent de totes les edats des de 9-10 anys fins a 50 anys que ens ajuda a tenir una visió molt mes amplia de tot.

Tothom pot ser membre de La Tija?

Si, no tenim una llista oberta, ni un Càsting però hi ha gent que ha volgut col·laborar ha participat, no hi ha problema.

Quins actes feu durant l’any?

El que fem segur es l’acte de les Titelles de Nadal, que normalment el fem el dia 5 de gener pel mati al Retiro, sempre ho havíem fet al saló d’actes i aquest any s’ha fet al Teatre.

També participeu al Carnaval d’enguany?

Si, dins de la presentació del Carnaval, ens van demanar si podíem fer una petita acció d’ombres. En aquesta acció que era “Siluetes de Carnaval 2016” el que vam fer va ser donar unes petites pistes per saber qui son , com aniran i com es desenvoluparà el grup del Carnestoltes i el de la Reina.
Al 2012 també vam participar al Carnaval amb “Siluetes de Carnaval 2012” La colla que feia el Carnestoltes ens va demanar que féssim una historia a partir dels personatges que feien.
Com us financeu?
Cadascú porta petites coses, i quan son coses de mes volum intentem que quan fem alguna representació la petita aportació de l’entrada serveix per finançar aquestes coses.
Alguna vegada hem fet coses fora, bolos pagats i ens agradarien que fossin mes però de moment no son gaires.

Feu actes fora de Sitges?

Si, en vam fer quan vam fer lo del 1714, la comissió ens va demanar si podíem fer quelcom relacionat amb el 1714 i vam fer un petit espectacle d’ombres i això si que ho hem portat a fora. També vam actuar a Barcelona en un festival contemporani electrònic, fen imatges i música d’òperes, es un festival que es fa cada any a Barcelona de música electrònica i performance al voltant d’això.

Tots els membres del grup participen en la creació del espectacle, com ho feu? Cadascú te una tasca? Ho feu tot entre tots?

Tots fem de tot, però si algú te mes habilitat per fer una cosa la fa aquesta persona, hi ha gent que te mes habilitat per cosí els vestits dels ninos, un altre per pintar, un altre per la música, ens ajudem entre tots.

 

Els espectacles que hem vist estan molt ben coordinats  la música, els textos i els moviments dels ninots. Assageu moltes hores?

Si hi ha molta feina i molt assaigs sinó no funcionaria. Sempre en falten de dies però intentem anar quedant i quan s’acosta la data assagem una mica mes.
Lo important es que no assagem per parts sinó que ho fem tots en conjunt i això fa que hi hagi la cohesió. Si els musics assagessin a banda i els que porten les titelles per un altre es perdria la sincronització del grup. Es com un engranatge, entre els musics, els textos i els moviments de les titelles.

Quan serà la propera representació?

Quan ens vulguin contractar... tenim alguna cosa en ment per abans de l’estiu però encara no esta enllestit, perquè hauríem de fer titelles noves i no sabem si tindrem temps però ja tenim el text i ja veurem....

Feu servir sempre les mateixes titelles?

No, hi ha algunes que si però n’hi ha d’altes que es fan especials per cada espectacle. Com som nosaltres qui les fem les anem retocant fins que queden com ens agraden i funcionen. Anem investigant a mida que anem treballant.

Que costa mes fer Titelles o fer les ombres?

Es diferent, les ombres son mes suggerents, qualsevol tros de cartolina sense forma es molt suggerent, en canvi les titelles es mes elaborat es una imatge que ha de estar mes polida en l’aspecte visual. I a nivell de manipulació també es diferent perquè en les ombres menys es mes, amb un petit moviment ja es veu, mentre que les titelles pesen mes i son conceptes diferents. També depèn del tipus de titella si es de Tija, de fil, si son objectes.

Vols afegir quelcom mes?

Les nenes i nens que tenim al grup gaudeixen molt, a vegades se les emporten a casa per anar assajant, per aprendre a manipular-les be sense que ningú els hi demani e inclús les demanen per portar-les a l’ escola per fer presentacions dels seus treballs.
I sobre tot que el públic vingui a gaudir dels nostres espectacles.....