Log In

Acceder

¿Ha olvidado su contraseña?

Subtotal del carrito: € 0,00

L’Institut Vinyet promou una campanya per aconseguir un desfibril·lador

29/12/2016

L’Institut Vinyet promou una campanya per aconseguir un desfibril·lador

ies vinyet

L’objectiu del projecte és convertir l’institut i el barri de Can Pei en un espai cardioprotegit. El projecte sorgeix en el marc de l’assignatura d’emprenedoria i del treball de recerca d’un alumne del centre.

Un grup d’alumnes de l’Institut Vinyet de Sitges ha engegat un projecte vinculat amb el programa municipal Sitges Cardioprotegit que, de la mà de la professora Nerea Miralles, pretén aconseguir fons per adquirir un desfibril·lador i convertir l’institut i el barri de Can Pei en un espai cardioprotegit.

La iniciativa va començar a partir del treball de recerca de Santiago Verduga, de 2n de batxillerat, qui va escollir els desfibril·ladors com a objecte del seu treball. Per poder desenvolupar el projecte un grup d'alumnes de 3er d'ESO del mateix institut va idear el projecte Salvavidas (www.salvavidas.eu), en el marc de l'assignatura d'emprenedoria, a través del qual es porta a terme el pla de màrqueting que ha de permetre aconseguir el desfibril·lador. Per poder costejar l’aparell, el grup d’alumnes ha previst vendre un total de 1.500 polseres a un preu de 3 euros que es poden adquirir al mateix institut i a diversos establiments de Sitges com la Penya Barcelonista. L'IES Vinyet ajudarà, amb la seva iniciativa, a que el barri de Can Pei disposi d'un aparell desfibril·lador. A partir d’aleshores, alumnes i professors hauran de fer la formació necessària per adquirir els coneixements per poder utilitzar el DEA.

El regidor responsable del servei de Salut Pública, Jordi Mas, destaca que “l'Ajuntament donarà suport a la iniciativa i inclourà l'aparell a la xarxa de desfibril·ladors pública municipal i costejarà el manteniment tècnic posterior de l'aparell”.

Els desfibril·ladors són aparells que, disposats estratègicament al municipi, poden ajudar a tractar les aturades cardiorespiratòries. Actualment sobreviuen dues de cada cent persones que pateixen una mort sobtada al carrer. Es calcula que la instal·lació dels desfibril·ladors d’ús públic pot fer augmentar el percentatge de supervivència fins al 20 o 25%. Cada any a Catalunya perden la vida més de 3 mil persones per mort sobtada per aturada cardíaca que afecta persones de totes les edats i sexes. L’única manera efectiva de superar-la és amb l’ús d’un desfibril·lador abans que transcorrin els 10 primers minuts.


L’Ajuntament de Sitges va iniciar el 2014 el projecte Sitges Cardioprotegit i Saludable. Un programa per dotar la població de diferents recursos per minimitzar el temps de resposta en cas d’aturada cardíaca i reduir el nombre de morts sobtades. Però a banda d’incidir en els protocols d’actuació quan es detecta el problema, el programa posa l’accent en les mesures preventives com generar hàbits saludables. Actualment, hi ha desfibril·ladors a totes les instal·lacions esportives municipals de Sitges, a la Policia Local, a les platges de Sitges i a diversos hotels de la vila.