Log In

Acceder

¿Ha olvidado su contraseña?

Subtotal del carrito: € 0,00

Isidre Pañella i Rosó Carbonell fills predilectes de Sitges

El Ple nomena Isidre Pañella i Rosó Carbonell fills predilectes de Sitges 

Isidre Pañella i Rosó Carbonell fills predilectes de Sitges

La sessió plenària d’ahir dilluns aprova la creació de la comissió d’estudi per a l’elaboració del reglament del Consell Assessor de Turisme, per establir canals de participació que facilitin la implicació dels diferents sectors econòmics i culturals en les activitats de la vila i en els àmbits que afecten al turisme.

La sessió plenària del mes de juny, celebrada ahir dilluns, va començar emotivament. Els dos primers punts de l’ordre del dia servien per nomenar fills predilectes de Sitges a Isidre Pañella i Virella i Rosó Carbonell i Ripoll. La unanimitat del ple va aprovar els nomenaments que es faran efectius en un ple extraordinari, previ a la Festa Major en el cas d’Isidre Pañella, i al voltant de Santa Tecla en el de la Rosó Carbonell, i en què es descobriran les plaques que lluiran amb els seus noms al Saló de Plens. L’alcalde de Sitges, Miquel Forns, va assegurar que “ens fa una il·lusió molt gran procedir als nomenaments com a fills predilectes de dues persones que són un exemple, que s’han implicat moltíssim en la cultura i les tradicions de Sitges i que no han tingut mai un no per a ningú”.

Pañella, present al ple, va dedicar unes paraules d’agraïment a les persones que han fet possible aquest nomenament. L’Isidre va explicar que “el meu poble és Sitges, estic enamorat de Sitges i dels joves de Sitges que han sabut prendre el relleu del que hem fet abans. A Sitges som punyeters, xafarders i criticons, però alhora de ser agraïts no hi ha un altre poble”.

Isidre Pañella i Virella va néixer a Sitges el 1938. Dedicat professionalment a la pirotècnia, àmbit en el que ha aconseguit nombrosos premis, ha estat l’artífex i creador del castell de focs de Sant Bartomeu i Santa Tecla durant més de 50 anys. L’Isidre té una extensa vinculació amb la Festa Major. Va presidir la Comissió durant 12 anys, i va ser qui va instaurar el pregó, que ell mateix va protagonitzar el 2008 en la Comissió que presidia Cisco Rossell. Va fundar la Colla Jove de Diables de Sitges, on va ser Llucifer, i és profund coneixedor dels tocs de campanes tradicionals. També ha participat a les Caramelles, ha presidit durant sis anys la Comissió de Carnaval, i ha format part de les juntes del Foment del Turisme i del Prado, i col·laborador de les Comissions de Festes del Poble Sec i Cases Noves. El 1991 el col·lectiu de periodistes locals el va guardonar amb el Premi Trinitat Catasús i el mateix any va rebre el premi FAD Sebastià Gasch d’Arts parateatral. L’Isidre ha participat de manera molt activa amb el teatre amateur de Sitges a l’Elenc Artístic del Patronat, i ha col·laborat amb la confecció de pessebres o com a confrare destacat de l’Ecce Homo. El 2005 l’Ajuntament de Sitges va col·locar una placa amb el seu nom a la plaça dels Artistes.

La Comissió de Festa Major va proposar el nomenament de Pañella, al qual s’hi han sumat totes les formacions del consistori, a més d’altres entitats com el Casino Prado, la Societat Recreativa El Retiro, el Grup d’Estudis Sitgetans, els Amics de la Sardana i la Fundació Privada de l’Hospital Sant Joan Baptista.

La Rosó Carbonell ahir estava d’aniversari. Celebrava els 91 anys, fet que no li va permetre assistir al ple. No obstant, va enviar al seu nebot Joan perquè dirigís unes paraules d’agraïment en nom de la que serà la tercera dona nomenada filla predilecta de Sitges. “Diu que no nota els 91 anys i que està molt contenta per aquest honor”, va assegurar el nebot.

La Rosó va néixer a la vila el 27 de juny de 1925. És la penúltima de cinc germans i durant la seva vida professional s'ha dedicat a ser maquinista a les fàbriques de sabates de Can Puighivet i Calçats Muiño. Persona vinculada a l'església i membre de l'associació parroquial de l'Ecce Homo, va ser Mossèn Pasqual Prats Boira qui li va fer l'encàrrec d'administrar la Santíssima Trinitat, fa 46 anys. Després de tants anys, la Rosó ha liderat la conservació i millora de l’ermita, envoltada d'un equip d'homes i dones que es reuneixen a l’ermita el quart diumenge de cada mes, i el primer diumenge de juny quan té lloc l'Aplec. Va ser una de les impulsores de la construcció de la Creu de Sant Isidre i pendonista de Santa Tecla l'any 2000. L’Ajuntament i la Parròquia li van retre un homenatge el passat estiu per commemorar els 45 anys al capdavant de l’ermita de la Trinitat.

Altres aprovacions del Ple

El Ple ha aprovat, amb l’abstenció de Sitges en Positiu, la creació de la comissió d’estudi per a l’elaboració del reglament del Consell Assessor de Turisme, després de la dissolució de l’Agència de Promoció Turisme de Sitges. L’objectiu és establir canals de participació que facilitin la implicació dels diferents sectors econòmics i culturals en les activitats de la vila i en els àmbits que afecten al turisme. El nou Consell comptarà amb la representació dels agents implicats en el sector, també l’oposició, i estarà presidit per la regidora de Promoció Econòmica, Turisme i Platges, Aurora Carbonell. “Serà un consell el màxim obert possible i transversal en el que serà imprescindible reforçar la implicació i col·laboració del sector públic –privat”, ha assegurat Carbonell. La sessió ha aprovat també la creació d’una comissió que analitzi la viabilitat de crear espais d’esbarjo per a gossos a les platges.

Ha prosperat, amb l’abstenció de Sitges Grup Independent, Nou Horitzó i Sitges en Positiu, el reglament del Consell de Joves, després d’incorporar algunes de les esmenes presentades tant per l’oposició com per alguns col·lectius de joves.

En l’àrea de presidència i serveis a les persones, el Ple de juny ha aprovat el codi de principis i conductes recomanables en la contractació pública de l’Ajuntament. Els destinataris del Codi són els alts càrrecs, directius, comandaments, càrrecs administratius, empleats públics i, en general, les persones que intervenen en la contractació pública de la Generalitat de Catalunya i dels ens del seu sector públic. Segons va destacar el regidor d’Organització, Hisenda i Govern Obert, Josep Moliné, “és un pas més cap a la transparència i el govern obert”.

Continua el compliment del Pla de Viabilitat de la Piscina Municipal. El Pla, entre d’altres accions, determinava com a essencial la reestructuració del préstec hipotecari de la instal·lació. El Ple ha donat compte de la proposta definitiva que ha passat per la novació del préstec existent i la creació d’un de nou que es podrà amortitzar fins el 2040.

A proposta de la regidoria de Cultura, Tradicions i Festes s’ha aprovat l’agraïment públic a la tasca de les persones que han treballat per a la celebració del Corpus. El Ple també ha tirat endavant la modificació de les ordenances fiscals i els preus públics de l’Ajuntament en relació a l’ús dels cementiris com a plató de rodatge o fotogràfic i a la recollida, tractament i eliminació de residus comercials.

El Ple va retirar, a petició de la CUP, l’ordre del dia el punt que iniciava el procediment de reintegrament del 10% de la subvenció de 2011 atorgada als Amics de la Sardana, que sumava 11.000 euros. Tant l’alcalde com la resta de regidors del govern i de l’oposició van manifestar el seu malestar per aquesta solució que obliga a l’entitat a retornar una quantitat de la qual no disposen. La junta de portaveus recuperarà aquesta qüestió que, segons va manifestar Miquel Forns, “políticament no ens ve de gust però que haurem d’afrontar amb altres entitats els propers plens per fer complir la llei”. La voluntat és poder cercar altres solucions que facilitin a les entitats el retorn de les quanties i com a darrera solució procedir a l’aprovació del Ple.

El Ple va incorporar tres punts d’urgència relatius al projecte bàsic per a la reforma integral, museïtzació i restauració del Palau Maricel; per a la restauració i modificació de la planta baixa de la Casa de la Vila, i de l’entorn urbà en el centre de la vila i en la zona catalogada com a BCIN (Cé Cultural d’Interés Nacional) en la zona del Baluard. Els tres projectes sumen una quantitat superior als 3’8 milions d’euros i l’Ajuntament demanarà subvencions a fons europeus per cofinançar el cost de les obres que han de permetre millorar l’entorn urbà i la qualitat turística, històrica i cultural d’aquests espais.

Mocions

En l’apartat de mocions han tirat endavant les presentades per la totalitat del plenari en relació a la construcció de l’escola Agnès de Sitges i per donar suport i fer front a l’estigma i la discriminació relacionada a la SIDA. També ha prosperat la moció presentada per la CUP per la retirada d’honors a Felip VI i a tots els membres de la Casa Reial Espanyola. Sitges en Positiu ha proposat una primera moció en motiu del Dia de l’Orgull LGTBI i una segona per a l’adhesió al manifest Ara Rodalies que també han prosperat.