Desplazar a la izquierda
  • width:451;;height:300
  • width:392;;height:300
  • width:199;;height:300
  • width:421;;height:300
  • width:451;;height:300
Desplazar a la derecha

Temporalment tancat per obres.

C. Fonollar, s/n. 08870 Sitges. Telf. 93 894 03 64
Mail: m.sitges@diba.cat
Web: www.mnac.cat

El Palau Maricel, és un palau situat al centre històric de Sitges. És un palau amb un estil eclèctic construït a principis del segle XX, on actualment es realitzen casaments civils, congressos i concerts.
Charles Deering, multimilionari nord-americà, filantrop, amic i mecenes de molts artistes europeus, va descobrir la pintura de Ramon Casas el 1909 i va decidir visitar Barcelona per conèixer l'artista. Aquest li va presentar a Miquel Utrillo, enginyer i crític d'art, amb el que va establir una fructífera relació que es va traduir en la creació del conjunt de Maricel.
L'americà va quedar fortament impressionat en visitar el Cau Ferrat de Santiago Rusiñol i va decidir comprar l'antic Hospital de Sant Joan, fundat al segle XIV per Bernat de Fonollar. L'Edifici el va transformar en el seu habitatge personal (Maricel de Mar). Amb els anys, aquest edifici es convertirà en el Museu Maricel.
Charles Deering també va comprar les cases de pescadors que envoltaven l'hospital per edificar un gran palau amb sales de festes i recepcions i sobretot, per acollir les seves col•leccions d'art (Maricel de Terra). Charles Deering va crear un pont que comunicava el seu habitatge amb el seu palau. Aquest és pròpiament el Palau Maricel, que va ser adquirit per l'Ajuntament de Sitges l'any 1952.
Les obres van començar el 1909 i van acabar el 1918. Durant aquest temps, Charles Deering, amant i protector de les arts va ser crear una impressionant col•lecció d'art que comprenia gairebé totes les disciplines artístiques, des de mobiliari fins pintura, passant per escultura, forja, vidre, mosaic, llibres i tapissos.
Miquel Utrillo va construir aquest palau amb elements arquitectònics de diferents llocs d'Espanya. Com per exemple, la porta d'accés d'estil gòtic isabelí del Palau Villena de Cadalso dels Vidres de Madrid, la porta del Palau de Raixa de Mallorca, la figura de Sant Miquel del pont de Balaguer o el balcó de Santa Coloma de Queralt.
A les parets del Palau Maricel penjar obres de Ramon Casas, Santiago Rusiñol, Joaquim Mir, Josep Maria Sert, Zurbarán, El Greco, Velázquez, Goya, per citar només uns exemples.
El 1921, per causes encara no del tot clares, Charles Deering va abandonar Sitges emportant-se amb ell tota la seva col • lecció d'art. En un primer moment part de la seva col•lecció va ser al Castell de Tamarit i posteriorment, en morir Deering, la seva família va donar la major part de la col•lecció al Art Institute of Chicago.
Durant anys els edificis que van constituir el conjunt de Maricel, van ser utilitzats com museus i com a annex del Museu Cau Ferrat. No va ser fins que el doctor Jesús Pérez Rosales va donar la seva col•lecció d'art, el 1970, que es va crear el Museu Maricel.
El 1936 la Junta de Museus de Catalunya decideix portar part de les obres del Museu de Reproduccions Artístiques al Palau Maricel. Aquest museu va ser creat amb la intenció d'apropar al públic les obres mestres de temps passats. Reproduccions d'obres emblemàtiques de diferents disciplines, esmalts, porcellanes, ceràmiques i escultures que es poden contemplar actualment a les diferents sales del palau.
Del conjunt d'espais del Palau Maricel, cal destacar el Saló d'Or amb una monumental xemeneia d'alabastre blanc del Palau de la Generalitat de Catalunya.

Cau Ferrat Casa Bacardi Museu Romántic
Tornar a Museus de Sitges   Tornar a la informació