Log In

iniciar sessió

Heu oblidat la vostra contrasenya?

Subtotal de la cistella: 0,00 €

ENTREVISTA A XAVIER GIMENO, PREGONER DE LA FESTA MAJOR DE SITGES 2013

16/08/2013

ENTREVISTA A XAVIER GIMENO, PREGONER DE LA FESTA MAJOR DE SITGES 2013

 

 pregoner de la festa major de sitges 2013

  

Poc a poc ens anem apropant al moment mès màgic i esperat de l’any, la Festa Major de Sant Bartomeu a Sitges. Un dels momens previs, el del convit a la Festa, arribarà amb el pregó, que es celebrarà dimarts davant l’Estàtua del Dr. Robert, a càrrec de l’escriptor Xavier Gimeno, que no pot ocultar que amb la inmediatesa del seu pregó “hi ha un cert nerviosisme... i saps? Ser pregoner provoca molts moments... la gent em felicita, gairebé sense haver-me conegut. I quan l’anava redactant ja n’estava gaudint”. 

Fa uns anys ja va fer un altre pregó, el del Clavell “però la sensació era diferent. Recordo que vaig centrar-lo en els iniciadors de l’exposició de clavells, el 1920 i m’hi vaig recrear, després de documentar-me. Va ser una época decissiva en la història de Sitges ja que es van iniciar moltes coses vigents d’avui en dia, a més de reunir a il·lustres intel·lectuals i personatges rellevants de la cultura”. 

Per Gimeno la Festa Major “remet a sentiments. Els sitgetans ho vivim des de petits i a mesura que anem creixent aquell sentiment es va fent molt i molt gran, i que és molt palés en actes com l’entrada de Grallers”. 

De la Festa Major els balls que més li agraden són el ball de les gitanes i els pastorets “per un fet familiar. Els meus fills els van ballar durant molt de temps i me’ls miro amb una estima especial, a més del gran valor de la interpretació dels balls parlats”. 

Tornant al Pregó, que va nèixer a Sitges en la seva etapa de regidor, a finals dels anys ’80 “té un tarannà diferent respecte als pregons d’altres poblacions, ja que qui fa el pregó és un sitgetà. Ha tingut una evolució en quant al seu indret, que reflecteix la gran expectació que ha tingut. El lloc actual, a la Plaça de l’Ajuntament, és ideal ja que és on comença i acaba la Festa i és un dels grans cors de Sitges”. 

I com defineix el pregoner la Festa Major “no té adictius. És “LA FESTA”, on actualment es viu amb una gran passió, i jo dira que més que abans. Els sitgetans de diferents generacions ho viuen tan intensament...” 

Xavier Gimeno és un dels sitgetans i sitgetanes que ho viu amb intensitat, i per això té molt d’orgull i responsabilitat en fer el pregó, que segur que serà un dels grans moments personals, que guardarà en el seu cor. 

Ho podrem comprovar dimarts en el convit a la Festa.

Text Albert Roca – Fotos Francesc Je.