Log In

Acceder

¿Ha olvidado su contraseña?

Subtotal del carrito: € 0,00

Inauguracio replica del Canó i portes obertes Can Falç

22/05/2016

Inauguracio replica del Canó i portes obertes Can Falç

Galeria Fotogràfica

inauguracio cano baluard sitges

L’alcalde de Sitges, Miquel Forns, i la regidora de Cultura, Tradicions i Festes, Rosa Tubau, han inaugurat, la rèplica del canó del Baluard obra dels artistes Sitgetans Roby, Manel Delgado y José Rentero. Es tracta d’una còpia exacta de l’original que s’ha instal·lat a la mateixa ubicació per mantenir la imatge històrica d’aquesta part del casc antic. Després de la inauguració s'ha visitat els espais rehabilitats a Can Falç, en una jornada de portes obertes.

L’Ajuntament cedirà en dipòsit el canó original a Museus de Sitges per a la seva conservació. Aquesta és una única de les sis peces que es conserven de la bateria del Baluard, que defensava el litoral sitgetà a finals del segle XVIII.

El canó del Baluard ja està restaurat. La peça, l'única que queda de la bateria costanera que defensava Sitges al segle XVIII, es trobava malmesa, principalment degut a l'efecte corrosiu de la mar. La restauració del canó és una de les accions més visibles del programa municipal Espai de la Meditèrrània, creat per l'alcalde l'any 2007 i adscrit a la Regidoria de Cultura.

L'Espai de la Mediterrània té per objectiu la coordinació de diverses accions per preservar el patrimoni del nucli més antic de Sitges i dinamitzar les activitats de caràcter artístic, cultural i lúdic en l'entorn format per la plaça de l'Ajuntament, el carrer d'en Bosc, la Davallada, el Carrer sant Joan, el Baluard, el mirador Miquel Utrillo, el carrer Fonollar i la Torreta.

Aquest centre històric de Sitges viurà una transformació d'usos en els propers anys, degut al trasllat de diversos serveis públics a nous edificis i a la reconversió d'edificis com el Miramar o el Mercat del Peix a noves activitats. L'entorn concentra la part més important del patrimoni històric i artístic de Sitges i inclou el Palau Maricel –amb la biblioteca i l'arxiu municipal- i els museus Cau Ferrat i Maricel, que tenen per centre el Racó de la calma i en un futur pròxim, el Centre d'Art Contemporani de la Fundació Stämpfli.

Des de mitjans de l'any 2007, el programa Espai de la Mediterrània, coordinat per Vinyet Villa, comissionada nomenada per l'alcalde, ha iniciat un seguit d'actuacions per preservar i dignificar aquest entorn històric. Les primeres accions tingueren lloc a l'edifici Miramar, amb la restauració de les portes d'entrada del carrer Davallada, i als murs del Baluard i el mirador Miquel Utrillo, que foren repicats i pintats de nou.


Regidories implicades

L'Espai de la Mediterrània és un projecte transversal en el qual hi participen diverses regidories de l'Ajuntament, a part de la de cultura, com són la Regidoria d'Espai Urbà i la Regidoria de Promoció Econòmica. Gràcies a la implicació i el finançament de la Regidoria d'Espai Urbà ha estat possible l'operació que ha permès la restauració del canó, comptant, com en d'altres de les actuacions, amb la participació de la brigada municipal.

La Regidoria de Promoció Econòmica, mitjançant els tallers ocupacionals del servei municipal Nivell 10, ha participat en la restauració del Miramar i en les tasques de manteniment i restauració que s'estan duent a terme al Palau de Maricel i al Maricel de Mar, tasques que han suposat una intervenció en l'interior dels edificis i estan permetent la restauració exhaustiva de les portes de la planta baixa de Maricel que donen al carrer de Fonollar.

L'Espai de la Mediterrània permet la coordinació entre diverses regidories i distints serveis vinculats a l'Ajuntament i facilita l'optimització dels recursos materials i tècnics de tot el conjunt per resoldre carències. En aquest sentit, una de les darreres actuacions empreses, conjuntament amb el taller ocupacional de Nivell 10, ha estat la intervenció a les malmeses finestres de la façana de la Biblioteca Santiago Rusiñol.

D'altra banda, l'Espai de la Mediterrània també ha propiciat la restauració del fris de rajoles situat en una de les parets laterals de la parròquia i en el qual es pot llegir el poema Madrigal a Sitges que Josep Carner dedicà a la vila. 

El Baluard llueix la rèplica del canó 

L’Alcalde i la regidora Rosa Tubau inauguren la col·locació de la còpia del canó del Baluard. L’Ajuntament cedirà l’original en dipòsit a Museus de Sitges per a la seva conservació.  

El canó del Baluard torna a lluir a la seva ubicació habitual però, aquesta vegada, es tracta d’una rèplica feta a base de silicona i fibra de vidre. L’alcalde de Sitges, Miquel Forns, va inaugurar la instal·lació de la rèplica, el passat diumenge, acompanyat per la regidora de Cultura, Tradicions i Festes, Rosa Tubau, coincidint amb el dia Internacional dels Museus. Forns va explicar que “l’Ajuntament ha realitzat la rèplica per mantenir la imatge patrimonial del casc antic i per assegurar la conservació de la peça original, que s’estava fent malbé per la corrosió del mar”. 

El canó original ha lluït al Baluard durant més de 200 i escaig anys i ha passat pel taller en més d’una ocasió. Les més recents, el 2008 quan es va restaurar íntegrament, el 2010 quan se li va fer una actuació de manteniment, i el 2015 en la que ha estat la darrera restauració. “Les actuacions són insuficients i si hagués retornat aquí, amb el temps, no hi hagués hagut volta enrere i s’hagués malmès per sempre”, ha subratllatla regidora Tubau. 

Es tracta de l’única de les sis peces que queden de la bateria costanera del Baluard que defensava Sitges a finals del segle XVIII. El canó ha protagonitzat alguns importants capítols de la història local com el 27 d'abril del 1797, quan l’antiga bateria de canons va mantenir un llarg combat amb dues fragates angleses que volien apressar quatre embarcacions mercants ancorades al litoral sitgetà. Després de quatre hores de canoneig, les naus angleses es van haver de retirar, derrotades, sense aconseguir el seu objectiu. 

L’Ajuntament de Sitges cedirà en dipòsit a Museus de Sitges la peça original per al seu manteniment i conservació.