Log In

Acceder

¿Ha olvidado su contraseña?

Subtotal del carrito: € 0,00

Ignasi Mª Muntaner serà nomenat avui Fill Adoptiu de Sitges

21/09/2017

 Ignasi Mª Muntaner serà nomenat avui Fill Adoptiu de Sitges

Galeria Fotogràfica

ignasi maria muntaner

La imatge de Santa Tecla ja s’exposa a l’emplaçament escollit per la pendonista Immaculada Almiñana, al carrer Jesús, 20. Avui els actes de la programació de la Festa Major continuaran amb la preparació dels gegants, una festa infantil i el nomenament d’Ignasi Maria Muntaner com a Fill Adoptiu de Sitges. 

El lingüista , professor i investigador Ignasi Mª Muntaner rebrà oficialment avui dijous el títol honorífic de Fill Adoptiu de Sitges en reconeixement a la seva tasca ingent per recopilar la toponímia de Sitges i també per la seva implicació al teixit associatiu i cultural de la vila, en un acte solemne al saló de plens. Muntaner va començar els seus estudis sobre la toponímia de Sitges per a la seva tesi doctoral i després la investigació es va convertir en el llibre Els noms de lloc del terme de Sitges i de les terres veïnes, publicat l’any 1986. Ignasi Maria Muntaner, però, va continuar l’estudi durant més de 30 anys per fer-ne una nova versió ampliada i actualitzada. Fruit d’aquest treball és l’obra El terme de Sitges i la seva rodalia: els seus noms de lloc, publicada el 2016 en dos volums. En aquesta publicació Muntaner ha recollit més de 4.000 topònims sobre Sitges, que doblen els de l’anterior edició. Aquesta obra representa la culminació d’una investigació filològica, històrica i geogràfica realitzada al llarg de quaranta-quatre anys.

A partir de les cinc de la tarda, al Palau del Rei Moro, tindrà lloc una festa infantil amb tallers, la lectura d’un conte i xocolatada. Posteriorment, es vestiran els gegants Moros i en acabar se celebrarà la commemoració dels 25 anys del primer assaig dela Colla Jovede Castellers de Sitges. 

A les nou del vespre, al Racó de la Calma, la música i el teatre seran els protagonistes amb el tradicional Concert de Gralles, a càrrec dels grallers Canya d’Or (Reus) i Blanc Subur (Escola de Grallers de  Sitges) i el Ball de les Gitanes d’Antes. 

Exposició de Santa Tecla

“Amb emoció i responsabilitat” la pendonista Immaculada Almiñana reconeixia aquest dimecres que rebia la imatge de Santa Tecla. La imatge ja es pot visitar al carrer Jesús 20, de deu del matí a nou del vespre, on està envoltada dels elements festamajorencs que més identifiquen a la pendonista entre els quals “tres carretilles que hem conservat des que va néixer el meu fill i també he volgut que estiguessin representats els gegants de la Vila”.

Abans que la imatge es traslladés a l’emplaçament escollit per la pendonista, el Centre Cultural Miramar va acollir el debat entorn els rols de gènere en el marc de la Festa Major moderat per la historiadora Alba Gràcia i organitzat per la regidoria de Benestar i Família amb la col·laboració de la Comissió de Festa Major i Santa Tecla. Sota el títol I tu, els vols portar? el col·loqui va reflexionar sobre els estereotips de gènere a partir de les colles de gegants de Sitges. En aquest sentit, durant el debat es va deixar clar que s’han fet petits passos per trencar amb els estereotips però que encara queda un llarg camí a fer. També es va manifestar que les limitacions físiques no són un condicionant i que cadascun dels balls estan oberts a tothom durant la processó Matinal. La xerrada va comptar amb la participació de la regidora de Benestar i Família, Mireia Rossell; i les intervencions de Joan Duran, representant del Consell del Patrimoni Festiu; Anna Sánchez i Maria Hernández, caps de colla dels Gegants Americanos; Pau Baqués com a cap de  colla dels Gegants Moros; i Ricard Vicente  com a representant de la colla dels Gegants Cristians.