Log In

Acceder

¿Ha olvidado su contraseña?

Subtotal del carrito: € 0,00

El govern referma el seu posicionament favorable al referèndum de diumenge

26/09/2017

El govern referma el seu posicionament favorable al referèndum de diumenge

ple sitges setembre 17
L’alcalde de Sitges, Miquel Forns, ha assegurat que l’executiu donarà “compliment al que diu el Pla de Mandat” de cara a possibilitar la celebració del referèndum de l’1 d’octubre. Ho ha dit en el ple d’aquest dilluns, en què s’ha donat compte del decret del govern municipal de suport al plebiscit. En aquesta mateixa sessió, el regidor de Govern, Josep Moliné, ha anunciat la presentació pública en els propers dies del portal de la transparència de l’Ajuntament.

El ple de Setembre, celebrat aquest dilluns, ha tingut un accent marcat per la cita del proper 1 d’octubre. L’alcalde de Sitges, Miquel Forns, ha donat compte del decret 874/17 de 7 de setembre de suport al referèndum, atesa l’aprovació del Parlament de Catalunya de la Llei del Referèndum per l’autodeterminació de Catalunya i del Decret de convocatòria signat pel Govern de la Generalitat per celebrar-lo l’1 d’octubre de 2017. En el debat previ, el portaveu del grup de PDeCAT i Demòcrates, Josep Moliné, ha recordat que “el 85% dels partits presents en el ple municipal de Sitges dóna suport a la convocatòria de diumenge, incloent els que integren el govern, la CUP, Sitges en Positiu i Iniciativa”. La portaveu d’Esquerra, Aurora Carbonell, ha parlat de “decret de coherència”, posat que “el tenim en el Pla de Mandat, és un compromís amb el Parlament i amb el president de la Generalitat” i, també, perquè així es mostra “fermesa en donar la veu al poble”. Des de la CUP, Ruben Palomo ha denunciat que el govern de l’Estat “ha ultrapassat la línia vermella que separa la democràcia dels règims autoritaris”. Manuel Rodríguez, de Ciutadans, ha assegurat que “aquest decret no té validesa”, mentre que el regidor el PP, Ferran Llombart, ha penjat una bandera espanyola i una senyera davant del seu escó, assegurant que “són la representativitat d’una majoria silenciosa que se senten orgullosos de ser espanyols i profundament catalans”. Carme Gasulla, d’Iniciativa, ha expressat el seu suport als regidors socialistes Ricard Vicente i Marc Macià que, contra el criteri del seu partit, es mostren favorables al referèndum. Malgrat el to tens que ha tingut el debat en alguns moments, l’alcalde, Miquel Forns, ha recalcat que “els 21 regidors que som aquí ens tenim estima més enllà del que discutim”.

En el torn de precs i preguntes, el batlle ha assegurat que “com és conegut, donarem compliment al que diu el Pla de Mandat” de cara a la celebració, diumenge, de la convocatòria amb les urnes, tot afegint que “seria contraproduent que canviéssim de raonament”. Ho ha dit després que el regidor del PP, Ferran Llombart, li preguntés “quines mesures pensava prendre per assegurar el compliment de les resolucions del Tribunal Constitucional” i “què pensava fer perquè no se celebrés el referèndum”. L’alcalde s’ha reservat la resposta, “atenent que hi ha un judici obert”.

En la mateixa sessió, ha estat rebutjada una moció de Ciutadans en defensa dels funcionaris i treballadors públics municipals de cara al referèndum. La proposta ha rebut el suport afegit del PP, mentre que el govern, la CUP, Sitges en Positiu i la regidora no adscrita Carme Gasulla hi ha votat en contra.


L’ordenança de transparència, a estudi

El ple ha aprovat la creació d’una comissió tècnica que estudïi la creació de l’ordenança de transparència de l’Ajuntament de Sitges. El regidor de Govern Obert, Josep Moliné, ha recordat que “un dels eixos principals del Pla de Mandat és el de Govern Obert, que té el repte de donar resposta a les expectatives i demandes socials i legislatives de major transparència i bon govern”. La comissió estarà formada pel secretari general, la interventora, la cap del Departament de Contractació, el cap del Departament d’Organització i Govern Obert i el director de Govern Obert, Serveis a les persones i Organització. Moliné també ha avançat, per al decurs dels dies vinents, la presentació del portal de la transparència de l’Ajuntament de Sitges.

En la sessió d’aquest dilluns també s’ha donat llum verda a una modificació de crèdit que ha de permetre fer front a una factura de 200.000 euros que s’ha de pagar a CESPA per evitar que desquadri el període mig de pagament. D’aquesta manera, es resol un deute que es tenia amb l’empresa pendent des de 2012. La regidora de Serveis Urbans, Carme Almirall, ha explicat que “l’Ajuntament ja disposa del plec de condicions que ha de regir la nova concessió del servei de la neteja viària i la recollida d’escombraries a Sitges”.

El ple ha aprovat, a més, el conveni de col·laboració amb el Consell Comarcal pel projecte de rehabilitació de Can Milà com a centre de visitants, amb finançament dels fons europeus FEDER. Aquest projecte, com la resta que depenen del paquet impulsat pel Consell Comarcal, ha d’estar acabat a finals de 2020.

El ple ha aprovat inicialment la modificació del reglament del Consell de Joves de Sitges, amb canvis en la presidència del consell perquè l’ens sigui encara més obert. El Consell de Joves de Sitges (CJS) és un organisme de participació democràtica i de consulta dels joves de la vila i de les seves associacions que busca promoure i canalitzar la reflexió conjunta de l’Ajuntament amb les entitats i ciutadans vinculats al sector de la joventut.

En la sessió de dilluns s’han fet diversos anuncis, com la tramitació de l’ampliació del parc de bombers i la valoració de les dues propostes presentades per assumir la gestió de les llars d’infants públiques municipals. A més, s’ha fet un agraïment públic a la tasca de la Comissió de Festa Major i Santa Tecla i a les institucions, entitats i persones que han col·laborat en l’organització de Sant Bartomeu i Santa Tecla.