Log In

Acceder

¿Ha olvidado su contraseña?

Subtotal del carrito: € 0,00

Centenari de La Societat Foment del Turisme de Sitges (1916-2016)

09/02/2017

Centenari de La Societat Foment del Turisme de Sitges (1916-2016)

Galeria fotogràfica

centenari foment de sitges

La Societat Foment del Turisme de Sitges va néixer el 1916. Al llarg dels seus cent anys historia ha tingut diversos noms. Primerament es va anomenar Atracción de Forasteros de Sitges, més tard va ser Fomento de Sitges, posteriorment Fomento Turístico de Sitges, i a partir de 1943 es va constituir el nom de Fomento del Turismo de Sitges.

Fins a meitats dels anys 80, l’oficina de Foment del Turisme informava a tota persona que estès interessada sobre qualsevol tema turístic d’arreu d'Espanya, i a més, era l’organitzadora de diferents festes a la nostra Vila que seguidament us detallarem. Estava considerada una de les millors oficines d’informació turística d'Espanya. Després, l’ajuntament va crear el Patronat Municipal de Turisme de Sitges i van passar ells a donar la informació turística; Foment del Turisme tot i estan al mateix edifici es va dedicar només a seguir organitzant les festes que va crear per atraure turisme.

Actualment i des de 2015 ha adoptat el nom Foment de Sitges tant per adaptar-se a la normalització lingüística catalana com per definir millor les funcions actuals de l’entitat. Si be és cert que les activitats que organitza l’entitat atrauen al turisme, hi ha un component cultural inegable i en moltes d’elles la cultura i el foment de les tradicions populars esdevenen l’eix central, com és el cas del pubillatge.

 

Qué aporta l’entitat a la vila

Actualment Foment de Sitges és l’organitzadora de 3 festes que ells mateixos varen crear i que estan  totalment arrelades a la programació anual de la vila.

 

Ral·li Internacional de cotxes d’època Barcelona-Sitges

Creat a l’any 1959 aquest ral·li treu cada any al carrer veritables obres d’art de l’automovilisme.

La primera edició del Ral·li es va celebrar el 8 de febrer de 1959, amb una vintena de cotxes. Ja des de la primera edició, la sortida des de la Plaça Sant Jaume va acollir multitud de visitants. L’alcalde de Barcelona, el Sr. Porcioles, havia de donar la sortida, però per un imprevist, finalment va ser el Sr. Joan Antoni Samaranch

La caravana ja va agafar el camí, per aquelles dates, l’únic camí que unia Barcelona amb Sitges, la carretera de les costes. Des d’un inici, l’organització va posar com a condició que els ocupants dels vehicles participants anèssin vestits d’acord amb l’època de fabricació del seu vehicle. La raó d’aquesta condició és que el Ral·li s’emmarcava dins les festes d’hivern de Sitges, i que el Carnaval de Sitges es celebres per aquelles dates, va afavorir que aquesta condició fos acceptada amb entusiasme.

En els inicis, el Ral·li es va plantejar com una prova esportiva de regularitat, durant el tram de les costes del Garraf, on els vehicles havien de mantenir la mateixa velocitat de baixada de les Costes com de pujada. Aquesta “esportivitat” estava reglamentada sota el reglament de la FIA.

En arribar a Sitges, els participants desfilaven pel passeig de la Ribera fins arribar a la Fragata, on com a l’actualitat, s’els rebia per les autoritats i s’aparcaven els cotxes per que el púbic poguès admirar-los.

L’exit de convocatoria del Ral·li va animar els organitzadors a organitzar les següents edicions, els quals van acabar de donar forma a l’actual Ral·li.

Al 1978 vas ser declarada “Fiesta de interés Turistico Nacional”.

Aquest 2017 es celebrarà l’edició 59 on s’espera la participació de quasi 100 cotxes i motos anteriors al 1928 demostrant que segueix estant en plena salut. 

Festa de la Verema 

La festa de la Verema és una de les festes més tradicionals i populars de Sitges, per tot el lligam cap al sector vinícola de les nostres terres i pel lligam que té la nostra vila per la Verge del Vinyet patrona de totes les vinyes. Fent que Sitges pugui gaudir de dos vins: la famosa Malvasia i el Moscatell de l’Hospital, entre altres. 

El 1961, el president de la societat Foment del Turisme, el senyor Teodor Sardà i Miret, va iniciar aquesta festa per tal de donar més renom i prestigi al poble sitgetà. 

Alhora d’organitzar aquesta, el comitè organitzador va considerar que els actes que es celebressin a Sitges fossin d’impacte, i que els sitgetans, estiuejants, i turistes poguessin gaudir dels següents actes: proclamació i coronació d’una Reina de la Verema (un total de 16 reines van haver-hi al llarg de la festa de la verema), un pregoner per recordar el sector vinícola del passat i del present, el premsat del primer most i oferiment del mateix a la Verge del Vinyet, una Font de vi amb degustació gratuïta per a tots els majors d’edat i per acabar uns quants focs artificials. Actes que serien presents anualment a mitjans del mes de setembre. 

Al 1979 dins de la festa de la Verema, després del primer most es va esdevenir la baixada de les escales de la Punta per tal de presidir un nou esdeveniment a la fragata, el concurs de trepitjadors de raïm, amb equips que representaven les entitats i les associacions de les pubilles i fins i tot amb un invitat d’honor de l’estranger, invitat per bodegues Torres. On tot seguit, s’inaugurà la font de vi per a tothom. 

L’any 1981 es va incorporar un altre acte entre el concurs de trepitjadors i la inauguració de la font de vi seguidament d’uns coets, on tenia més protagonisme la Pubilla Major de Sitges, que consistia a pesar públicament aquesta, amb ampolles de vi com obsequi de les bodegues Torres. Aquest acte s’anomenà: el pesatge de la Pubilla Major 

Actualment s’ha afegit un acte que agrada en particular a la gent gran de Sitges que és la cantada d’havaneres amb tast de brandi cremat. 

Pubillatge 

A partir de l’arribada de la democràcia el 1979, no veien oportú que s’elegís una reina de la verema, per això es va modificar l’elecció fent que cada entitat i associació pogués escollir una noia associada a la seva entitat o associació, per tal de què aquesta es presentés davant del poble, vestida amb el vestit català, on un jurat constituït pel president del Foment del Turisme, un representant de l’ajuntament, un de la casa patrocinadora Bodegues Torres i el delegat o president de cada entitat o associació que presentes pubilla votés la noia que creies més preparada per representar al poble i la cultura catalana dins i fora de la vila. Tot seguit fent públic el veredicte de la pubilla Major de la Verema, entregant-li la banda i obsequis de part de l’ajuntament, Foment de Turisme i Bodegues Torres davant dels sitgetans i principalment de les mateixes pubilles. 

A partir d’aquest any, l’elecció de la pubilla Major de la Verema es realitzà el cap de setmana de la festa de la Verema. Anomenant aquest acte, la Nit de les Pubilles amb un sopar de taula privat al jardí d’una de les entitats centenàries del poble com és el Retiro i el Casino Prado de Sitges, seguidament d’un lluït ball que es prolonga fins ben passada la mitjanit. 

En els següents anys, les pubilles han agafat més importància i de mica en mica se’ls hi ha anat ampliant els actes al llarg del seu any de pubillatge, fent-les més partícips a altres festes populars de la vila. Ja siguin organitzades per l’ajuntament de Sitges, Foment del Turisme o altres entitats del poble per tal de què totes aquestes, puguin gaudir de les festes del poble des d’un altre punt de vista durant un any de privilegis com per exemple poder gaudir del ral·li de cotxes d’època de Barcelona a Sitges, del Corpus, de la Festa Major, de Santa Tecla, de la processó del Carme, d’entregues de trofeus de competicions o regates, dinars, sopars, entre altres d’una manera especial i única. A part d’aquests actes dins del poble la Pubilla de Sitges anomenada anteriorment pubilla Major de la Verema pot gaudir d’altres actes arreu de Catalunya, representant Sitges per tot arreu i dins de la proclamació dels títols nacionals com Pubilla de Catalunya o de les Comarques Barcelonines organitzat pel Foment de les tradicions catalanes i el poble on es realitza l’esdeveniment.  

Al 2014 Foment de Sitges va decidir apostar per portar la figura de l’hereu, tant estesa a altres pobles de Catalunya, a Sitges. El 2014 es van presentar 3 hereus i al 2015 ja van ser 5 demostrant l’acceptació de la mateixa. A més a més l’any 2015 el Josep Van Gorkom hereu de Sitges 2014 va ser proclamat hereu de Catalunya 2015 i el 2016 Maria Lluís Alcázar proclamada Pubilla de les Comarcas Barcelonines. 

Corpus  

Actualment Foment de Sitges ja no organitza aquesta festa però si representa tota la vila dins de la Federació Catalana d’Entitats Catifaires (creada l’any 2005). En aquests darrers dos anys ha representat a Sitges en les catifes fetes a Noto (Itàlia) Carrión de los Condes (Palència), La Generalitat de Catalunya i a la Basílica del Vaticà. 

Cal recordar a més a més que Foment ha creat i organitzat fins al 2011: 

  • Concurs de Catifes de Flors – Organitzada per Foment del Turisme des de l’any 1953. Declarada d’interès Turístic Nacional (des de 1965) 
  • Exposició de clavells – Organitzada per Foment del Turisme des de l’any 1950 Declarada Interès Artístic Nacional (des de 1952) 
  • Mostra de Bonsais – Creada per Foment del Turisme l’Any 1991 
  • Concurs de Balcons – Creat per Foment del Turisme l’any 1959