Log In

Acceder

¿Ha olvidado su contraseña?

Subtotal del carrito: € 0,00

Follow me, tecnologia per millorar l’accessibilitat de persones amb discapacitat intel•lectual

 

24/07/2014

Follow me, tecnologia per millorar l’accessibilitat de persones amb discapacitat intel•lectual

programa follow me ave maria sitges
La Fundació Ave Maria, en col•laboració amb l’Ajuntament de Sitges, la Universitat Politècnica de Catalunya • BarcelonaTech (UPC), La Salle – Universitat Ramon Llull, i l’Obra Social “la Caixa”, presenten un sistema que permetrà circular de forma autònoma per un entorn urbà a les persones amb discapacitat intel•lectual usuàries de cadires de rodes. Aquest sistema, dissenyat per seguir a un guia del grup de passeig, proporciona autonomia als usuaris, ja que estalvia la intervenció de l’usuari o d’una persona que dirigeixi la cadira.

La Fundació Ave Maria, en col•laboració amb l’Ajuntament de Sitges, la Universitat Politècnica de Catalunya • BarcelonaTech (UPC), La Salle Campus Barcelona – Universitat Ramon Llull, i l’Obra Social “la Caixa”, presenta el programa Follow me, que té per objectiu facilitar la mobilitat persones amb discapacitat intel•lectual, que fan ús de cadires de rodes, més de 10.000 a Europa. Es preveu que el nou sistema estigui finalitzat en un any. El projecte s’ha presentat avui a la Capella de la Fundació Ave Maria.

L’Alcalde de Sitges, Miquel Forns, ha ressaltat el valor de “la col•laboració entre els sectors públic, privat, del coneixement i de la societat civil, per impulsar un projecte innovador, fresc i amb incidència directa en la vida de les persones”.

La UPC i La Salle Campus Barcelona – Universitat Ramon Llull desenvoluparan la tecnologia necessària per fer realitat el projecte Follow me. Els investigadors del Grup de Recerca en Enginyeria del Coneixement de la UPC, liderats pel professor Cecilio Angulo, de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú, i el professor de robòtica Jordi Albó, de La Salle Campus Barcelona - Universitat Ramon Llull, coordinaran i supervisaran el disseny del sistema que substituirà el joystick i robotitzarà les cadires. Aquest dispositiu de control de la cadira es traslladarà a la part posterior per permetre el passeig, amb una persona que la guiï. Tot plegat formarà part d’un kit que podran adquirir les institucions o persones interessades. Cecilio Angulo ha destacat que “és un projecte molt engrescador perquè apliquem innovació a coses ja inventades que tenen una aplicació tant científica com social”.

Les persones amb discapacitat intel•lectual institucionalitzades no tenen la cognició necessària per fer un ús adequat d’una cadira de rodes elèctrica i, per aquest motiu, se’ls prescriu cadires de rodes manuals, que tampoc poden gestionar per les dificultats de controlar el joystick que les dirigeix. Els programes d’atenció a aquest col•lectiu contemplen sortides i desplaçaments per als quals es requereix de personal per a cadascuna de les cadires manuals, si no aquests usuaris no poden realitzar el mateix número nombre de sortides que altres companys amb una major mobilitat. Per a les institucions és insostenible disposar d’un professional o voluntari per guiar cada cadira, ja que en una sortida diària de 12 usuaris, quatre van en cadira de rodes, segons els usuaris de la Fundació Ave Maria.

Follow me robotitzarà les cadires elèctriques
Per transformar aquesta realitat, la Fundació Ave Maria impulsa el projecte d’innovació Follow me, que ha de permetre augmentar l’accessibilitat mitjançant una aplicació robòtica per a cadires de rodes elèctriques, que podran utilitzar les persones que puguin mantenir el seu cos en la posició adequada, encara que no la puguin governar. El projecte consisteix a dissenyar un aparell adaptable que substituirà el joystick i robotitzarà la cadira. Serà un aparell universal amb dues variants: una bàsica per a interiors i passejos normals, i l’altra de gama més alta amb tracció a les quatre rodes. El joystick es reutilitzarà i s’instal•larà a la part posterior de la cadira perquè també serveixi per guiar la cadira de forma tradicional. Aquest kit tindrà un cost al voltant dels 1.000 euros, la qual cosa permetrà la transformació de moltes cadires.

Amb el nou sistema, un grup de fins a cinc usuaris amb cadires de rodes elèctriques seguiran de forma autònoma al guia del grup de passeig, acompanyats per altres companys i professionals que aniran a peu. Les cadires circularan a pas de vianant, entre 3 i 6 quilòmetres per hora, i algunes disposen de tracció a les quatre rodes, la qual cosa permet que també siguin aptes per a entorns naturals com la platja o la muntanya. Els professionals que guiïn al grup disposaran d’un comandament a distància que servirà com a fre d’emergència. Les proves de funcionament es faran a Sitges i, en aquest sentit, l’Alcalde Miquel Forns ha explicat que “tenim un repte, no només dissenyar i polir el sistema, si no com a municipi a la via pública per veure com funcionen les cadires”.

L’avenç tecnològic, a més dels beneficis per a les persones usuàries, permetrà optimitzar el temps dels professionals, que estalviaran més de 3.000 hores de treball a l’any, equivalents a dues persones d’atenció directa o voluntaris. Aquest estalvi podrà revertir, per exemple, en tasques més creatives amb altres usuaris.

La compra de les cadires, el cost del material, el personal, els processos d’avaluació i qualitat, així com els prototips 3D i el muntatge, tenen un import aproximat de 100.000 euros i compta amb una ajuda procedent de l’Obra Social “la Caixa” de 47.200 euros, corresponent al Programa d’Ajuts a Projectes d’Iniciatives Socials que anualment impulsa l’entitat. El director d’Àrea de Negoci de "la Caixa" al Garraf, Joaquim Carcereny, ha destacat que “l’anima de l’Obra Social “la Caixa” són els ajuts a temes que tenen com a finalitat les persones i els projectes sensibles socialment”.

La Fundació Ave Maria
La Fundació Ave Maria adopta per al projecte idees ja existents en el món de l’automòbil, com el projecte europeu SARTRE o altres similars, que permeten la circulació de caravanes de vehicles que segueixen a un guia, afegint elements de seguretat i posicionament. També preveu la presentació d’una proposta que permeti modificar la normativa vigent per a que persones amb discapacitat intel•lectual que disposin del sistema Follow me puguin gaudir de les cadires de rodes elèctriques. La proposta es farà arribar a responsables polítics i tindrà el suport d’entitats i famílies.

Follow me crearà sinèrgies entre universitats, empreses, entitats socials, professionals, voluntaris i famílies, i representa un pas previ a altres innovacions. El programa és un dels primers objectius del nou Institut Català de Robòtica per a la Discapacitat, de la Fundació Ave Maria, per impulsar la fabricació de productes dissenyats amb especificacions comercials i centrats en el suport a persones dependents. L’Institut ha identificat més de 12 necessitats de productes que estan fora dels interessos comercials però que poden millorar notablement la qualitat de vida de les persones amb discapacitat. Per aquesta raó, la Fundació Ave Maria prioritza la seva realització. El president de la Fundació Ave Maria, Julio Molinario, ha explicat que “aquest és un projecte pioner i ambiciós que té com a primer objectiu millorar les condicions dels usuaris de l’Ave Maria i que després mirarem de comercialitzar per poder transformar el major número de cadires possible”. De fet, ja disposa d’un robot capaç de relacionar-se amb els usuaris, els reconeix, identifica les paraules, parla, camina i el personal i voluntaris desenvolupen accions amb el robot per aplicar-les als tallers diaris d’activitats.

L’Institut Català de Robòtica per a la Discapacitat adquirirà la figura de Fundació Privada en els propers dies i s’establirà a Sitges.

Entitats que participen en el projecte

Fundació Ave Maria i l’Institut Català de Robòtica per a la Discapacitat
Ajuntament de Sitges
Universitat Politècnica de Catalunya • BarcelonaTech (UPC)
La Salle Campus Barcelona - Universitat Ramon Llull
Obra Social “la Caixa”
Diputació de Barcelona
Parc Natural del Garraf
Club de Golf Terramar