Log In

Acceder

¿Ha olvidado su contraseña?

Subtotal del carrito: € 0,00

Entrevista a Maria Marin Presidenta de Foment de Sitges

02/03/2017

Centenari de Foment de Sitges

maria marin presidenta foment de sitges

Entrevistem a Maria Marin Presidenta de Foment de Sitges qui ens explicarà les novetats del 59e Ral.li Internacional de Cotxes d’època Barcelona Sitges que tindrà lloc el proper 4 i 5 de Març així com les novetats i canvis de Foment de Sitges.

Com has viscut la celebració del centenari de Foment de Sitges?

És una responsabilitat i un privilegi poder ser la primera presidenta dona i de les més joves, i tenir el pes de celebrar aquest centenari i fer un reconeixement a les persones que han estat abans que tu.

Al principi quan vam pensar com fer el centenari, fer un reconeixement no és el primer que pensem, primer et ve al cap una exposició, o si explicar més com són les festes, o explicar mes que és Foment, perquè és el que et surt quan estàs a Foment promocionar les teves festes, però després ens parem a pensar un moment i pensem que havíem de fer un reconeixement a les persones que havien fet possible aquests 100 anys de Foment.

Es va celebrar amb retràs aquest Centenari per que per dates s’hauria d’haver fet l’any passat no?

Diu molta gent que els centenaris se celebren des de l'inici del moment del centenari que en aquest cas era el 1 maig 2016 fins a la finalització de l'any és a dir fins el 30 d'Abril de 2017, i com havíem anat una mica enfeinats amb tot el tema del Ral.li després la verema, vam intentar trobar un moment més tranquil, també és cert que l'Ajuntament ens va canviar un parell de vegades a la data. Nosaltres ho volíem fer a finals de 2016 però no va poder ser, l'important era celebrar-ho i la data era indiferent.

Quina sensació tens d’haver estat la successora del teu pare?

Molta gent creu que el meu pare em va dir ”Maria ara t'ocupes tu” i no va ser així. Vam haver de passar un procés electoral, em vaig decidir presentar perquè és una cosa que havia estat sempre de la família, ja portava 9 anys formant part de Foment, el volia i vaig pensar que potser podia aportar alguna cosa, per la meva manera de ser i per rejovenir 1 poc Foment, perquè de vegades si una entitat porta 100 any necessita seguir 100 anys més i necessita que la gent nova prengui el relleu. Vaig decidir presentar-me a les eleccions, vaig presentar un programa electoral, es va convocar a tothom, cadascú va fer el seu discurs on cada candidat explicava el seu pla de futur i finalment es va votar i em van triar a mi.

Hi ha alguna possibilitat de que Foment faci alguna activitat mes?

Sempre hi ha possibilitats i de fet si et fixes una miqueta, les coses en els últims anys s'han anat ampliant, per exemple la figura de l'Hereu, és una figura que no existia abans que jo fos presidenta, i obrir la festa fora les entitats fa dos anys que es fa. En obrir la festa al carrer on pugui accedir tothom, poder recuperar entitats i on tingui un pes per si mateixa. Abans el pubillatge estava integrat dins de la verema i ara el pubillatge és una festa en si a part de la Verema. És una festa oberta al públic i a les entitats i sobretot a la joventut del poble. La figura de l'hereu s'ha consolidat, el primer any només teníem 3, el següent 5, aquest any 6 i va creixent perquè ja hem parlat amb diverses entitats que volen tenir hereus, també estan creixent les entitats, aquest any ens estan trucant moltes entitats del poble que volen presentar els seus candidats.

En el tema del Ral.li ja fa uns anys que hem introduït el tema de les motos, no volem ampliar molt dins del Ral.li perquè el nostre objectiu és crear un propi ral.li de motos antigues. També s'estan ampliant les activitats de dissabte, ja que abans no es feia res a Sitges el dissabte del Ral.li perquè els cotxes estaven a Barcelona i s'està treballant perquè el dissabte hi hagi activitats a Sitges.

Anem fent coses dins de les festes, crear noves festes es poden intentar fer però el calendari d'activitats a Sitges aquesta una mica ple, i el que estem fent és començar per donar un petit gir a les festes que ja fem.

Les festes que porta Foment son el Pubillatge, la Verema i el Ral.li bàsicament?

Si, antigament també portàvem al Corpus però ja fa uns anys que l'Ajuntament va voler fer-lo seu.

L’Ajuntament també s’ha ficat dins el Ral.li?

Jo crec que l’Ajuntament  sempre esta interessat en agafar coses que funcionen i fer-se-les seves, jo crec que es un error perquè les coses que funcionen i amb costos mínims, perquè no oblidem que aquestes festes es mouen totes a base de voluntariat i que l’Ajuntament vulgui agafar aquestes festes posant gent que cobra per fer la feina, amb aquests anys de crisis no seria millor deixar les coses que funcionen com estant.

Però Foment tenia espònsors?

Audi va deixar de esponsoritzar el Ral.li perquè bàsicament va haver de fer una reestructuració de plantilla molt gran i va considerar que no podia seguir pagant un esdeveniment si havia d'enviar gent al carrer. Nosaltres som unes persones que ens busquem tots els espònsors que ningú pensi que ve ningú a portar-nos els, l'Ajuntament no ens porta espònsors. És Foment qui els cerca.

A nosaltres ens han tocat els pitjors anys de crisi, sempre dic que si haguéssim tingut el pressupost d'Audi haguéssim fet meravelles. Però ho estem tirant endavant i hi ha espònsors que confien en nosaltres i ens donen suport en el que poden i nosaltres amb esforç, voluntariat i il·lusió ho estem tirant endavant

Abans es deia Foment de Turisme de Sitges i ara és Foment de Sitges. Per què s'ha canviat el nom?

Foment havia tingut mes noms, va començar sent “Atracción de forasteros”, amb el franquisme es va dir “Fomento del turismo de Sitges”, després Foment del Turisme de Sitges, es una de les decisions que va prendre la junta actual perquè hi ha festes que fem que si que volem que vingui turisme però les treballem mes pel poble i per les tradicions com per exemple el pubillatge si be la Verema i el Ral.li son festes més per tothom el pubillatge es més per la gent del poble, i vam decidir canviar el nom per Foment de Sitges.

Qui forma el Foment de Sitges?

Foment de Sitges el formen principalment voluntaris de fet només hi ha una persona que hi treballa a mitja jornada. Aquest voluntariat esta format per gent jove i no tant jove i esta be per tenir referencies, per exemple el meu pare encara col·labora amb el tema del Ral.li perquè bàsicament no conec a ningú que en sàpiga mes que ell. Som un grup de Sitges amb ganes de fer coses pel poble de Sitges. Ara gracies al Pubillatge ens han entrat una nova remesa de gent jove a la junta que li han donat molta vida.

El dia 4 i 5 de Març es la 59e edició del Ral.li Internacional de Cotxes d’època Barcelona Sitges. Quines novetats hi ha aquest any?

A vegades es difícil en un Ral.li que porta 59 any dir novetats, per nosaltres es molt importat tractar les festes des de el segle XXI i comunicar les festes des de la perspectiva actual, sempre intentem incorporar alguna innovació tecnològica al Ral.li, l’any passat vam començar amb el tema dels codis QR que la gent es podia apropar als cotxes amb un mòbil i extraure tota la informació d’aquell cotxe, això ho seguim mantenint però hem incorporat una novetat i es que es podrà seguir tota la carrera a través de la nostra pàgina web perquè diferent vehicles al llarg del recorregut portaran dispositius on es podrà veure la seva localització i més informació com la velocitat mitja, etc.

Aquest any s’han recuperat molts participants francesos, s’ha activat la vinguda d’estrangers al Ral.li, estem treballant molt aquest tema aquest any vam anar a London Brighton per intentar captar cotxes cap el nostre Ral.li ja que es un dels Ral·lis mes importants que hi ha a Europa i tenim un delegat a Anglaterra que intenta treballar aquest tema, també tenim un delegat a França que el treballa des d'allà, i tot això te els seus fruits ja que aquest any tindrem cotxes de França, de Suïssa, d’Anglaterra  i cotxes d’Argentina. La coneguda família Zapp vindrà aquest any, se’ls va convidar perquè sabem que estan aquí i tenen un cotxe del 1928 que entra dintre del concurs i vindrà tota la família. El cotxe l’han hagut de modificar una mica per dintre però de motor esta molt ben conservat. Es una oportunitat per veure com aquest cotxes estan mes vius que mai.

El dissabte l’any passat es va fer una concentració de minis a la Fragata i aquest any serà de 600 ja que estan d’aniversari es el 60 aniversari del 600. I hem cregut que era un bon moment per fer una concentració.

Aquest any en lloc de fer una roda de premsa fem una inauguració de l’exposició de l’Illa ,s’ha decidit fer mes a nivell fotogràfic ja que als mitjans ja els hi enviem els dossiers.

També es manté el premi a l’elegància i incorporem el premi al conductor mes jove. 

Quins Vips tindrem aquest any?

Lidia Heredia dels Matins de TV3 i Christian Escribà

Quants cotxes participen i quin es el mes antic?

Aquest any participem 50 cotxes i 15 motos i el cotxe mes antic es un Darracq del 1900

El recorregut serà el mateix que els últims anys?

Hi ha petits canvis, tornem al recorregut per dintre dels pobles, fa dos anys es va canviar perquè els mossos creien que no era gaire segur però s’han donat compte que es mes segur aquest recorregut que anar per l’autovia.

Es un Barcelona Sitges però la gent dels pobles del recorregut també els hi agrada veure’l i hi ha molt de públic al carrer, i als participants també els hi agrada que els vegin.

Aquest any hi ha molts carres de Sitges en obres i aquest cotxes no tenen la facilitat per girar en qualsevol carrer i passarem pel carrer Parellades

Es seguirà mantenint la recepció al Port d’Aiguadolç?

Si, hi ha molta gent que li agrada i ve a veure els cotxes al Port i es una parada molt maca. El dinar es tornarà a fer al Hotel Dolce perquè te mes capacitat.

Vols afegir quelcom mes?

Si, aquest any s’avança mitja hora la sortida de Barcelona, sortirem a les 10:30 en lloc de a les 11h dels últims anys, perquè alguns d’aquest cotxes no tenen llum i han de tornar a casa de dia. Hi haurà animació a la Fragata des de les 12:30h  amb Moritz, una banda de swing, la gent que vagi a la Fragata estarà molt entretinguda i esperem que vinguin a veure’l i s’ho passin molt bé.