Log In

Acceder

¿Ha olvidado su contraseña?

Subtotal del carrito: € 0,00

Entrevista a Eduard Terrado sobre els temes d’actualitat de Sitges

03/07/2017

Entrevista a Eduard Terrado sobre els temes d’actualitat de Sitges

eduard terrado regidor sitges

Entrevista a Eduard Terrado Regidor d’Ensenyament, Joventut i Esports de l’Ajuntament de Sitges, que porta 9 mesos en aquest càrrec, des de finals de Setembre del 2016.

Els projectes que estàs portant son  teus o son heretats del teu antecessor?

Ja hi havia uns projectes engegats i uns problemes a solucionar que han de continuar i s’ha de donar solucions als problemes. En els departaments hi ha tècnics i caps de departament que segueixen un treball i s’ha de mirar que tot tingui una continuïtat. També hi ha coses que van sortint noves i pots anar posant el teu segell. Un dels projectes que hem engegat ara es el Escola nova 21 que es un projecte de la Diputació per canviar el paradigma educatiu, la Diputació ens va oferir ser un dels municipis que coordines varies escoles de la comarca i així ho hem fet.

S’implementarà el proper curs?

No, Ja se esta fent, es un programa que durarà 3 anys i serveix per formar als professors dels centres educatius per anar cap un nou sistema educatiu, molt mes enfocat a que els nens desenvolupin capacitats que no pas a memoritzar coses, per que aprenguin a buscar solucions i que ells mateixos pugin generar-se els recursos. Es un model educatiu que ja s’està fent a Finlàndia i a altres països.

Com veus l’actual pacte de Govern?

Bé, es quelcom que va decidir el meu partit i ens portem bé, personalment ens portem molt bé tots. Som dos partits diferents i tenim les nostres discussions dintre de Govern, però normal entre dos partits amb ideologies que no son ben bé les mateixes. El treball es amè i es molt còmode treballar junts.

Al mes de Juliol comencen les Estades Esportives, com funciona això?

Els pares de canalla que vulguin que els seus fills el mes de Juliol  facin una sèrie d’activitats esportives i sanes des de la Regidoria d’Esports es munten una sèrie d’activitats com esports de Vela, surf, karate, esgrima, escacs, activitats aquàtiques, piscina, tallers de educació ambiental i fins i tot un taller sobre el Mosquit tigre i els divendres una sortida fora com per exemple anar a Naturpark, Aqualeon, Tibidabo i Illa Fantasia.

Com estan les escoles Bressol de Sitges?

Les escoles Bressol es un tipus d’escola inicial dels 0 als 3 anys, Sitges te dues escoles Bressol Municipals, La Moixiganga i El Cercolet  amb una oferta educativa molt correcte, molt completa i amb un personal molt qualificat. En aquests moments encara hi ha alguna plaça lliure i es una llàstima que no s’aprofiti al 100%, per que aquest any s’han fet mes trams de preus en funció de les característiques familiars tant d’ingressos com de numero de familiars que hi ha a la família per tant d’afavorir que tothom pugi accedir a l’escola Bressol.

Ara s’han acabat els contractes que hi havia amb les empreses que les gestionaven (Educare), hi ha una que ja esta en prorroga forçosa que es El Cercolet des de fa alguns anys i la de La Moixiganga acaba aquest Juliol. Cada vegada que s’ha tret a concurs el servei les empreses que l’han guanyat l’han rebutjat perquè havia un problema de contenciosos entre les treballadores i Educare, ara ha hagut una sentencia sobre el recurs de cassació que havia posat Educare i s’ha resolt el problema. A veure si el concurs que treure’m aquest any per fi qui el guanyi el pugui acceptar perquè no hi ha cap risc.

Aquest es el problema que hi va haver amb les treballadores?

No, el problema que hi havia era que la empresa que hagués acceptat el concurs hagués tingut uns sobre costos per que hi havia un conflicte sobre drets laborals entre les treballadores i Educare.

El problema que hi va haver amb les treballadores es que reclamaven els seus sous que Educare no els hi pagava perquè deia que l’Ajuntament li devia diners, i al mateix temps l’Ajuntament no li pagava perquè havia pagat mes diners en les liquidacions d’altres anys dels que hi tenia que pagar, perquè Educare havia facturat de més . Quan es va aclarir tot, l’Ajuntament va pagar una part dels diners perquè va arribar a un acord amb Educare de com ells tornarien els diners. En realitat era un problema entre treballadores i Educare, que l’Ajuntament no tenia per que entrar però com que es va posar en risc la continuïtat del servei perquè les treballadores volien fer vaga, i això comportava un gran problema pels pares l’Ajuntament va ser una mica flexible.

Com esta el tema del Pàdel?

Un servei públic creat fa molts anys com es la piscina municipal, que ja neix malament amb problemes estructurals i de gestació, on es preveia una previsió de us molt alta i amb la crisis no hi ha el creixement previst de Sitges i per tant de clients que hi poden anar a aquestes piscines i amb una disminució d’usuaris, més sobre costos que se’ls hi havia fet fer d’inversió inicial, tot això va fer que el servei no era viable econòmicament, perdia diners, s’havia invertit massa, i una mala previsió d’ingressos, i s’actuava o s'anava en orris la empresa que portava el servei, els bancs es quedaven amb la instal·lació i el poble perdia el servei de piscina municipal.

Es va fer un pla de viabilitat que va aprovar el concessionari i el ple de l’Ajuntament amb 150 punts i ja quasi tots estan ja complerts i un dels cabdals era fer unes pistes de Pàdel perquè es un esport molt en alça que ara es molt popular  i per tant pot donar ingressos. Es van fer els plànols, tot va anar seguint el seu procés se’ls hi va donar la llicencia, i vam dir abans de començar l’obra anem a explicar el que anem a fer aquí i el projecte no ha agradat. Les pistes ocupen un part petita de la plaça de terra, l’explanada de davant de la piscina quedaria igual però la gent deia que no volien perdre aquest espai pels nens, però tampoc es pot perdre el servei de piscina que fan servir molts usuaris. Ara estem elaborant amb arquitectes que entenen d’espais públics una alternativa perquè es pugin fer les pistes de pàdel. Perquè aquest espai es un espai concessionat no es un espai públic i estem mirant quins altres espais hi ha dins la concessió per poder fer les pistes de Pàdel, per que la concessió esta complint tots els punts del pla de viabilitat i si no les fem la concessió ens podria demanaran una compensació que hauríem de pagar entre tots.

S’ha fet ja la reunió que es va dir el dia de la presentació del projecte?

No, estem elaborant la proposta i quan la tinguem parlarem amb els representants dels veïns, i  del AMPA i buscarem una solució.

Sitges te dues piscines, no creus que pel volum de gent que hi ha a Sitges amb una en hauria prou?

Crec que hi ha públic per les dues, el problema ve pels deutes creats no per la manca d’usuaris.

Com tenim el tema del Camp de Rugbi?

Estem negociant amb la junta de compensació, que son tots els propietaris de la plana est, un conveni per poder estar durant 2 anys mes allà amb el compromís de marxar quan finalitzin aquest 2 anys.  Falta firmar aquest conveni.

Quina serà la nova ubicació?

La nova ubicació serà a Pins Vens on esta el Nou Pins Vens que es on esta la Blanca Subur, allà hi caben 2 camps més.

I serà municipal?

Si per que l’Ajuntament pagaria el camp. Es una inversió molt gran.

I el camp d’Aiguadolç també es tenia que arreglar, no? Quan es farà?

Si, això va sortir del pressupost participatiu del any 2015 i s’ha d’ampliar un pelet i retocar les tanques, s’ha de canviar la gespa i posar la il·luminació nova  i modernitzar la instal·lació per poder jugar al futbol de una forma mes còmoda i segura.

La previsió era treure el concurs de l’obra quan es desbloquegés el termini de pagament de l’Ajuntament i quan ho anàvem a fer ens van dir que fins que no estiguessin aprovats i publicats els pressupostos generals de l’Estat no ho podíem fer, i com que tarden tant aquesta gent....., ja estaria fet. Estem esperant això per portar-ho al ple.

També s’ha d’arreglar el terra del pavelló de Pins Vens, el sostre del Nou Pins Vens i la tanca perimetral

Un dels altres temes pendents es l’Escola Agnès. Com esta el tema?

Ja tenim el projecte fet d’arreglar els carrers i ara s’haurà de treure a licitar l’obra i la construcció de l’Escola la Generalitat esta acabant el projecte i la Generalitat traurà el concurs i es finançarà amb un 45% de diners de l’ajuntament. Quan estiguin fets els carrers suposem que a finals d’aquest any principis de l’altre es començaria a construir l’Escola.

Últimament s’està parlant molt de l’Escola Pia. Com esta el tema?

L’Escola Pia es una escola en que els propietaris del edifici son una associació que es diu Associació Cultural Sitges que esta formada pels pares dels alumnes de l’Escola Pia perquè el terreny es una herència d’una senyora que el va deixar per al poble i amb fins educatius i van cridar a la Escola Pia per que s’encarregués d’aquest projecte però el propietari no és l’Escola Pia. El edifici no te les condicions per poder donar una educació moderna, els patis son molt reduïts, les escoles que es fan ara tenen un bon gimnàs, tenen un bon menjador, patis grans. És la única escola concertada de Sitges i dona resposta a un gran número de famílies que porten els seus fills allà i tenen una sèrie de necessitats.

Al llarg dels anys han hagut converses amb l’Ajuntament, no ha hagut un acord firmat, els diferents governs han anat parlant amb ells i els han donat una sèrie d’opcions a les seves necessitats i quan hi va haver el transit de Govern l’any 2011 s’havia pactat un acord per cedir aquest espai, però sense haver res firmat, una proposta de conveni. Quan he entrat a la Regidoria m’he trobat amb aquest problema, la proposta és cedir el terreny per que ells facin una escola i ells ens cedeixen el seu edifici per que l’Ajuntament l’utilitzi per fer els equipaments que necessitem, oficines, o per les entitats, serveis ..... Però hi ha una gran oposició a que es cedeixi el espai del Poble Sec. Com que hi ha un pla d’equipaments que s’ha de desenvolupar a on ha d’anar cada cosa, s’ha de mirar a veure a on pot ser, per que seria una llàstima que en lloc de que aquest espai quedés per equipaments pel poble es fessin pisos per exemple.

Vols afegir quelcom?

A veure si aconseguim tirar endavant el consell de joves,  perquè ha de ser una eina que pugin utilitzar per fer un fòrum en que ells pugin expressar les seves opinions i generar projectes  que siguin del seu interès, com per exemple si volen fer propostes polítiques per l’ocupació pels joves, de lleure.

Un dels problemes que tenim amb els joves es que falten activitats de lleure nocturn ó tarda/nocturn atractiva, el que no es pots es que per manca d’això se’n vagin a l’espigo a fer coses que no son saludables. Estem intentant crear un projecte d’oci nocturn alternatiu i que siguin ells mateixos els que decideixin que volen.

El Espai jove es un espai que te 5 anys i cada cop s’utilitza mes, hi ha qui l’utilitza per estudiar, uns altres per assajar la bateria, o grups de musica que assagen allà, també es fan activitats d’informàtica, hi ha el projecte “ens estimem” a vegades els joves estan molt desorientats i necessiten un referent a qui explicar coses que no siguin els pares o els profés, i hi ha un recurs educatiu que els ajuda.