Log In

Acceder

¿Ha olvidado su contraseña?

Subtotal del carrito: € 0,00

Entrevista a Cisco Arbonés president de la Comissió de Festa Major

04/08/2016

Entrevista a Cisco Arbonés president de la Comissió de Festa Major

cisco arbones

Cisco Arbonés es el president de la Comissió de Festa Major d’enguany just quan la Festa Major de Sitges ha estat declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya 2016

Cisco aquesta declaració que significa per la Vila de Sitges?

Aquest títol no ens el han donat per que si, ha estat buscat, ha hagut una comissió que es va encarregar de documentar tot lo relatiu a la Festa Major des de el segle XIV fins avui en dia, amb documents que s’han trobat a la Pia Almoina de Barcelona perquè a Sitges pertanyia a la Pia Almoina i eren les primeres dades en que es parlava de Santa Tecla i Sant Bartomeu. S’ha buscat documentació i fotos i es va crear tot un dossier que es va envia a la Generalitat demanant que ens declaressin Festa Patrimonial d’Interès Nacional, ja ens havien declarat Festa Tradicional d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya al 1991 però es volia el màxim guardo que s’atorga com la Patum de Berga, les Festes de Reus Tarragona i altres Festes Majors que tenen aquest reconeixement i sobretot ensenyar la especialitat de la nostra festa que son 2 festes en 1 que es Sant Bartomeu i Santa Tecla, amb tot lo que comporta una matinal a les 6h, que quan passa Sant Bartomeu o Santa Tecla pel passeig estiguin acompanyats per una cobla, hi ha moltes peculiaritats que fan que la nostra festa es única.
Aquest guardo comporta que ens ajuda a protegir la nostra festa, això vol dir que no es pot deformar ni es pot implementar que l’hem de conservar al màxim tal i com es amb la seva essència i ara les festes tan per Sant Bartomeu i Santa Tecla hi ha una setmana de festa i amb modernitat podem jugar amb els altres dies però les 36 hores les hem de protegir. Amb això ha creat un consell de la festa en el que hi ha representants dels balls , entesos en folklore , el president de la comissió passada i jo, i el que estem fent es treballar amb el protocol escrit per Festa Major per polir-lo una miqueta perquè ens ajudi a protegir millor i a trobar eines que ens ajudin a que la gent no es surtin del que ha de ser els balls les processons i els actes.

Com es fa una Festa Major?

Una Festa Major no la comencen de cero, es una continuïtat, es como una carrera de relleus, continuem una feina que ve de molts anys i segles enrere, hi ha unes bases i el que hem de fer es continuar això. Quan es canvia la comissió es traspassa el treball i es valora si algunes peculiaritats que la comissió anterior ha introduït com a novetats es continua o es deixen de fer i valora introduir alguna nova sempre tenint en compte aquestes 36 hores inamovibles. Es pot jugar amb les programacions de música, amb algun acte veien si fen-lo esdevindrà tradició..
La Festa Major es fa amb moltes reunions amb les entitats, amb els balladors amb col·laboradors. Organitzar una Festa Major mou molta gent, es un treball col·lectiu enorme.
Vas molt èmfasi amb les 36 hores això es inamovible?
Si, es que son 36 hores, ni 35 ni 37. El que no aguanti aquestes 36 hores ha de deixar pas a una altre persona que si les aguanti, es una disbauxa que comença a l’entrada de gralles i acaba a la ballada final del dia 24.

Com es crea una comissió?

Es la regidoria de Cultura de Festes i Tradicions que proposa un president al equip de Govern, i es valida al ple. L’any passat la Rosa Tubau que es la Regidora de Cultura va proposar el meu nom com a nou president de la comissió i aquest nomenament comporta que jo he de constituir una comissió, he anat a buscar les persones que avui m’acompanyen per organitzar la Festa Major. Una vegada esta constituïda aquesta comissió això va a ple i els diferents grups municipals voten a favor, s’abstenen o voten en contra. Excepcionalment la nostra comissió ha sigut la única que ha tingut 2 vots en contra en tota la historia, nosaltres ho assumim i esperem que al final estiguin contens amb la feina que estem fen. Una vegada va a ple i s’aprova ja comencem a treballar es fa el traspàs amb la comissió sortint i es comença a treballar amb idees noves, amb els detalls....

Com a detall podria ser canviar la matinal de les 6h a les 7h?

En un principi es va valorar fer aquest canvi perquè el despuntar del dia ara es a les 7 i no a les 6, a mes la baixada de les escales ara es retarda per totes les normes de seguretat que hi ha i es podia guanyar alguna hora de descans, però al ser declarada festa Patrimonial som la única Festa Major de Catalunya que te una matinal a les 6h, això es una peculiaritat que ja no es pot canviar.

Quina es la teva sensació de haver estat escollit President de la Comissió?

Per a mi es un honor, vaig començar de molt petitó a sortir a la Festa Major, al principi acompanyava al meu pare que portava els gegants, quan vaig tenir 12 ó 13 anys vaig començar a portar els cabeçuts, després els cubanitos, la moixiganga, les cintes i les gitanes vaig portar a Sant Bartomeu fins que vaig marxar a viure fora i participava ajudant a la gent fins fa dos anys que en van anomenar pregoner i vaig tenir una acollida enorme la gent va estar molt contenta i un any després vaig estar escollit per ser president. Al principi va ser com un no perquè es molta responsabilitat però després vaig pensar que no ho faré sol estaré acompanyat i no només per la comissió i el consistori sinó per la gent del poble també. Estic molt feliç de com van les coses.

Quin es el cost de la Festa Major?

Tenim el mateix pressupost que l’any passat, estem vivint uns moments en que la economia no es pletòrica i es el que hi ha. Estem fen una mica de vasos comunicants perquè tant per Sant Bartomeu com per Santa Tecla gaudim d’unes prestacions que siguin equitables i comparables.

Aquest pressupost d’on ve?

Es l’Ajuntament qui ens dona aquest pressupost, la regidoria es la que te aquest pressupost per la Festa Major i el dona a la comissió per pagar les despeses que comporta la contractació per la Festa Major. El Castell de Foc, la contractació del PAU (Programa de protecció civil), els musics, orquestres per pagar despeses dels balls, per comprar foc, per totes aquestes coses. Després hi ha propostes de comerços que ens diuen si organitzem un ball davant del meu comerç jo et pago l’orquestra i ho fiquem al programa i així animem un acte organitzat per una persona privada amb la col·laboració de la comissió i això es el que estem intentant incentivar. Nosaltres com a comissió no podem manipular diners perquè els diners surten de l’Ajuntament no som una persona fiscal, som una comissió municipalista.

Tenim alguna novetat aquest any?

Hem organitzat conjuntament amb el consell de la Festa un acte nou que ve a polir un moment de la Festa Major que no s’havia acabat de arranjar, que es el trasllat de Sant Bartomeu i Santa Tecla a casa dels pendonistes, aquest any hem parlat amb la parròquia i farem un trasllat, la comissió anirà a buscar les imatges a la parròquia, el Senyor Rector ens la lliurarà i aleshores amb el tabernacle i una petita comitiva farem una processó fins a casa del pendonista i en aquest moment s’inaugurarà la exposició dels Sants a casa dels pendonistes.

A sitges cada vegada hi ha mes gent, com poden participar dins de la Festa Major?

Ens han fet Festa Patrimonial d’interès Nacional perquè aquesta Festa Major ve des de molts anys enrere on en el poble vivia menys gent i aquesta Festa Major tampoc es de goma i es pot anar estenent a mida que creix el poble, hi ha una essència que es la que s’ha de conservar però el que hem de transmetre es que participar de la Festa Major no es nomes sortir als balls penso que hem de buscar formes noves de ser participes de la Festa sense forçosament estar dins d’un ball perquè hi ha altres moments en que es pot participar, es pot participar com a espectador, com a ballador com a music. Va haver un moment en que la festa estava oberta i es van crear varies colles de diables, de bastoners però en aquest moment la festa esta tancada i no es poden incorporar noves colles, sinó acabaríem tenint una processó de 4 hores.

No hi ha cap manera estipulada per limitar les edats?

La renovació generacional ja es fa, potser no es fa lo rapit que es tindria que fer però es fa. Es molt difícil quan tu has estat ballant durant molts anys deixar-ho, es com la jubilació hi ha gent que es jubila contentíssima i hi ha gent que li costa mes. Però esta be perquè te que haver gent mes gran per transmetre aquesta tradició. Jo soc un defenso de que la renovació generacional s’hauria de fer d’una manera mes activament.

Que els hi diries tu a tots els Sitgetans com a president de Festa Major?

Jo com a President de Festa Major d’enguany després d’haver rebut aquest guardo demanaria a tots el Sitgetans que vestim la vila de Festa Major. Que es pot viure la Festa de moltes maneres, engalanant els balcons, les façanes, sortint al carrer amb alegria amb bon rollo i que la Festa Major som tots i que si ho fem d’una manera cordial honorarem molt a Sant Bartomeu i Santa Tecla.

Per veure tot el programa de la Festa Major Clika aqui