Log In

Acceder

¿Ha olvidado su contraseña?

Subtotal del carrito: € 0,00

Sitges per un turisme de qualitat

03/05/2017

Sitges per un turisme de qualitat

entrevista aurora carbonell

Entrevistem a Aurora Carbonell regidora de Turisme, platges i promoció econòmica de Sitges

Quina valoració fas d’aquesta Setmana Santa?

La Setmana Santa ha estat molt positiva, ha hagut una ocupació hotelera molt elevada, mes que l’any passat, les previsions per l’estiu també son molt altes, la restauració ens consta que també ha funcionat molt be, encara no tinc les dades dels comerços però espero que també hagi estat positiu per ells. Ens ha acompanyat molt el temps però també estàvem força preparats, amb les platges s’ha fet molta feina per que tot estigues preparat i el sector privat també els hotels i restaurant estaven tots esperant la Setmana Santa.

Creus que la propera temporada d’Estiu seguirà la mateixa línia?

Si, les previsions son molt bones perquè hi ha hotels que ja tenen algunes dades amb alta ocupació i hi ha moltes peticions contínuament, per tant es preveu un estiu molt bo també.

 Quines novetats tenim aquest any a les platges?

Les platges és un tema molt complex, perquè depèn de  l'Ajuntament, la Generalitat, costes, i en alguns casos també hi ha el Port i cada vegada que cal moure un paper cal parlar amb molts actors i és molt complicat i moltes vegades canvia d'any en any. L'any passat el que va passar és que va sortir una llei nova en un catàleg de la Generalitat, que ha catalogat tot el litoral català i hi ha algunes platges urbanes i altres catalogades com platges naturals, segons l'accés, segons el lloc i algunes de les nostres platges les van declarar naturals, encara que nosaltres no ho veiem d'aquesta manera, vam fer al·legacions i tot, ens queixem perquè no les consideràvem naturals però finalment la Generalitat va tirar endavant perquè ells han apostat molt per fer un territori molt natural perquè gairebé el 50% del territori ho han declarat natural. I això comporta que aquelles platges que diuen que són naturals han de reduir encara més la seva superfície d'ocupació

Quines platges han estat declarades Naturals?

Platja de l’Home Molt, Desenrocada, Platja dels Grills i Cala Morisca, les dues mes afectades eren la Platja dels Grills i Cala Morisca son les que hem tingut mes problemes perquè hem anat a parlar amb Costes varies vegades, però ells diuen que es un platja natural i cada vegada que vulguin fer quelcom s’hauran de demanar mes permisos, i se’ls hi redueix la superfície d’ocupació a un 10% del total de la platja, quan les altres poden ocupar un 50%. Tot i això s’està fent una llei nova del litoral, i ara es així però d’aquí a uns anys pot canviar.

També hi ha platges que no han rebut els permisos?

D'altra banda, hi ha algun concessionari que han posat problemes, vam anar el tècnic i jo a la Generalitat per parlar d’aquest tema, i va anar molt bé crec que podran obrir i no hi haurà problema, el que passa és que haurem de fer diversos passos. Un es Sausalito que increïblement aquest any han dit que la part de pedra no estava ben tramitat que l'Ajuntament ha de demanar una concessió d'aquest espai perquè no s'havia demanat. Diuen que fa anys que ho estan demanant i no s'ha arribat a fer mai i que s'ha de fer. En principi està arreglat i podran obrir.

Els permisos els demanem a final de temporada sobre novembre més o menys i aquest any ens ha arribat la resposta de l'1 d'abril.

Hi ha altres platges com pot ser la platja dels Grills que tenen un altre tipus de problemes més legals. Hem fet pressió perquè es contestin les al·legacions perquè hi ha molta gent que hi treballa. Les previsions són força positives, crec que en uns dies ho tindran resolt.

Com tenim el tema de la sorra aquest any?

El tema de la sorra és un altre tema que a la llarga haurem d'afrontar. Com a regidora vaig posar sorra l'any passat i aquest any ho hem tornat a demanar però no crec que l'aportació de sorra hagi de ser una cosa regular, sinó una cosa excepcional, si hi ha un temporal, però és veritat que cada any tenim temporals i tenim menys sorra i tenim un problema. Aquest any ho hem tornat a demanar, però l'any passat costes ens va dir que el cànon que paguen les platges que puja molts diners per cert, li descomptéssim la draga i així no costava diners al poble, però aquest any al no haver govern a Espanya quan ha arribat la factura no ens han descomptat res, ara ho hem de batallar perquè són 354.000 €. Aquest any ho hem tornat a demanar i hem fet tots els passos però si ens torna a passar el mateix haurem de replantejar el tema.

Desgraciadament l'aportació de sorra encara és necessària fins que no es facin les estabilitzacions, ja tenim el projecte de Sant Sebastià i si funciona ho podem fer a un altre lloc però sinó haurem de buscar els ingressos a un altre lloc

L'aportació de sorra es farà en les mateixes platges de sempre o en les que necessiten sorra?

Aquest any ho hem demanat per les que necessitin sorra, ho hem demanat en general pensant sobretot en el problema que hi va haver l'any passat a la platja d'Aiguadolç. Perquè que les estadístiques diuen que el 80% dels turistes que vénen a Sitges vénen per les platges i si no tenim sorra és un problema molt greu.

Per això començarem amb el projecte de Sant Sebastià que és un projecte que ja presentarem però és molt complet, té en compte la posidònia, els peixos, el medi ambient, ... etc., i s'ha estudiat per on entra la sorra i per on es va, és un projecte molt complet.

L’any passat es va comentar que havia una guingueta nova davant de la cimentera a una de les poques platges per gossos que finalment no es va posar, aquest any estarà?

Nosaltres en el pla d’usos la hem demanat, en principi hauria de haver una guingueta però això depèn de l’Associació.

Haurà alguna novetat aquest any a les platges?

En principi haurà la nova guingueta del Beso Beach al Terramar que la volen fer molt completa, s’han canviat els rentapeus, s’han canviat algunes dutxes, no hem canviat les de les botigues perquè estan pendents les obres del passeig. A la Fragata no s’ha autoritzat lo del mini Golf, però si que estarà lo dels llits elàstics, i a principis de juny es vol fer una festa d’obertura de les platges amb jornada de portes obertes perquè la gent conegui les platges i les seves activitats.

Has comentat que el Beso Beach obrirà aquest estiu, l’Hotel també obrirà?

 No ens han dit res mes, volien obrir al juny i segueixen amb les obres.

Quin tipus de turisme vol Sitges? Sempre dieu que voleu un turisme de nivell, però ja teniu estudiat com arribar a aquest turisme de nivell?

Tenim un estudi que ja presentarem en públic, però primer ho hem de presentar al consell de turisme. El consell de turisme es va crear quan es va tancar l’agencia de turisme i es un consell molt ampli que engloba tot el sector turístic, tant el públic com el privat. Ara en breu es farà la primera reunió i es presentarà un pla estratègic de turisme que ens ha fet una empresa pel 2017 al 2021 que es diu “Per una destinació turística sostenible e intel·ligent”. Es un pla molt complert  perquè lo primer que ens han dit es que el turisme es molt important i per tant ha de ser molt transversal a l’Ajuntament, ja que al turisme l’afecta medi ambient, salut pública, la cultura, benestar... etc. i per tant s’ha de treballar de manera global i ens han dit cap on hem d’anar, parla de turisme LGTB, de turisme de qualitat sobre tot si el nivell hoteler puja un mica, aquest any sembla que el nivell hoteler canviarà una mica, parla del turisme familiar ja que a Sitges totes les famílies hi caben i hem de vendre això, que Sitges es una vila molt oberta, el turisme esportiu, ens marca una sèrie de items i els objectius que tenim, a on estem nosaltres i amb una temporització i a turisme ja tenim un pla d’accions de cada any i s’enllaça amb aquest pla estratègic

A Sitges es fan moltes activitat i moltes vegades la informació no ens arriba amb el temps suficient perquè la gent de fora sàpiga que hi ha aquests actes. Volem que vingui molt turisme i estem preparats perquè vinguin qualsevol dia i en qualsevol hora de l'any?

Nosaltres el que fem molt es desestacionalitzar, per això fem molts actes al mes de Març com el Patchwork, el Scarp, la fira d’Art, a l’Abril tenim el open de Mediterranean Ladies open, i al mes de maig aquest any fem 3 esdeveniments nous, el eléctropark que es farà al Parc de Can Robert el dia 7 de Maig, es un esdeveniment de música, de food trucks, per nens, per joves també descentralitzen que no tot sigui a la Fragata i al Passeig , el cap de setmana del 19 i 20 de Maig fem el Lumen Festival que es un festival de mapping que son projeccions de llum sobre edificis històrics, i el últim cap de setmana de Maig, el 27 i 28 de Maig fem el International Vintage Microcar and Bubblecar Meeting que es una concentració de cotxes dels anys 50 i 60 que es feia fa molt anys a Manresa i vindran tot un cap de setmana. El que ens interessa es fer esdeveniments en temporada baixa, esdeveniments de mes d’un dia perquè la gent es quedi a dormir i estudiar quins esdeveniments ens surten mes a compte i quins no, perquè nosaltres sempre fem una valoració de tots els esdeveniments.

Aquest any també es farà un Market molt gran a la part de la Aquàtic, es una iniciativa privada i es farà durant un mes al Juliol, amb food trucks, amb paradetes, amb música, s’haurà de pagar entrada però serà un atractiu mes per Sitges, l’horari serà de 18h a 01:00h mes o menys.

Crec que a Sitges hem d’anar a escollir als nostres clients, hem de buscar turistes que els hi agradi la gastronomia, la cultura... etc. perquè ja hi ha molta gent que ve a Sitges.

Cada 20 anys hi ha canvis a Sitges, primer va ser l’obertura de la Atlàntida i hi va haver un boom d’oci nocturn, després es va obrir el Melià i el Dolce que va aportar un boom en turisme de congressos, i ara amb l’obertura del Casa Vilella la remodelació del Terramar pot haver un altre boom en un turisme de qualitat.

Com dius fa uns anys Sitges va ser conegut com una destinació d’oci nocturn que combinava molt be amb el turisme de platges, això s’ha perdut?

La part de la nit és veritat s’ha perdut, el turisme de platges es molt bo perquè a les platges estàs 3 ó 4 hores però després la gent surt a comprar, es queda a dinar, si hi ha un bon oci nocturn es quedarà a la nit, es quedarà en un hotel, per això hem de donar una oferta.

La gent es queixa molt del canvi del carrer 2 de Maig però aquest canvi s’ha fet perquè els propietaris han volgut que canviés, aquí, poc ens podem posar nosaltres.

Però l’Ajuntament si que pot tenir un pla d’usos. no?

Si però no podem evitar el tipus de local que es posa, això son els propietaris qui ho lloguen.

Tot aquest canvi també pot venir per tot els problemes amb els decibels?

Si pot ser, pensa que la normativa ens ve de dalt, no es una normativa local i nosaltres rebem moltes queixes del síndic de greuges pel tema dels sorolls. S’han de buscar alternatives d’oci nocturn mes allunyat del centre, hi ha gent a Sitges amb molt bones idees.

A Sitges com comentes hi ha moltes iniciatives privades, l’Ajuntament no ho pot fer sempre ha de ser una iniciativa privada?

No, però aquí hi ha molta iniciativa privada es veritat, el que fa l’Ajuntament es que el que ens proposen i creiem que es interesant els ajudem al màxim, per exemple els tres esdeveniments nous del mes de Maig passaran pel ple i es declararan d’interès públic per no cobrar les taxes d’ocupació perquè ens interessa que es facin. Quan posem la carpa al passeig al desembre per fer el market d’hivern del Patchwork l’Ajuntament va anar a buscar els del Mercat de la Terra i el Market que es va fer després per aprofitar l’espai. Nosaltres també fem coses per iniciativa nostre i també aprofitem les iniciatives que ens arriben i pensem que son bones pel poble.

Per que es va treure l’Agencia de Turisme? I quines coses han canviat sent tu la regidora de Turisme?

L’Agencia de Promoció Turística  era una agencia que havia una part publica i una part privada des de el 2012 que va entrar una llei nova espanyola que deia que els ens aquest que estaven perdent diners s’havien de tancar, era obligat per llei i la interventora quan vaig arribar hem va dir que s’havia de tancar i li vaig dir deixem un any perquè jo conegui una mica el sector i hem va dir que s’havia de tancar, i es va municipalitzar el servei. I des de la Regidoria hem fet un consell de turisme on hi hauran mes sectors representats i el turisme ha de ser molt mes transversal.

Crec que com que vinc del ram del turisme, em conec el sector i la meva intenció es pujar el nom de Sitges turísticament lo mes alt possible dins de Catalunya i sobre tot intento vetllar molt pel equilibri del resident i el turista. Per això ens vam adherir a la certificació Biosphere que es beneficiós per tothom.