Log In

Acceder

¿Ha olvidado su contraseña?

Subtotal del carrito: € 0,00

Entrevista a Josep i Pere Van Gorkom Fernandez Hereus de Sitges

08/10/2015

Canvi de Faixa

entrevista a josep i pere van gorkom fernandez hereus de sitges

Entrevistem a Josep Van Gorkom Fernàndez Hereu sortint de Sitges, en Josep es un noi que li agraden molt els idiomes , el teatre i les tradicions de Sitges, parla 4 idiomes,  participa a la companyia jove teatre Prado,  a Sitges English Theatre Company, als Pastorets, Gent de teatre de Sitges, Carrusel Prado, Titelles de Nadal  i gaudeix de les tradicions Sitgetanes com la Festa Major, on participa a la Moixiganga i es cap de colla de la Moixiganga infantil.

Pere Van Gorkom Fernàndez es Hereu de Show Carrusel Carnaval Sitges, en Pere es un noi que esta molt integrat a les activitat de Sitges, fa Rugby, teatre, Teatre en Angles,  participa a la companyia jove teatre Prado,  a Sitges English Theatre Company, als Pastorets, Gent de teatre de Sitges, Carrusel Prado, Titelles de Nadal i a Rugby Club Sitges, gaudeix de les tradicions Sitgetanes com la Festa Major, on participa a Colla de L’Àliga i es animador de la Colla Infantil de l’Àliga, també participarà a un torneig de Futbol sala que es farà en breu.

Quantes hores dedica un Hereu a tota la feina d’Hereu?

Josep: Depèn si ets un Hereu d’una entitat hi dediques forces però bàsicament es concentren en tots els actes de Sitges i crec que si ets una persona que t’estimes Sitges son els mateixos actes que aniries però veient-los des de una perspectiva diferent, si ets un Hereu de Sitges o una Pubilla de Sitges a part de tots aquest actes i altres que només i van els que representen a Sitges tens un recorregut per Catalunya. A les hores el temps que hi pots dedicar es molt variat, si t’agrada anar per tots els pobles i conèixer les altres cultures pots arribar a sortir de casa un dimecres i tornar el dimarts de la setmana següent, entre proclamació i proclamació durant l’estiu sinó pots fer el que hem fet la Nadia i Jo si hi ha dos o tres proclamacions un cap de setmana pues hem anat a una o dues.

Com trobes la incorporació de la figura de l’Hereu dins de les tradicions de Sitges?

Josep: A Sitges costa molt integrar una cosa nova perquè ens agrada molt el que tenim i costa molt canviar les coses, però he notat molt la diferencia de la primera processó de Santa Tecla on la gent deia mira l’Hereu o fins i tot qui es aquest, a la última que vaig fer per festa Major on veia a la gent explicant a altre gent es l’Hereu, ara tenim Hereus etc. Crec que Foment de Sitges esta patint una transformació brutal només cal veure que fa dos anys es feien nomes pubilles en un espai tancat per un aforament limitat etc. I aquest anys s’ha fet en un espai obert on 400 persones han pogut gaudir de l’acte, han vingut hereus i pubilles de diverses parts de Catalunya, tot va creixent i mica en mica anirà creixent la fama de l’hereu.

Quina es la funció especifica de l’Hereu?

Josep: La funció especifica de l’Hereu es la mateixa que la de la Pubilla que es la representació de la teva entitat o del teu poble si ets l’hereu de Sitges per tots els municipis de Catalunya.

Com ha estat el teu pas com Hereu de Sitges?

Josep: Ho he viscut d’una manera molt especial, l’hereu de Catalunya el Robert Monzonis es de Cubelles i això ens ha ajudat molt perquè els ajuntaments dels pobles no et paguen els transports ni la gasolina ni els sopars ni res t’ho has de pagar tu de la teva butxaca, però a l’Hereu de Catalunya li paguen tot i en Robert es va oferir a porta nos en cotxe i pagar nos totes les despeses, els sopars ens els pagàvem nosaltres i això ens ha obert les portes perquè hem pogut anar a tots els pobles sense el cost afegit del transport. Per això ho hem viscut molt mes la Nadia i Jo, la experiència ha sigut increïble, hem conegut molta gent, molts dels hereus i pubilles que van venir van fer un gran esforç perquè o be tenien feina  o tenien altres proclamacions o tenien Universitat perquè era un divendres i van venir expressament perquè érem nosaltres  per tant el que creés per tot Catalunya es amistat.  Per destacar algun poble que m’hagi agradat molt, he de dir que he descobert un munt de pobles que no sabia ni que existien com la Pobla de Lillet que es el primer poble que vam anar o Peralada que es preciós, o Torres de Segre.

Pere com has viscut el traspàs de Faixa del teu germà a tu?

Pere: Amb por, el Josep es un crack aleshores com a germà d’un crack penses i si no ho faig tan be com ell..... però amb el recolzament de tota la gent de la meva entitat que en deien que ell era ell i jo era jo i que no em preocupes que ho fes tan be com jo pogués vaig decidir tirar endavant. Potser basant-me amb la meva personalitat  tenia mes difícil  ser un bon hereu com ho ha estat ell perquè jo soc una persona mes picarà i m’agrada mes fer el pallasso, no soc tan serio però per una altre banda la meva part mes bona es que m’agrada fer riure a la gent i això en podia donar alguns punts. Que el meu germà en passes la faixa va ser molt important per mi perquè en va fer molt content i va ser un moment molt emotiu, escoltant les paraules del Josep m’estava emocionant i no volia pujar amb els ulls vermells, no volia que en veiessin així. Vaig pujar amb un somriure però amb el cor encongit i el primer que en van demanar es que expliques un acudit .....

T’ha donat molts consells el teu germà?

Pere:  Si, sobre tot en va dir Pere no expliquis el teu acudit

Quin es l’acudit?

Pere:  “Que hace un mudo bailando...(Pausa emotiva).........la Mudanza” jajajja  Ara en serio el consell que en va donar va ser que no parles d’ell perquè ell es ell i jo soc jo i jo havia de buscar el meu propi camí per pogué ser hereu i que aprofites la gracia que tinc.

Però tenir a casa una persona que ja ha viscut aquest moments que tu viuràs aquest any es una avantatge no?

Pere: I tant perquè el meu germà en coneix i sap com dir-me les coses perquè les entengui i per mi es mes fàcil

Josep de totes les experiències que has viscut quina remarcaries?

Josep: Es molt difícil però crec que encara que sigui un tòpic la entrada de la Santa i tota la processó, recordo a la gent preguntant qui eren els Hereus i escoltava com la gent els hi anava explicant, el moment de la entrada de la Santa es màgic, també per Sant Bartomeu va ser molt emotiu perquè era la última sortida que veiem tots junt i quan va entrar el Sant ens vam abraçar tots junts i va ser increïble. A nivell Catalunya hem tingut molt moments increïbles però potser destacaria la última sortida a Palafolls que vam estar gravant un vídeo que vam fer amb tots els hereus i pubilles i ens vam posar a ballar el Saturday Night al mig del carrer vestits d’hereus i pubilles amb les faixes, les bandes, etc. Per la Nadia i per mi per col·laborar al nostre vídeo i el fet de que tots ens ajudessin va ser molt maco.

I la pitjor experiència?

Josep: Haver de anar a alguna sortida diumenge després de dinar  perquè tens son i ganes de fer la migdiada i t’espera un viatge de 2 hores. Quan vas a una proclamació fas un viatge de 2 hores o mes per assistir a un sopar on no coneixes a ningú, sopes veus l’acte i després tornes cap a casa i això fa una mica de pal però quan arribes allà set passa.

Els vestits que porteu els neu heretant o els feu vosaltres? Com funciona?

Josep: Els nostres vestits els va fer la nostra avia Rosario, ella era modista de jove i ha cosit tota la seva vida i ens els va fer ella. Es molt xulo portar sempre el mateix vestit, bueno com a mi m’agrada arreglar-me a vegades pensava m’agradaria posar-me un tratge i no el vestit d’hereu una altre vegada però penses que es nomes un any el que te’l posaràs  i després el penges.

Pere: El meu vestit me’l ha fet la meva avia Rosario també i me’l va fer amb 3 dies, es espectacular i tothom m’ha felicitat per lo maco que es. Es una mica diferent del clàssic perquè no es negre es blau marí, es preciós, i el fet de que l’hagi fet la meva avia m’omple de satisfacció.

Josep a les activitats que ens has comentat no ens has dit res del teu pas per la Política, Com va sorgir el tema?

Josep: Considero que per davant de la Política el que jo m’estimo es Sitges, si en vaig presentar com Hereu i vaig sortir Hereu de Sitges es perquè m’agrada el meu poble, les seves tradicions, i a part de tot això  estic estudiant Dret i empresa i m’agraden aquest temes, com la legislació municipal, el turisme les empreses etc.  Aleshores l’alcalde de Sitges en Miquel Forns en va proposar anar a les seves llistes com a independent i vaig veure que havien estat 4 anys que dins del que cap ho havien fet be que la gent que anava a les llistes tant del partit com els independents era gent molt involucrada a Sitges  i aleshores vaig dir que si que per Sitges m’agradaria.

Tens intenció de seguir en Política?

Josep: No ho se, soc molt jove tinc només 20 anys i les properes eleccions municipals son d’aquí a 4 anys, falta molt temps no et dic ni que si ni que no la vida dona moltes voltes.

Com a joves que sou, Trobeu que a Sitges li falta algú per la joventut?

Pere:  Com a jugador de Rugby necessitem uns vestidors nous que esta aprovat en un ple però encara no els tenim i per fer aquest esport com qualsevol altre necessitem tenir unes instal·lacions com deu mana. Per una altre banda penso que com a jove no en fa falta res mes perquè Sitges es un poble bastant complert en tots els àmbits tan en el cultural com en el festiu que es el que ens agrada al jovent.

Josep:  Estic d’acord amb el Pere potser no falta res però el que fa falta es que deixem d’estar estancats en el que tenim. Tenim el carrer 1º de Maig que te molts bars, no fan falta mes bars a Sitges però si canviar-los, que agafin un altre estil de gent, que es modifiquin, estan encastats des de fa molts anys, s’ha de modificar l’estil d’oci nocturn que hi ha, senzillament avança en el temps i s’ha d’actualitzar. Tenim un espai jove que es va construir fa uns anys però ja esta, esta igual que quan es va construir, no s’ha fet res. S’ha de innovar, fer nous tallers. Tenim un camp de Rugby però ja esta tal qual es va construir. Crec que un cop tenim les coses s’han de cuidar, actualitzar i renovar. Hem d’estar al dia.

Voleu afegir algú mes ?

Pere: Moltes gracies per haver-nos entrevistat, per haver pensat en nosaltres i es un orgull se Sitgetà i Català.

Josep: Ja ho vaig dir en el meu discurs de comiat d’Hereu i ho torno a repetir Moltes gracies a Sitges Actiu perquè la veritat es que fan una feina impressionant i jo us ho puc dir perquè com a Hereu de Sitges ho he viscut, esteu a tot arreu i encara que sigui la vostra feina no deixa de portar molts mals de caps i sobre tot molt mes treball del que es veuen repercutits en els diners crec jo. I es una cosa que s’ha de valorar molt. Sense la seva feina jo no tindria tantes fotografies ni sabria totes les coses que es fan a Sitges i crec que hem de estar molt orgullosos de tenir a Sitges empeses com aquesta que fomenten la tradició i la cultura Sitgetanes.