Log In

Acceder

¿Ha olvidado su contraseña?

Subtotal del carrito: € 0,00

Els Carrossaires i tractoristes del Carnaval de Sitges

13/02/2017

Els Carrossaires i tractoristes del Carnaval de Sitges

Galeria fotogràfica

carrosses carnaval de sitges

Dins del Carnaval de Sitges hi ha molta feina que es fa al darrera, hi ha molta gent que treballa durant molts mesos per que tot estigui llest el dia de les Rues, aquestes persones son el Carrossaires. Persones moltes vegades poc visibles però que sense la seva feina no podríem gaudir del nostre estimat Carnaval.
En aquesta ocasió ens hem reunit amb la Presidenta de la Societat Recreativa El Retiro, Maria Elena Ferre Rafols qui ens explica el funcionament de la confecció de les carrosses i la feina que van els Carrossaires.

La gent que treballa en la confecció de les carrosses es gent contractada o gent voluntària?

Es Gent totalment voluntària, sempre ha estat així, la gent que vol ve aquí a la nau i fa allò que sap fer, si es un pintor pinta i si es un electricista fa la part elèctrica, si es fuster fa la part de fusteria i si no te cap professió d’aquestes fan el que poden, hi ha qui sap treballar molt be el porexpan, altres es dedicant a la organització.

Sempre son els mateixos o canvien cada any?

A través dels anys hi ha com un nucli dur que es el mateix i després evidentment hi ha canvis generacionals i aquesta es una de les grans virtuts del Retiro que ha sabut passar de generació a generació i anar renovant l’equip.

Quanta gent hi ha treballant amb les carrosses?

Uns quaranta mes o menys. Hi ha gent de totes les edats, molts joves i molts grans.

Els mateixos que fan les carrosses son els tractoristes el dia de les Rues?

La americana verda s’ha de guanyar, no tothom porta americana verda, amb això vull dir que es un honor per nosaltres portar una americana. Hi ha tractoristes que només porten els tractors el dia de les rues i hi ha tractoristes que també son carrossaires i una altre cosa es ser carrossaira amb americana verda que dins de la entitat es un reconeixement i un honor, per que vol dir que has treballat molt.

Quan es comencen a fer les carrosses?

Al Octubre, caigui quan caigui el carnaval, les carrosses es comencen a fer a l’Octubre. Les reunions amb les colles comencen abans i després de Santa Tecla es comença a treballar amb les carrosses.

Com funciona el tema de la confecció de les Carrosses?

Hi ha les reunions amb els caps de colla i se’ls hi demana que al Octubre tinguin els projectes, per que hi ha moltes carrosses i s’ha de saber el material que s’ha de comprar perquè hi ha anys que hi ha mes fusta, uns altres hi ha mes ferro ó mes porexpan, depèn molt de les temàtiques. Aquests projectes es desenvolupen, perquè una cosa es fer un dibuix i una altre cosa es com s’ha de fer.

El Dibuix qui el fa?

El dibuix i la idea el fa la colla, posen fins hi tot on volen un focus ó qualsevol altre cosa. I a partir d’aquí es desenvolupa la idea i es distribueix la feina.

Es distribueixen en equips de treball per carrosses o tots treballen en totes les carrosses?

Tots treballen en totes les carrosses, però també hi ha gent de les colles que venen a treballar i a ajudar. Comencen per una i van fent a vegades arriba un moment en que s’estan fent totes a l’hora, explicat així sembla un embolic però esta molt ven coordinat i hi ha una dinàmica de fa molt anys. Cadascú sap el que ha de fer i porta un ritme de treball.

Normalment hi ha temps suficient per que totes les carrosses estiguin fetes els dies de les Rues o s’ha de corre els últims dies?

No, últimament no es corre ja esta tot molt controlat, sempre pot haver un ensurt però per norma general esta molt controlat.

Que veurem aquest carnaval?

Una mica de tot, hi ha disfresses de ploma, de fardo, d’ironia , tot i que nosaltres no sabem els vestits de les colles s’endevinen per les temàtiques. Cada colla te el seu estil, un estil molt definit que no varien.

En que s’hauria de fixar la gent quan vingui a veure el Carnaval?

Els hi diria que es fixessin mes en les carrosses perquè només es fixen en el vestuari que també esta molt be, però les carrosses a vegades passen desapercebudes, i hi ha molta feina al darrera. En els últims anys no he llegit res sobre les carrosses, ni be ni malament.