Log In

Acceder

¿Ha olvidado su contraseña?

Subtotal del carrito: € 0,00

El mon de la Cocteleria per Rubén Ubric

14/11/2015

El mon de la Cocteleria per Rubén Ubric

ruben ubric
Rubén Ubric reconegut Barman va iniciar la seva trajectòria professional als 13 anys ajudant als seus pares els caps de setmana, el seu primer còctel va ser una dry martini i el va fer tot al reves, experiència que li va servir per sentir l’afició pel mon dels còctels. Ha participat en diversos campionats de cocteleria i amb 20 anys va guanyar el campionat d’Espanya amateur, mes tard va marxar als EEUU per formar-se i aprendre l’idioma , a la seva tornada es va dedicar al mon de la cocteleria i mes tard al mon dels destil·lats, ha estat Brand ambassador de diferents marques. Actualment treballa amb Bacardi con a responsable a Espanya “Brand Ambassador” de Tequila Patrón.
Ens dius que es una vocació familiar, la teva família tenia una cocteleria?
No, era un Club privat on els socis tenien costum de prendre còctels i vaig tindre la sort de començar allà on es feien els còctels clàssics que son la base de la cocteleria actual.
Barman o Cocteler?
Cocteler es la persona especialitzada en fer cocteleria mentre que un Barman te al seu abast altres tasques no nomes la cocteleria, també pot port la organització d’un bar. En el meu cas jo soc Barman
Un Cocteler es fa o neix cocteler?
Això ha de ser una mica vocacional i òbviament no es pot dir que es neix cocteler però si que es fa. En el meu cas vaig explorar una mica mes aquest mon de la cocteleria i me la vaig fer meva, es un treball on s’ha de estudiar, no s’és Barman d’un dia per l’ altre, igual que la cuina, s’ha de començar pel tema clàssic, abans de ser un Ferran Adrià has d’aprendre a fer un sofregit, això es igual. La Cocteleria avui en dia es molt extensa però s’ha de començar per lo clàssic que es la base.
Tothom pot ser Barman? T’ho preguntem perquè últimament tothom sap fer un Gin-tònic per exemple, esta considerat un còctel un Gin-tònic?
Tothom ho pot fer, però be es una altre cosa. Ser Barman es un ofici com qualsevol altre, abans qualsevol podia ser cambrer o barman però el sector s’està professionalitzant i cada vegada hi ha millors professionals.
Si que es veritat que el tema del Gin Tònic s’ha magnificat massa i s’estan fen autentiques burrades però a la gent li agrada que tingui molts colors i moltes coses dintre, però la veritat es molt diferent el Gin-Tònic a sigut una obra de màrqueting que ha donat a conèixer altres coses.
Un bon Barman sap la composició botànica de la ginebra que esta servint i sap quins ingredients son mes adients a aquest tipus de ginebra, però això va a gust del consumidor.
Un bon cocteler es forma amb cursos o hi ha alguna altre tipus de formació?
Ara hi ha escoles afortunadament que fan cicles de formació on tracten tots els temes, també hi ha cursos. A Barcelona hi ha varies escoles on et pots formar perfectament.
Com funciona el tema dels concursos hi ha diferents tipus de concursos?
Dins de la cocteleria hi ha diferents tipus de tendència, hi ha els concursos de cocteleria mes clàssica com pot ser Bacardi Legacy i desprès tenim els concursos de cocteleria Flair que es un tipus de cocteleria acrobàtica, les dues competicions es mesuren de diferent manera, la cocteleria clàssica la mes coneguda son campionats on hi ha dos tipus de jurat, un jurat visual que valora la rectitud, com es mesura, com et desenvolupes físicament etc. I un jurat de degustació que mesura el balanç del còctel, la barreja, la decoració, etc. En el cas dels concursos Flair es valora els moviments i el còctel final. Son dos tendències diferents
De cara a un negoci que es busca mes una persona que sàpiga fer una bona presentació o una persona que sàpiga fer mes acrobàcies per estar darrera la barra?
Jo crec que hauria de ser una suma de tot, si pot prendre una copa i a mes a mes gaudir d’un espectacle el preu sempre queda mes justificat. Cada vegada mes s’està treballant amb producte premium, producte de qualitat si això li afegeixes un bon servei pues sempre justifica el preu final que el consumidor paga per la copa.
Hi ha alguna cocteleria aquí a Sitges?
Cocteleria com a tal no n’hi ha cap però bar que facin còctels si que n’hi ha. Hi ha llocs on fan mojitos, caipirinhes còctels mes internacionals que no son gaire difícils de preparar i coneguts per gairebé tothom però cocteleries com a tals no hi ha. Estaria be que n’hages una però tindríem que veure si el públic d’aquí l’accepta o no, el que sabem que funciona son els bars de copes.
Hi ha bons Coctelers o bons Barmans a Sitges?
Podem dir que els podem comptar amb els dits de la ma, es veritat que si et vols dedicar això has de sortir a fora. Els bons Bartenders viatgen per tot el mon aprenen i després munten la seva pròpia cocteleria amb la seva tendència. Aquí a Sitges tenim l’escola d’Hosteleria per exemple que nomes es dedica a cuina i sala i no fa res de cocteleria. Hem de pensar que aquí a Espanya des de fa 10 anys el mon de la cocteleria ha crescut moltíssim i tenim autèntics cracks.
Podem considerar un Gin Tònic un còctel? Tothom es pot permetre un còctel, es igual de preu que una copa?
El còctel es una barreja de begudes per tan un gin tònic o cubalibre es pot considerà un còctel.
Si que estan a l’abast de tothom son begudes per prendre tranquil i gaudir-les no son begudes per prendre ràpid. A les hores te un preu mes elevat però la gaudeixes mes temps.
Per exemple si volguéssim un Bloody Mary pot haver una gama molt amplia de preus depenent d’on te’l prenguis o de la manera en que s’ha elaborat?
Òbviament depenen si parlem d’un Bloody Mary amb Vodka de qualitat i suc de tomàquet de qualitat o no tindrà un preu o un altre, també s’ha de tenir en compte la presentació, el treball, el lloc on te’l prens. El preu final sempre es una suma del producte, mà d’obra i l’espai on estàs.
Cada Cocteler te el seu propi còctel, el seu propi secret?
A l’hora de dissenyar una carta de cocteleria hi ha d’haver una secció de còctels clàssics perquè hi ha un públic molt fidel al seu còctel com pot ser un Dry Martini, un Manhattan , un Negroni, etc. Tenir un espai dels signatori còctels que serien de disseny propi i una altre secció de cocteleria sense alcohol. Cada Barman afegeix als seus còctels el seu punt de gracia i de cara als campionats poden desenvolupar el seu propi còctel amb la seva inspiració personal.
Fa un temps vas fer unes jornades de cocteleria aquí a Sitges que van tenir molt de ressò per que no vas continuar?
Vam fer una trobada d’amics d’aquí de Sitges i vam pensar que podia ser ideal fer un festival de la Ginebra amb productes de qualitat, amb productes premium i fer un esdeveniment de qualitat, que va ser el “Gin Festival” que es va celebrar durant dos anys i va tenir molt d’èxit. No vam continuar perquè no teníem temps i tampoc vam tenir molt recolzament per seguir tirar cap endavant.
Ho has intentat fer a Barcelona o altres llocs?
Si a Barcelona vaig fer un de Tequiles i Mezcals i va sortir molt be però ara ja treballo per una marca i no en puc dedicar això.
Actualment ets Brand Ambassador de Patrón que es un Tequila de la marca Bacardi com va sorgir aquesta feina?
Com que a mi no m’agrada estancar-me en un sol tipus de destil·lat fa 4 anys vaig començar una petita aventura amb el mon dels Tequiles, vaig començar a esbrinar en que consistia, vaig estudiar la seva historia, la seva cultura i en va guanyar el cor. Vaig començar a treballar amb una altre empresa de Tequiles vaig tenir l’oportunitat de viatjar a Mèxic i veure en que consistia els procediments, el producte veure les costums etc. I fa mig any vaig començar a treballar amb Tequila Patrón, el producte el distribueix Bacardi encara que no es de propietat i treballem amb un Tequila ultra premium. M’agraden els riscos, no es un tema fàcil de donar a conèixer però m’agraden els reptes, ara estem vivint un moment Ginebra i el Tequila es mereix un reconeixement, es un producte que funciona molt be a EEUU aquí a Espanya no hi ha gaire afició pel Tequila però mica en mica es va introduint . Tinc la sort de treballar amb un producte de qualitat 100% agave que es la matèria prima amb la que es fa el Tequila. Es un producte que necessita molt de temps, la planta necessita 7 ó 8 anys per créixer després hi ha els procediments per treure el cor de la planta que es la nostra matèria prima, es treuen els sucs, es fermenta, es destil·la dos vegades i tenim un tequila blanc després te un repòs amb barriques i aconseguim un reposat o “Añejo”
Costa molt introduir el Tequila a Sitges?
El Tequila es un producte que ha estat molt deixat, no se’l ha tractat gaire be, fa anys el tequila que arribava a Espanya no era un producte de gaire qualitat amb destil·lacions pèssimes i ja sabies el que et passaria al dia següent si el prenies. Avui en dia hi ha un control bastant exhaustiu on es pren cura de que el producte Tequila que surt de Mèxic sigui de bona qualitat però això ens obliga a fer un “Reset” a la mentalitat de la gent, es complicant però estem tenint resultats molt bons.
Creus que es necessari fer una campanya de màrqueting com s’ha fet amb la Ginebra per introduir al Tequila?
El Tequila es un producte que primer s’ha de donar a conèixer, s’ha de donar a conèixer la veritat del que es aquest producte actualment. No es una tasca fàcil perquè aquí ens movem per tendències i el Tequila ha estat el últim en arribar, es va donar a conèixer a finals dels anys 40 a EEUU però es va estancar a EEUU aquí no em tingut cultura de Tequila fins fa poc. Com a còctel reconegut aquí amb Tequila tenim el Margarita però des de aquí animo a la gent a que el provi amb tònica perquè es una combinació molt bona. Poc a poc es va introduint i arribarà un dia en que la gent el coneixerà i l’apreciarà.
Et quedaràs dins del mon del Tequila o com que t’agraden els reptes tens altres plans?
A dia d’avui es de seguir amb aquesta empresa a mes tinc un càrrec de responsabilitat, ja que soc el responsable de la marca per tot Espanya i estic molt content aquí, somnis sempre n’hi han i sempre m’ha agradat tenir una petita cocteleria a Sitges i desenvolupar tots els meus coneixements, el temps dirà, de moment estic molt content aquí, es una empresa gran amb un producte molt reconegut.
Vols afegir quelcom mes?
Jo se que aquí a Sitges arribarà un moment en que tindrem un bon servei de cocteleria però hem de fer un canvi de pensament i afegir coses de mes qualitat. Sitges es mereixedor de un producte de qualitat pel públic de qualitat. Si no tenim un producte de qualitat difícilment tindrem un públic de qualitat.