Log In

Acceder

¿Ha olvidado su contraseña?

Subtotal del carrito: € 0,00

Día Internacional contra la Homofobia, la Transfobia y la Bifobia Sitges 2018

15/05/2018 

Sitges commemora el Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Lesbofòbia i la Transfòbia 

Galeria Fotogràfica

dia internacional contra la homofobia sitges

Exposicions, tallers, contacontes, cinema i la presentació del documental de Brandon Jones sobre la Història gay de Sitges al Cinema Prado, són algunes de les propostes que s’han previst per commemorar el Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Lesbofòbia i la Transfòbia que se celebra el 17 de maig. La programació d’activitats s’allargarà fins al mes de juny. 

La bandera de l’Arc de Sant Martí onejarà al balcó de la Casa de la Vila aquest dijous, 17 de maig, Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Lesbofòbia i la Transfòbia. Amb motiu de la celebració, l’Ajuntament de Sitges organitza l’acte central de la jornada reivindicativa amb la lectura del manifest a les 18.30 hores davant del monument contra l’homofòbia, situat al Passeig Marítim a l’altura de la Platja de l’Estanyol. A continuació es farà l’ofrena floral just al mateix enjardinat on hi haurà una exposició de banderes dels països on les relacions entre persones del mateix sexe encara es consideren un delicte. Durant l’acte institucional, organitzat amb la col·laboració de Gay Sitges Link, hi haurà una performance participativa a càrrec de l’artista local Martin Lewton. 

Al voltant de la celebració s’han programat un ampli ventall d’activitats que s’allargaran fins al mes de juny. Dimecres, 16 de maig a les 19.30h a l’Espai Alpe (carrer Sant Bonaventura 13, 1r 1a) es realitzarà un taller de gènere titulat “Per mirar amb ulls de persona, per no discriminar”. Els participants hauran de posar gomets d’impacte, sorpresa i m’agrada a 34 obres de persones sitgetanes i obres pròpies exposades, i compartir els projectes no sexistes que es proposen. A través d’aquestes pràctiques es pretén intentar superar el llenguatge patriarcal discriminatori. 

L’educació és clau per evitar la discriminació de les persones homosexuals i transexuals i per reivindicar-ho l’hora del conte d’aquest divendres, 19 de maig, a la Biblioteca Josep Roig i Raventós estarà dedicada a l’acceptació de totes les persones dins la societat.

Al llarg del mes de juny també es programaran tallers de gènere els dies 6 i 27 de juny a l’Espai Alpe per aturar la LGTBIfòbia a partir de les 19.30 hores. També hi haurà una exposició col·lectiva d’artistes LGTBI de Sitges amb el títol de Made in Sitges del 8 al 30 de juny a l’establiment Casablanca Cocktail Bar (c/ Pau Barrabeig, 5). La inauguració tindrà lloc divendres 8 de juny a les 20 hores. Alhora es realitzarà una mostra d’homenatge a l’emblemàtic bar El Comodín amb objectes, vestits i cartells del 9 al 18 de juny a l’atelier de Blanca de Nicolás situat al passeig Vilanova , 43.

Els actes continuaran el diumenge 17 de juny a les cinc de la tarda al Passeig de la Riber davant del PicNic amb la tradicional Marxa de la igualtat per la unitat i l’orgull. Aquesta manifestació unitària d’entitats, locals i institucions tindrà enguany com a temàtica els Refugiats i els drets LGTBI.

La celebració també programarà, dijous 28 de juny, coincidint amb el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, el documental dirigit per Brandon Jones sobre la Història gay de Sitges. La sessió serà a les set de la tarda al Cinema Prado. Alhora durant el mes de juny es realitzaran diferents exposicions i actes organitzats per la Gay Cultural Sitges Pride.

17 de maig, Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Lesbofòbia i la Transfòbia

L’Assemblea General de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va eliminar l’any 1990 l’homosexualitat de la llista de malalties mentals.

Manifest 2018

Bona tarda, benvinguts i benvingudes a l’acte de reivindicació i homenatge contra la LGTBIfòbia que ens disposem a realitzar davant del Triangle Rosa un monument molt significatiu.

El Triangle Rosa és el nostre memorial contra l’homofòbia, el 1er monument commemoratiu erigit a l’estat espanyol, com a acte de desgreuge, al col•lectiu homosexual. Inaugurat el 17 de maig de 2006 es va col•locar a l’espigó entre la platja de l’Estanyol i la de la Bassa Rodona, un indret on deu anys abans, el 1996, s’havia iniciat la cacera dels bruixots que es trobaven, i es tocaven, del capvespre fins la matinada, arrecerats sota al mur del passeig marítim on practicaven el dret al propi cos i la llibertat sexual manifestament a l’aire obert, fins que van venir els guàrdies demanant documentació i van plantar grans lluminàries per veure-ho tot més clar.

Llibertat sexual, dret al propi cos!, són els lemes que cridaven l’octubre de 1996 els membres del Front d’Alliberament Gay de Catalunya (FAGC) pels carrers de Sitges; 18 anys més tard, el 17 de maig de 2014, els repetien els manifestants que es dirigien des de la plaça de l’ajuntament al nou emplaçament del monument contra l’homofòbia al passeig marítim. Montserrat Esquerda i Eloi Biosca han explicat els perquès i els coms, les anades i vingudes, ofenses i perdons, revisions i oblits d’una llarga història, que malgrat el seu pes, mai ha estat contada, la dels homosexuals que han fet de Sitges el seu jardí de l’Edèn, un paradís terrenal on la permissivitat i la tolerància ha portat aparellada algun que altre brot de violència homòfoba. L’homofòbia és germanastra del racisme i ambdós són fillastres de la discriminació i el fanatisme.

El prejudici, el ressentiment, la injustícia, la por a la diferència, el rebuig a les polítiques que fomenten la igualtat entre dones i homes són altres facetes d’una forma geomètrica obtusa, complexa i tancada en ella mateixa. Federico Garcia Lorca fou una de les víctimes del feixisme i l’homofòbia, una discriminació que el segle passat va recórrer tota Europa causant l’holocaust jueu i l’horror macabre dels camps de concentració i extermini. El teatre ha estat sempre el bastió des d’on s’han impugnat els prejudicis i les falses veritats morals.

Des de l’escenari els actors han posat al descobert les nafres dels sistemes corruptes i les vergonyes de les dobles morals. Els cantautors de tots temps han clamat amb les seves cançons contra els himnes gregaris de nacions imperialistes, quin marge tan estret separa la llibertat de l’esclavatge, el llibertinatge de l’esclavitud, la virtut del vici i el vici de l’habitud. Sitges i el teatre han estat amants fogosos, s’han estimat entre bastidors i a la llum de les estrelles, han tingut contactes íntims i relacions perilloses. El teatre i Sitges s’han donat la ma i han passejat vora la mar per la riba, galta amb galta, sota les ombres de tortes palmeres, sentint els xiscles dels falciots.

Carnavals, fades, intruses, Orfeus i Euridices, els ballets russos de Diaghilev, Tórtola València, Artur Carbonell, Pepe Zamora i Pepe el Griego, Ricard Salvat i Armand Cardona Torrandell, John Cage i Merce Cunningham, Carmen Amaya, Carmen del Lirio i Antonio Amaya (que va morir un 18 de maig de 2008), actors, actrius, artistes de varietats, mags, gent de teatre. El Triangle Rosa de Sitges florirà de nou, no en contra sinó a favor, gay-friendly, homòfils, per dir-ho amb un neologisme català. Sitgetans i sitgetanes, residents arribats dels quatre recons del món, alliberats de tot prejudici.

17/05/2017

Sitges commemora el Dia Internacional contra l’Homofòbia, Lesbofòbia i Transfòbia

 Dia Internacional contra l Homofobia, Lesbofobia i Transfobia Sitges 2017Dia Internacional contra l Homofobia, Lesbofobia i Transfobia Sitges 2017

La bandera de l’Arc de Sant Martí penjarà durant la jornada d’avui al balcó de la Casa de la Vila. A les sis de la tarda, tindrà lloc la lectura del manifest i una ofrena floral al monument contra l’homofòbia, al Passeig Marítim.

Amb la penjada de la bandera de l’Arc de Sant Martí al balcó de la Casa de la Vila, a primera hora del matí, l’Ajuntament de Sitges inicia avui els actes commemoratius del Dia Internacional contra l’Homofòbia, Lesbofòbia i Transfòbia. La regidora de Benestar i Família, Mireia Rossell, explica que “amb aquest gest simbòlic volem continuar reivindicant, un any més, el nostre rebuig a l’homofòbia, així com donar el nostre suport a les persones que senten agredits els seus drets i la seva integritat personal per la seva condició sexual i identitat de gènere”. Mireia Rossell recorda que “en aquest sentit hem signat recentment un conveni amb l'Observatori Contra l'Homofòbia per intensificar les línies de col·laboració entre les dues administracions i posar una atenció especial en la prevenció. Hem de dur a terme accions per treballar conjuntament tots aquests àmbits amb l’objectiu de conscienciar sobre la diversitat, la tolerància i l’acceptació de qualsevol persona, sigui quin sigui el seu gènere i la seva orientació sexual”.

Els actes continuaran a les sis de la tarda, al Passeig Marítim, al monument contra l’homofòbia, amb l’acte institucional de l’Ajuntament de Sitges en el que es farà una ofrena floral, una exposició de banderes dels països on les relacions entre persones del mateix sexe encara es consideren un delicte i la lectura del manifest en diversos idiomes. 

La programació clourà amb el 23 de maig, a dos quarts de set de la tarda, a l’auditori de Miramar, amb una xerrada informativa sobre la Llei 11/2014 per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, a càrrec de Cristian Carrer, coordinador tècnic de l'Observatori Contra l'Homofòbia.

17/05/2016

Día Internacional contra la Homofobia, la Transfobia y la Bifobia Sitges 2016

Galeria Fotográfica 

dia internacional homofobia sitges 2016

El Día Internacional contra la Homofobia y Transfobia (en inglés, International Day Against Homphobia, IDAHO) se celebra el 17 de mayo coincidiendo con la eliminación en 1990 de las listas de enfermedades mentales por parte de la Asamblea General de la Organización mundial de la Salud (OMS) de la homosexualidad.
Tanto a nivel mundial como a nivel local, sigue existiendo todo tipo de discriminaciones contra las personas que tenemos una identidad LGTBI, es por ello que hay que todos luchamos por la plena equiparación de todos los derechos sociales.

Aquí os dejamos el manifiesto que se ha leido en la ofrenda floral ante el monumento El Triangle contra la homofobia en Passeig Marítim, 11-13 Sitges, a las 13:00 H, el 17 de Mayo de 2016.

homofobia sitges 2016