Log In

Acceder

¿Ha olvidado su contraseña?

Subtotal del carrito: € 0,00

La CUP "capgirarà" l'Ajuntament per Festa Major

 

10/10/2018

La CUP votarà en contra de les Ordenances Fiscals 

estabilitat govern sitges
· La candidatura alerta al govern que el Pacte d'Estabilitat "penja d'un fil". 
La CUP de Sitges votarà en contra de la proposta d'Ordenances Fiscals (OOFF) que el govern local ha proposat pel proper any 2019 i que es debatrà al Ple Municipal Extraordinari convocat per aquest vespre. 
Segons la candidatura independentista, la proposta no ha estat en cap cas treballada de manera conjunta ni bilateralment entre CUP i govern ni a través de la comissió municipal que treballa per la implementació d'uns impostos, taxes i preus públics justos. 
En paraules del regidor Xavier Nin, "la baixada lineal del percentatge de l'IBI i la manera de portar a aprovació la proposta d'OOFF dista molt del treball conjunt esperat i acordat amb el Pacte d'Estabilitat". I afegeix que "tot i que hem mostrat en públic i en privat múltiples vegades l'interés de la CUP en treballar la fiscalitat a Sitges, el govern ha decidit tirar pel dret i escoltar les propostes d'altres partits. El Pacte d'Estabilitat penja d'un fil". 
El Pacte d'Estabilitat signat entre el govern i la CUP es va signar ara fa un any i mig i a inicis d'aquest any va ser avaluat i ratificat en assemblea pels cupaires tot i que van posar l'accent en uns eixos que creien urgents, entre ells, la fiscalitat.

14/08/2018 

La CUP "capgirarà" l'Ajuntament per Festa Major

sorteig balco cup
· La candidatura torna a posar a sorteig el lloc dels seus tres regidors al balcó de l'Ajuntament durant la Sortida d'Ofici.

Per tercer any consecutiu, la CUP posa a disposició de tots els sitgetans i sitgetanes la possibilitat de veure un dels moments més màgics de la nostra Festa Major des del balcó de l'Ajuntament, un espai que fins ara ha estat reservat solament a autoritats.

Per participar del sorteig la candidatura ha creat un formulari web i convida a tothom qui hi vulgui participar a accedir a les seves xarxes socials. Les persones guanyadores se sabran durant el tradicional vermut de Festa Major que celebra l'Ateneu Popular el dimecres 22 a partir de les 12h.

La candidatura també ha anunciat, a través del regidor Xavier Nin, que "estem treballant en cedir el nostre espai al balcó durant la Sortida d'Ofici de Santa Tecla a representants de lluites locals o nacionals per tal de reconèixer la seva tasca".

Els regidors de la CUP local hen rebutjat durant tota la legislatura al privilegi d'accedir al balcó de l'Ajuntament durant la Festa Major i Santa Tecla posant el seu espai a disposició d'individuals i col·lectius de Sitges.

20/06/2018 

La CUP diu no a la llista unitària

 estabilitat govern sitges

Tot i el no, la CUP es mostra compromesa en fer front als partits del 155.
En una carta enviada a l'assemblea local de l'ANC, la CUP explicava la seva negativa a formar part de la llista unitària sobiranista proposada fa unes setmanes per l'Assemblea. 

La CUP, alhora, manifestava el seu compromís en la defensa de la República i els drets democràtics i civils davant l'embat repressiu de l'Estat Espanyol. Per això comunicava a l'ANC el desig de la candidatura de l'Esquerra Independentista de continuar treballant plegades en les moltes lluites que són compartides. 

El regidor de la CUP de Sitges Rubèn Palomo va manifestar que "treballarem en una candidatura amplia que posi a primera línia les sobiranies financera, sanitària, energètica, residencial..." i que aquestes "hauran de ser la base per construir i materialitzar la República des dels municipis". 

El no de la CUP a la proposta va ser el resultat d'una assemblea que va votar per unanimitat la negativa a participar d'una llista unitària de les forces sobiranistes municipals.

07/06/2018 

Nous i millors equipaments però amb cap i una gestió participada 

Recentment s'ha presentat el Pla Local d'Equipaments a la ciutadania i des de la CUP, desprès d'un primer anàlisi, creiem que cal posar atenció en certes mancances del Pla pel que fa al seu plantejament inicial i les propostes que s'hi fan. 

3. Decepció i descontrol amb el Mercat Vell 

El febrer de 2016 la CUP presentàvem al Ple de l'Ajuntament de Sitges una moció que contemplava el camí per la recuperació municipal del Mercat Vell a través d'obrir un procés de participació ciutadana, amb finalització aproximada a finals del 2016, per decidir els usos que havia de tenir el Mercat Vell i, si era necessari, revisar i renovar anualment el contracte amb l'empresa Bacardí per tal de que l'espai no quedes buit al transitar de l'ús privat a l'ús públic. La moció va ser aprovada per una àmplia majoria del Ple amb 14 vots a favor i només 7 en contra. 

Avui, dos anys i mig després, els acords d'aquella moció encara no han estat complerts pel Govern. Ni durant el 2016 ni el 2017 es va obrir el procés participatiu i ni tant sols es va fer la revisió del contracte. A dia d'avui la situació del Mercat Vell segueix sota les mateixes condicions del contracte signat pel govern Baijet el 2010, el qual es va esgotar el 2015. 

El contracte de 2010 detallava unes amortitzacions per valor de 17.905€/any a 5 anys que va avançar Bacardí per l'adequació del Mercat Vell a les activitats que l'empresa hi volia realitzar. El pagament d'aquestes obres es retornava a Bacardí a través del descompte al cànon inicial, el qual sumat al descompte per publicitat de la marca Sitges, acabava resultant en un lloguer de 9.789€ anuals (815€/mes). 

L'octubre de 2015 l'actual Govern cometia dos grans errors, el primer, la renovació del contracte de 2010 sense revisar-lo i, el segon, de més magnitud que el primer, mantenir el cànon de 9.789€/any sense tenir en compte que el descompte de 17.905€ per les inversions ja estava amortitzat i per tant s'havia de deixar d’aplicar. Així doncs a dia d'avui, no només l'espai segueix cedit sota les condicions privilegiades signades el 2010, sinó que fins i tot, durant els darrers dos anys i mig, l'Ajuntament ha regalat a l'empresa un total de quasi 50.000€.

Després de no haver seguit el rumb acordat al ple per la moció de febrer de 2016, el Govern portava a la darrera junta de govern local un nou contracte de renovació d'una durada de 2 anys prorrogable anualment fins a un total de 5 anys. Aquesta renovació implica una pujada substancial del cànon de 2010, tanmateix, res s'esmenta de tots els ingressos que no s’han cobrat els darrers dos anys i mig per les amortitzacions que ja s'havien esgotat. 

Una de les realitats que marca el Pla d'Equipaments i que plana en els debats fin ara realitzats és molt clara: Sitges té una gran vitalitat associativa i cultural però té una gran manca d’equipaments culturals de titularitat pública. A més, si es volgués construir un nou espai cultural, hauria de ser ubicat allunyat del centre per la manca de sòl mentre que actualment el Mercat Vell, cedit a la promoció privada, reuneix 3 grans condicions: 

És un espai públic ja edificat i consolidat al centre de la vila 

És un espai d'alt valor històric, patrimonial i arquitectònic

És un espai ja qualificat per ser destinat a equipament associatiu i cultural 

Davant de la inacció del Govern en els darrers anys i del nou contracte que ara posa sobre la taula, el posicionament de la CUP continua essent el mateix que va aprovar el ple del febrer de 2016: compromís absolut per la recuperació del Mercat Vell. Tenim el convenciment de que es tracta d'un espai necessari per la vida cultural, associativa i social de la nostra vila, el qual seria molt més beneficiós per Sitges que estigués en mans d’entitats que realment vetllessin pels interessos culturals de la vila.

24/05/2018 

Les Botigues decidiran

· Sigui quin sigui el resultat, caldrà instaurar una Taula comuna entre administracions i veïnat
 
Les Botigues decidiran i això és molt en el context polític que vivim avui dia. Des de la CUP volem posar de manifest la gran rellevància que siguin els veïns i veïnes del nucli de Les Botigues els que decideixin sobre el seu futur a Sitges o a Castelldefels.
 
La CUP no es posiciona ni pel SÍ ni pel NO però sí a favor d'una gran mobilització popular per sobrepassar de molt el mínim de participació fixat, assolint així el màxim de consens social en una decisió que pot ser transcendental per la ciutadania de Les Botigues.
 
Alhora, el regidor Pol Vigó avisa que «cal activar des d'ara mateix una Taula comuna amb els Ajuntaments de Sitges, Castelldefels, Generalitat i veïnat per garantir la correcta aplicació dels resultats» i afegeix «aquesta Taula s'hauria de constituir igualment si el resultat de la consulta és favorable a seguir dins el municipi de Sitges per resoldre d'una vegada per totes les desavinences entre les parts». 
 
La consulta que se celebrarà el proper dissabte 26 de maig de 9 a 20h. a l'OAC de Les Botigues, compta amb el compromís de tots els grups municipals de respectar els resultats tot i el seu caràcter no vinculant. 

23/05/2018 

Nous i millors equipaments però amb cap i una gestió participada

Recentment s'ha presentat el Pla Local d'Equipaments a la ciutadania i des de la CUP, desprès d'un primer anàlisi, creiem que cal posar atenció en certes mancances del Pla pel que fa al seu plantejament inicial i les propostes que s'hi fan.

2. Gestió

«No estem aquí per parlar de la gestió d'aquests equipaments.» Aquest és el mantra que repeteix el regidor Jordi Mas a l'inici de cada una de les audiències planificades per debatre el futur Pla d'Equipaments. Però, ben al contrari del que repeteix Mas, caldria començar a pensar des de ja sobre quina gestió tindran els futurs equipaments de Sitges.

Des de la CUP som molt explícits sobre aquesta necessitat. No perquè tinguem una dèria especial sobre el tema sinó perquè la gestió d'un equipament s'ha demostrat clau pel seu correcte funcionament; més enllà, fins i tot, de les seves mancances constructives, en equipament o funcionals.

Fins ara, la gestió dels equipaments existents a Sitges no ha sigut mai exemplar i això ha provocat que tinguem equipaments infrautilitzats o pràcticament desconeguts per la població, equipaments gestionats de manera privada i amb greus dèficits de tota mena i equipaments que directament cauen a trossos.

Per citar alguns exemples d'aquests equipaments mal gestionats podem parlar d'un espai amb un ús pràcticament inexistent com la sala d'actes del Casal d'Avis del Carrer Pau Casals, la privatitzada i amb greus dèficits econòmics, de manteniment i uns preus poc socials Piscina Municipal o l'Antic Escorxador, un espai que ha de renovar la instal·lació elèctrica, l'equipament audiovisual, el parquet i el seu estat de manteniment en general.

I tot això sense parlar de la insultant situació de l'antic Mercat Vell, que tractarem amb detall més endavant, i que s'ha convertit en el gran regal de l'Ajuntament de Sitges a la multinacional Bacardí.

A aquesta situació actual que es pot agreujar en el futur degut a l'augment important de població i número d'equipaments, des de la CUP plantegem la necessitat de planificar des de ja una nova i innovadora gestió dels equipaments, recuperant la seva gestió 100% pública i obrint-la a la participació de ciutadania, col·lectius i entitats per aconseguir uns equipaments realment vius i útils pels sitgetans i les sitgetanes.

Per una banda, ens cal una regidoria que centralitzi la gestió, cura i programació de tots els equipaments públics municipals per tal de vetllar pel seu correcte funcionament amb una visió completa i transversal. Per l'altra, aquesta regidoria seria l'encarregada d'activar el teixit social perquè aquest sigui el motor dels equipaments potenciant el seu funcionament, assegurant-ne un ús regular i divers i, sobretot, empoderant la població sitgetana vers la vida diària de la vila.

16/05/2018

Nous i millors equipaments però amb cap i una gestió participada 

Recentment s'ha presentat el Pla Local d'Equipaments a la ciutadania i des de la CUP creiem que cal posar atenció en certes mancances del Pla pel que fa al seu plantejament inicial i les propostes que s'hi fan.

 1. Demografia i model de poble 

Per començar, cal dir que plantejar un horitzó demogràfic de 40.000 habitants dins la vigència del Pla (2018-2027) ens fa témer una perillosa grandiloqüència en la planificació. Cal tenir en compte que ni amb la màxima construcció prevista urbanísticament Sitges arriba a aquest nombre d'habitants i que, si fos així, en 10 anys la vila augmentaria en un 33% el seu nombre d'habitants, fet difícilment assumible administrativament, en matèria de convivència i medi-ambientalment. 

És precisament aquesta exageració de les xifres la que ens va portar a autèntics nyaps com la piscina municipal, el Sitges Reference o altres iniciatives i equipaments que en el present s'han demostrat infrautilitzats, mal gestionats o directament tancats; i que han representat un forat econòmic molt important a les arques municipals. 

D'altra banda, caldria també estudiar quin tipus de població tindrem, el model de poble que volem i, per tant, les necessitats en matèria d'equipaments que faran falta. És a dir, si es confirma la progressiva pèrdua d'habitants arrelats a la vida associativa i cultural de la vila (previsió no desitjada per ningú però ben real), potser no seran prioritaris tot un seguit d'equipaments lligats als sectors associatiu, juvenil, esportiu i cultural que al Pla es plantegen. 

És per aquest fet que cal treballar ràpidament i de manera dràstica en la política d'habitatge per posar fre a la nova bombolla immobiliària que fa inhabitable Sitges i fer que el Pla Local d'Habitatge i el Pla Local d'Equipaments treballin de la mà per garantir el «Sitges de les persones» que preconitza el govern. 

Pel que fa al model de poble, cal definir si es vol un Sitges que respongui a les necessitats socials i les situacions d'emergència de la seva població o un poble que generi beneficis, majoritàriament privats, a partir de l'explotació turística i empresarial. Segons quina sigui l'elecció es prioritzaran equipaments com els habitatges d'emergència habitacional, llars d'infants o geriàtrics públics; o d'altres com un recinte firal, pàrquings o privatitzar l'espai públic per iniciatives privades. 

Com que el futur d'un Sitges abonat al sector turístic i l'especulació urbanística no ens agrada ni plantejar-lo i esperem veure i viure un Sitges viu, participatiu i crític; des de la CUP apostarem per uns equipaments lligats a la vida associativa de la vila i que responguin a les necessitats dels i les sitgetanes, en especial als sectors més vulnerables.

26/03/2018

La CUP de Sitges abandona el Ple municipal

la cup abandona ple municipal

La CUP de Sitges ens vam presentar a les eleccions del passat maig del 2015 per capgirar les polítiques de retallades i privatització de l'espai públic i assolir un poble més just, lliure i viu, on els sitgetans i sitgetanes puguin desenvolupar la seva vida amb plens drets: habitatge, salut, ús de l'espai públic, equipaments i participació política.

També ens hi vam presentar per construir des de Sitges la República catalana i, en aquest sentit, no podem viure aliens a la greu vulneració de drets i llibertats que estem patint per defensar un projecte polític emancipador, democràtic i pacífic.

L'estat espanyol es torna a mostrar com un estat autoritari i actua des de l'esperit de revenja i odi cap a persones que representen una societat mobilitzada en favor dels drets nacionals. Un cop més la demofòbia de l'estat empresona a qui des de les institucions treballa per garantir el lliure exercici del dret a l'autodeterminació i el respecte al mandat popular.

Cridem a la mobilització i a recolzar aquelles accions de denúncia de la repressió judicial espanyola, i a no normalitzar aquesta situació d'excepció contra la democràcia i els drets de totes les persones.

Per això, no podem restar en aquest Ple amb normalitat mentre companys i companyes son perseguides, empresonades i obligades a exiliar-se.

Avui marxem d'aquesta sala per la dignitat de tot un poble i la llibertat dels i les preses polítiques.

06/03/2018 

La CUP ratifica l'estabilitat a Sitges

estabilitat govern sitges

· L'assemblea dóna llum verda a la continuïtat del Pacte d'Estabilitat però en critica la seva falta de compliment i les deficiències en el funcionament.
 
El resultat de l'Assemblea Oberta convocada per la CUP de Sitges va ser un majoritari posicionament a favor de la continuïtat del Pacte d'Estabilitat signat ara fa un any amb el govern municipal.
 
Tot i això, en el transcurs de les dues hores de reunió, es van posar sobre la taula deficiències en el funcionament del Pacte i la seva falta de compliment en molts dels 20 punts que contempla. La candidatura xifra en un 50% els punts del Pacte que han estat treballats d'alguna manera i denuncia que a vegades sense treball conjunt amb el govern o d'una manera poc profunda.
 
Just en acabar l'assemblea, el regidor Pol Vigó exposava la voluntat de centrar la feina d'aquest segon any de Pacte d'Estabilitat en quatre grans eixos: "Sitges necessita del treball urgent sobre habitatge, equipaments, serveis públics i participació per tal de deixar clar el camí a seguir per una vila sostenible per la seva gent".
 
La CUP ha ratificat el Pacte d'Estabilitat després del primer any de vida d'aquest, un Pacte que va ser signat després d'una Assemblea Oberta que va rebutjar l'oferta d'entrar al govern municipal però de creure que era necessari de dotar el municipi d'una major estabilitat per afrontar les problemàtiques presents i futures.

25/01/2018 

El Pacte d'Estabilitat a anàlisi
pacte estabilitat analisis
 
· La CUP debatrà els pros i contres del Pacte d'Estabilitat en assemblea 
 
La Candidatura d'Unitat Popular de Sitges ha anunciat que portarà a debat entre la seva militància i simpatitzants el Pacte d'Estabilitat signat ara fa un any amb el govern municipal.
 
L'anàlisi anunciat es farà a través d'una assemblea oberta a tota la militància i a aquelles persones simpatitzants de la candidatura que, sense tenir encara data definitiva, se celebrarà a finals de febrer, un cop hagi passat el Carnaval.
 
Tal com va manifestar el regidor Pol Vigó, "després d'un any des de la signatura del Pacte, és sa analitzar el seu funcionament i posar sobre la balança els pros i contres de l'acord". Afegia també, a tall d'exemple, que "s'han aconseguit avanços en les Ordenances Fiscals i el Pressupost però també hi ha hagut decisions que no compartim com Can Pere Mestre, La Plana o el conflicte amb Barraques".
 
El Pacte d'Estabilitat va ser el resultat d'un procés de debat entre la CUP i els partits que formen el govern municipal després que aquest oferís a la candidatura rupturista entrar a l'executiu local.

17/12/2017

Acte central de la campanya de la CUP-CC de Sitges

acte campanya cup sitges

Aquest diumenge a les 12 del migdia acte central de la campanya de la CUP-CC de Sitges on hi intervindran les candidates Bel Olid i Núria Araüna.

28/11/2017 

Comunicat sobre les crítiques dirigides cap els col·lectius Arran Sitges i No em toquis la Tecla per la seva acció reivindicativa en motiu del passat 25N, Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència contra les Dones.

 cup violencia dones

Des de la CUP de Sitges volem mostrar tot el nostre suport a Arran Sitges i No em toquis la Tecla davant les crítiques rebudes per la realització d'un mural a la Plaça de l'Ajuntament en motiu del passat 25N. 

Al Ple municipal d'ahir vam poder veure com alguns grups polítics criticaven l'acció, una acció que denuncia les violències que pateixen diàriament les dones i que, sovint, són assumides amb tota normalitat per la societat. 

Tocaments, control, desigualtat salarial, cosificació... per no parlar de l'assetjament, les violacions o les 24 dones mortes enguany als Països Catalans; són encara presents a les nostres cases i carrers i ara resulta que ens preocupa una pintada que denúncia aquesta passivitat i reclama l'activació social necessària per posar-hi fre.

Davant de les amenaces del govern municipal d'iniciar accions punitives pels fets, des de la CUP anunciem que ens hi mostrarem clarament en contra i, si els col·lectius afectats així ho veuen convenient, ens faríem càrrec de tots els costos.

Contra la violència masclista, ens calen totes les mans!

14/08/2017

La CUP sortejarà els seus espais al balcó de l'Ajuntament per la Sortida d'Ofici de Festa Major
· "L'Ajuntament és del poble i el seu balcó, també!" diu el lema del sorteig

sorteig balco festa major
Els cupaires han anunciat que enguany també posaran a disposició de tots els sitgetans i sitgetanes a través d'un sorteig la possibilitat de veure la Sortida d'Ofici de Festa Major des del balcó de l'Ajuntament, una posició privilegiada que fins ara estava reservada a unes poques personalitats.

Per participar de la iniciativa s'ha d'accedir a les xarxes socials de la candidatura o omplir un formulari web i el sorteig tindrà lloc en el decurs del Vermut de Festa Major que organitza l'Ateneu Popular el dimarts 22 d'agost a partir de les 12:30 hores. 

Segons el regidor Rubèn Palomo, "la Festa Major la fa molta gent i per això des de la CUP volem que es reconegui a tothom, ja siguin balladors o persones anònimes, que sense elles la festa no seria possible"; i continua dient que "els tres regidors de la CUP no creiem que haguem fet més que qualsevol altra sitgetà o sitgetana per tenir el privilegi d'estar al balcó de l'Ajuntament".

La CUP ja va sortejar els seus llocs al balcó a la Festa Major passada i hi van participar més de 70 persones

07/06/2017

La CUP de Sitges es pronuncia sobre el conflicte generat arran de la construcció de tres pistes de pàdel a la piscina municipal

piscina municipal sitges

Tots els grups polítics sabien que el pàdel aniria sobre la plaça
· Nin: "La mobilització popular és ara l'únic camí per reivindicar l'ús públic de l'espai".

Quan ara fa un any i mig que es va aprovar el Pla de Viabilitat de la Piscina Municipal, ja se sabia que l'empresa que el va redactar proposava la construcció de tres pistes de pàdel dins de la zona de la concessió, sent la plaça pública l'únic espai possible on encabir-les.

Tots els partits polítics del Ple van donar suport directe o indirecte al Pla exceptuant la CUP, que hi va votar en contra afirmant, entre altres motius, que la construcció de les pistes suposaria la pèrdua d'un espai públic amb una gran utilització per part de les famílies de les escoles de la zona i el veïnat.

Segons manifesta el regidor cupaire Xavier Nin, "un any i mig després, ara arriben les sorpreses? És irresponsable al·legar desconeixement quan la ubicació era clara des del principi i l'empresa ja té tots els permisos per iniciar les obres". Nin també apunta que "la mobilització popular és ara l'únic camí per reivindicar l'ús públic de l'espai".

Aquesta tarda s'ha convocat una audiència pública per presentar el projecte de construcció de les pistes de pàdel a la ciutadania i, paral·lelament, una concentració veïnal de rebuig.

26/05/2017

Sitges debatrà posicionar-se en contra dels Pressupostos espanyols

cup contra pressupostos estat espanyol


El Ple municipal de dilluns debatrà una moció de la CUP per rebutjar els Pressupostos Generals de l'Estat i defensar els serveis públics municipals.

La Candidatura d'Unitat Popular ha presentat al Ple municipal de dilluns vinent una moció de rebuig als números de l'estat espanyol pel 2017.

El redactat de la moció planteja, a més, una defensa dels serveis públics municipals davant de la iniciativa del govern central d'impedir que cap administració pública pugui incorporar en qualitat d'empleat públic als treballadors de les empreses concessionàries d'obres o serveis externalitzats.

Segons ha declarat el regidor Pol Vigó, "la proposta de pressupostos de Rajoy representen un nou atac a l'autonomia local i el control democràtic dels serveis públics". Vigó també ha afegit que "seguir a l'estat espanyol impossibilita els canvis polítics i socials que la gent demana, hem de marxar el més aviat possible".

Darrerament, pel pacte d'estabilitat signat entre el govern i la CUP de Sitges, s'han iniciat polítiques de busquen la remunicipalització d'alguns serveis públics municipals com les llars d'infants o, anteriorment, l'Agència de Turisme.

22/03/2017

La guerra judicial arriba a Sitges

banderes sitges
· La CUP rebutja totalment l'acatament silenciós de la sentencia que obliga a penjar la bandera espanyola a l'Ajuntament.

La candidatura de l'Esquerra Independentista mostra el seu rebuig frontal a l'acatament, per part de l'equip de govern, de la sentència judicial que obliga a l'Ajuntament de Sitges a penjar la bandera de l'Estat Espanyol a l'edifici de la casa consistorial.

La CUP local critica l'actitud adoptada pel govern ja que recorden que té la majoria absoluta independentista garantida al plenari i la societat sitgetana s'ha mostrat àmpliament sobiranista en les darreres eleccions celebrades.

La sentència que obliga a penjar la bandera espanyola a l'Ajuntament, arriba acompanyada de l'amenaça del PP de Sitges de portar per la via judicial la permanència de Sitges a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) si no s'aprova la moció que presentaran al Ple Municipal de dilluns vinent.

En paraules del portaveu de la CUP, Xavier Nin, "tenim davant nostre, a Sitges mateix, la guerra judicial de l'Estat Espanyol contra la voluntat majoritària dels sitgetans i catalans". I afegeix, "ens hagués agradat veure un govern municipal valent i desobedient que mostrés amb fets el seu discurs independentista".

Fins ara i tradicionalment a l'Ajuntament de Sitges sempre a onejat solament la bandera del municipi i mai hi ha hagut cap reivindicació social perquè això canviés.

14/03/2017

REBUIG TOTAL I ABSOLUT DAVANT QUALSEVOL VIOLÈNCIA HOMÒFOBA

cup rebuig homofobia

Davant del cas de violència homòfoba ocorregut el passat Carnaval de Sitges, des de la CUP rebutgem qualsevol acte de violència contra el col·lectiu LGTBI a Sitges, a Berga, a Barcelona i arreu.
A l'espera de tenir tota la informació policial necessària i esperant una rapida resposta per detenir les persones agressores, reclamem una resposta clara i enèrgica de l'Ajuntament i tot el poble.

Ens cal una forta cohesió social, institucional i popular, per lluitar contra qualsevol acte de violència de caràcter LGTBIfòbic i aconseguir la valentia necessària per donar resposta individual i colectiva a les agressions físiques i verbals.

Per un Sitges sense homofòbia!
Cap agressió sense resposta!

16/02/2017

Més estabilitat per Sitges

estabilitat govern sitges


· El pacte permet avançar en polítiques valentes i molt necessàries pel municipi

Després de mesos de treball i negociacions, que van iniciar-se amb les Ordenances Fiscals i el Pressupost, la CUP i els partits formants de l'equip de govern local hem arribat a un acord per aportar una major estabilitat a la política municipal i dotar-la d'unes accions valentes i molt necessàries per Sitges.

Amb aquest pacte, des de la CUP volem acostar la política municipal al Sitges treballador, el Sitges que pateix i ha patit des del 2008 polítiques de retallades imposades per una crisi desigual que s'ha acarnissat amb els més febles.

Sitges necessita d'unes polítiques que aprofundeixin en una major participació, justícia social, remunicipalització de serveis i idear accions concretes que posin fre a una de les grans problemàtiques que tenim al poble a l'actualitat com és l'habitatge.

Evidentment, amb el pacte signat, enfortim els llaços i agafem embranzida per fer de Sitges un municipi capdavanter en la construcció de la República catalana.

PACTE PER A L’ESTABILITAT MUNICIPAL 2017-2019

És voluntat de les formacions polítiques sotasignants reforçar els objectius i les accions del Pla de Mandat 2015-2019 de l’Ajuntament de Sitges per poder atendre les necessitats de les sitgetanes i sitgetans i planificar un municipi amb més garanties de poder afrontar els reptes del futur. S’entén el període 2017-2019 de l’actual legislatura com a fonamental per a completar i millorar les polítiques públiques i dotar l’ajuntament del lideratge i motor necessari per al progrés del conjunt del municipi.

Per aquest motiu acorden donar un major impuls a les polítiques socials que permetin, des del punt de vista preventiu, el desenvolupament integral i lliure de les persones en tot el seu cicle vital, garantint la igualtat d’oportunitats, per avançar en la reducció del caràcter assistencial de l’administració municipal.

Aquesta política social ha d'anar lligada amb un pla de reactivació econòmica que permeti la creació i manteniment de llocs de treball, dignes i de qualitat, i la creació i manteniment de l'activitat empresarial en el nostre municipi. En aquest sentit s'impulsarà el treball per a un turisme sostenible i responsable amb les persones, amb l'activitat i amb el medi, i tenint cura de l’entorn dels barris i dels serveis públics; així com el foment d’activitats, projectes i esdeveniments culturals, educatius i d’oci que reforcin un turisme avançat i de qualitat per a la vila.

Precisament, el desenvolupament de Sitges també ha de fer-se de manera sostenible i responsable, comptant amb l'equilibri territorial com a fonament de tota acció de desenvolupament i atenent la realitat i necessitats de la vila, del poble de Garraf i de les Botigues.

El compromís d'aquest impuls es farà de manera participativa, escoltant l'opinió dels veïns i veïnes de Sitges i dels agents socials, ampliant els canals participació, de manera que la governança sigui una realitat compartida.

L'Ajuntament de Sitges necessita dotar-se d'una estructura organitzativa més actual i adaptada amb més i millors eines. Cal implantar de manera íntegra l'administració electrònica i dotar de processos més àgils i menys ferragosos la nostra administració. Per obrir l'ajuntament de bat a bat als sitgetans i sitgetanes és clau el portal de la transparència, així com actualitzar el codi ètic de la contractació pública.

Més enllà de l'estricta acció municipal, es referma el compromís de les formacions sotasignants amb el procés català cap a la sobirania nacional, situant l'Ajuntament de Sitges al servei de les decisions que en aquest sentit adopti la Presidència de la Generalitat de Catalunya, el Govern i el Parlament de Catalunya. 

POLÍTIQUES SOCIALS.

1. Reforçar les polítiques municipals preventives en l'àmbit de l'acció social i dels serveis a les persones, sobre tot d'aquelles persones que es troben o es poden trobar en risc d'exclusió social i els col·lectius més vulnerables : infància, adolescència, joventut, gent gran, dones, persones aturades, persones amb discapacitat, persones immigrants, persones refugiades, persones amb problemes d'addicció i col·lectius LGTBI.
Implementació: exercicis 2017, 2018 i 2019.

2. Estudiar l’aplicació de la progressivitat fiscal i la tarifació social en els impostos, taxes i preus públics municipals.
Implementació: la recentment creada Comissió d’Estudi sobre els Tributs Municipals i la Progressivitat Fiscal emetrà un pla d’implementació que es produirà durant els exercicis 2018 i 2019.

3. Construcció de l'edifici definitiu de l'Escola Agnès de Sitges, cofinançat entre la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Sitges, en coherència amb els barems demogràfics i de necessitats educatives que assenyala el Departament d’Ensenyament. Edifici amb usos polivalents a part dels d’escola d’educació infantil i primària.
Implementació: el conveni entre les dues administracions preveu el cofinançament dividit entre els exercicis 2017, 2018 i 2019.

4. Desplegament del Pla Local de l’Habitatge :

• Impuls i dotació de l’Oficina Local de l’Habitatge
Implementació: exercicis 2017, 2018 i 2019.

• Promoció d'habitatges de protecció oficial al sector urbanístic del PPU1 La Plana i Santa Bàrbara, amb criteris de vivenda sostenible, de socialització i inclusió, i d’activitat econòmica.
Implementació: promoció, concurs i entrega dels habitatges durant els exercicis 2018 i 2019.

• Borsa d’habitatge de lloguer.
Implementació: exercicis 2017, 2018 i 2019.


• Fomentar polítiques per destinar a lloguer estable una part dels habitatges que avui en dia tenen ús turístic.
Implementació: exercicis 2017, 2018 i 2019.


5. Prioritzar l’obertura del CAP les 24 hores, així com les farmàcies de guàrdia nocturnes dins el terme municipal.
Implementació: aconseguir l’obertura durant l’exercici 2017.

6. Venda ambulant irregular a la via pública :


• Impulsar una major coordinació dels departaments competents alhora de desenvolupar el protocol nacional que suposa la detecció de les persones susceptibles d’una actuació sociolaboral alternativa a la venda irregular, assistència jurídica, inserció sociolaboral i actuacions en relació a la percepció social.
Implementació: exercici 2017.

POLÍTIQUES PARTICIPATIVES.

7. Reforma del Reglament Orgànic Municipal per ampliar els canals de participació dels veïns i veïnes de Sitges, dels col·lectius, de les entitats i dels agents socials en els diversos organismes municipals i en el Ple municipal.
Implementació: exercici 2017.

8. Obrir a la participació ciutadana el Pla de Qualitat Turística, el Pla de Barris i el Pla Director d'Equipaments Públics.
Implementació: exercicis 2017 i 2018.

9. Obrir a la participació ciutadana altres projectes cabdals per al municipi, com l'estabilitat de les platges i la façana marítima.
Implementació: exercicis 2017, 2018 i 2019.

10. Consulta ciutadana sobre la segregació de les Botigues de Sitges.
Implementació: exercici 2018.

11. Nomenament i dotació de la Sindicatura municipal de Greuges
Implementació: exercici 2018. 

POLÍTIQUES DE CONCERTACIÓ SOCIAL.

12. Engegar un procés de diàleg de concertació social amb els agents institucionals, empresarials i sindicals del municipi i de la vegueria, per assolir major estabilitat i qualitat en el mercat de treball –contractacions i salaris- i en l'activitat econòmica.
Implementació: exercici 2017.


POLITIQUES DE SOSTENIBILITAT I D'EQUILIBRI TERRITORIAL.

13. Reforçar l'interès públic del desenvolupament territorial en tots aquells plans urbanístics en desenvolupament i de futura urbanització.
Implementació: exercicis 2017, 2018 i 2019.

14. PPU1 La Plana i Santa Bàrbara: definir els equipaments i els espais públics del sector, abans del desenvolupament de les promocions immobiliàries privades. Així com els usos, formats i models de les zones verdes.
Implementació: exercici 2017.

15. Aprovar una suspensió temporal de llicències d’habitatges d’ús turístic, mentre s’aplica la capacitat inspectora i sancionadora de l’ajuntament amb l’oferta il·legal. Estudiar l’establiment de taxes anuals d’activitat d’aquests allotjaments turístics.
Implementació: exercici 2017. 

16. Revisió del Pla d’Usos del Nucli Antic que prioritzi la protecció del comerç tradicional i de proximitat, acompanyada d’una suspensió parcial de llicències d’activitat al casc antic mentre dura la revisió del Pla d’Usos i d’un procés participatiu amb la ciutadania.
Implementació: exercici 2017.

17. Assolir un projecte d'estabilitat de les platges i de la façana marítima totalment sostenible amb el medi natural, l'activitat turística i l'activitat pesquera.
Implementació: exercicis 2017, 2018 i 2019.

18. Analitzar els serveis públics que actualment no es presten de manera directa des de l’Ajuntament (com la neteja, el transport públic, l’abastiment de l’aigua, el manteniment de l’enllumenat públic, la recollida de residus, la zona blava, les llars d’infants, el centre de dia o el tanatori i cementiris de Sant Sebastià i de les Pruelles) i, en cas que es produís un dèficit en la seva prestació i es garantissin les seves viabilitats tècnica, jurídica, econòmica i social de la seva municipalització, obrir un estudi i anàlisi que valorés possibles canvis en la concessió i prestació dels serveis preestablerts.
Implementació: exercicis 2017, 2018 i 2019.

19. Desplegar plans de millora de l’estat de la via pública i dels serveis urbans en neteja, recollida de residus, jardineria, mobiliari urbà, enllumenat eficient ... així com en el manteniment dels parcs infantils dels diferents barris del municipi. I, concretament, quant al pas sota la via del tren entre el carrer de l’Hort Gran i l’avinguda de les Flors: millorar el funcionament de les escales mecàniques i dels ascensors, implementar vigilància per evitar el vandalisme i condicionar l’espai, no només com a lloc de pas sinó també com a plaça pública, amb bancs, jardineria i enllumenat adequat.
Implementació: exercicis 2017, 2018 i 2019.

COMPROMÍS NACIONAL.

20. Posar la institució municipal al servei de les decisions que adopti la Presidència de la Generalitat de Catalunya, el Govern i el Parlament de Catalunya en el procés cap a la plena sobirania nacional i amb la proposta de celebració del referèndum d’independència.
Implementació: durant l’actual legislatura del Parlament de Catalunya, que inclou els exercicis municipals 2017, 2018 i 2019 

És voluntat de les formacions polítiques sotasignants que aquests objectius i accions es desenvoluparan amb un pacte de govern municipal entre aquestes formacions, des del moment de l’aprovació d’aquest document per part de les formacions fins a finals de la legislatura vigent. 

25/11/2016

MOCIÓ QUE PRESENTA EL GRUP MUNICIPAL DE LA CANDIDATURA D'UNITAT POPULAR DE SITGES PER LA CONVERSIÓ ENERGÈTICA A SITGES

Massa sovint es diu que els municipis no tenen la força suficient per tirar endavant polítiques transformadores que trenquin amb el “sempre s'ha fet així”. Però això no és així sinó que moltes vegades és qüestió de voluntat política o cultura política – o falta d'elles – posar en marxa iniciatives com, per exemple, abandonar la utilització d'energia provinent de combustibles fòssils no renovables. Aquesta moció sorgeix d'una experiència contradictòria viscuda al Ple municipal del 25 de juliol d'enguany on, paral·lelament, es votaven un dictamen que plantejava l'adhesió al tercer acord marc de subministrament d'energia elèctrica adjudicat a l'empresa Endesa i la moció presentada pel grup de Sitges en Positiu on es demanava impedir la contractació d'empreses que facin ús de paradisos fiscals; sent Endesa una d'elles segons un informe d'Intermon Oxfam. Existeixen alternatives a les grans empreses energètiques que compleixen les condicions marcades i aprovades per la moció contra els paradisos fiscals i, alhora, subministren energia 100% verda i procedent de fonts renovables i compleixen amb la llei contra la pobresa energètica aprovada pel Parlament de Catalunya a iniciativa de l'Aliança Contra la Pobresa Energètica. A casa nostra, l'exemple de més èxit és la cooperativa Som Energia però cada dia son més les iniciatives privades o col·lectives que aposten per la conversió energètica. Més enllà d'acomplir aquestes premisses, lluitar contra el canvi climàtic generat per l'ús de combustibles fòssils és feina de tothom, des de les persones individuals fins a les empreses i administracions, i l'ús d'energies renovables i la promoció d'aquestes un deure des de les administracions públiques. Contràriament a aquest principi, el govern espanyol legisla a favor dels interessos de les grans empreses energètiques i en contra de l'autoconsum i autoproducció d'energia verda renovable amb la promulgació dels Reials Decrets Llei 1/2012 i 900/2015 que paralitzen les polítiques de suport a les energies renovables i preveuen un règim econòmic, l'anomenat “impost al sol”.

Per tot això, el Grup municipal de la CUP-Sitges proposa al Ple de l'Ajuntament de Sitges l'adopció dels següents ACORDS:

1. Instar al govern municipal a iniciar els tràmits per la redacció d'un estudi de consums i eficiències energètiques als edificis, equipaments i enllumenat municipals.

2. Instar al govern municipal a iniciar els tràmits i signar els convenis i contractes necessaris per assolir i certificar el subministrament energètic 100% provinent de fonts renovables dels edificis, equipaments i enllumenat municipals.

3. Participar de la generació directa d'energia verda i renovable des d'edificis i equipaments municipals amb la instal·lació d'equipaments generadors.

4. Promoure activament a través d'ajudes directes i indirectes la conversió energètica i instal·lació d'equipaments a d'habitatges i locals del municipi i iniciar una política activa de promoció de l'ús, contractació i instal·lació d'equipaments generadors d'energia provinent de fonts verdes i renovables entre la ciutadania.

5. Instar al govern espanyol a derogar el Reial Decret Llei 1/2012 i 900/2015, restablint així les polítiques de suport a les energies renovables i derogant l'anomenat “impost al sol”.
Sitges, novembre de 2016

21/10/2016

Entrar o no entrar? Aquesta NO és la qüestió La CUP davant la voluntat del Govern d'ampliar-se

entrar o no entrar cup sitges
La CUP hem iniciat un procés de treball amb el govern municipal que vol tractar aspectes cabdals pel poble i que pot desembocar amb possibles pactes amplis
És ben sabut per tothom que el govern municipal ha iniciat un procés de cerca de nous socis de govern i, de la mateixa manera, que la CUP ha sigut un dels grups amb els que ha contactat. En aquest any i mig transcorregut de la legislatura 2015-2020, en comparació amb el mandat anterior, el Govern municipal tot i estar capitanejat pel mateix partit majoritari, ha demostrat una voluntat de viratge de les seves polítiques. Afavorit per la reducció de l'endeutament aconseguida la passada legislatura després de les pujades d'impostos i les retallades de serveis, ha començat una tímida política de reversió de les formes i actuacions de la legislatura passada. Aquest canvi de polítiques i de context ha permès que s'iniciï un procés d'acostament, començant per reunions bilaterals sobre les Ordenances Fiscals i el Pressupost 2016. Si bé és cert que les converses i acords arribats fins ara tracen un camí que considerem positiu, queden encara molts ponts a construir i molta feina a fer per poder valorar possibles pactes més amplis o entrar a formar part del govern local. Des de la CUP no tenim interès en ocupar cadires pel fet únic de ser-hi, sinó que entenem que el nostre paper ha de ser el d'influir per l'aplicació de les polítiques en les quals 1122 sitgetans van confiar el darrer maig del 2015. Cal valorar doncs quina és la millor posició des de la qual podem influir més i millor en la vida política a nivell institucional. S'ha demostrat que si el govern té voluntat de treball i de negociació, la CUP fa una tasca d'oposició seriosa i conseqüent sempre disposada a arribar a acords en aquells aspectes que considerem interessants i valuosos per Sitges. És per això que, lluny de negociar regidories i càrrecs, hem proposat al govern un calendari de treball que serveixi, sobretot, per millorar Sitges i treballar les ordenances fiscals, el pressupost i altres problemàtiques del municipi (habitatge i urbanisme, espai públic, turisme...). Serà a partir d'aquest treball que es valorarà la possibilitat d'arribar a un futur acord entre govern i CUP que pot ser de govern o d'estabilitat. És per això que encara no és l'hora de respondre si entrem al govern o no, sinó que és el moment de treballar de valent des de la sinceritat, la voluntat d'arribar a acords i la valentia de prendre les decisions necessàries per millorar Sitges tan de portes endins de l'Ajuntament com, sobretot, per tots els sitgetans i sitgetanes que pateixen les moltes problemàtiques del municipi.
Candidatura d’Unitat Popular de Sitges (CUP-Sitges) www.sitges.cup.cat, sitges@cup.cat, @CUP_SITGES, facebook.com/CUPsitges

27/09/2016

La CUP demana la dimissió del Sr. Bastenier, regidor de la formació Ciutadans a l'Ajuntament de Sitges

miguel angel bastenier

Al ple d’ahir 26 de setembre de 2016 la CUP de Sitges vam presentar una moció que ens va fer arribar l’Amical Mauthausen i que té com a principals objectius sensibilitzar contra el feixisme i conservar la memòria històrica. Felicitem a tots els grups polítics per donar-hi suport.
Vam aprofitar la presentació de la moció per demanar una rectificació pública al Sr. Miguel Ángel Bastenier (regidor de Ciutadans al Ple), que havia fet una publicació a les xarxes socials fent un clar paral·lelisme entre el nazisme i la Marxa de Torxes per la Independència organitzada per la Comissió pel 10 de setembre a Sitges.
La Comissió pel 10 de setembre a Sitges està formada per individus, partits i entitats que lluiten per l’alliberament nacional del nostre país d’una manera legítima i pacífica i organitzen cada vigília de la Diada Nacional del nostre país una marxa de torxes.
No tan sols no hi va haver rectificació, sinó que va ser reincident relacionant la marxa de torxes per la independència amb el Ku Klux Klan (KKK).
Entenem que les injúries del Sr. Bastenier són prou greus, van més enllà de la llibertat d’expressió i no són dignes d’un representant polític de la nostra vila. Amb aquesta reiteració no només compara la majoria de sitgetans i sitgetanes que se senten independentistes amb moviments feixistes i racistes, sinó que també a molts altres que ell mateix representa i que mai tolerarien la banalització del feixisme. És per això que en demanem la dimissió immediata.
Feixisme mai més, enlloc, contra ningú.

28/07/2016

La CUP valora l'operació policial conjunta feta dimarts a Sitges contra el "Top-manta

top manta sitges 2
Des de la CUP Sitges sempre hem dit que la via policial no és la solució a una problemàtica eminentment social com és l'anomenat Top-manta.
L'acció conjunta entre Policia Local, Mossos d'Esquadra i Policia Nacional que va tenir lloc el dimarts passat al centre del municipi ens reafirma en aquesta creença i, veient-ne els resultats, ens fa témer pel respecte dels drets fonamentals de les persones, vinguin d'on vinguin.
Més enllà dels 3000 productes incautats, ens preocupen sobretot les 22 identificacions i, més encara, les 7 persones que van ser traslladades a les dependències de la Policia Nacional al·legant "motius d'estrangeria". Des de la CUP estem treballant per conèixer quina és la situació d'aquestes set persones i facilitar-lis la cobertura social i legal necessària.
No podem oblidar que les principals perjudicades per l'explotació i les xarxes mafioses que dominen el "top-manta" son els mateixos manters, els quals no tenen altre remei que estendre la manta per mirar de guanyar-se la vida. Per tant, entenem la preocupació de veïnat i comerç però no acceptarem mai actituds i arguments de caire racista per fer front a la qüestió.
Des de la CUP lamentem que la primera vegada que es treballa conjuntament per afrontar la problemàtica sigui des del punt de vista policial i no des d'un punt de vista social entre municipis, institucions, ONG's i els mateixos manters. També denunciem la flagrant hipocresia del govern local el qual declara Sitges com a vila acollidora i, alhora, dóna suport a la via policial i és còmplice de possibles internaments en CIEs o expulsions en calent.

30/05/2016

El Ple de Les Botigues costarà 8.000€ addicionals segons la CUP

· La sessió plenària va estar marcada per un excés de gesticulació política i "postureig" davant dels veïns i veïnes del nucli

La candidatura rupturista i independentista sitgetana denúncia que la celebració del Ple Municipal al nucli de Les Botigues costarà a les arques públiques aproximadament 8000€ addicionals degut a que, per mancances tècniques del Local social de "Las Terrazas", s'haurà de celebrar un ple extraordinari per sortejar les meses electorals del 26J i es podria haver celebrat
A la celebració de la sessió a Les Botigues aquest mes sí o sí, a més de significar un sobrecost important pel pressupost municipal, s'hi suma l'excés de gesticulació política i "postureig" del govern i de la majoria de grups municipals de l'oposició per acontentar els molts veïns i veïnes del nucli presents a la sessió i presentar-se com a garants dels seus interessos.
En acabar el Ple, passada la mitjanit, el regidor Pol Vigó declarava que "la celebració d'aquest Ple és un gran postureig que no ha generat accions concretes pel nucli i que, a més, obliga a la convocatòria d'un nou ple extraordinari, amb el cost que això comporta. La solució és ben fàcil: fer el Ple a Les Botigues al juny".
Al llarg de la legislatura està prevista la celebració d'un ple municipal a Les Botigues i un altre al nucli de Garraf, la data dels quals s'acorda pels grups polítics a proposta del govern i, per tant, no existia cap obligació en celebrar
A la nota es parla de "8000€ addicionals", és a dir, que el fet de realitzar-se el Ple en un lloc amb mancances tècniques per realitzar el sorteig de les meses del 28J provoca que s'hagi de convocar un Ple extraordinari, el qual, com marquen els sous i dietes de regidors i grups polítics aprovades a inici de legislatura, té un cost d'aproximadament 8000€. 

25/04/2016

MOCIÓ QUE PRESENTA EL GRUP MUNICIPAL DE LA CANDIDITURA D’UNITAT POPULAR DE SITGES, EN SUPORT ALS AJUNTAMENTS INVESTIGATS PER L'AUDIÈNCIA NACIONAL I AL DRET A DECIDIR
El dret a l’autodeterminació dels pobles és un dret fonamental reconegut pel Dret Internacional en diversos tractats. Prenent com exemple el Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics de les Nacions Unides, ratificat pels estats francès i espanyol, que en l’article 1 proclama: «Tots els pobles tenen dret a l’autodeterminació. En virtut d’aquest dret determinen lliurement el seu estatus polític i procuren també pel seu desenvolupament, econòmic, social i cultural». Les diverses nacions de l'Estat doncs són dipositàries d'aquest dret ja que es troben constituïdes com a pobles i per tant com a subjecte indiscutible de dret.
Per aquest motiu el poble de Catalunya s'ha manifestat de manera massiva els darrers anys i el Parlament de Catalunya ha expressat, en diverses ocasions, i de forma majoritària, el reconeixement del dret a l’autodeterminació dels pobles així com la voluntat de recolzar l’exercici del dret a decidir. A més a més, el poble de Catalunya, mitjançant l'aprovació al seu Parlament de la resolució 5/X del 23 de gener del 2013 es va reconèixer a si mateix com a subjecte de caràcter polític i jurídic sobirà.
En aquest ordre de coses i recollint així la voluntat popular democràticament expressada, el passat 9 de novembre, el Parlament de Catalunya va aprovar la Resolució 1/XI sobre l’inici del procés polític a Catalunya com a conseqüència dels resultats electorals del 27 de setembre de 2015. Per donar suport a aquesta Resolució, el món local de Catalunya (ajuntaments com el de Sitges, consells comarcals i diputacions) ha anat aprovant una moció que, a hores d’ara, ja ha estat secundada per 280 institucions de representació local a través dels seus plens. Una manifestació política, una expressió plenament legítima. El món local és sobirà i ha de poder expressar-se amb llibertat.
Arran d’aquests acords, l’Estat espanyol i determinats àmbits judicials, clarament polititzats, han iniciat una persecució indigna contra ajuntaments catalans i els seus regidors i regidores. A més, l’Audiència Nacional ha obert una causa general, per investigar l’Associació de Municipis per la Independència, l’Associació Catalana de Municipis i l’Assemblea Nacional Catalana.
L’obstinació de la Fiscalia per judicialitzar el procés independentista intentant obrir vies per atemorir, a través de l’amenaça d’un procés judicial, als regidors i regidores dels nostres Ajuntaments s’ha vist emparada pel Magistrat Ismael Moreno del Jutjat Central d’Instrucció 2 de Madrid amb l’excusa de les resolucions aprovades en suport a la Resolució del 9N del Parlament de Catalunya.
Així, tal i com hem vist en les darreres setmanes, mentre que altres magistrats, com De la Mata, han optat per considerar que de cap manera podia considerar-se com a constitutiu dels delictes de sedició o rebel·lió els actes de suport a la Resolució del Parlament per part dels regidors amb arguments tant contundents com que la mateixa fiscalia no havia denunciat als parlamentaris promotors de la Resolució del 9N, el Magistrat Ismael Moreno, -cèlebre pel cas dels «titiriteros»-, no només manté oberts tres procediments concrets contra els Ajuntaments de Vic, Girona i Deltebre sobre les mocions de suport al 9N sinó que, a més, és el responsable d’una ordre genèrica als Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat per tal que es dirigeixin als Ajuntaments del país que han aprovat mocions de suport per tal que li aportin tota mena d’informació, sent l'Ajuntament de Sitges un dels consistoris que ha rebut aquesta reclamació a través dels Mossos d'Esquadra.

En relació als antecedents exposats es proposa al Ple l’adopció dels següents ACORDS:
Primer.- Mostrar el rebuig de l’Ajuntament de Sitges als requeriments enviats per ordre de l'Audiència Nacional espanyola a gairebé tres-cents ajuntaments catalans per haver aprovat una moció de suport a la Declaració 1/XI del Parlament de Catalunya.
Segon.- Donar ple suport a les persones que, a causa d'aquests requeriments puguin ser encausades o citades a declarar per part de l'Audiència Nacional, recordant el dret fonamental a la lliure expressió.
Tercer.- Declarar, una vegada més, que el dret a l’autodeterminació és un exercici eminentment cívic i democràtic que ha de ser reclamat i defensat des de totes les institucions que emanen de la voluntat popular i, molt particularment, des dels ajuntaments entesos com l’administració més propera a la ciutadania.
Quart.- Així mateix, recolzar les mobilitzacions que es convoquin per donar suport a les persones encausades i als ajuntaments requerits i cridar a tots els veïns i veïnes de Sitges a participar-hi.
Cinquè.- Comunicar l’adopció d’aquests acords a les entitats municipalistes de Catalunya, al Parlament de Catalunya, al Govern de la Generalitat de Catalunya, al Govern de la Generalitat valenciana, al Govern de les Illes Balears, al Govern d’Aragó, i als governs de l’estat espanyol i francès.


Sitges, 15 d'abril de 2016 

MOCIÓ QUE PRESENTA EL GRUP MUNICIPAL DE LA CANDIDITURA D’UNITAT POPULAR DE SITGES, SOBRE L'EXERCICI DE LA SOBERANIA FISCAL A L'AJUNTAMENT DE SITGES 

Els Països Catalans, entre altres greuges estem sotmesos a una asfíxia financera; el dèficit fiscal. L’espoli al Principat de Catalunya es pot xifrar al voltant del 8%-10% del PIB; això significa entre 18.500 i 22.000M d’euros. S’ha de tenir en compte que en altres indrets del món l’aportació a la solidaritat entre regions, perquè aquesta aportació no afecti el desenvolupament de les regions donants, se situa en un percentatge del 2%-3% del seu PIB.
Aquest flagrant espoli fiscal patit per part de l'Estat espanyol, es manté de forma sistemàtica. D'aquesta forma el càstig continuat sobre les nostres finances públiques està comportant un efecte perniciós sobre prestacions socials bàsiques com la sanitat, els serveis socials i l’educació, o bé sobre l'activitat econòmica que sustenta a les catalanes i catalans.
Degut a aquesta situació és indispensable que des dels Ajuntaments i la ciutadania comencem a aplicar la sobirania fiscal i comencem a recaptar els impostos a una institució pròpia com és l’Agència Tributària de Catalunya enlloc de fer-ho a l’Agència Tributària espanyola, que actualment recapta prop del 95% dels impostos suportats a Catalunya. Aquesta acció constitueix un acte de sobirania legítim que ja efectuen 81 municipis i més de 190 s’han compromès a efectuar després d’aprovar mocions als plens municipals. 

És per això que, des del grup municipal de la Candidatura d'Unitat Popular, demanem al Ple l'adopció dels següents ACORDS:
PRIMER. - Ingressar els pagaments efectuats per l'Ajuntament de Sitges corresponents a l'Impost Sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF), i també en cas d'haver-n'hi, els corresponents a l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA), a l'Agència Tributària de Catalunya, en comptes d'efectuar-los a l'Agència Tributària Espanyola com s'han realitzat fins ara.
SEGON. - Habilitar i publicitar els mecanismes necessaris per tal d’assessorar i donar cobertura a aquells ciutadans o empreses de Sitges que vulguin acollir-se a aquesta pràctica a nivell particular.
TERCER. - Notificar el present acord a la Generalitat de Catalunya i a l’Agència Tributària de Catalunya 

Sitges, 15 d’abril de 2016

13/04/2016

La CUP no puja al ferri

cup ferrie
· Sitges pateix d'un dèficit greu pel que fa al transport amb una autopista de peatge sense alternativa segura i una línia de rodalies permanentment en fallida.

Els tres regidors de la candidatura independentista a l'Ajuntament de Sitges, d'acord amb els posicionaments acordats en assemblea, rebutgen assistir als actes d'inauguració de la línia de transport marítim entre la ciutat de Barcelona i Sitges que tindrà lloc aquest divendres al matí.
La negativa a participar de la inauguració per part de la CUP vol ser una crítica a la situació del municipi respecte a les comunicacions que l'uneixen amb els nuclis propers, en aquest cas Barcelona. La candidatura creu que existeix un dèficit greu en el transport entre Sitges i les localitats properes ja que l'autopista de pagament C-32 no té una alternativa segura i gratuïta i la línia de tren pateix d'una falta d'inversions crònica que provoca alteracions freqüents en el servei.
A més, des de la CUP es posa l'accent en que la posada en marxa de la línia de ferri no respon a les necessitats dels i les sitgetanes que pateixen diàriament el dèficit de transport ràpid, segur i gratuït; sinó a la indústria turística i els interessos privats.
En paraules del regidor Xavier Nin: "Ens trobem una vegada més que s'anteposen els interessos privats als generals. Creiem que la línia de ferri pot tenir cabuda a Sitges, però veiem prioritari posar totes les forces en alliberar la C-32 del peatge i millorar el servei de rodalies abans que apostar per propostes com aquesta".
El ferri que aquest divendres s'inaugura ja és la segona proposta d'aquest estil que es posa en funcionament els darrers mesos a Sitges després de l'inici d'activitats del Taxiboat, una iniciativa privada que va aixecar molta controvèrsia al poble i, fins i tot, un canvi de rumb del govern local en haver de rectificar un informe positiu que donava llum verda a l'activitat.

Candidatura d’Unitat Popular de Sitges (CUP-Sitges)

www.sitges.cup.cat,  sitges@cup.cat,

@CUP_SITGES,  facebook.com/CUPsitges 

02/03/2016

Recuperarem el Mercat Vell!

 

 

El Ple Municipal del passat dilluns va aprovar la moció presentada per la CUP que plantejava l'inici d'un procés participatiu per decidir entre tots els sitgetans i sitgetanes el futur ús del Mercat Vell.

El Ple Municipal del mes de febrer es preveia marcat, sobretot, per dos punts a debatre: per una banda la designació de la nova càrrec de confiança i, per l'altra, la moció que presentàvem sobre  l'inici d'un procés participatiu que acabi amb l'elecció d'un projecte públic i municipal pel Mercat Vell després de recuperar-ne la seva gestió. 

Amb el dit, dit, dit!”

Per ordre cronològic, segons marcava l'ordre del dia, es va discutir primer (que no votar per ser un “Donar compte”) la designació de la senyora Esther Domingo com a Cap de Comunicació i Imatge, un càrrec eventual depenent directament d'Alcaldia. És a dir i perquè tothom ho entengui, la nova càrrec de confiança del govern.

Més enllà de discutir les funcions o simplement el nom que ha de tenir el càrrec com fan alguns partits, des de la CUP posem en dubte la mateixa figura de càrrec de confiança. L'elecció a dit de personal eventual fora del cos de treballadors i treballadores de l'Ajuntament és una pràctica molt habitual de temps polítics passats (l'històric de càrrecs de confiança de l'Ajuntament de Sitges és llarg) però que actualment és de difícil comprensió per la societat i més en moments de vaques magres com el que viu el municipi.

Som més crítics encara amb ERC ja que abans de conformar el govern amb CiU (ara Convergència+Demòcrates) renegava dels càrrecs de confiança. La Cap de Comunicació i Imatge és doncs un nou gripau que s'han empassat les regidores i regidor d'Esquerra. 

Aprovada la moció per recuperar el Mercat Vell

El segon gran moment del Ple va ser el debat de la moció sobre l'ús del Mercat Vell que presentàvem des de la CUP.

El redactat d'aquesta moció va ser modificat per tal d'obrir el procés participatiu a diferents sectors de la vila i ampliant els terminis de creació del nou projecte per tal de no trobar-nos amb un Mercat Vell tancat sense cap ús.

Abans d'entrar en detall, volem fer una crítica als grups de Nou Horitzó, Ciutadans i PP per votar en contra de la urgència que comportava la modificació de la moció, deixant ben clara la seva voluntat de no discutir la moció, una actitud clarament contrària als valors democràtics.

Un cop superat el tràmit d'acceptar la urgència, el debat plantejat des d'aquests partits va ser d'un contingut polític molt fluix, centrant-se únicament en posar en valor l'aportació de Bacardi a Sitges: des del salvament del comerç del Carrer Major, als molts i quantiosos patrocinis que fa o la gran quantitat de gent que passa per Casa Bacardi. La moció i la CUP no ha posat mai en dubte aquests fets però els contraposem amb l'interès general i la falta d'espais que pateix el municipi.

Una crítica més absurda era la de NH, dient que Bacardi utilitza l'espai sense ànim de lucre o fent referència a l'ús passat del Mercat Vell per descartar el nou canvi, com si aquest fos un desastre assegurat. La deixadesa que patia el Mercat Vell abans de l'arribada de Bacardi creiem és més degut a la falta d'interès per part de l'Ajuntament del moment a tenir un espai realment útil, que a un "pecat original" de l'espai, incapaç d'acollir usos associatius i culturals com sembla que planteja NH.

Més enllà d'aquestes crítiques que entenem superficials, el govern i Sitges en Positiu van preferir veure amb bons ulls la moció, posar en valor els canvis introduïts i proposar noves modificacions que van ser acceptades. Alhora, com nosaltres i una quantitat important dels sitgetans i sitgetanes, entenien que el lloguer actual de 815€ al mes és vergonyós i que Sitges necessita d'espais d'ús públic i oberts a la ciutadania i entitats com el Mercat Vell.

Les modificacions introduïdes, com hem dit, es van centrar en no marcar tant explícitament un calendari de treball i en obrir la comissió de creació i seguiment del procés participatiu a entitats d'altres sectors, no només l'associatiu i el cultural.

La moció també plantejava la revisió del preu del lloguer de l'espai que Bacardi paga a l'Ajuntament per tal d'adequar-lo al mercat immobiliari.

Tot i això, des de la CUP no entenem perquè el govern va renovar la concessió per un sisè any mantenint els 815€ de lloguer, havent expirat ja les condicions del conveni signat el 2010 i amb cinc anys de vigència. De tot això n'extraiem que gràcies a la gestió del nou govern, portem mesos regalant molts diners a una multinacional com Bacardi.

Més enllà d'aquesta última crítica, estem contents perquè Sitges debatrà i podrà crear un nou projecte pel Mercat Vell i, mentrestant aquest projecte no estigui finalitzat, Bacardi pagarà un lloguer digne per l'espai que ocupa.

 

Candidatura d’Unitat Popular de Sitges (CUP-Sitges)

www.sitges.cup.cat,  sitges@cup.cat,

@CUP_SITGES,  facebook.com/CUPsitges

 

24/02/2016 

Recuperem el Mercat Vell! 815€ de lloguer? #JaHoPagoJo!

 Recuperem el Mercat Vell! 815€ de lloguer? #JaHoPagoJo!


El Mercat Vell complirà enguany sis anys que està ocupat per l'empresa Bacardi Espanya SA, la qual paga a l'Ajuntament 815€ al mes per la utilització de l'espai i el seu propi lucre. Des de la CUP presentarem una moció al Ple per recuperar-ne la gestió pública. 

Al 2010 el govern liderat per l'alcalde Baijet signava amb l'empresa Bacardi Espanya SA un conveni on cedia el Mercat Vell a l'empresa per dos anys prorrogables, any a any, fins a un total de cinc. Aquest 2016 ja és el sisè any que Bacardi ocupa un espai municipal catalogat com a patrimoni arquitectònic des de 1991.
Si bé el conveni marcava inicialment un lloguer de 4.514€ al mes, també comprenia una llarga llista de “descomptes” (obres de condicionament, promoció de la vila, etc.) que han acabat comportant que el lloguer mensual sigui d'uns ridículs 815€, un preu que, evidentment, dista molt del preu mitjà del lloguer de locals comercials a Sitges.
Creiem que aquesta quantitat és una autèntica sanguina per l'Ajuntament i una ganga per una empresa que, recordem, és la representació estatal d'una empresa multinacional que és plenament capaç de pagar un lloguer a preu de mercat al nostre municipi.
D'altra banda, és ben sabut que Sitges pateix d'una manca important d'espais públics oberts a la utilització de la ciutadania. Si ens centrem en aspectes culturals i associatius, aquesta mancança d'espais és més greu i son moltes les associacions i entitats de la vila que no tenen un espai on desenvolupar les seves activitats sense dependre de la bona voluntat d'altres entitats o el sector privat.
És per això que des de la CUP presentarem una moció al proper Ple que aposta per no renovar el contracte amb Bacardi España SA i es comenci a treballar des de ja per iniciar un procés participatiu obert a tota la ciutadania que acabi conformant un projecte madur, acordat i durador pel Mercat Vell, recuperant així l'ús cultural i associatiu de l'edifici que marca el POUM.
Esperem doncs que aquesta moció tiri endavant degut al compromís vers la recuperació del Mercat Vell per part dels grups que formen l'actual Govern i al fet que el batlle Miquel Forns es va comprometre a la negociació del Pressupost 2015 a recuperar l'espai, compromís amb el qual va aconseguir l'abstenció de la CUP als passats pressupostos. 


MOCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL DE LA CANDIDATURA D'UNITAT POPULAR RESPECTE LA CESSIÓ D'USOS DEL MERCAT VELL  


Amb l'acord de la Junta de Govern del 24 de març de 2010, es va atorgar la cessió del local de Plaça Ajuntament 11-12, conegut popularment com a Mercat Vell, a l'empresa Bacardi España SA, en condicions veritablement molt favorables a l'empresa. 

El contracte inicialment valorat en 4.514€ mensuals contemplava una sèrie d’actuacions per tal d’habilitar l’espai als usos que Bacardi volia donar al Mercat Vell. Aquestes actuacions, sumades a una tasca de promoció de Sitges que Bacardi es va comprometre a fer valorada en 25.000 € anuals (que no ha estat fiscalitzada i per tant no es pot valorar el seu èxit), van ser restades del cànon inicial donant finalment la quantitat de 815€ mensuals.
Aquest preu irrisori és el lloguer que Bacardi porta 6 anys pagant per fer ús, publicitat i lucre d’un espai de 376m2 que és patrimoni arquitectònic i històric del poble de Sitges. 

Cal tenir en consideració, que l'empresa Bacardi España SA és la representació estatal d'una poderosa multinacional, amb prou poder econòmic per a establir-se a la nostra vila sense necessitat de contractes avantatjosos com el que porta gaudint des de fa ja 6 anys. 

El POUM contempla el Mercat Vell com espai destinat a equipament associatiu i cultural, i està protegit pel Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg de Sitges, aprovat en data 22 de maig de 1991. 

Espais com el Mercat Vell són necessaris per la vida cultural, associativa i social de la nostra vila, i serien de molt més beneficiosos en profit en mans d'entitats que realment vetllessin per els interessos culturals de Sitges.
Sitges és una vila culturalment i associativament viva, però que està molt mancada d’espais on poder desenvolupar aquestes tasques, les quals són vitals per mantenir fort el teixit associatiu del poble. 

Finalment cal destacar que en els pressupostos municipals de 2015 el govern anterior encapçalat per l’actual alcalde Miquel Forns ja es va comprometre a no renovar la cessió de l’espai i a obrir una partida per cobrir una possible indemnització per Bacardi. Tanmateix i malgrat el compromís establert, el Govern va renovar de nou la concessió de 5 anys signada el 2010. 

Proposem al Ple de l’Ajuntament de l’adopció dels següents ACORDS: 

PRIMER.- No renovar el contracte vigent amb Bacardi España SA sobre la cessió del Mercat Vell que acaba el mes d’octubre d’aquest any 2016. 

SEGON.- Obrir un procés de participació ciutadana per decidir de forma oberta els usos que ha de tenir l’espai del Mercat Vell. Aquests usos hauran d’estar dins l’àmbit associatiu i cultural. 

TERCER.- Crear una comissió municipal amb participació dels representants dels grups municipals i de les entitats culturals que tingui com a objectiu el disseny i seguiment del procés de participació ciutadana. 

QUART.- Traslladar aquests acords a totes les associacions culturals de Sitges registrades i a l’empresa Bacardi España SA. 


Candidatura d’Unitat Popular de Sitges (CUP-Sitges)
www.sitges.cup.cat, sitges@cup.cat,
@CUP_SITGES, facebook.com/CUPsitges


22/01/2016

La CUP respond a un poema publicat a l'Eco

cup sitges

Canviem insults per somriures 

A l'anterior edició de l'Eco es podia llegir un poema – n'hi direm així – ple d'insults i menyspreu cap a la CUP i les moltes persones que treballen en el seu projecte.

Aquest text no és una resposta, sinó una crida al senderi, al respecte i a la democràcia; entesa com la construcció d'un projecte, en aquest cas una República, des de la comprensió de les diferents maneres de fer i de pensar d’una societat tan diversa com la catalana.

Evidentment no compartim el profund menyspreu que traspuen els versos del poema i, encara menys, que escrits amb tal manca de respecte siguin publicats en aquest setmanari. Les idees i les actituds poden ser molt diverses, fins i tot contraposades, però s'han de discutir des del respecte i la raó, no fent ús de l'insult. L'Eco no es pot convertir en un camp de batalla on tot s'hi val.

Aquests últims mesos hem sentit i vist de tot. Companys i companyes han patit amenaces i han estat tractades de traïdores perquè s'atrevien a defensar les idees que defensen des de fa anys. Fins i tot hem vist com companyes com l'Anna Gabriel o la Natàlia Sánchez rebien un tracte fastigosament masclista des de la premsa, les xarxes socials o les converses més banals.

Aquesta no és la nostra República, no és la independència que volem. Si hem d'iniciar un procés constituent s'ha de partir de l'autocrítica, l'acceptació de la diferència i la pràctica de la llibertat. Solament entrant en contradiccions i superant-les assolirem l'emancipació que cerquem.

La manera de l'Esquerra Independentista (EI) i la CUP de superar-ho és l'assemblea i el debat. No és un sistema perfecte però entenem que és el més democràtic i de representació més directa. Però, sobretot, és el nostre. Hi creiem i és la manera d'entendre la política que tenim.

Ara ens toca seguir treballant per la llibertat del nostre poble des de barris, pobles i ciutats. La força del procés és la seva gent i els seus somriures. 

Aquest text el signa qui el signa però ha estat escrit a moltes mans i és una resposta conjunta de la CUP i l'EI de Sitges. 

Des del convenciment i el treball conjunt i de base: Independència, socialisme, feminisme, Països Catalans.

Pol Vigó, regidor de la CUP a l'Ajuntament,

02/06/2015

Cup Capgirem Sitges diu No a Governar amb CIU i votarà No a la investidura de Miquel Forns com alcalde

CUP CAPGIREM SITGES 

Reunits en assemblea aquest dilluns per traçar les línies a seguir durant les negociacions post-electorals. .Regidors, afiliats, amics i simpatitzants de la Cup Capgirem Sitges van votat a ma alçada i han decidit dir un No- No al govern de CIU. Dins de les propostes presentades en assemblea, aquesta es la que va anar agafant mes importància, y tres quartes parts del assistents després de fer intercanvis de opinions i debat van decidir no donar suport a la investidura de Miquel forns com alcalde y no entrar en un govern en el qual estes convergència i unió per altre banda presentaran a Xavier Nin com opció a la seva investidura com alcalde.
La assemblea va acabar amb la creació de una comissió negociadora per mantindré les reunions necessàries entre els altres partits aquest equip tindrà com a mínim la presencia de un regidor electe de la Cup
En aquesta legislatura que s’obre desde la cup seguiran lluitant per assolir els objectius per a la vila a nivell socioeconòmic, per portar la veu del carrer a l’Ajuntament, obrint-lo a la participació del poble i també una legislatura on avançar en un compromís ferm dels eixos marcats per capgirem 

OPOSICIÓ CONSTRUCTIVA I ACORDS PUNTUALS, LA POSTURA DE LA CUP-PC-CAPGIREM SITGES 

En una assemblea que va reunir a 50 persones a l'Ateneu Popular, la candidatura de l'esquerra rupturista i independentista de Sitges va acordar que no entrarà a cap futur govern i que no facilitarà la investidura d'un govern liderat per CiU. 

El passat dilluns la candidatura CUP-PC-Capgirem Sitges va convocar una Assemblea Oberta a tota la ciutadania de Sitges i, especialment, a simpatitzants i votants per acordar de manera oberta i transparent el posicionament de la candidatura de cara les possibles negociacions post-electorals. 

Per iniciar l'assemblea es van analitzar els resultats electorals i es va fer memòria de la feina feta al llarg d'aquests primers quatre anys de l'esquerra independentista a l'Ajuntament. Així, es va voler deixar clar que el partit que va guanyar les eleccions va ser CiU (tot i que amb el percentatge més baix que mai) i que el nostre resultat ens ha portat a tenir tres regidors, gairebé doblant el nombre de vots (de 622 a 1122) i sent la 5a força al Ple per nombre de vots i percentatge. 

D'altra banda, també vam recordar que en aquesta legislatura que ara acaba, han estat quatre anys de govern de dretes marcats per les retallades, el tancament de serveis i menysteniment als treballadors de l'Ajuntament, entre d'altres. 

Sabent això, l'assemblea va plantejar tres possibles escenaris post-electorals: 1) entrar al govern, 2) facilitar la investidura i 3) oposició. 

Com hem dit, el clar guanyador de les eleccions del passat diumenge 24 de maig va ser CiU i, alhora, la CUP-PC-Capgirem no té la força necessària per implantar amb força i garanties el programa amb que es va presentar a les eleccions. 

Tot això fa que no sigui possible entrar a un futur govern liderat per la dreta sitgetana, una dreta amb un projecte polític a les antípodes del que nosaltres tenim per Sitges i que implicaria una molt difícil governabilitat i una inestabilitat poc responsable. 

Eliminada l'opció d'entrar al govern, es va voler posar en valor l'important paper de l'oposició i la gran quantitat i qualitat de la feina que s'ha fet fins ara. Una oposició coherent i, alhora, constructiva i oberta a possibles acords i pactes en propostes concretes, ha fet que l'Ajuntament de Sitges hagi donat unes primeres passes cap a la participació ciutadana, la transparència i la plena sobirania del poble català. 

La majoria dels assistents a l'assemblea veien difícil facilitar la investidura de Miquel Forns com alcalde, cosa que s'entenia com un aval a les polítiques aplicades fins ara i un premi totalment immerescut. A més, pel funcionament del Ple d'investidura, no es fa necessari el nostre vot afirmatiu o l'abstenció per tal que CiU formi govern. 

Tot i aquesta oposició frontal al projecte de poble que té CiU i la resta de governs locals des de la transició, la candidatura està oberta i serà impulsora de treball conjunt amb el govern en aspectes concrets i que caminen cap al model de poble que defensem. Aquest paper l'hem dut al llarg d'aquesta passada legislatura i el continuarem practicant en la que ara comença. 

El resultat de l'assemblea va ser clar: un NO a l'entrada de la candidatura al govern i un segon NO a facilitar la investidura d'un govern liderat per CiU. 

Tot i això, volem dedicar aquestes escasses dos setmanes abans del Ple d'investidura a reunir-nos amb els diferents partits que ho vulguin per començar a treballar en aquells aspectes que creiem que ens podem trobar al llarg de la legislatura. Així doncs, les converses post-electorals les entenem com unes primeres reunions de treball per començar a treballar i per aprofundir la participació ciutadana, la transparència de l'administració, la recuperació dels serveis i drets socials manllevats o el garantir un habitatge digne pels sitgetans i sitgetanes. 

L'assemblea, per acabar, també va acordar convocar als partits i plataformes polítiques que no han aconseguit representació al Ple municipal en diferents trobades per tal de comunicar-los la nostra predisposició a treballar plegats i facilitar la seva participació en la vida política de la vila, tot i que els resultats i el mateix funcionament actual del Ple no ho facilita. 

Resumint, creiem que la conjuntura política sortint de les passades eleccions municipals no fa possible capgirar Sitges des del govern. Ja arribarà el moment en què els pactes es podran dur a aplicar amb comoditat i coherència el nostre programa, sense renúncies, però ara no es donen les condicions objectives per a fer-ho. El treball i la coherència que portem anys practicant ho acabarà fent possible.

22/05/2015

Acte de Tancament de Campanya de Capgirem Sitges

Galeria Fotogràfica

Acte de Tancament de Campanya de Capgirem Sitges

L'acte de tancament de campanya de la candidatura CUP - Procés Constituent - Capgirem SitgeS va comptar amb la presencia e intervencions de Teresa Forcades, cofundadora de Procés Constituent, Raimon Ràfols, regidor de la CUP a Vilanova i la Geltrú i Xavier Nin, candidat per la CUP-PC-Capgirem Sitges

16/05/2015

AMB LA FISCALITAT PROGRESSIVA REDISTRIBUIM LA RIQUESA DE SITGES 

La candidatura independentista i transformadora de Sitges: CUP-Procés Constituent-Capgirem Sitges exposa les seves propostes en polítiques econòmiques, treball, fiscalitat i gestió dels serveis públics. Les propostes estan basades en la fiscalitat progressiva com a eina de redistribució de riquesa, en la municipalització dels serveis i en el foment de l’economia productiva i cooperativa. 

El passat dijous 14 de maig a la tarda, la candidatura CUP-PC-Capgirem Sitges vam ser a la Plaça Pou Vedre, en una paradeta informativa dedicada a explicar el nostre programa, especialment aquelles propostes relacionades a exposar el nostre model econòmic per una vila justa.
Entenem la fiscalitat com a una eina de redistribució de la riquesa, és a dir, reductora de les injustícies que el sistema econòmic-productiu crea. Per aquesta raó sempre hem apostat i ho seguim fent per un model de progressivitat fiscal, on paguin més aquells que més tenen, però també per un model de fiscalitat que ens ajudi a reduir les injustícies socials, per exemple gravant els habitatges i locals buits, gravant la destrucció de llocs de feina, etcètera.
Per això apostem per:
- Introduir criteris de progressivitat fiscal en les Ordenances Fiscals i taxes municipals de la nostra vila, en aspectes com ara l’IBI. Cal tenir en compte els ingressos per unitat familiar i la situació laboral per pagar més o menys impostos. Que més pagui qui més té
- Gravarem l’IBI a les segones residències i als habitatges i locals comercials buits fora de la borsa d’habitatge social.
- borsa d’habitatge, tot pujant un 50% l’IBI als immobles buits fora de la borsa i també a les segones residències i als pisos buits propietat de bancs i caixes. Aquestes mesures són destinades a fomentar la posada de pisos a la borsa d’habitatge i a aplicar mesures progressives a l’IBI perquè així puguin pagar menys aquelles famílies que menys tenen
Volem potenciar tot l’entramat productiu lligat al turisme, intern i extern, que és el motor bàsic de la nostra economia actual, però també volem que aquesta activitat productiva reverteixi en benefici de la majoria dels ocupats en aquest sector i d’una forma més profunda en la vila.
Paral·lelament, és necessari i, conseqüentment, molt important per a l’economia de la vila, seguir amb la recerca d’altres sectors productius que puguin instal·lar-se al nostre poble. Sense que això comporti cap problema per a la continuïtat de la nostra indústria turística, la qual haurem de repensar conjuntament amb tot el ventall de sectors implicats, per a un major benefici de tothom.
Des de la CUP–Capgirem Sitges volem que l’ajuntament, com a principal ocupador de la vila, garanteixi unes condicions laborals dignes per a la seva plantilla, faciliti la conciliació de la vida laboral i familiar, desfaci les retallades dutes contra els i les treballadores en tots els àmbits, implementi la igualtat salarial i laboral entre home i dona, i els reconegui el dret de participar en la presa de decisions que els afecti personalment i col·lectivament. 

Així mateix, volem poder aplicar aquesta política laboral al personal de les empreses amb comeses que han estat “externalitzades” per l’ajuntament. Per aconseguir-ho prioritzarem la seva municipalització (opció que veiem com a més adient).
La nostra lluita per la municipalització dels serveis no només es deu a la nostra preocupació per les condicions laborals dels treballadors i treballadores de les empreses beneficiàries de les externalitzacions municipals, si no que entenem que els serveis públics han de tenir com a principal preocupació les necessitats de la població, i no només els beneficis empresarials, beneficis que amb la municipalització d’aquests serveis públics revertiran en profit de tota la població i no com ara en que van a parar a unes poques persones.
Per tot això, volem aplicar aquestes polítiques amb les següents mesures:
- Potenciarem el sector primari i la seva vinculació al model turístic.
- Replantejarem les vinculacions del sector turístic amb la resta de la vila, potenciant la sostenibilitat social i mediambiental del model. Per a això, haurem de:
o Obrir un debat de vila profund sobre les mancances, debilitats i problemàtiques que el model turístic origina i pateix.
Aquest debat serà impulsat per l’ajuntament i es convidarà a participar les organitzacions sindicals i obreres, associacions veïnals i la resta del teixit associatiu, agrupacions de comerciants, així com una representació de la patronal dels diferents sectors existents a la nostra vila. També als partits polítics amb representació.
o Crear un pla d’actuació de llarga durada, d’acord amb les conclusions dels debats, i que no tingui només en ment els horitzons electorals.
- Crearem una borsa de treball digne, on no tindran cabuda aquelles empreses que vulnerin els drets laborals o que imposin condicions fora de conveni als i les treballadores. 

- Farem avançar l’Ajuntament cap a la remunicipalització dels serveis externalitzats després de l’elaboració dels corresponents estudis de viabilitat realitzats. No prorrogar cap dels contractes de serveis externalitzats sense passar per l’estudi previ, i elaborar un calendari amb tots els terminis dels contractes existents i la planificació dels estudis a realitzar 

L’acte central de la campanya que serà aquest diumenge 17 de maig a les 17:30h a la Plaça de l’Ajuntament comptarà amb la presència d’Isabel Vallet, diputada de la CUP al Parlament i Eugeni Rodríguez, president de l’Observatori contra l’homofòbia. 

També vindrà a donar suport a la candidatura de l’esquerra independentista i transformadora, la fundadora del Procés Constituent Teresa Forcades, en l’acte de tancament de campanya que tindrà lloc el proper dijous 21 de maig a les 19:30h a l’Escorxador.

14/05/2015  

PROPOSEM UN PLA PER GARANTIR L’ACCÉS A UN HABITATGE DIGNE 

La candidatura de l'esquerra independentista i rupturista de Sitges continua presentant el programa electoral a diferents punts de la vila, aquests dimarts vam ser a la Platja de Sant Sebastià parlant sobre territori, medi ambient, habitatge, urbanisme i mobilitat. 

El passat dimarts 12 de maig a la tarda, la candidatura CUP-PC-Capgirem Sitges vam ser davant de l'estàtua de Santiago Rusiñol, davant del mar i veient el Massis del Garraf, en una paradeta informativa dedicada a explicar el nostre programa, especialment aquelles propostes relacionades amb el medi ambient i el territori, l'habitatge, l'urbanisme i la mobilitat.
Sitges està enclavat en un medi ric i espectacular però que bona part de la gent ha oblidat des de fa més de 50 anys degut a haver dedicat tots els esforços a desenvolupar la indústria turística. Per això apostem per:
- Deixar de donar l’esquena al Massís i la Plana, i aprofitar riquesa i usar-la econòmicament des de l'agricultura i el turisme respectuós. En definitiva, volem diversificar l'economia del municipi tot recuperant pràctiques oblidades i sempre des d'un punt de vista de respecte i potenciació del territori i la gran riquesa natural que tenim.
Sense abandonar la protecció del medi ambient, Sitges ha de tenir un paper molt més actiu en aquest aspecte i en la potenciació de les energies renovables i sostenibles. Per aquest motiu, des de l'Ajuntament :
- Afavorirem l'adequació seguint criteris de sostenibilitat d'edificis i locals ja existents i potenciar la construcció de noves edificacions respectuoses amb el medi ambient. Els mateixos edificis municipals n'han de ser un exemple.
Canviant d'àmbit, Sitges té un greu problema pel que fa l'habitatge. No son pocs els casos de gent de Sitges que ha hagut de marxar del poble per anar a viure en poblacions veïnes per culpa dels preus prohibitius dels pisos al municipi provocats per l'especulació immobiliària. Per això proposem un pla de xoc per l’habitatge consistent en usar dues grans palanques amb molt potencial però infrautilitzades: l’IBI i l’Oficina Local de l’Habitatge. Per això proposem:
- Crear una borsa d’habitatge on els propietaris tinguin incentius per entrar-hi com són les assegurances d’impagament i de caució, i des de l’Ajuntament establir uns barems socials per accedir als pisos per tal de garantir l’accés a l’habitatge digne.
- En paral·lel, cal desenvolupar un programa d'habitatge de protecció social real, allunyat de les promocions privades i opaques lligades a la banca.
- Finalment cal que des de l'Ajuntament i a través de l’IBI es beneficiï la posada dels pisos buits al a borsa d’habitatge, tot pujant un 50% l’IBI als immobles buits fora de la borsa i també a les segones residències i als pisos buits propietat de bancs i caixes. Aquestes mesures són destinades a fomentar la posada de pisos a la borsa d’habitatge i a aplicar mesures progressives a l’IBI perquè així puguin pagar menys aquelles famílies que menys tenen
D’aquesta manera es pot incidir en el mercat privat de l’habitatge per convertir-lo en el que realment és: un dret per a tothom i d’aquesta manera garantirem que els i les sitgetanes puguin viure al seu municipi i s'arrelin en el seu teixit associatiu, social, cultural, etc.
Hem arribat a aquest punt degut a una planificació urbanística enfocada únicament al creixement i al guany econòmic dels promotors i constructors. A canvi, hem obtingut barris dormitoris, deixats, sense presència de serveis públics i amb una manca molt greu de teixit veïnal. Per això apostem per:
- Plantejar l'urbanisme des d'un punt de vista de la rehabilitació i l'ús d'aquells espais ja construïts però infrautilitzats o abandonats. En definitiva, cal apropar l'urbanisme a les necessitats reals de la població tot allunyant-lo de l'especulació i donant vida i serveis a aquells barris i zones amb manca d'ells.
Per acabar, també creiem en una mobilitat sostenible, integrada, que respongui als interessos i necessitats de la vila. Per això volem:
- Aprofundir en la vianalització del centre a partir de processos participatius.
- El·laborar un pla de la bicicleta integrat al transport públic i als centres amb més afluència de la vila com les escoles i instituts, el centre, el mercat, l’estació etc. Cal fer un pla intel·ligent que permeti connectar aquestes zones del poble i permeti als ciclistes aparcar amb comoditat i seguretat.
- Exigir la supressió del peatge de la C-32, ja pagat per totes i tots diverses vegades.

11/05/2015 

BLINDEM ELS SERVEIS SOCIALS!

cup blindem el serveis socials
La candidatura CUP-Procés Constituent-CapgiremSitges ha iniciat aquest dissabte 9 de maig els actes de campanya electoral explicant el programa de serveis socials al Poble Sec. El programa aposta pel blindatge dels serveis socials, la recuperació del CAP i les farmàcies de guàrdia i dotar-nos d’eines per garantir l’accés a l’habitatge pel jovent, entre d’altres mesures 

Amb una paradeta informativa la CUP-PC-Capgirem Sitges centrada en explicar la part del programa de serveis socials, sanitat, joventut, gènere i esports, vam donar l’inci a la campanya electoral. 

Volem enfocar els serveis socials no tant des de l'assistència i la caritat sinó com a drets socials, fent que l'Ajuntament els garanteixi i els promogui. Per això promourem la creació de dues noves eines: 

• Creació del Consell Social Municipal. Es tracta de posar en comú totes les voluntats i recursos, per tal de millorar els treball amb els col·lectius amb risc d'exclusió social apostant per fomentar el voluntariat, el treball comunitari i la xarxa social per encarar aquesta lluita des de tots els àmbits. No hi ha voluntat de delegar feines els uns als altres sinó de treballar plegats per millorar els projectes actuals i tirar endavant nous projectes i propostes. 

• Creació de l'Oficina dels Drets Socials. L'Oficina dels Drets Socials, és un espai físic de propietat municipal, que es gestiona de forma mixta des de la societat civil organitzada i la pròpia administració local. Per tant ha de ser un punt de trobada i reivindicació de totes aquelles plataformes, col·lectius, entitats, etc..., i al mateix temps un espai de treball, assessorament i acompanyament del tercer sector social i dels serveis socials de la pròpia administració 

En quant a les polítiques de sanitat des de la CUP-PC-Capgirem Sitges apostem de manera ferma per la defensa de la sanitat pública i la lluita contra les retallades, per això: 

• Reobrirem 24h els serveis d’urgències del CAP i les farmàcies de guàrdia. Crearem una partida del pressupost per tal garantir l’obertura 24h del servei d’urgències del CAP retallat pel Govern de CiU de la Generalitat i acceptada pel Govern de dretes de Sitges el juliol de 2011. Amb la reobertura del CAP automàticament les farmàcies de guàrdia estaran obligades a reobrir el seu servei nocturn 

Per altra banda, des de la CUP-PC-Capgirem Sitges creiem que és fonamental que el poble tingui un jovent actiu i arrelat. Que es creï una consciència crítica en les joves, que participin de manera activa en les entitats i activitats de la Vila, que impulsin els seus propis moviments i creïn òrgans pel seu empoderament i per l’autogestió de les seves vides i la seva activitat. Per això proposem: 

• Desenvoluparem Programes de Qualificació Professional Inicial (PQPI). Impulsarem aquests programes destinats als i les joves de més de 16 anys que no s’han graduat en l’educació obligatòria per tal que assoleixin competències professionals, que tinguin la possibilitat d’accedir al mercat laboral i ampliïn les seves competències bàsiques per prosseguir els estudis en diferents ensenyaments. 

• Facilitarem l’accés a l’habitatge als i les joves en situació d’atur o precarietat mitjançant la borsa de pisos de lloguer social. 

• Pensem que és vital pel poble la creació d’un Casal de Joves on puguin reunir-se i fer les seves activitats i que aquest esdevingui un centre on es generi una interacció entre iguals. 

Des de l’Ajuntament lluitarem conjuntament amb els moviments feministes i LGTBI. Hem de treballar en aquests espais i generar una consciència col·lectiva que sigui la base d'una nova pràctica social que condemni qualsevol conducta masclista 

• Fomentar polítiques de participació impulsades des de l'Ajuntament per evitar la desigualtat en la càrrega horària i de treball domèstic per part de les dones, generant sinergies que facin de la creació d'un Casal de Dones de Sitges una realitat a la vila. 

Finalment, en relació a les polítiques d’esport, creiem que és una eina de salut integral, que nosaltres reivindiquem com un dret real que ha d’estar a l’abast de tots els sitgetans. Per això proposem:

• Municipalitzarem la gestió de la piscina municipal. Aplicarem barems de progressivitat fiscal a les quotes i inclourem descomptes especials per a joves, aturats i gent amb prescripció mèdica. 

• Potenciarem l’esport de base, l’esport popular i l’esport de carrer. 

• Garantirem l’adequació de l’actual camp de rugby i revisarem el funcionament de la Lliga de futbol sala i dels seus elevats costos.

L’acte central de la campanya que serà aquest diumenge 17 de maig a les 17:30h a la Plaça de l’Ajuntament comptarà amb la presència d’Isabel Vallet, diputada de la CUP al Parlament i Eugèni Rodríguez, president de l’Observatori contra l’homofòbia. 

També vindrà a donar suport a la candidatura de l’esquerra independentista i transformadora, la fundadora del Procés Constituent Teresa Forcades, en l’acte de tancament de campanya que tindrà lloc el proper dijous 21 de maig a les 19:30h a l’Escorxador.

06/05/2015 

LA CANDIDATURA CUP-PROCÉS CONSTITUENT-CAPGIREM SITGES PRESENTA EL PROGRAMA POLÍTIC

candidatura cup sitges

En una roda de premsa celebrada el passat dimarts 5 de maig a l’Ateneu Popular, la candidatura de l’esquerra independentista i transformadora de Sitges CUP-PC-Capgirem Sitges va presentar davant la premsa el programa que s’explicarà als barris de Sitges durant els propers dies. Les grans lluites del programa, elaborat de forma participativa a través d’assemblees obertes i aportacions, són la progressivitat fiscal, la recuperació dels serveis retallats, l’accés a l’habitatge digne, la democràcia directa i el treball. 

La CUP-PC-Capgirem Sitges ha presentat davant la premsa el programa electoral que presentarà davant els sitgetans i sitgetanes durant aquesta campanya amb 4 actes públics. El programa de govern està dividit en 5 grans eixos: economia i treball, territori, serveis socials, participació ciutadana i cultura. Els conceptes generals amb els que s’ha basat la confecció del programa són la recuperació i blindatge de serveis, establir una progressivitat fiscal per tal de redistribuir la riquesa de la vila i així lluitar contra les desigualtats, activar mecanismes de participació ciutadana per fer del poble el motor de l’acció política, garantir l’accés a l’habitatge digne i recuperar, ampliar i blindar el serveis retallats com el CAP o el Rusc. 

El programa s’ha elaborat a través d’un procés que ha comptat amb assemblees obertes iniciades per l’espai de debat iniciat durant la passada tardor i hivern per Capgirem Sitges i que posteriorment, s’ha debatut amb dues assemblees obertes més i s’han recollit aportacions d’associacions socials, veïnals i de veïns i veïnes. 

Les principals propostes exposades en la presentació del programa són les següents: 

ECONOMIA, TREBALL , SERVEIS PÚBLICS 

Entenem la fiscalitat com a una eina de redistribució de la riquesa, és a dir, reductora de les injustícies que el sistema econòmic-productiu crea. Per aquesta raó sempre hem apostat i ho seguim fent per un model de progressivitat fiscal, on paguin més aquells que més tenen, però també per un model de fiscalitat que ens ajudi a reduir les injustícies socials, per exemple, gravant els habitatges i locals buits, la destrucció de llocs de feina, etcètera. 

Volem potenciar tot l’entramat productiu lligat al turisme, intern i extern, que és el motor bàsic de la nostra economia actual, però també volem que aquesta activitat productiva reverteixi en benefici de la majoria dels ocupats en aquest sector i, per tant, també de tots nosaltres. 

Entenem que la qualitat dels serveis que presta l’administració té a veure amb la responsabilitat, la transparència i el compromís en la seva gestió pública, així com en la garantia de la seva regularitat i continuïtat. Per això creiem en la municipalització dels serveis bàsics com a garantia que els criteris sota els quals es gestionaran seran els d’igualtat, universalitat en l’accés i que el seu benefici serà revertit en la ciutadania per l’Ajuntament. 

TERRITORI, MEDI AMBIENT, MOBILITAT, LES BOTIGUES I GARRAF, URBANISME I HABITATGE 

Hi ha una bona part del medi en que Sitges està enclavat i que la població ha oblidat des que fa 50 anys va decidir emprendre el camí de la indústria turística, però que durant segles va proporcionar recursos i una ecònoma diferent als sitgetans, la plana i el massís. Proposem la seva potenciació per a usos d’agricultura i un ús turístic respectuós respectivament 

Impulsarem sense pretextos el desenvolupament de les energies renovables al municipi. D’entrada establint criteris de sostenibilitat en totes les edificacions de nou. L’impuls també passa per facilitar tràmits i permisos a qualsevol rehabilitació que respongui als mateixos criteris de millora de la sostenibilitat dels edificis o locals. 

En relació a la mobilitat, entenem que l’establiment de zones de vianants ha estat fins ara molt tímida per part dels consistoris sitgetans. Cal apostar de manera decidida per l’ampliació d’aquestes zones però sobretot a través de plans de participació. 

La pressió especulativa ha fet que l’accés a l’habitatge digne per als sitgetans i sitgetanes de classes populars sigui poc més que inabastable. Per aquest motiu cal crear una borsa d’habitatge social en condicions justes, prenent, en un primer moment, com a referència allò marcat per la Generalitat per l’habitatge social. Garantir als propietaris dels habitatges de la borsa una assegurança de caució i d’impagament. 

En relació als barris de Les Botigues i Garraf des de la CUP-PC-Capgirem Sitges hem desenvolupat una part específica del programa. Defensem la creació d’una taula comuna entre els Ajuntaments de Sitges, Castelldefels, veïns i la Generalitat per tal d’arribar a acords i convenis per garantir uns serveis dignes per Garraf i les Botigues. 

SERVEIS SOCIALS, SANITAT, JOVENTUT, GÈNERE I ESPORTS 

Cal enfocar els serveis socials no tant des de l'assistència i la caritat sinó com a drets socials, fent que l'Ajuntament els garanteixi i els promogui. 

Volem l'aturada immediata del desmantellament dels serveis sanitaris i públics, en general. Des de l'Ajuntament farem el que calgui per ajudar a aconseguir-ho. Treballarem per la reobertura de les urgències nocturnes del CAP retallades i les farmàcies de guàrdia. 

Pel que fa a la joventut, des de la CUP-PC-Capgirem Sitges entenem que les polítiques de joventut són aquelles que modifiquen les trajectòries vitals del jovent: totes les mesures que prenguem en aquest sentit han d’anar encaminades a modificar el rumb de les seves vides representant canvis reals en el seu futur. 

Els moviments feministes i LGTBI han estat pioners en la reivindicació de les llibertats i la igualtat de gènere. Hem de treballar en aquests espais i generar una consciència col·lectiva que sigui la base d'una nova pràctica social que condemni qualsevol conducta masclista o discriminatòria amb les sexualitats dissidents. 

Finalment referent a l’esport garantirem l’adequació del camp de rugby, treballarem perquè la seva gestió de la piscina municipal sigui municipalitzada i potenciarem l’esport i clubs esportius de base. 

PARTICIPACIÓ CIUTADANA I REGENERACIÓ DEMOCRÀTICA 

La participació ciutadana en la vida política de Sitges és molt probablement l'eina més important i ambiciosa que pot dur a terme el consistori i el seu govern. Parlem de democràcia participativa quan s'apliquen totes aquelles polítiques que esdevinguin de facilitar als ciutadans la seva capacitat d'associar-se i organitzar-se de tal manera que puguin exercir una influència directa en les decisions públiques o quan es facilita a la ciutadania amplis mecanismes plebiscitaris.
D’aquesta manera potenciarem el pressupost participatiu, l’obertura dels Plens i les Assemblees Municipals Obertes 

Pel que fa a la transparència i regeneració democràtica, eliminarem els càrrecs de confiança,
Impulsarem les polítiques de contractació pública transparents per eliminar pràctiques clientelars i obligarem a partits polítics i càrrecs electes a fer públics els seus comptes (tant anuals com per legislatura). 

INDEPENDÈNCIA, CONSTRUCCIÓ NACIONAL, CULTURA I LLENGUA 

Volem contribuir des de l’Ajuntament a l‘activació del procés d’independència i d'un procés constituent democràtic que permeti a la societat catalana decidir sobre tot allò que l’afecta, sense límits de cap tipus. 

L’existència a Sitges d’una important tradició en la gestió cultural des del tercer sector (entitats i associacions) permeten la participació de la gent, amb pensaments diversos i enriquidors, i fomenten una conservació revitalitzadora de la nostra cultura local. És així com la cultura esdevé, també, eina de cohesió social participativa. 

L’educació ha de ser l’eina bàsica per a què, entre tots i totes, construïm una societat participativa, cohesionada i crítica. Treballarem per una solució que elimini els barracons a l’Escola Agnès i per la recuperació del Centre Obert El Rusc.

29/04/2015 

La CUP passa comptes sobre la seva primera legislatura

cup sitges 


Aquest passat 28 d’abril la Candidatura d’Unitat Popular de Sitges ha fet una valoració pública de la seva tasca institucional durant la present legislatura que ja acaba.
En la roda de premsa es van presentar els eixos bàsics treballats amb les 49 mocions presentades, els precs i preguntes del Ple i en les diferents negociacions dutes a terme. Aquests eixos bàsics destacats han estat la participació i la transparència, les polítiques socials i d’habitatge i el treball; com a més destacats.
Respecte la participació ciutadana, el portaveu de la CUP-Sitges va destacar com una de les fites assolides més destacades la posada en marxa del pressupost participatiu, proposta presentada per la CUP al 2011 i 2012, quan va ser rebutjada per la totalitat del Ple, i que finalment va ser aprovada per un dictamen de govern calcat a una moció de la CUP que es va presentar en el mateix Ple. També ressaltar en aquest punt, el procés participatiu, instigat per una moció de la CUP, de canvi de noms dels ja antics Carrer i Plaça d'Espanya, tot recuperant els topònims històrics d'aquest espais. Tot i aquestes dues fites i haver pogut encetar el desenvolupament de la web de transparència municipal a proposta de la CUP, es segueix considerant la participació ciutadana i la transparència com a una assignatura pendent del nostre consistori i que cal continuar treballant i aprofundint.
Pel que fa a les polítiques laborals i d’habitatge, s'ha de considerar que aquesta ha estat una legislatura perduda ja que els petits avenços realitzats son massa conservadors i han arribat al final de la legislatura. En aquest àmbit la CUP ha treballat per crear una bossa d’habitatge social prou ambiciosa per afrontar una de les més greus problemàtiques de la nostra vila, la proposta que definia diversos aspectes de la creació d’aquesta bossa va ser rebutjada per la totalitat de grups municipals quedant-se la CUP sola en la seva defensa.
En una situació molt semblant situem les polítiques de serveis socials, sobretot per la manca de recursos, aspecte denunciat per la CUP des del inici de la legislatura. A part de treballar en propostes de nous programes, la CUP ha guerrejat per dotar de més eines aquesta àrea del consistori assolint finalment la creació d’un fons de contingència social. Un petit pas endavant que s’ha mostrat insuficient i, tal i com es denunciava, molt necessari ja que al finalitzar el primer quadrimestre aquest ja ha estat utilitzat.
Per altra banda, en aquesta presentació es va destacar la feina feta en l’àmbit de la construcció nacional, aspecte marcat per la conjuntura nacional i en el qual, a proposta de la CUP, s’ha aconseguit que el nostre municipi formi part de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) , a més del suport donat per la Candidatura d’Unitat Popular a les mobilitzacions, manifestos i accions impulsades o recolzades des del consistori.
Finalment, el portaveu de la CUP-Sitges va qualificar el govern municipal de gestora amb un únic objectiu merament econòmic i que ha portat una legislatura de retallades socials, de retallades en drets laborals dels treballadors dependents directa o indirectament del consistori i creant un estat de tensió amb moviments sindicals municipals complicada de resoldre. 

Candidatura d’Unitat Popular de Sitges (CUP-Sitges)
www.sitges.cup.cat, sitges@cup.cat,
@CUP_SITGES, facebook.com/CUPsitges

01/04/2015 

El programa electoral de la candidatura CUP-Procés Constituent-Capgirem Sitges a debat 


La candidatura de l'esquerra independentista i rupturista de Sitges encara el procés participatiu final d'elaboració del programa electoral obert als sitgetans i sitgetanes amb un seguit d'assemblees i paradetes informatives.

Recollint els debats i la feina feta en les quatre assemblees temàtiques obertes que va celebrar Capgirem Sitges entre l’octubre i el gener d’aquest any, des de la candidatura CUP – Procés Constituent – Capgirem Sitges volem continuar obrint a la participació directa de la gent l'elaboració del programa electoral amb el qual la candidatura participarà a les eleccions municipals del proper 24 de maig.

Amb aquesta voluntat de construir plegats un projecte per Sitges realment participatiu i de base; volem convidar a totes i tots els sitgetans i sitgetanes a involucrar-se en la redacció del programa a través d'un seguit d'assemblees obertes i paradetes informatives que serviran per recollir i debatre les diferents propostes i punts programàtics.

Les assemblees es dividiran en tres, dues per tractar els diferents àmbits del programa dividit en 2 grans blocs i una tercera que servirà de repàs i aprovació final. Les dues primeres assemblees tindran lloc els dies 14 i 21 d'abril a les 19h. a l'Ateneu Popular de Sitges (carrer Sant Bartomeu, 40) i la darrera serà a la sala d'actes de l'Edifici Miramar el diumenge 26 d'abril a les 11:30h, aquesta assemblea servirà per aprovar i presentar del programa amb el qual la candidatura concorrerà a les eleccions del 24 de maig

D'altra banda, també s'organitzaran un seguit de paradetes informatives que serviran també per recollir les propostes de la gent que no pot acostar-se a les assemblees. Aquestes paradetes, que ja van començar el passat dissabte 28 de març, seran el proper dissabte 11 d'abril des de les 12:30h al Parc de Can Bóta (aprofitant l'acte polític i festiu que està organitzant la candidatura), i els dies 18 i 25 d'abril a la tarda al Cap de la Vila. 


Capgirem Sitges
www.capgiremsitges.cat
capgiremsitges@gmail.com

20/03/2015

Signa el manifest per Capgirar Sitges

Signa el manifest per Capgirar Sitges

El podeu signar aquí: http://bit.ly/1H5aGkr

Signa'l i comparteix-lo! Entre totes i tots capgirarem Sitges!

17/03/2015 

LA CANDIDATURA CUP-PROCÉS CONSTITUENT-CAPGIREM SITGES PRESENTA LA LLISTA ELECTORAL

presentacio llistes cup sitgesEn un acte públic celebrat el passat diumenge 15 de març al Parc de Can Bota, la candidatura de l’esquerra independentista i transformadora de Sitges CUP-Procés Constituent-Capgirem Sitges va presentar les 28 persones que conformaran una llista electoral aglutinadora de lluites, diversa, plural i que resta oberta a ser ampliada. 

Aquest diumenge al Parc de Can Bota, una cinquantena de persones es van reunir per assistir a la presentació de la llista electoral de la CUP-PC-Capgirem Sitges. L’acte va ser presentat per la sitgetana Anna Mataró, escollida per ocupar la 5a posició en l’Assemblea Oberta que va votar els llocs capdavanters de la llista, el darrer 1 de març.
La intervenció inicial va servir per presentar l’acte i fer un breu repàs a la trajectòria que ha seguit aquesta candidatura unitària des dels seus inicis; des dels debats oberts sobre el model de vila organitzats per Capgirem Sitges, fins a dia d’avui en que la candidatura ja ha presentat un manifest de principis, un codi ètic, i 28 persones que configuraran la llista electoral. 

Tot seguit es van anar presentant una per una les persones que configuren la llista, la qual continua restant oberta a ser ampliada. Són les següents: 

1- Xavier Nin, 2- Pol Vigó, 3- Rubèn Palomo, 4- Núria Martínez, 5- Anna Mataró, 6- Albert Corominas, 7- Júlia Vigó, 8- Raquel Planas, 9- Sergi Jorquera, 10- Josep Maria Tubau, 11- Vanessa Gómez, 12 – Estrella Campos, 13- Alfred Ferrer, 14- Gabriel González 15- Dani Picas, 16- Belén Salvadó, 17- Lluís Malet, 18- Mariona Gens, 19- Candi Coral, 20- Adrià Pet, 21- Òscar Ortiz, 22- Joan Gabarrón, 23- Mònica Martín, 24- Raimon Rodríguez, 25- Milena Duch, 26- Judith Paretas, 27- Joana Fort i 28- Miquel Vigó. 

Les persones que conformen la llista provenen de diferents militàncies: de la CUP, Procés Constituent, i fins a 9 persones com a independents. S’ha conformat una llista diversa, amb gent molt vinculada al teixit associatiu en els àmbits social, polític, cultural, artístic i d’associacions veïnals.

A continuació l’acte va comptar amb la intervenció del cap de llista del 2011 i primer regidor de la CUP-Sitges al consistori, Òscar Ortiz, el qual va repassar la trajectòria i la feina feta tant a nivell de carrer com institucional dels darrers 4 anys. Ortiz va destacar que “s’han fet 4 anys de feina d’oposició ferma i constructiva, i avui el moviment ha crescut amb l’acord amb Procés Constituent i amb l’espai de Capgirem Sitges”.

Tant ell com l’actual regidor de la CUP Adrià Ple aniran de forma simbòlica tancant l’actual llista en les posicions 20 i 21 aplicant un dels principis de la candidatura CUP-PC-Capgirem Sitges com és la rotació de càrrecs. 

Finalment, per tancar l’acte va agafar la paraula el cap de llista Xavier Nin, farmacèutic de 34 anys, vinculat a l’Esquerra Independentista des dels 18 anys, militant de la CUP, president de l'Ateneu Popular de Sitges fins l'any passat i vinculat a diferents associacions del poble. En Xavier Nin també ha estat membre de la Comissió de Festa Major i Santa Tecla i portaveu de Sitges decideix.

En el seva intervenció va voler deixar clar el fet diferencial entre la candidatura que encapçala i qualsevol altra de les que es presentaran a les properes eleccions municipals: ''Hi haurà moltes propostes semblants entre les diferents candidatures, sobretot en allò referent a transparència, regeneració democràtica i participació ciutadana; però moltes d'aquestes quan han estat al poder no han fet gaire o gens per avançar en aquest camí. En canvi, la candidatura de l'esquerra independentista i rupturista és garantia de treballar-hi des del convenciment i, fins i tot, des del seu codi ètic''. 

L’acte va acabar amb un vermut popular i amb el tret de sortida per la recollida d’adhesions al manifest de 17 punts d’acció política de la candidatura per una governança alternativa per Sitges. En els propers dies s’activarà un formulari a les xarxes socials per seguir recollint adhesions.

02/03/2015

Capgirem Sitges escull els seus representants per la seva candidatura a les eleccions municipals

capgirem sitges

Ahir diumenge es va celebrar en Assemblea Oberta i amb una participació de més de 30 persones, l'aprovació del manifest fundacional, del codi ètic i la llista electoral de la candidatura de l'esquerra independentista i rupturista de Sitges.

La llista estarà encapçalada per Xavier Nin i l'acompanyaran, per aquest ordre, Pol Vigó, Rubén Palomo, Núria Martínez i Anna Mataró.
Capgirem Sitges! 

Xavier Nin, Pol Vigó, Rubén Palomo, Núria Martínez i Anna Mataró encapçalaran la llista de l’esquerra transformadora: CUP – Procés Constituent – Capgirem Sitges. 

El 25 d’octubre del 2014 es celebrava la presentació de l’espai de debat Capgirem Sitges, espai promogut per CUP, Procés Constituent i persones i col·lectius sitgetans. Després de quatre assemblees temàtiques l’espai va decidir assembleariament convertir-se en paraigües d’una candidatura a les eleccions municipals del maig. 

Així doncs, aquest passat diumenge es convocava una nova assemblea, a la sala d’actes del Retiro, per aprovar un manifest fundacional, un codi ètic i per decidir les cinc primeres persones que encapçalarien la llista electoral de la candidatura. 

Una quarantena de persones van assistir a la convocatòria on es van aprovar gairebé per unanimitat tant el manifest com el codi ètic (amb només una abstenció en ambdós casos), després d’un bon grapat d’esmenes fetes pels participants i el seu debat pertinent.

El manifest que planteja unes bases d’acció política per una governança alternativa a Sitges,  es podrà signar a través de les xarxes socials i físicament en alguns establiments de Sitges per aglutinar més suports 

Pel que fa el codi ètic aprovat, que és pot consultar de forma completa al lloc web i xarxes socials, la candidatura CUP-PC-Capgirem Sitges i els seus regidors i regidores, es comprometen entre altres a: 

-          La limitació a dos mandats consecutius 

-          La rendició comptes i poder ser revocats per l’assemblea 

-          No demanar cap crèdit a cap entitat financera 

-          A que l’assemblea fixi el sou dels representants, amb un sou net mensual màxim de 3 vegades el Salari Mínim Interprofesional (SMI) (1935,90€) en cas d’estar al govern i de 1 cop el SMI com a màxim (645,30€) en cas d’estar a l’oposició. 

-          No poder ostentar més d’un càrrec electe 

-          No contractar mai càrrecs de confiança des del Govern 

-          Actuar activament contra la corrupció i per la transparència tant de la institució com de la pròpia candidatura, publicant els balanços econòmics 

Per l’elecció de la llista electoral es va procedir a una votació oberta a tots els assistents, i on qualsevol assistent podia ser escollit. El resultat de les votacions va definir les cinc primeres posicions d’aquesta manera: 

  1. Xavier Nin
  2. Pol Vigó
  3. Rubén Palomo
  4. Núria Martínez
  5. Anna Mataró 

Aquestes seran les persones que encapçalaran el projecte de govern de l’esquerra alternativa a Sitges, amb la intenció de consolidar l’esquerra independentista dins el ple sitgetà, portant les lluites i sensibilitats del carrer a les institucions. 

Durant les següents setmanes s’acabaran de definir les 21 persones que conformaran la llista en assemblees obertes que es faran públiques mitjançant les xarxes socials. La llista complerta serà presentada properament en un acte aquest més de març.

4/02/2015 

Tuf des d'Aiguadolç passant per l'Ajuntament 


Fa uns dies que saltava a la premsa el cas “Hotel del Port”, un episodi d'anys de durada que implica l'empresa de la gestora de l'hotel Sitges Port Ressort i les diferents empreses pantalla aparegudes, diferents governs municipals lligats a CiU i el germà de l'actual Conseller d'Empresa i Ocupació Felip Puig i entremig el Port d'Aiguadolç a qui se li deuen gairebé 1,5 milions d'euros des de l'hotel. 

Quan el periodista Cristian Segura publicava a El País el seu primer reportatge sobre el cas de l'Hotel del Port saltaven totes les alarmes polítiques al poble. El cas ja era conegut al poble gràcies a publicacions fetes a l'Eco, però la transcendència política que li donava Segura va fer que des de la CUP-Sitges ens decidíssim a actuar.
Per posar-nos en antecedents i fent un repàs breu a les principals polèmiques del cas, al Port d'Aiguadolç ens trobem amb un hotel que des de 2001 està obert al públic ubicat en uns terrenys qualificats d'ús esportiu amb dret a pernoctació de mariners, un hotel construït amb llicència d'obra atorgada pel govern local del moment (CiU) i que vulnerava la legislació urbanística portuària. D'aquesta il·legalitat constructiva en sorgeix el recent enderrocament després d'una sentència favorable als interessos de la denúncia interposada per veïns i gestors del Port.
Primer tuf que arriba des d'Aiguadolç.
L'enderroc va ser atorgat per concurs restringit (el govern local escull tres empreses i tria la que fa l'oferta econòmicament més baixa) a l'empresa Cubiblok. Fins aquí “cap problema” si no fos perquè l'empresa és propietat d'un soci del propietari de l'hotel i que ara regenta la mateixa propietat de l'hotel a través d'una empresa pantalla. Segons els registres mercantils Cubiblok i Lannion Trade, actual empresa gestora de l'hotel, tenen com administrador únic l'empresari Miguel Miñarro Plana. A més, Cubiblok té mesos de vida i no ha treballat mai a Sitges.
Segon tuf.
Si a tot això hi afegim que l'actual govern local (de CiU novament) va deixar morir un expedient sancionador iniciat a l'anterior legislatura que implicava una quantiosa multa econòmica i un més que possible tancament de l'hotel, el tuf ja es fa insuportable. Cal dir que aquest expedient estava redactat amb moltes garanties jurídiques d'èxit i que, per tant, no hi havia motiu per deixar-lo expirar per l'actual govern.
Tercer tuf.
Afegint a tota aquesta catipén que el propietari de l'hotel és soci del germà del conseller Felip Puig i que totes les possibles (i les provades) irregularitats a nivell local s'han fet des de governs liderats per CiU, l'olor a merda es fa políticament insuportable.
Un últim capítol no confirmat el tenim després del dictamen aprovat pel govern local al Ple d'abril de 2012 que retornava a la Conselleria d'Interior la competència d'inspecció i sanció d'activitats obertes al públic. Pel que hem pogut saber, és possible que la responsabilitat d'inspeccionar i sancionar el Port Sitges Ressort recaigués en mans de Felip Puig, en aquells moments Conseller d'Interior i germà del soci del propietari de l'hotel. Una coincidència molt lletja estant provat que els negocis entre els dos empresaris han sigut il·legals en diferents casos.
A l'últim Ple municipal des de la CUP vam preguntar el govern sobre aquestes qüestions i la resposta es va basar en escampar les culpes entre un i altres per, en definitiva, acabar sense respondre ni aclarir res de res.
Molta pudor arriba des del Port i el pas per l'Ajuntament n'augmenta el ferum. 


Candidatura d’Unitat Popular de Sitges (CUP-Sitges)
www.sitges.cup.cat, sitges@cup.cat,
@CUP_SITGES, facebook.com/pages/CUP-Sitges


18/12/2014

Posicionament final de la CUP-Sitges respecte al Pressupost General i les Ordenances Fiscals 2015

L'Assemblea Oberta de dimarts organitzada per la CUP-Sitges, va discutir la darrera proposta del Pressupost i les Ordenances Fiscals presentada pel Govern. Des de la CUP s’havien presentat 33 al•legacions enfocades a incidir en aquells aspectes que es van considerar com a prioritaris com la participació, l'ocupació, l'habitatge, el benestar social i l'associacionisme.

En aquesta darrera proposta del govern s'han afegit una desena d'aquestes al•legacions presentades per la CUP, les quals considerem de vital importància perquè obren la porta a crear i apuntalar aspectes molt necessaris en l'actual context econòmic. Entre aquestes propostes acceptades es troben, per destacar-ne algunes:

- Aportació econòmica a l'Oficina Local d'Habitatge per treballar en la creació d'una borsa d'habitatge social de lloguer.
- Dotació de les partides d'ajuts a la suficiència alimentària per a les llars d'infants.
- Creació d'una partida per assumir la rescissió del contracte amb Bacardí i així recuperar el Mercat Vell.
- Eliminació de les partides de manteniment i posada en marxa del projecte de videovigilància.
- Dotació del fons de contingència de Foment de l'ocupació, Nivell 10.
- Ampliació de la partida de Benestar Social.
- Aportació econòmica als Clubs esportius de base.

A més, a partir de les demandes de la CUP es va aconseguir un compromís per escrit del Govern de la futura municipalització de la zona blava, la qual actualment està gestionada per la societat Sitges Model XXI que està en procés de liquidació. La municipalització d’aquest servei garantirà mantenir una gestió directa des de l’administració i el manteniment dels ingressos nets que aporta anualment al consistori.

L'aprovació i posada en marxa del Pressupost Participatiu també és un altre dels aspectes que considerem positius, proposta que neix arran d'una moció de la CUP.

Per altra banda, l'equip de govern no ha acceptat les al•legacions que pretenien disminuir el cost de la corporació (sous i dietes dels regidors del govern i l'oposició), eliminar els càrrecs de confiança i reduir el retorn del deute bancari, entre d'altres.

La conclusió respecte al Pressupost és que, tot i l'acceptació de moltes de les nostres propostes, no existeix un acord de la seva aplicació i, per tant, no tenim la garantia que siguin executades de la manera que entenem. A més, òbviament, la proposta del govern respon als programes de les diverses regidories i a l'organització interna decidida pel govern, mentre que les nostres propostes només han anat destinades a treballar aspectes que entenem primordials. Per aquestes raons la decisió ha estat no oposar-nos a la proposta pressupostària, amb la intenció de poder anar treballant els diferents aspectes sobre l'execució durant els pròxims mesos. Per tot això hem decidit abstenir-nos.

En la proposta final del govern de les Ordenances Fiscals, en canvi, només s'ha acceptat la proposta de reducció de l'IBI, rebutjant la resta d'al•legacions. Des de la CUP considerem les Ordenances Fiscals com una eina per reduir les injustícies socials i per donar suport a l'associacionisme local. Tot i que aquestes propostes no han estat acceptades, el fet que s'hagi reduït la pressió fiscal sobre les famílies, tal com exigia la Plataforma per uns Impostos i Serveis Justos, fa que decidim abstenir-nos, encara que creiem que s'ha perdut l'oportunitat de treballar per millorar aspectes importants i, sobretot, per dotar la població d'una fiscalitat progressiva. 


Candidatura d’Unitat Popular de Sitges (CUP-Sitges)
www.sitges.cup.cat, sitges@cup.cat,
@CUP_SITGES, facebook.com/CUPsitges

15/12/2014 

La reducció de l’IBI: electoralisme després de 3 anys d’escanyament i retallades però positiva per les classes populars

opinio reduccio de ibi cup sitges Un cop observades les modificacions tant de les Ordenances Fiscals i valorant la proposta de reducció del percentatge de còmput de l’IBI fins al 0,83%, reduint en un milió d’euros els ingressos municipals per aquest concepte des e la CUP-Sitges fem les següents valoracions:

- La reducció del IBI es produeix després de 3 anys de escanyament fiscal de la població de la nostra vila i de 3 anys de retallades socials que han fet més difícil la supervivència econòmica en l’actual greu context de crisi econòmica. Aspecte que ha permès al actual govern el seu objectiu, arribar a les eleccions municipals amb una important reducció del rati deute i una baixada dels impostos que ell mateix havia imposat. Objectiu, més que principal únic de l’actual govern, assolit a pesar el greu preu social que s’ha pagat durant aquesta legislatura. 

- Aquestes pràctiques polítiques, amb una mentalitat curt-terminista, que posa l’horitzó en 4 anys, són les pràctiques que fan que la població s’allunyi molt més de la política i que tingui la sensació que només se la té en consideració quan s’apropen les eleccions. Tots els esforços en la participació ciutadana que es puguin fer queden res amb aquestes actituds polítiques. 

- El mateix paper electoralista veiem en tots els grups que han corregut a penjar-se la medalla de la reducció de l’IBI, donant un espectacle lamentable. Des de la CUP mai va ser aquesta reducció el nostre objectiu, aquesta ha estat una modificació transversal de les ordenances fiscals sota el concepte de progressivitat fiscal, és a dir, fer recaure la major part del pes impositiu sobre aquelles rendes superiors. Entenem que si algú ha fet per assolir la reducció del IBI i altres impostos a estat la perseverança, 365 dies a l’any durant els darrers 3 anys, de la Plataforma per uns Impostos i Serveis Justos, que no ha deixat de denunciar la problemàtica i de qüestionar les dades econòmiques de l’actual consistori. 

- Finalment, entenem que la reducció en si és positiva, ja que alleugera la càrrega fiscal a les classes populars, tot i això els aspectes anteriorment descrits fan molt difícil veure cap gir social de l’actual govern, si no un moviment purament electoral per mirar de mantenir la poltrona 4 anys més. 

Des de la CUP, seguim estudiant les modificacions dels pressupostos, sobre tot aquelles derivades de les 32 al•legacions presentades per el nostre grup, i convidem a tota la ciutadania que així ho desitgi a participar de la darrera Assemblea Oberta de Pressupostos d’aquest dimarts 16 a les 9 del vespre a l’Ateneu on després d’explicar els diferents aspectes, decidirem el posicionament final davant els números presentats.

19/11/2014 

La CUP davant l'aprovació inicial del pressupost. 

El passat dimecres 12 el Govern va portar per urgència l'aprovació inicial del pressupost i la relació de llocs de treball. Aquest debat va haver de ser fet en un ple d’urgència degut a que el Govern va haver de retirar aquests punts de l’ordre del dia del darrer ple ordinari d’octubre per un informe desfavorable del secretari i l’interventora.
A l'inici del Ple tots els grups de l'oposició menys el PP vam demanar la suspensió del mateix degut a que part de la documentació no va ser entregada a l'oposició fins 24 hores abans del mateix Ple.
El Ple no es va suspendre i el pressupost es va acabar aprovant inicialment. La nostra posició va ser d'abstenció i en fem les següents consideracions:
- Denunciem la manca de temps per treballar la documentació que el Govern no ens va fer arribar fins a 24 hores del Ple
- En el Ple de dimecres no votàvem l'aprovació definitiva del pressupost sinó que va ser la inicial, és a dir que ara s'obre un temps de debat fins l'aprovació final del nou pressupost 2015 d'aquí 1 o 2 Plens municipals.
- Aprofitarem el període de debat per lluitar perquè les nostres grans propostes que vam posar sobre la taula fa tres setmanes com són: renegociar el retorn dels crèdits municipals, l’augment de diverses partides de l'àrea de benestar social, el potenciament de l'Oficina Local de l'Habitatge i l’aplicació de la progressivitat fiscal; siguin reconegudes al pressupost final.
- Ara per ara, si el passat dimecres haguéssim hagut de votar l'aprovació definitiva del pressupost 2015 ho haguéssim fet clarament de forma negativa.
- Des de la CUP, com cada any, obrim un període de debat sobre el pressupost que culminarà amb una Assemblea Oberta que dictaminarà el nostre posicionament sobre l'aprovació definitiva. 

Candidatura d’Unitat Popular de Sitges (CUP-Sitges)
www.sitges.cup.cat, sitges@cup.cat,
@CUP_SITGES, facebook.com/CUPsitges

17/11/2014

Article d'opinió del militant de la CUP Josep Maria Tubau 

El Ple de la vergonya

ple de novembre sitges 

Fa uns dies, es va celebrar un Ple extraordinari; per culpa de l’innoperància que hi ha en el govern municipal. En l’ultim Ple ordinari, van saltar uns quants punts de l’ordre del dia per alguns informes negatius del Secretari Municipal i l’Interventora perque el govern de dretes va ser incapaç de quadrar els números municipals en la proposta de pressupostos per a l’any 2015.
Però per si fos poc, en l’últim Ple extraordinari, l’oposició no va rebre tota la documentació del Ple fins 24 hores abans de que aquest es portés a terme. D’això se’n diu jugar brut, és greu no deixar preparar amb condicions un Ple als grups de l’oposició i més quan es porta a aprobación inicial els Pressupostos del 2015 i l’aprovació de la plantilla municipal entre altres punts.
Tots recordem com l’actual equip de govern, en l’anterior legislatura, quan estàven a l’oposició es queixàven precisament de les mateixes coses que ells estan fent ara.
Sincerament aquestes males praxis ens haurien de fer reflexionar a totes i pensar realment si aquesta es la política que volem.
Dit això, de res va servir la proposta de post-posar el Ple per part de gairebè per no dir tots els grups de l’oposició. I dic tots els grups, ja que el regidor Llombart cada dia que passa, sembla estar més a dins del govern que en la pròpia oposició
Ja han estat unes quantes vegades que el polèmic regidor del PP ha salvat més d’una votació, al govern Forns. Veurem amb quin partit el govern local acaba aprobant els Pressupostos. 

Parlant de aprovació de Pressupostos, sembla ser que la màquina propagandística de l’equip de govern no dóna treva. Titulars que menteixen del•liberadament això si sempre afavorint el govern local. Aquest últim “Forns aprova el pressupost gràcies a l’abstenció del PP i de la CUP” ha acabat amb la paciència de l’Esquerra Independentista. El pressupost ni ha estat aprovat, ni molt menys gràcies a l’abstenció de PP i CUP. Un pressupost és aprovat quan hi ha l’aprovació definitiva. Precisament això és el que s’ha obviat maquiabel•licament des de la màquina propagandística de l’equip de govern, que de rigor en té ben poc, i de vergonya encara menys. Sort en tenen de la discutible subvenció municipal que és de XXXXXXX que en època de crisis potser no caldria. Encara és més discutible però, que el càrrec de confiança de comunicació del propi ajuntament estigui al equip directiu d’aquesta màquina propagandística. Si més no étic segur que no ho és. De totes maneres trobaríem tantes coses discutibles. 

En fi, queden sis mesos per les eleccions municipals i a l’equip de govern se li ha fet molt llarga aquesta legislatura i l’estan acabant de la pitjor manera possible. El President Tarradellas va fer celebre una frase, en polítca es pot fer de tot menys el ridícul.
Precisament a Sitges en portem uns quants fent-lo.

Josep Maria Tubau i Llorià

07/04/2014 

El Govern i el PP s’uneixen pe impedir que l’Ajuntament pagui els impostos a l’Agència Tributaria Catalana

 ple cup sitges

El passat ple de març, celebrat a Les Botigues, es van portar diferents dictàmens i mocions que van relacionats amb aspectes importants a l'hora d'entendre els diferents models de poble que defensats pel Govern i la CUP
El Ple s’inicia amb la presa de possessió del càrrec del nou regidor de la CUP, Àdria Pet, que va prometre el càrrec per imperatiu legal. 

Durant el ple va tornar a sorgir, a raó d'una modificació presentada pel govern, el projecte de La Bòbila II, al qual des de la CUP ens varem tornar a oposar com hem fet des de l'inici del seu camí. Considerem que aquest projecte, de construcció d’una nova superfície comercial al barri de la Bòbila, no respon més que al seguiment d'un model caduc, que ens ha dut a l’actual situació d’empobriment econòmic del consistori i de crisi socioeconòmica. A més, l’aposta que fa el Govern, posa en perill el model de comerç de proximitat. El posicionament va ser aprovat amb els vots del govern i del Partit Popular.

Un altre aspecte importat va ser l'aprovació del reglament de la declaració d'habitatge buit. Des de la CUP ens varem abstenir per tal de mantenir obert el període d'al•legacions tot i que creiem que la creació d'aquest reglament és un pas endavant per tal de poder encetar el complicat i llarg treball per tal de garantir l'accessibilitat de l'habitatge a Sitges. 

En l'apartat de mocions des de la CUP varem presentar 3 mocions que no varen ser acceptades. 

La primera de les mocions tractava sobre la creació d’una Borsa d'Habitatge Social, la intenció d'aquesta moció era crear una borsa d'habitatge per tal d'ajudar a lluitar contra la greu problemàtica de l'accés habitatge de nostra vila. Entenem aquesta moció com una eina per tal de pressionar al mercat d'habitatge privat a la baixa, per tal de facilitar l'accés a un habitatge assequible a la gran majoria de sitgetans. La moció va ser retirada davant la negativa a donar suport de tots els grups, i per tal de poder presentar-la de nou abans d'acabar la legislatura, intentant arribar amb alguns acords que la puguin fer possible. 

La segona, era una petició de la Plataforma en defensa del Sector Platja de les Botigues, una moció que demanava la creació d'una comissió específica per a tractar la problemàtica de la Zona Blava entre partits polítics i la Plataforma. Aquesta moció va ser rebutjada amb l'únic vot a favor de la CUP. El Govern va al•legar que els veïns que integren la Plataforma ja tenen com a representant el Consell Municipal de les Botigues, tanmateix els fets demostren que el Govern, malgrat l’existència del Consell va dissenyar i aplicar la Zona Blava sense el consens amb els veïns i veïnes afectades.

Per últim es va presentar una moció per demanar que l'Ajuntament de Sitges s’adherís als 233 ajuntaments que apostem per la Sobirania Fiscal i paguen els seus impostos a la Agència Tributaria Catalana. Aquesta moció va ser rebutjada pels 13 vots contraris de CiU, PP, SGI i NH davant dels 8 favorables de PSC i la CUP. Aquest posicionament contrari de CiU xoca directament amb les línies d’actuació del partit en altres municipis com Vilanova i la Geltrú, Girona, Berga, Mataró, etc. El Govern es va escudar amb subterfugis legals per tal de no voler fer el mateix pas endavant que ja han fet més de dos-cents municipis catalans. 

La única moció aprovada al Ple va ser una en suport al comerç històric, presentada per al PSC i que va ser aprovada per tots els grups, incloent de forma paradoxal aquells que varen donar suport al projecte Bòbila II, que al nostre entendre i tal com també denuncien les associacions de comerciants de la nostra vila, posa en perill al comerç tradicional i de proximitat. 

En l’apartat de precs i preguntes, els prop de 40 veïns de les Botigues que es van acostar a seguir el Ple van poder intervenir. Entre els precs més destacats va haver una intervenció denunciant la campanya engegada des del Govern destinada a desacreditar la pertinença del barri a la vila de Sitges amb la publicació d’unes suposades balances fiscals amb la intenció de demostrar “que el barri costa diners a Sitges”.
Per altra banda des de la CUP, entre d’altres precs es va demanar que es canviï l’ordenança fiscal d’ocupació de la via pública per tal de que permeti als paradistes de Sant Jordi que representin entitats sense ànim de lucre tenir una bonificació del 100% per l’ocupació de via pública en aquella jornada.
També es va reclamar de nou la posada en marxa de la web de transparència municipal, web que el Ple va aprovar al seva creació al maig de 2013 i que la seva posada en marxa segueix totalment aturada. 

Candidatura d’Unitat Popular de Sitges (CUP-Sitges)
www.sitges.cup.cat, sitges@cup.cat,
@CUP_SITGES, facebook.com/CUPsitges


25/03/2014

Comunicat de la CUP-Sitges sobre el festival Olagirls  

Ara farà prop d'un any les promotores del festival Olagirls es varen posar en contacte amb l'Ajuntament de Sitges per tal d'organitzar el Festival Lèsbic de la Mediterrània. Des d'un principi no se'ls va posar cap objecció, ans al contrari, es va treballar conjuntament per tal de preparar l'organització del festival i després de moltes reunions en cap moment es va informar de cap impediment a les organitzadores les quals varen seguir amb els preparatius. 

Ara a pocs mesos de la data, l'Ajuntament ha decidit negar els permisos a l'organització i per tant impedeix que es pugui dur a terme aquest festival amb els perjudicis per les organitzadores que això suposa.  

L'Ajuntament ha decidit anular un Festival lèsbic que proposava una sèrie d'actes culturals gastronòmics i lúdics que podrien aportar els mateixos beneficis per a la nostra vila pels quals l'Ajuntament justifica l'organització o promoció de molts altres esdeveniments. Així mateix, les raons esgrimides pels representants del consistori han estat tardanes i totalment insuficients. 

Des de la CUP considerem aquest fet com a molt greu, ja que des de l'Ajuntament no s'ha tingut cap tipus de consideració amb el col·lectiu organitzador d'aquest festival i sobretot suposa un greuge amb el col·lectiu que representa, ja que durant un any s'han seguit les converses sense informar a les organitzadores de la intenció de no realitzar-lo. 

 

Candidatura d’Unitat Popular de Sitges (CUP-Sitges)


18/02/2014 

La CUP proposarà al Ple l’eliminació dels càrrecs de confiança

 

La CUP presentarà una moció al Ple del 24 de febrer proposant l’amortització de les dues places ocupades per càrrecs de confiança, les quals tenen un cost superior als 140.000€ anuals per l’Ajuntament.

Actualment el Govern de dretes de CiU-SGI-NH compta amb dues places de personal eventual, o càrrecs de confiança, com són el Cap de Ganivet d’Alcaldia i la Cap de Comunicació i Imatge. Aquests càrrecs varen ser aprovats al Ple Municipal del juny de 2014 gràcies als vots de la majoria absoluta amb la que aleshores comptava el Govern. Els càrrecs de confiança són proposats pel Govern sense que hagin de passar per cap oposició i procés de selecció.

La moció presentada per la CUP demana l’amortització d’aquestes places i aposta perquè les seves tasques siguin assumides per personal de la plantilla de l’Ajuntament. La moció destaca que l’existència de càrrecs de confiança devaluen la confiança dels sitgetans i sitgetanes cap al nostre Ajuntament, augmentant encara més la distància entre la classe política i el carrer.

Segons la darrera relació de personal presentada pel Govern, el cost per l’Ajuntament del Cap del Gabinet d’Alcaldia és de 52.084,60€ de sou brut més 10.964,16€ de seguretat social. I el cost de la Cap de Comunicació i Imatge és de 64.000,02€ de sou brut més 14.162,04€ de seguretat social, essent la treballadora amb uns ingressos més alts de tota la plantilla de l’Ajuntament de Sitges.
D’aquesta manera el cost total dels càrrecs és de 141.210,82€ anuals que paguem tots els sitgetans i sitgetanes. El cost acumulat a finals dels 4 anys d’aquesta legislatura haurà estat superior al 560.000€.

Per altra banda les majories polítiques en el si del Ple Municipal que van permetre aprovar la creació d’aquestes dues places de càrrecs de confiança han canviat des del trencament del pacte de Govern entre CiU-PP-SGI-NH. Per tant des de la CUP es veu una via per aconseguir amb el vot de l’oposició amortitzar aquestes places, que treballadors municipals de contrastada vàlua assumeixin aquestes tasques i destinar aquests més de 140.000 € anuals a partides socials.

 

Candidatura d’Unitat Popular de Sitges (CUP-Sitges)


10/02/2014 

Adrià Pet serà el nou regidor de la CUP-Sitges després de ser elegit en Assemblea Oberta

 adria pet nou regidor de la cup sitges

El diumenge passat la CUP-Sitges va celebrar una Assemblea Oberta que va servir, entre d'altres, per elegir el nou regidor de la candidatura després que Òscar Ortiz hagués d'abandonar el seu càrrec per incompatibilitats laborals.

Adrià Pet serà el nou regidor de la CUP-Sitges fins a final de legislatura després de ser elegit per les més de trenta persones reunides en Assemblea Oberta el passat diumenge 9 de febrer a l'Ateneu Popular de Sitges. L'Adrià substitueix al fina ara regidor de la candidatura Òscar Ortiz que, degut a la impossibilitat de compaginar vida laboral i política i no poder modificar un ROM excessivament restrictiu, ha hagut d'abandonar el seu càrrec dins del consistori municipal.

Tal com s'havia anunciat, les 21 persones de la llista electoral de les municipals del 2011 podien ser elegides com a nou regidor o regidora de la formació si acceptaven ser-ne candidates. Finalment, l'Adrià Pet va ser elegit per la gran majoria de les persones assistents a l'assemblea i, per tant, elegit nou regidor de la CUP-Sitges.

L'Adrià, a més de ser el número 2 d'aquella llista electoral del 2011 i ser una de les persones que més ha treballat en l'àrea institucional de la CUP-Sitges, té a les espatlles molts anys de feina en organitzacions i moviments polítics, culturals i sindicals de Sitges però també de la comarca i a nivell català.

Però més enllà de l'elecció del nou regidor, l'Assemblea Oberta va servir també per traçar un primer camí a seguir en aquest últim any de legislatura. Així, es va acordar continuar treballant des de la base, amb constants contactes amb moviments i organitzacions implicades en la defensa dels drets nacionals i socials alhora que es desconfia del joc d'aliances i interessos polítics que poden aparèixer des d'ara fins a les eleccions municipals de la primavera del 2015.

L'altre gran acord que es va prendre en assemblea va ser la metodologia a seguir per elaborar les línies programàtiques que acabaran conformant el discurs amb el que la CUP-Sitges es presentarà a les properes eleccions municipals. Partint doncs del treball fet fins ara i que encara creiem vigent, es crearan un seguit d'assemblees de caràcter sectorial i obertes a la participació de totes i tots els sitgetans que a través de la participació i el debat polític profund acabaran conformant el programa electoral de la candidatura.

Amb l'Assemblea Oberta del passat diumenge, des de la CUP-Sitges creiem que hem posat les bases per afrontar un any preelectoral decisiu per Sitges.

 

Candidatura d’Unitat Popular de Sitges (CUP-Sitges)


03/02/2014 

El nou regidor de la CUP segueix en l’anonimat

 cup sitges

Oscar Ortiz cap de llista de la CUP deixa el seu càrrec com a primer regidor de la historia de Sitges de la CUP al consistori. 

Degut a qüestions personals per la seva feina al capdavant d’una nova llibreria a la vila i no poder desenvolupar les tasques com a regidor. Oscar Ortiz fica a disposició de la seva Assemblea local el càrrec com a regidor. 

Esperant que la persona que el substitueixi segueixi amb la lluita per les classes obreres i populars i per el veïnat de Sitges que fins ara han estat lluitant. 

Els fets de la dimissió con a persona electa, ve produït per l’intens treball a realitzar i la quantitat de reunions a les que te que assistir com a únic representant de la CUP, sense poder delegar en ningú, ja que les ordenances així ho especifiquen i no poder compaginar-ho amb la seva vida laboral. 

El proper regidor estarà escollit en Assemblea el proper dia 9 de Febrer després de tindre en compte una línia d’estratègia i haurà de ser un dels 21 en llista de candidatura i haver estat proposat per algun membre de la CUP. En aquest moments no hi ha cap declinació al lloc vacant. 

S’escollirà democràticament en Majoria simple i representarà a la CUP en lo que queda de mandat. 

Oscar Ortiz ha manifestat: “Em quedo amb el bon gust de boca del treball que estem realitzant dins la CUP.


28/01/2014 

El Govern s’apropia la demanda de la CUP i el proper pressupost tindrà caràcter participatiu

ple gener cup 

El Ple Municipal de gener aprova una demanda de la CUP per tal d’elaborar un pressupost participatiu, s’aproven també les dues altres mocions de la CUP, per una comunicació institucional controlada democràticament i per mostrar el rebuig a la pujada del transport públic. El Ple també aprova les mocions del PSC per sancionar als bancs i caixes propietaris de pisos buits i per rebutjar la reforma de la llei d’avortament.

Pressupost participatiu 2015

El Ple aprova que per primer cop que Sitges tingui un pressupost participatiu pel 2015.

Tanmateix, aquest bon titular que suposa la creació d’una comissió encarregada de redactar les bases d’un pressupost participatiu pel 2015, amaga l’autoritària forma de fer del Govern de dretes de Sitges.

El Govern enlloc de pensar en el bé comú s’ha apropiat del treball fet per l'oposició. En comptes de donar suport a la moció que des de la CUP vam presentar en el mateix Ple, tal i com havíem fet en anteriors ocasions malgrat el rebuig que sempre trobàvem per la seva part, aquest cop el Govern n'ha copiat el contingut dels acords, n'ha modificat lleugerament un i ha presentat un dictamen d'urgència únicament perquè no poden (volen) reconèixer el treball de la CUP des de l'oposició i no podien (volien) votar a favor la moció.

Finalment des de la CUP vam haver de retirar la moció original. Sitges tindrà pressupost participatiu el 2015 gràcies a la pressió feta des de la CUP per molt que el Govern vulgui capitalitzar-ne el possible èxit i convertir-lo en una maniobra electoral de cara al darrer pressupost de la legislatura.

Protocol d’actuació davant els desnonaments

El Ple va aprovar la creació d’un protocol d’actuació que assumirà l’Ajuntament per fer front als desnonaments amb el qual garanteix que cap família es quedi al carrer durant un període màxim de 6 mesos.

Des de la CUP per una banda trobem positiu que a partir d’ara l’Ajuntament actuï davant tots els casos de desnonaments que es duguin a terme a Sitges, degut a que tindrà línia directa amb el Partit Judicial i un cop es comuniqui cada sentència de desnonament s’activaran els mecanismes dels que consta el protocol.

Per altra banda entenem que aquest Protocol estarà sempre coix sinó va acompanyat de polítiques ambicioses d’habitatge a Sitges. Polítiques d’habitatge públic, ara per ara totalment inexistent, sancions per aconseguir la posada al mercat de lloguer dels centenars de pisos buits que hi ha a la vila o l’impuls a l’Oficina Local d’Habitatge.

Comunicació controlada democràticament

El Ple també va aprovar, gràcies als 11 vots favorables de tota l’oposició, per davant dels 10 vots contraris del Govern, la creació d’una comissió encarregada de debatre les línies d’actuació de la comunicació de l’Ajuntament.

La comissió té com a objectiu, ser un encontre de debat plural i democràtic per tal de que tots els presents al Ple Municipal puguin garantir que les línies directrius de la política de comunicació de l’Ajuntament siguin també plurals.

La comissió serà dons un pas més en favor de la transparència i una eina més per enfortir la bona feina feta pels treballadors de l’Ajuntament.

Rebuig a la pujada del transport públic

El Ple va aprovar una moció de la CUP de rebuig a l’abusiva pujada de preus del transport públic provinent de l’ATM. Els preus han pujat entorn el 5% en les T-10 de 2 i 3 zones, bitllets més usats pels usuaris de Garraf i Sitges. Aquestes mateixes T-10 han pujat més d’un 50% des del 2006, arribant als: 20,3 € i 27,7 € respectivament.

La moció demanava la retirada immediata de la pujada i “la creació immediata de títols amb reduccions per a persones aturades i amb rendes baixes, per tal que el cost tingui en compte la capacitat econòmica i la distribució de la riquesa de les persones que utilitzen el transport públic”.

El resultat de la votació de la moció va ser clarificant: 13 vots a favor (PSC, PP, NH i CUP), 2 abstencions (SGI) i els 6 vots en contra de CiU.

Aprofitem aquestes línies per convocar a tothom a la concentració convocada conjuntament amb Arran Sitges pel proper divendres 31 de gener a les 20h. a la plaça de l'estació per mostrar el rebuig de una gran part de la població a aquestes pujades abusives i injustificades.

Sancions a pisos buits propietat d’entitats bancàries

Aquesta moció presentada pel PSC va ser aprovada per 10 vots a favor (PSC, SGI i CUP) i 11 abstencions (CiU, PP i NH). La moció contempla aplicar les sancions als pisos buits en mans de bancs i caixes que contempla la Llei d’Habitatge. 


Candidatura d’Unitat Popular de Sitges (CUP-Sitges)