Log In

Acceder

¿Ha olvidado su contraseña?

Subtotal del carrito: € 0,00

CENTENARI DE L’HOTEL SUBUR DE SITGES

Juanjo Rocha i Esteve Molero posen la nota musical al centenari de l’Hotel Subur de Sitges

 juanjo rocha i esteve molero

El concert tindrà lloc el proper diumenge a les 12 hores a l’Edifici Miramar de Sitges.

Com sonava la música que s'interpretava a l'Hotel Subur ara fa cent anys? El mestre Juanjo Rocha ha investigat sobre la música que s’escoltava al 1916 entre els arxius municipals amb l’objectiu de reconstruir la banda sonora d'aquells temps en què no existia la microfonia i els balls eren instrumentals, sense cantants.
Entre la documentació, Rocha ha identificat partitures de Manuel Torrens, en ocasions signades sota el pseudònim d'Snerot per a l'orquestra Mozart. També s’ha constatat que a principis de segle interpretaven música de fons per als comensals, concerts de tarda i possiblement sessions de ball, a base de tradicionals valsets i masurques, però també dels revolucionaris one step.
El resultat de la investigació és el que es podrà escoltar el proper diumenge a les 12 del migdia a l’auditori de l’Edifici Miramar. Un quintet de corda format per dos violins, una viola, un violoncel, un contrabaix, a més d’un piano posaran la nota musical a una época que va marcar el turisme a Sitges. La regidora de Cultura, Tradicions i Festes, Rosa Tubau, destaca que “és una oportunitat única d’escoltar aquestes peces musicals i gaudir de l’exposició que es pot visitar al mateix edifici Miramar fins al dia 29 de gener, Hotel Subur, 100 anys d'Història”.
Músics
Carmina Font, violí 1er
Jaume Safont, violí 2on
Víctor Mateo, viola
Sergi Huerta, violoncel
Eduard Arribas, contrabaix
Hèctor Valls, piano
Juanjo Rocha i Esteve Molero, directors

CENTENARI DE L’HOTEL SUBUR DE SITGES (1916-2016)

Clika a la foto per veure tota la galeria fotogràfica

Centenari Hotel Subur Sitges

Fou considerat el primer gran hotel turístic de Catalunya

El proper dia 20 de desembre l’Hotel Subur de Sitges complirà cent anys. Quan es va inaugurar, l’any 1916, fou considerat l’excel·lència hotelera del país. Emerencià Roig i Raventós en el seu llibre Sitges dels nostres avis (any 1934) escriví respecte l’Hotel Subur que “és considerat com el més luxós i ben muntat dels hotels de ciutats i poblacions de turisme de Catalunya”. Per altra banda l’Enciclopèdia catalana al referir-se a l’economia de Sitges afirma que l’Hotel Subur “fou considerat com el millor del Principat”. L’anomenat Gran Hotel Subur es convertí, sense cap mena de dubte, en la gran icona de l’hoteleria turística del país. En la publicitat i propaganda de l’Hotel Subur es destacaven els seus aspectes més importants i diferencials: edifici construït ex profés per a hotel i dotat de totes les exigències modernes tals com banys, calefacció, llum elèctric, aigua corrent en les habitacions, saló de lectura i música, i una cosa inèdita: una cambra fosca per revelar fotografies. I tot això passava a Sitges que es promocionava com la “platja de moda” del moment. Josep Urgell i Vidal fou el gran promotor i artífex del Gran Hotel Subur. Nascut a Bellvei del Penedès l’any 1862 la seva família va emigrar a Barcelona. Allà fou on el jove Urgell va realitzar un important aprenentatge de l’”art culinari” en l’acreditat restaurant Martin. Després d’una experiència professional en el restaurant del Círculo Liberal y Monárquico de Barcelona, Josep Urgell i Vidal es traslladà a Sitges on va obrir el primer Hotel Subur al carrer de Sant Gaudenci. Posteriorment el seu esperit emprenedor i la seva visió de futur el portaren a concebre i posar en marxa el Gran Hotel Subur en un emplaçament privilegiat davant del mar. Un establiment que va col·locar Sitges al capdavant de les destinacions turístiques del país. Després de la Guerra Civil, l’Hotel Subur que fou completament saquejat i destruït, va passar una etapa de serioses dificultats i la seva qualitat fou disminuint progressivament. Finalment, l’any 1955, Josep Maria Matas i Barceló va comprar l’Hotel Subur als descendents de Josep Urgell i Vidal. Va projectar i portar a terme una remodelació i ampliació per dotar l’hotel d’unes instal·lacions i serveis d’acord a les exigències de la clientela de l’època. Una transformació per modernitzar i posar al dia un establiment que havia quedat envellit i fora de mercat. En l’actualitat l’Hotel Subur és propietat de la família Matas Arnalot, els fills de Josep Maria Matas i Barceló. A destacar també que Josep Maria Matas i Barceló era fill de Miquel Matas i Jorba que fou propietari del famós Cafè Restaurant Suizo de Barcelona, un dels més importants d’Europa.

Amb motiu del centenari de l’Hotel Subur la família Matas Arnalot té previst celebrar un seguit d’actes que bàsicament són:

• El dia 10 de desembre
a les 19.00 hores i al Saló d’Or del Palau de Maricel de Sitges es presentarà el llibre Hotel Subur 1916-2016. Sitges. Cent anys d’història , d’Àngel Miguelsanz i Arnalot i Josep Maria Matas i Arnalot.

• El dia 16 de desembre
s’obriran les portes d’una Exposició de l’Hostaleria, a l’edifici
Miramar de Sitges.

• El dia 20 de desembre
a les 20.00 hores i al Saló d’Or del Palau de Maricel de Sitges es celebrarà l’acte de commemoració del Centenari de l’Hotel Subur.