Log In

Acceder

¿Ha olvidado su contraseña?

Subtotal del carrito: € 0,00

Caramelles de Sitges

28/03/2017 

Les Caramelles a Sitges 

caramelles sitges 

El municipi compta amb tres colles: la d’El Retiro, la del Prado i les Caramelles Sitgetanes. Després de la recuperació d’aquesta tradició durant la dècada de 1940, i la posterior consolidació, les caramelles van patir un autèntic període de decadència a les dues darreres dècades del segle XX. Des de principis dels 2000, s’ha capgirat la tendència i actualment les tres colles tornen a comptar amb una destacada participació. 

La tradició marca que les colles surten al carrer el Dissabte de Glòria i el Dilluns de Pasqua. El dissabte surten de nit i el dilluns, durant el dia. Els tres grups de caramelles de Sitges ofereixen als vilatans la possibilitat de plantar-se a peu dels balcons de les cases, o les cases dels seus amics i familiars, per Pasqua, i oferir-los el seu repertori 

Antigament, el caramellaires recorrien les cases anunciant la bona nova de la Resurrecció de Crist. A canvi de la notícia, els veïns obsequiaven als cantaires amb ous, botifarres i altres, cosa que indicava que la Quaresma s'havia acabat. Una cistella, lligada al capdamunt d'una llarga vara, arriba fins al balcó de l'homenatjat, el qual deixa el seu donatiu. 

Campanya Regala Caramelles 

Les colles de caramelles a Sitges impulsen un any més la campanya Regala Caramelles perquè tothom que vulgui, pugui oferir caramelles. Per poder demanar-ho cal posar-se en contacte amb els responsables de les tres colles. 

Caramelles del Retiro / Telèfon 93 894 01 37
Caramelles del Prado / Telèfon 93 894 31 10
Caramelles Sitgetanes / Telèfon 616 86 20 41


08/04/2014

Entrevista a Salvador Paretas Curtiada encarregat del grup de Caramelles del Casino Prado Suburense.

caramelles sitges Que son les Caramelles?

Les Caramelles es la tradició de Pasqua en que es surt a cantar el dissabte de Gloria i el dilluns de pasqua. La Caramella es un cant de tota la vida que s’ha fet de cara a la noia i sempre es fan grupets, aquí a Sitges tenim El Prado, El Retiro i Les Caramelles Sitgetanes amb un pro mig de 35 a 40 i fins i tot 50 components i ens dediquem a cantar el dissabte de Gloria a la noia. De fet la tradició es sortir a cantar al balco de la donzella.

Això eren cants de joia a la resurrecció. No? I ara s’ha desenvolupat cap a un caire mes festiu amb un altre tipus de cançó. no?

Les Caramelles normalment sempre tenen 3 temes, el Vals, la Americana o una Sardana , inclusiu nosaltres aquí al Prado antigament la gent mes gran també feia popurris.

S’havia arribat a ficar molta sàtira també?  

Si el Popurris son cants satírics. Depèn de la situació del any i el que hagin tingut  si ha hagut algun esdeveniment que es distintiu o alguna persona que ha fet alguna cagada un tipus con les sàtires dels diables però mes light.

Quan sortiu a cantar ho feu a pulmó o utilitzeu algun instrument ?

Be, anem amb musics, portem generalment 2 violins, contrabaix, una tenora i el trompeta i durant molts anys també hi va haver un flauta, son mes o menys uns 6 musics amb el director. El nostre director es en Pere Camps. Es el que fa de mestre.

Porteu una cistella per que la gent faci el donatiu. Com funciona?

El donatiu antigament ( el segle passat) era quan anaves a cantar era una mona, una flor que regalaven a la colla no era econòmic com ara. Qui tenia ous regalava ous, normalment eren ous de pasqua, porronet de moscatell i feien la tertúlia quan acabaven de cantar. Ara es mes tema econòmic, encara que l’anys passat va haver una casa que ens va posar una dotzena d’ous de pasqua que ens va agradar molt perquè es veia la tradició. Es recapten uns diners que serveixen amb el que aporta l’Ajuntament per pagar els musics i del que sobre es fan uns quants sopars i si sobra algú mes els cantaires fem alguna excursió. La cistella es canvia cada any de color per tradició.

Quan temps fa que estàs al capdavant de tot això?

Amb les Caramelles del Prado estic des de el  2005 però jo havia cantat des de els 18 anys a les Caramelles del Prado, després vaig estar uns 10 anys desconnectat de les Caramelles a l’època de la mili però desprès en vaig tornar a enganxar

El Prado quan temps fa que fa Caramelles?

Des dels inicis de la seva fundació al 1877, només es va parar per la guerra civil i desprès van continuar igual que el Retiro i l’antic patronat que actualment son les Caramelles Sitgetanes.

Segons ens han comentat al Prado i al Retiro només canten els homes?

Si perquè son els homes que canten a les dones, a les Caramelles Sitgetanes també hi ha dones que canten. Es un tema purament de tradició que ho hi hagin dones, perquè es un homenatge a les dones.

Quanta gent sou a la colla del Prado?

Actualment, aquest any som 54 apuntats a l’hora de la veritat serem uns 40, 45 perquè hi ha gent que treballa i uns venen el dissabte i altres venen el dilluns.

Quantes sortides feu?

Quantes mes millor, tenim programades per dissabte unes 7 ó 8 i pel dilluns al mati també hi ha unes 7 ó 8 i per la tarda unes 10 ó 12, en total una vintena de cases. A unes dues cançons per casa.

Com funciona? Son les cases las que us ho demanen?

Nosaltres enviem una carta i ja tenim mes o menys un circuit i des de l’ Ajuntament també esta col·laborant bastant amb el regala Caramelles. L’any passat van sortir algunes cases noves. A vegades a algú l’hi agrada una cançó i vol que l’hi anem a cantar. Només s’han de posar en contacte amb la secretaria del Prado i nosaltres anem.

Sempre aneu vestits igual, hi ha alguna vestimenta especial?

El dissabte nosaltres sempre anem tots amb americana i barretina i el dilluns es mes informal, mes esportiu però amb la barretina.

Innoveu algú o només son les cançons el que canvia?

Aquest any tornem a cantar un Vals i una Americana que feia molts anys que no es cantava, perquè havíem perdut la partitura dels musics, i netejant el fosso del teatre van sortir. Son de l’any 24 ó 26, una es “Cant a l’amada”que  la va escriure en Vicens Morando Grau que es l’avi del Morando de la tele, radio i l’altre es “Dolç encís” del Salvador Olivella que es un escriptor d’aquell moment. I tot això musicat per en Manel Torrents que era el que portava les Caramelles d’aquí del Prado. Però no es una novetat la novetat la vam fer fa uns quatre anys amb lletres noves del Pere Camps i d’en Gimeno.

Quantes cançons teniu al repertori d’aquest any?

Dues, cada any cantem dues cançons que son les mateixes per cada casa. Tenim un repertori que hi ha unes 14 ó 15 lletres i cada any n’escollim dues. Desprès de Carnaval ens reunim i anem al arxiu i escollim un parell de cançons que faci uns 4 anys que no hem cantat i son les que cantem.

Que li diries a la gent per que s’animen a demanar les Caramelles? També canteu per carrer?

Be que truquin a la secretaria del Prado i ho demanin. No, no cantem pel carrer només per les cases que ho demanin i als casals dels avis que es la part econòmica que col·labora l’Ajuntament, el hospital els casals dels avis i a la porta de l’Ajuntament. La primera cantada es a la porta de l’Ajuntament el dissabte a les 11 de la nit.