Log In

Acceder

¿Ha olvidado su contraseña?

Subtotal del carrito: € 0,00

CapgiremSitges

27/01/2015

crònica de l'Assemblea Oberta "Municipals 2015, ens presentem?" 

capgirem sitges

El passat diumenge a l'Ateneu Popular de Sitges ens vam reunir en assemblea per valorar la feina feta fins ara i acordar els següents passos a seguir per Capgirem Sitges. 

Aquest segon punt va acabar sense un possicionament únic i acordat entre els assistents i, després de més de dues hores d'assenblea, es va decidir posposar la desició per una propera assemblea oberta que, a falta de set confirmada definitivament, segurament serà el cap de setmana del 7-8 de febrer.

La conversa va girar sobretot entorn a la necessitat o no que Capgirem Sitges formés una candidatura a les eleccions municipals d'aquest mes de maig o continuar mantenint el paper de generador d'anàlisis i porpostes per construir un model alternatiu per Sitges des de l'esquerra. Les posicions eren diverses i el debat tens i per això es va decidir ajornar la desició final per un altre moment.

Més enllà d'aquest punt, l'assemblea sí que va valorar positivament la feina feta fins ara per Capgirem Sitges amb la celebració de les quatre assemblees temàtiques.

Dins la complexa realitat social de Sitges, el sorgiment d'una plataforma de debat polític com Capgirem Sitges s'ha de valorar molt positivament i el nivell de participació tampoc és gens menyspreable sense arribar, evidentment, als nivells d'assistència desitjables i "representatius" per un poble de més de 20.000 habitants.

En canvi, i fent un exercici d'atocrítica, es va valorar de manera general la manca d'aprofundiment en els resultats de les diferents assemblees temàtiques per tal d'extreure'n uns resultats clars i operatius.

Així doncs, queda pendent una segona assemblea oberta per respondre la pregunta plantejada diumenge passat "ens presentem?" i que serà convocada en breu.


19/11/2014 

L’espai de debat Capgirem Sitges comença a caminar amb força

 capgiremsitges

Diumenge a les 2/4 de 12 al local del Rusc de la Plaça Catalunya es va celebrar la primera assemblea oberta temàtica de Capgirem Sitges. La cultura, la llengua i l’educació van ser els temes escollits per iniciar un cicle d’assemblees obertes que tindran lloc durant els propers mesos per tal de debatre de forma col•lectiva tots els aspectes per tal de capgirar Sitges. 

Amb una trentena d'assistents a l’assemblea oberta sobre cultura, llengua i educació, el diumenge passat al migdia s’iniciava el cicle inicial d’assemblees obertes de Capgirem Sitges.
El debat va ser introduït per el professor de l’Escola Pia Miquel Vigó, qui va fer una contextualització històrica i un breu anàlisi actual del model cultural de Sitges. Finalment va obrir el debat amb diverses preguntes a partir de les quals es va anar desenvolupant el debat.
Les aportacions dels assistents, entre els quals hi havia representants de diverses entitats de la cultura local, popular, artística i musical, van anar relacionades a senyalar algunes mancances que tenim com a vila per poder desenvolupar un model cultural i artístic propi des de la base. D’aquesta manera es va destacar que si bé Sitges té una certa capacitat de creació artística i cultural, hi ha una gran mancança d’espais i facilitats per part de l’administració a l’hora de la seva posada en comú.
Es va debatre sobretot al voltant del paper que ha de tenir l’administració davant les expressions culturals del poble, i es va destacar que l’administració ha de ser facilitadora d’aquestes expressions mitjançant l’oferiment d’espais, materials i ajudant a la coordinació de les activitats però mai tutelant aquestes. En aquest aspecte es van denunciar les elevades taxes que cobra l’Ajuntament actualment per l’ús dels espais municipals fet que provoca la manca d’aprofitament d’aquests.
Un altre dels aspectes que van centrar més l’atenció en el debat va ser la necessitat de fer xarxa entre les entitats per tal de que a partir del suport mutu i l’optimització de recursos se superin les dificultats esmentades.
Finalment bona part del temps dedicat a tractar l’àmbit cultural i lingüístic, va estar centrat a les polítiques de subvencions de l’Ajuntament.
Amb el debat de l’integració de les expressions culturals locals dins l’educació a les escoles i instituts es va iniciar el debat sobre el model educatiu del poble el qual va centrar la segona part de l’Assemblea.
Al parlar del model educatiu de la vila es va destacar les retallades patides a l’àmbit de l’educació en el lleure, com va ser el tancament del Centre Obert el Rusc i la nul•la voluntat del Govern local de la seva reobertura. Seguint el fil del Rusc, es va tractar també la situació a les Llars d’Infants i el conflicte que mantenen les treballadores després de la retallada de sous que van patir també a l’inici de la legislatura.
A continuació es va tractar la situació de l’Escola Agnès, i es va destacar el paper del Cau tot assenyalant la manca d’adequació de les instal•lacions que pateixen. Una de les conclusions a la que es va arribar va ser que des del Govern local no es té una visió del model educatiu a llarga durada sinó que és curterminista, basat en cicles electorals de 4 anys.
Capgirem Sitges és l’espai de confluència i treball promogut per Procés Constituent, la CUP i persones individuals que busca trencar amb l'estil polític i el model econòmic imperant a la vila fins el moment per situar Sitges en un context de democratització de la política municipal, la justícia social i amb un clar posicionament favorable a la independència de Catalunya com a pas previ a un canvi social.
La segona assemblea oberta temàtica de Capgirem Sitges serà el proper diumenge 30 de novembre a 2/4 de 12 a l’Ateneu Popular de Sitges. Les temàtiques a tractar seran la cohesió social, l’economia i el treball. Al igual que en la primera assemblea s’hi convidaran persones molt vinculades a aquests àmbits per tal de que enriqueixin el debat aportant la seva visió.
En els propers dies tant a la web de Capgirem Sitges com a les seves xarxes socials, s’hi penjarà una acta-resum de la primera Assemblea Oberta per tal que pugui ser ampliada i pugui seguir recollint aportacions.
Seguiu tota l'actualitat de Capgirem Sitges a:
www.capgiremsitges.cat
capgiremsitges@gmail.com
Facebook i Twitter (@CapgiremSitges)


25/10/2014

Presentació de CapgiremSitges

 capgiremsitges

Crida a la participació ciutadana a la presentació de Capgirem Sitges

Diumenge a les 12 del migdia a la Torreta es presentava Capgirem Sitges, enmig d'un dia plenament sitgetà sota un sol de tardor espectacular, un espai de confluència i treball amb l'objectiu de trencar amb l'statu quo regnant a Sitges i construir una alternativa de govern i de vila des de l'esquerra alternativa.


Amb més d'una trentena d'assistents a l'acte, el diumenge passat al migdia es presentava en públic Capgirem Sitges. Tal com es va dir, Capgirem Sitges vol ser un espai de confluència i diàleg entre partits d'esquerra, moviments socials i entitats i persones individuals que busca trencar amb l'estil polític i el model econòmic imperant a la vila fins el moment per situar Sitges en un context de democratització de la política municipal, una més gran justícia social i un clar posicionament favorable a la independència de Catalunya com a pas previ a un canvi social.

Aquest canvi es debatrà al llarg de cinc assemblees obertes i públiques que se celebraran des del mes de novembre fins el gener de l'any vinent i que tractaran sobre cinc eixos que hem cregut cabdals en la vida d'un municipi com Sitges:

1. Participació ciutadana i associacionisme

2. Territori, medi ambient i territorialitat

3. Polítiques socials: habitatge, educació, sanitat...

4. Economia i treball

5. Cultura i llengua

Capgirem Sitges és un espai de debat des del municipalisme promogut pel Procés Constituent i la CUP que no ha de desembocar obligatòriament ni en un programa polític ni en una llista electoral per les properes eleccions municipals; sinó que vol ser una plataforma on tots i totes les sitgetanes expressin les seves idees i voluntats per construir un Sitges millor que doni resposta a les necessitats dels seus habitants.

La presentació es va acompanyar del debat Quina alternativa podem construir des del municipalisme? amb les ponències de David Vidal, regidor de la CUP de Reus, i de Pedro Carrión, membre del Procés Constituent al Baix Llobregat.

En David va centrar la seva intervenció en l'experiència viscuda a Reus on la CUP, conjuntament amb altres moviments socials i persones individuals, ha aconseguit destapar un dels casos de corrupció política més escandalosos del país. L'anomenat Cas Innova ha mogut milions d'euros des dels pressupostos municipals cap a empreses i butxaques privades amb factures falses, contractes irregulars i sous astronòmics; i tot això d'una manera totalment opaca, d'esquenes als ciutadans i amb la complicitat de tots els partits polítics municipals.

Per la seva banda, en Pedro va centrar la seva intervenció en posar de relleu la importància de les eleccions municipals fent un repàs històric als grans canvis polítics i socials iniciats des dels municipis. A partir d'aquest anàlisi, el Procés Constituent ha volgut potenciar els projectes d'unitat popular arreu per impulsar espais de debat i candidatures alternatives basades en els 10 punts fundacionals de Procés, 10 punts compartits per molts i diversos moviments de l'esquerra alternativa.

La presentació va acabar amb una crida unànime a la participació ciutadana, una participació realment de base allunyada de les “polítiques de participació” que molts partits i govern locals utilitzen per reafirmar les seves decisions unilaterals. En David, en Pedro i Capgirem Sitges apostem per empoderar la població, convertir-la en veritables actius polítics implicats en el dia a dia social i polític dels municipis, en aquest cas Sitges.

Per més informació: capgiremsitges@gmail.com