Log In

Acceder

¿Ha olvidado su contraseña?

Subtotal del carrito: € 0,00

Blanca de Nicolas

ROMUALD YPREEUW,FOXY, A LA GALERIA D’AUTOR DE BLANCA DE NICOLAS, SITGES.                 

blanca de nicolas

L’animalitat sexual del escenari gay a través de l’art digital.

Romuald Ypreeuw, alies Foxy, és un jovencell nascut a Perpinyà el 1981 que de manera autodidacta s’ha decantat cap a la recreació gràfica d’un món paral·lel on els homes han estat substituïts per animals que mantenen relacions sexuals, homosexuals caldria puntualitzar.

Les faules, les més clàssiques d’Isop i de Fedre o aquelles altres de Samaniego i també les de Iriarte, són contes morals, narracions en les que els animals es personifiquen i prenen la paraula per donar-nos una moralitat amb finalitat didàctica, un objectiu sempre present que a voltes  va carregat d’ironia, sàtira o amb un rerefons moral quan no d’una intenció exhortativa o simplement com l’asserció d’una veritat. Podem recordar la faula de la cigala i la formiga de La Fontaine o tantes d’altres famoses com la del cocodril del Nil i el gos que hi bevia tot corrent per evitar la queixalada del murri rèptil. L’eficàcia didàctica d’aquests contes rau en que els animals s’humanitzen però la ficció és l’enemiga de la veritat. Rousseau titllà les faules i les rondalles com a deformadores del caràcter innocent del infant.

En el context d’un art bord, queer, o com a subgènere gay o en l’estil camp, derivat del gènere pornogràfic cap a la vessant homosexual, els dibuixos de Romuald Ypreeuw (Foxy) reuneixen  dues condicions la de ficció en tant que faula amb personatges animals i la narrativa i moral, explícitament pervertida o desviada de la normativitat sexual. Els seus gossos, guineus, llops i altres especies canines (hienes, xacals) practiquen sexe alegrement, barrejant-se i acoblant-se sense tenir en conte les seves diferències “racials”, de pedigrí o espècie, aquest és potser un dels valors que destaca en les creacions de Romuald. També apareixen acoblats animals que acostumen a ser enemics, una cérvola i un llop, una zebra i un lleó, tigres i guepards junt a braus o gaseles. Romuald en els seus dibuixos i il·lustracions ens mostra la vida gay d’una manera normalitzada, desimbolta, sense cap tipus d’embaràs o encongiment. El que abans s’anomenva eufemísticament  l’ambient ell ho mostra obertament, en tot el seu esplendor, malgrat que els seus personatges s’amaguin rere l’alter ego faunístic. L’hedonisme es fa patent en la imatge dibuixada d’una parella de cànids prenent-se una pinya colada dins un coco a la platja de l’Estanyol, amb els vestits de bany ben cenyits i marcant paquet, el cos pelut de besties animals i amb la complicitat d’un somriure d’orella a orella. Conillets sexis que miren descaradament, panteres negres que assetgen damunt d’un turó, guineus nudistes a la platja de Balmins, parelles dissemblants atrapades en ple orgasme a la pineda de la platja de l’home mort, la varietat d’espècies animals ve a corroborar la diversitat i la pluralitat dins el món gay. En una mena de Kamasutra faunístic Romuald Ypreeuw ens ofereix l’aspecte lúdic i la faceta més calenta d’un mode directe, només mediat per la màscara animal.

La utilització dels mitjans digitals és una de les característiques definitòries de  Romuald Ypreeuw  com artista del segle XXI, ell és un dibuixant que es val de la tecnologia per recrear un món on la fantasia esdevé realitat. La seva és una mirada fresca, espontània, ell mateix s’ha sorprès de que Blanca De Nicolas l’hagi descobert, encoratjant-lo a presentar el seu treball en aquesta exposició que ara es presenta al seu estudi del passeig de Vilanova fent cantonada amb el carrer Muntaner de Sitges, a tocar de Can Gregori, restaurant de cuina casolana.  

Isidre Roset i Juan.