Log In

iniciar sessió

Heu oblidat la vostra contrasenya?

Subtotal de la cistella: 0,00 €

El Museu de Maricel esdevé un complet passeig per l’obra de Ramon Casas i el seu món

Un documental repassa l’obra i la trajectòria de Ramon Casas amb motiu de l’exposició del Maricel


Televisió de Catalunya el projectarà en una edició especial del seu programa ‘Tria 33’
La importància de l’obra de Ramon Cassa en la pintura moderna catalana protagonitza un documental produït pel Consorci del Patrimoni de Sitges i que emetrà el canal 33 en una edició especial del programa Tria 33, el proper 30 de desembre (a les 22.15h) per a culminar l’Any Ramon Casas, convocat en commemoració del 150 aniversari del seu naixement. El documental es preestrenarà el proper dimecres 21 en una sessió oberta al saló d’Or del Palau de Maricel, a partir de les 19.30h.
El documental ha estat realitzat amb motiu de l’exposició Ramon Casas, la modernitat anhelada, que acull el Museu de Maricel fins el proper 19 de febrer i que posteriorment viatjarà a Madrid i Palma de Mallorca. De fet, el seu títol és el mateix de l’exposició. Ramon Casas, la modernitat anhelada posa en valor l’obra de Casas i aporta relleu a la seva personalitat i figura: un bohemi procedent de la burgesia que mai no va acabar d’abandonar cap dels dos mons. Dirigit per Jordi Roigé i produït per La Chula, el documental –que té una durada de poc més de 30 minuts– és una de les accions programades pel Consorci del Patrimoni per acompanyar l’exposició i sumar-se a la celebració.
Les obres de Casas i els llocs on va viure són els autèntics protagonistes del documental. Pintures com La Càrrega, el Tàndem, el Ball al Moulin de la Galette, els retrats de Júlia o els dibuixos de personalitats com Guimerà, Verdaguer i Rusiñol són avui icones de la pintura catalana i apareixen en la peça.. El documental recorre alguns dels llocs claus en la vida i obra de Casas, com el Cau Ferrat i Maricel de Sitges; els 4 Gats, el Liceu, el Passeig de Gràcia de Barcelona; el barri de Montmartre a París, o Sant Benet del Bages. Una dotzena d’experts i museòlegs posen en context l’obra de Casas i intervenen acompanyant les imatges d’obres i espais de l’univers de Casas.

L’exposició central de l’Any Ramon Casas obre entre multitud d’elogis

Galeria Fotogràfica

puigdemont ramon casas 

Carles Puigdemont inaugura la mostra, que reuneix 178 obres procedents de destacades pinacoteques al Museu de Maricel
L’exposició Ramon Casas, la modernitat anhelada ja és oberta i ho fa fet amb tots els honors i elogis. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha presidit l’acte inaugural aquest migdia en mig d’una gran expectació i amb reconeixements generalitzats a la seva dimensió, qualitat i projecció. La significativa col·lecció que exhibeix Ramon Casas, la modernitat anhelada, el seu plantejament ambiciós i la seva suggestiva estructura ha estat mereixedora d’una admiració absoluta per part dels assistents. 178 obres de Ramon Casas i artistes significatius de la seva època (Pablo Picasso, Toulouse-Lautrec, Carolus-Duran, John Singer Sargent o Santiago Rusiñol, entre molts altres) s’han apoderat de les tres plantes del Museu de Maricel, que ha estat completament adaptat per acollir un dels grans esdeveniments culturals de l’any a Catalunya.
La importància i relleu de la que és l’exposició central de l’Any Ramon Casas s’ha posat de manifest en la nòmina d’autoritats que han assistit a la inauguració, encapçalades pel president Puigdemont. Hi eren també l’alcalde, Miquel Forns, i diversos regidors de la corporació; la presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, i diferents diputats de l’organisme; el conseller de Cultura, Santi Vila, i la directora general adjunta de la Fundació Bancària “la Caixa”, Elisa Durán, entre molts altres. A l’acte també hi han assistit prestataris dels diferents museus, fundacions i col·leccions particulars que han contribuït en la dimensió de la mostra.
El públic també ha volgut ser present en aquest moment significatiu i ha omplert fins la darrera llamborda del Racó de la Calma, com ara fa prop de dos anys ho va fer també en l’acte de reobertura del Cau Ferrat i el Museu de Maricel. L’acte d’avui ha estat presentat per l’actriu sitgetana Anna Barrachina i ha tingut com a fil conductor el caràcter ambiciós de l’exposició i el paper rellevant que Sitges juga com capitalitat cultural. Els dos comissaris de la mostra –Ignasi Domènech, cap de Col·leccions dels Museus de Sitges; i Francesc Quílez, coordinador de Col·leccions del Museu Nacional d’Art de Catalunya– han acompanyat les autoritats en un recorregut per l’exposició.
Durant la seva intervenció, Carles Puigdemont, ha destacat “el treball col·lectiu entre institucions públiques i privades que ha acompanyat la mostra”. Puigdemont ha posat l’accent que “el principal esdeveniment de l’Any Ramon Casas no es podia fer en un altre lloc que no fos Sitges” i ha subratllat la condició de la vila com a capitalitat de les arts. En un mateix sentit s’ha expressat l’alcalde, Miquel Forns, que ha recordat la destacada herència que Casas té Sitges i l’aposta per la cultura que des de l’època dels modernistes la vila fa per la cultura. Forns ha manifestat que “en una localitat com la nostra, que viu del turisme, les dades són importants i els 68.000 visitants que han tingut el Cau Ferrat i el Museu de Maricel des de la seva reobertura ens omplen de satisfacció, però també ho és l’aposta per la qualitat que aporta aquesta exposició”. La presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, també ha ressaltat la condició cultural de Sitges i el suport de l’ens intercomarcal pel patrimoni a Sitges: ha citat també, a més de la reforma dels museus, la rehabilitació de Can Falç i la cessió de l’Edifici Miramar a la gestió municipal.
Per la seva banda, Elisa Durán ha manifestat el compromís de la Fundació Bancària “la Caixa” en aquesta exposició i altres de notable importància a Catalunya i ha agraït la significativa col·laboració dels prestataris, mentre que la directora de Museus de Sitges i comissària de l’Any Ramon Casas, Vinyet Panyella, ha destacat el treball que han realitzat els equips i institucions implicades i ha recordat la importància de l’herència de Casas en la trajectòria cultural de Sitges, però també en la dimensió cosmopolita que va aportar la pintura de la seva època.
Ramon Casas, la modernitat anhelada és l’exposició central de l’Any Ramon Casas, que commemora el 150 aniversari del naixement del pintor. Es tracta d’una exposició organitzada per Museus de Sitges, l’Obra Social “la Caixa” i el Museu Nacional d’Art de Catalunya; amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Sitges. La mostra serà al Museu de Maricel fins el 19 de febrer i es podrà veure posteriorment a CaixaForum Madrid (7 de març – 11 de juny de 2017) i a CaixaForum Palma (5 de juliol – 22 d’octubre de 2017).
La mostra presenta obres provinents de col·leccions privades d’arreu de l’estat, així com préstecs de museus nacionals i estrangers com: el Museu del Cau Ferrat de Sitges, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, la Colección Carmen Thyssen, el Museo Nacional del Prado, el Museo Sorolla de Madrid, el Museu Picasso de Barcelona, el Museo de Bellas Artes de Bilbao, el Museo de Bellas Artes de Córdoba, el Museu de la Garrotxa, Museu de Montserrat, Museu del Modernisme de Barcelona, l’Institut Amatller d’Art Hispànic, el Museu d’Arts Escèniques, el Museu d’Art de Sabadell, el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), el Museu d’Orsay, el Museu Picasso de París, el Museu dels Agustins de Toulouse, el Museu de Belles Arts de Burdeus, el Museu de Versalles i la Galeria dels Uffizi de Florència.

 

El Museu de Maricel esdevé un complet passeig per l’obra de Ramon Casas i el seu món

 

El president Puigdemont inaugurarà el dia 16 l’exposició central de l’Any Ramon Casas


any ramon casasEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, inaugurarà el proper dimecres 16 l’exposició Ramon Casas, la modernitat anhelada, que es podrà veure al Museu de Maricel fins el 19 de febrer, abans de viatjar posteriorment a Madrid i Palma de Mallorca. Ramon Casas, la modernitat anhelada és l’exposició central de l’Any Ramon Casas i reunirà 200 obres de l’artista i altres pintors coetanis procedents d’algunes de les col·leccions d’art modern més prestigioses d’Europa.
Ramon Casas, la modernitat anhelada està organitzada per Museus de Sitges, l’Obra Social “la Caixa” i el Museu Nacional d’Art de Catalunya; amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Sitges. La mostra està comissariada per Ignasi Domènech, cap de Col·leccions dels Museus de Sitges; i Francesc Quílez, coordinador de Col·leccions del Museu Nacional d’Art de Catalunya. Puigdemont inaugurarà la mostra acompanyat d’altres autoritats com l’alcalde de Sitges, Miquel Forns, o la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, en un acte al qual hi assistiran representants de diversos museus i altres institucions.
L’exposició està estructurada en cinc àmbits diferents, que responen a la voluntat dels comissaris de presentar l’obra de Casas en el context en què va aparèixer. Amb la presència d’obra d’altres artistes, el recorregut es planteja com a un joc de miralls, un camí de doble recorregut, que permet visualitzar les influències, analogies i interessos comuns que van existir entre Casas i altres autors contemporanis.
Entre les obres que presenta la col·lecció, a més d’olis, cartells i dibuixos de Ramon Casas, n’hi ha d’artistes com Pablo Picasso, Toulouse- Lautrec, Carolus-Duran, John Singer Sargent, Santiago Rusiñol, Joaquin Sorolla o Joaquim Torres-Garcia, entre molts altres. Les obres procedeixen de museus com l’Orsay i el Picasso de París; la Galeria degli Uffizi de Florència; el Prado i el Thyssen de Madrid; el de Bellas Artes de Bilbao; el de Bellas Artes de Còrdova; o el Museu Nacional d’Art de Catalunya i el Picasso de Barcelona, entre d’altres, a més de col·leccions privades.
El Museu de Maricel ha adaptat les seves sales per a l’exposició. En alguns casos, les obres de la mostra són a les mateixes parets de les sales, mentre que en altres pengen en plafons col·locats amb aquest motiu. Posteriorment, la mostra es podrà veure al CaixaForum de Madrid (7 de març – 11 de juny de 2017) i al CaixaForum de Palma de Mallorca (5 de juliol – 22 d’octubre de 2017).
Amb motiu de l’exposició, Museus de Sitges i el Gremi d’Hostaleria han programat diferents activitats orientades a mostrar la cuina que degustava Ramon Casas i els modernistes. A partir del 23 de novembre i fins el 18 de desembre, diversos restaurants de Sitges oferiran un menú de Ramon Casas, mentre que la cerveseria La Sitgetana ha creat la Cervesa Ramon Casas.

Sitges, 9 de novembre de 2016